Od lewej stoją: Kasia- Kasya, Mariolka -koleżanka Małgosi-nie ma wątku,Anitka,Renia,Krysia-Krys, Jola-Yolka i mama Małgosi.Poniżej od lewej:Ty, Aneta-Ana Art,głowe pokazała Karola, potem Gierczusia , a nad nia Małgosia-Margarete,Ania An-tre,Łukasz i ja, a leży z wielkim poświęceniem Nikita- Magda.Pozdrówka.
'Artemis' (ta Artemis, nie ten Artemis, jak się pisze na Forum. Nazwa pochodzi od greckiego słowa, nazwy własnej Ἄρτεμις - Artemida - królowa polowań).Ta będzie dobra jako róża rabatowa.
Wieczorniki damskie w chwili obecnej ją całkowicie zdominowały, to są prawdziwe kwiatkowe krzaczory (one potrzebują więcej miejsca). Szałwia biała jest lepszym towarzystwem. Koło kościoła posadziliśmy okrywową 'Sea Foam'.
A ja nadal nie mogę się zdecydować co posadzić w tym "trójkącie" :-/
Podoba mi się śliwa wiśniowa 'Nigra', tak jak zaproponował/a Skarabeusz. Tylko co pod nią? Chciałabym jakieś zimozielone ...
Bardzo ładna rabata !
Azalie i rododendrony pięknie wyglądają w swoim towarzystwie, także po przekwitnięciu. Moim skromnym zdaniem nie trzeba wypełnienia. A co masz w projekcie?
Poletko kroskusów? Albo barwinek (choć nie wiem, czy to dobry pomysł, bo ekspansywny jest...).
Potrzebuję burzy mózgów:
sytuacja wygląda tak:
Perukowiec zamierzam poprowadzić nad hortensjami w formie niewielkiego drzewka. Hortensje są białe, odmiany "miś polarny".
Mam już posadzoną falistą obwódkę z szałwii omszonej, a potrzebuję pomysłu na drugą część obwódki (na obrazku w kolorze szarym).
Pomysły mam dwa:
- bordowa lub czerwona z żurawek (żurawki nadają się na obwódki??), będzie nawiązywała kolorem do perukowca
- żółta, żeby ładnie kontrastowała z fioletową szałwią.
Jeśli żółta, to nie mam pojęcia, z czego ją zrobić.
Oni tam mają sporo jeszcze tych podkładów, bo przecież wymieniają całą linie torów.
Obwódki z kostki to są środki gabionów -skarpa jest zrobiona w gabionach, a w nich są piaskowce tu masz zdjęcie. To pomysł mojego męża, a ja chce je jakoś zasłonić, bo mi się nie podobają. W sumie to zastanawiam się czy tam bluszczu nie wsadzę może prędzej zarosną
Pomarańcza a może by tak faktycznie żurawki jeżeli już chcesz ale nie jedna odmianę a 2-3? Kilka podobnych odcieni.
Albo bukszpan, ale niekoniecznie strzyżony w geometryczne wzory, lub może jeżeli jest tam trochę cienia - hosty?
I jeszcze plaga mszyc, siedzą na tawułach i hortensji. Na dereniu upolowałam jakąś czarną gąsieniczkę. Wstawiam zdjęcie tej mojej pseudo-plecionki nie wiem czy dobrze to robię
I mój cis pewnie nie mam racji i głupol jestem, ale strasznie go kocham
Iggia, obwódki w moim zamyśle mają końcami nachodzić na siebie.
Naszkicowałam schemat tej rabaty, może tak czytelniej będzie:
O bukszpanie na obwódkę nie myślałam, mam wrażenie że swoją nienaganną strzyżoną formą wprowadza zbyt geometryczny "look" do ogrodu, a ja tego chcę uniknąć. Lubię miękkie linie.
Waham się pomiędzy obwódką w czerwieni/bordo (tu nic innego nie przychodzi mi do głowy, jak żurawki) lub czegoś kwitnącego na żółto - do fioletowej szałwii byłoby idealnie. Tylko co by to miało być?
No i lepiej zółty, bo ładnie z szałwią się skomponuje, czy bordowy, bo nawiązuje do perukowca?
Moja ulubiona rabata brzozowa ... I tu coś nie coś pogrzebię ...
Moja jedna część gabionowa ... Ruszyła szałwia co znaku życia w kwietniu nie dawała ... Teraz pojawił się kwiatostan