Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Początki w Kruklandii 16:20, 29 mar 2012

Do góry
Ja bym dała jakieś niskie i średnie tawuły, o różnych kolorach liści i kwiatów
Nasz mały, zielony świat. 20:21, 28 mar 2012

Do góry
Będę odsyłać. Tak się dogadałam. Ona mi przysłała z drugą turą roślin 13 zł na przesyłkę zwrotną. Ja te swoje pierwsze tawuły w ilości 60 szt. już przesadziłam do większych doniczek, ale powyciągam, niech się martwią oni. Mówiłam kobiecie, że już rozsadziłam, kazała zapakować do woreczka, podlać i w drogę. Tak zrobię. Zamówiłam też u nich runiankę i z tej jestem zadowolona. Dobrze, że ją ciężko z czymś pomylić
Nasz mały, zielony świat. 19:00, 28 mar 2012

Do góry
Na ogół przy zakupach roślin problemem może być jakosć albo sposób pakowania, ale żeby pomylić gatunki a w przypadku Agnieszki dwa razy wysłać nie to, co zamówiła, to już paranoja.
W moim przypadku jeszcze tragedii nie ma, wsadziłam te biedule, jak się przyjmą, to żywopłocik z pięciornika też będzie dobry, ale jak ktoś zamawia do konkretnej kompozycji, to robi się problem.
Odsyłac ich nie będę, ale jestem ciekawa jak będzie propozycja rekompensaty za taki zamęt...

Ale się dzisiaj narobiłam, jutro mnie z łóżka wózkiem widłowym będa musieli wyciagnąć, pleców nie czuję, ale jestem zadowolona. Stary maliniak wyczyszczony, nowe odmiany dosadzone, te nieszczęsne pięciorniko-tawuły posadzone i jeszcze warzywniak podzieliłam na grządki i wsadziłam w ziemię prawie kilogram dymki Marchew najwyższa pora posiać, ale tak dziś wieje, że nasiona byłyby wszędzie oprócz grządki, może jutro mi się uda?
Ogród coli 15:19, 28 mar 2012

Do góry
pierwsza propozycja wzorowana na pomyśle Gosi (kaisog1) w wątku Waski.
Gosiu mam nadzieję, że się nie obrazisz.

tył:
thuje Brabant
przed nimi trawy: 5 szt Morning Light lub Variegatus (ta pierwsza chyba za niska)

od lewej:
kulki Tawuły Goldmound
Pęcherznica Diabolo
3 różnej wielkości kule z Danicy
coś kulistego na pniu (musi lubić mokro) ????
dereń Ivory Halo

Bardzo Was proszę o porady
Przedogródek Agniechy973 13:39, 28 mar 2012

Do góry
Magnolio, jeszcze Cię pomęczę.
Przyszły te moje mikrusy tawuły. Miały być Dart's Red, a tu patrzę po 3 dniach pod folią kwiatki białe rozwinęły. Dzwonię do pani, że nie te, bo teraz jeszcze nie kwitną i nie na biało. Oczywiście przeprosiła i przysłała następne i pieniądze na odesłanie tych pomyłkowych. Wg mnie te następne to też nie te, bo mają na końcach zaookrąglone listki, a powinny być szpiczaste. Wyglądają np. na listki tawuły nippońskiej. Napisałam, że nie chcę tych tawuł, bo nie mam pewności odmiany i rezygnuję. Jeszcze nie odpisała, ale myślę, że nie będzie problemów, wydawała się w porządku przez telefon, poza tym mam jej towar.
Teraz się zastanawiam czy potrzebnie się uparłam przy tej Dart's Red. Wiesz, że nie chciałam połączenia zółtych liści z różowymi kwiatami. Ta D'sR najdłużej kwitnie z tych zielonych, ale nie wiem czy warto się przy tym upierać. Może masz jakiś swój typ tawuły sprawdzony co do koloru i czasu kwitnienia. Czy wg Ciebie nie ma to znaczenia.
Nasz mały, zielony świat. 11:28, 28 mar 2012

Do góry
Agnieszko, czekam na przesyłkę od tego sprzedajacego:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11003316
Akurat teraz nie wystawia tej tawuły, ale jeśli jej szyukasz, to można tego pana zapytać.
Jak przyjdzie paczka, to zrobię zdjęcie i napiszę, co i jak. sadzonki tanie, po 1,60 zł, więc pewnie będą małe, ale tawuły dosć szybko rosną a ja za dużo ich potrzebuję, żeby kupować wyrośnięte, ale znacznie droższe.

