Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

paulina_ns 13:07, 25 maj 2015

MAD napisał(a)
Kawałek buczysława mojego pięknego i czosnki na tle nowego klona. Uwielbiam!

Piękny buczek co to za odmiana? Uwielbiam drzewa w tym kolorze. A czosnki cudne, póki co u mnie widnieją na liście jesiennych zakupów
kasia_w 13:24, 25 maj 2015

Bardzo ładna rabata !
Azalie i rododendrony pięknie wyglądają w swoim towarzystwie, także po przekwitnięciu. Moim skromnym zdaniem nie trzeba wypełnienia. A co masz w projekcie?

MAD napisał(a)
W weekend udało się skraść kawałek terenu trawnikowi i powstała nowa rabata, którą zamieszkuje magnolia Lennei, rododendron Cunningham's White wygrzebany z drugiej części działki (2 doniczki robią za dwa kolejne, mniejsze, CW) i azalie (równiez przeprowadzone z innego miejsca). No i mój mikro zywopłocik bukszpanowy z własnych sadzonek z zeszłego roku. Oj, poczekam trochę na efekt...

Zastanawiam się tylko czym wypełnić przestrzeń żeby po zakończeniu kwitnienia azalii było tam na czym oko zawiesić... Pomożecie?
kasia_w 13:24, 25 maj 2015

a buk słodki
MAD 13:41, 25 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

Piękny buczek co to za odmiana? Uwielbiam drzewa w tym kolorze. A czosnki cudne, póki co u mnie widnieją na liście jesiennych zakupów

Ten buk to Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula', a czosnki polecam gorąco bo sa świetne.
MAD 13:47, 25 maj 2015

kasia_w napisał(a)
Bardzo ładna rabata !
Azalie i rododendrony pięknie wyglądają w swoim towarzystwie, także po przekwitnięciu. Moim skromnym zdaniem nie trzeba wypełnienia. A co masz w projekcie?

Wypełnienie to pasychandra. Ale z nią to nie będzie tam koloru w lato. Coś jeszcze mi tam potrzeba na lato żeby cieszyło oko...
Toszka 13:57, 25 maj 2015

mogą być miniaturowe, biało obrzeżone hosty (tyż kwitną przeca)
nie wiem na ile tam słońca masz, ale w kwasnym bardzo dobrze rosną u mnie stipy, Bronze Form, Frosty... więcej grzechów nie pamiętam. Jak sporo słonca, to możesz posadzić żurawinę - stworzy dywan gałązek i jeszcze owoce do zbioru na jesieni będziesz miała (ale tu odzywa się mój iście praktyczne podejście)
MAD 14:36, 25 maj 2015

Toszka napisał(a)
mogą być miniaturowe, biało obrzeżone hosty (tyż kwitną przeca)
nie wiem na ile tam słońca masz, ale w kwasnym bardzo dobrze rosną u mnie stipy, Bronze Form, Frosty... więcej grzechów nie pamiętam. Jak sporo słonca, to możesz posadzić żurawinę - stworzy dywan gałązek i jeszcze owoce do zbioru na jesieni będziesz miała (ale tu odzywa się mój iście praktyczne podejście)

Za kwiatami host nie przepadam. Rabata jest nasłoneczniona w lato do godz. 14-15.
Stipę tam chyba nie bardzo bo chyba magnolia i rodki nie lubia jak im sie w korzeniach dłubie. Muszę pokombinować. Na razie czekam na kolejne 2 CW.
MAD 14:40, 25 maj 2015

Macie jakąś dobrą miejscówke w Warszawie i okolicach gdzie można kupić ładne serby? Chciałabym takie przynajmniej 1,5 m, dość gęste i kształtne... Gdzie bym nie patrzyła to same jakieś chude wypierdki albo wybiegnięte długasy. Jak komuś by cos w oko wpadło to poprosze info na priv. Potrzebuje na razie 5-6 szt. takiej samej wielkości.
popcorn 14:43, 25 maj 2015

fajna nowa rabata a moze runianka variegata jako wypelniacz, i tyle?
omelka1 14:54, 25 maj 2015

Bukszpany miałaś w doniczkach czy w gruncie?