Aniu, kurcze nie wiem jak się wziać za to formowanie, dlatego na razie im sie przyglądam, gadam sobie z nimi Stożka się boję, może owalnie, w jajo? Czubek jest zbyt rozwiany, wielopędowy, żebym umiała z tego wierzchołek stożka wyczarować.

Maju, nie mam pojęcia jak to jest z czosnkami ozdobnymi, czy powinny być teraz takie czy większe/mniejsze, pierwszy raz mam je w ogrodzie. Zwykły czosnek w warzywniaku tez już wyszedł i ma szczypiory tak z 5 cm.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 09:36, 28 mar 2012

Do góry
Ana ja też myślę że azalie będą ok (one się pięknie przebarwiają jesienią ) i do tego może żurawka citronnelle. Danusia polecała mi do cienia. Albo jak chciałaś kulki to polecam tawuły japońskie listki cytrynowe ma Gouldmound można je ładnie w kulki formować. Tylko musisz poczytać czy one w cieniu dadzą radę.

Też mam problem z wyborem roślin bo wszystkie mi się podobają
Nasz mały, zielony świat. 07:57, 28 mar 2012

Do góry
Maju, dziękuję za odwiedziny

Justynko, dzięki za namiary na ogród z kurami, oczywiście od razu poleciałam do Mai

Kasiu, zarówno borówkę jak i żurawinę traktuję jak eksperyment i liczę się z tym, że mogą nie dać rady, nie mieszkam na bagnach, wręcz przeciwnie. Zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby im stworzyć odpowiednie warunki i jka im podpasuje, to będę z siebie dumna a jak wypadną, to z mostu rzucać sie nie będę
Co do jagody kamczackiej, to, jakby to powienieć, bezimienne są. tez mnie to zdziwiło, że szkółka nie oznacza odmiany, pytałam o to, dowiedizałam się, że sadzonki pochodzą z 2 krzewów matecznych nieoznaczonych, wzajemnie się zapylajacych. A niech tam, spróbuję, do tej pory wszystko z tej szkółki rosło mi bardzo dobrze a kupuję u nich od ok. 15 lat, chyba swoje pierwsze wysyłkowe zakupy właśnie w tej szkółce robilam, adres znalazłam dawno temu w Działkowcu i mam do nich sentyment.
A to zawartość mojej wczorajszej paczki:

Jest tak wcześnie, że np. hosty, to doniczki z ziemia i tylko kiełki wystają, cymbalarii wcale nie widać, wierzę na słowo, że jest w tych doniczkach.
Jest tu 5 róznych miodunek, 2 tiarelle, rozchodnik okazały z białymi kwiatami, poziomkówka indyjska, ktora ponoć rośnie jak chwast i na to liczę, że zasłoni mi ziemię w ciemnym zakątku, gdzie posadziłam dąbrówkę, ale ona wolno rośnie i do szału doprowadza mnie ciągły korzuch kiełkującego zielska.
Są tu jeszcze 2 sztuki Spartyny grzebieniastej, 4 liliowce, 6 sztuk malin, 3 borówki amerykańskie, 7 żurawin, 2 jagody kamczackie.
Będę dzisiaj sadzić i sadzić.

Jeszcze czekam na paczkę ze sporą iloscią tawuły japońskiej darts red, z której chcę zrobić niski żywopłocik wokół tej mojej rababty przy podjeździe, z której mi korę bezlitośnie wywiewa.
Ogródek Hanusi po zimie 16:37, 27 mar 2012

Do góry
On ,,paczy",gdzie u mnie jeszcze chwasty wystają ,i dyryguje gdzie mam lecieć z grabkami!
Witam poobiednią porą!
W ogrodzie.... pusto się zrobiło. Moje krokusy i ranniki przekwitły, narcyzy jeszcze drzemią,to samo z tulipanami.Sasanki okutane.PRZERWA Z POWODU PRZYMROZKÓW.
Wypadły mi cesarskie korony z obiegu Nie ma ani jednej!I chyba już się nie znajdą......Tawuły przezimowały i będę miała kuleczki własnego chowu.Na razie jeszcze malutkie,ale do jesieni mają czas, Bukszpan sadzonkowany w sierpniu...ma korzonki.Hura!
Będę robić następne sadzonki .......
Pomalutku porządkuję po zimie.Jeszcze pół ogrodu do obskoczenia.Zdjęć nie ma,
Runianka 07:24, 25 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
Witam
z tego co się orientuję runianka się rozrasta dość szybko
może ktoś z Was będzie ja wycinal wtedy nie będę kupować bo jak narazie planuje na allegro.

A w zamian możemy się dogadać czym mój ogród może się odwdzięczyć

Waska ja proponuje na Allegro sprzedawcę uktórego zakupy robiłam w tym tygodniu. Jeśli oczywiście nie otrzymałaś nic od Forumowiczów i dalej ja potrzebujesz:
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

i korzonki których jest mnostwo:

Jedną sobie podzieliłam, najmniejszą na próbe i było tam 9 roślin.
Tu link do szkółki:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20350470

Zakupy przez internet 09:13, 24 mar 2012

Do góry
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.
A rośliny jak widac naprawde okazałe.

Do tego runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

Tu link do szkółki:

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 08:29, 24 mar 2012

Do góry
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy.
Przez internet ryzykując nieco zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.
A rośliny jak widac naprawde okazałe.

Do tego runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

Tu link do szkółki:

Pozdrawiam i lece parzteć jak kultywują moje "zadomie"
Ogródkowy chaos u monitki 21:06, 23 mar 2012

Do góry
Myślałam trochę nad wytyczeniem rabat powstały dwie niewiele różniące się koncepcje. Postanowiłam zrobić placyk - kółko w którym na razie umieszczę piaskownicę a jak dziecię podrośnie i ogród też to mam nadzieję, że stworzy się tam fajny kącik do odpoczynku. Nie robimy żadnej altanki, taras nam wystarczy - myślę tylko czy go nie zadaszyć bo jest od południa i czasami ciężko tam wysiedzieć. Huśtawka stoi trochę nie tak ale teraz nie mam szans na jej przestawienie ...trudno.

Pierwszy rysunek

Potrzebuję waszej porady rabatę chciałam zacząć bukiem pendula (pierszy znak zapytania przy cypelku na początku rabaty) Wymyśliłam sobie że jest to trochę pusty plac a stanowi on właściwie mój przedogródek. chciałam tam niewysokie drzewko które nie przysłoni mi widoku z okna na furtkę.

Druga wątpliwość to rabata wzdłuż podjazdu czy ją wogóle robić czy to niedobra koncepcja. Chciałam tam zrobić kule bukszpanowe, może jakiś stożek, na zewnątrz rabaty żurawki. A może dac tylko trzy bukszpany wzdłuż podjazdu?

drugi rysunek

Tutaj rabata przy furce nie ma cypelka na poczatku za to później jest rabata wypukła. Przy tej koncepcji pomyślałam że na rabacie wzdłuż podjazdu może dać dwie wiśnie Umbraculifera i jakieś kulki np. z tawuły czy bukszpanu na dole.
Taki jest widok od furtki

Ogródkowe perypetie:) 12:55, 23 mar 2012

Do góry

Tam nie ma za wiele miejsca, myślę, że jakoś tak by to wyglądało. Budżet niewielki więc nie mam co szaleć.
Kurcze mało widać, ale od lewej..
warzywniak
3 kule na pniu, np. dereń elegantissima,
śliwa wiśniowa Nana
2 tuje zółte albo choiny kanadyjskie
świerk serbski niska odmiana
Rh
barwinek ( rosnie i ma się całkiem nieźle na tej glinie
róże okrywowe w kolorze różowym, tutaj muszę dosadzić bo też rosną i na górze róż cisy ale wolno rosnące nie jako żywopłot.

Od strony tarasu mam już poplanowane

Zostaje jeszcze problem huśtawki, piaskownicy i kompostownika, ale miejsce na to jest tylko na dole działki.

Problem mam z połączeniem prawego rogu ze skarpą.

Mam jeszcze u siebie, berberysy odmiana admirations 2 szt.
Tawuły 2 szt.jakieś żółte nie kojarzę
kosodrzewiny 2 szt.
a i irgęz 5 szt.

i byliny, ale je przesadzę na murek.
Pomocy
Przedogródek Agniechy973 12:17, 23 mar 2012

Do góry
Przyszły runianki i tawuły. Miałaś nosa, runianki bardzo fajne. Przyszło to wszystko w maleńkich wielodoniczkach i przesadzam teraz do normalnych doniczek i wszelkich możliwych pojemników, bo tam już nie mają gdzie rosnąć - same korzonki. Dużo zabawy, bo 160 szt samej runianki to już trochę roboty. Tawuły bardzo maleńkie patyczki, nie będzie ich w ogóle widać, więc planuję nasadzić jakichś kwiatków jednorocznych, żeby było ładniej.
Na razie nie mam przygotowanych miejsc, kupiłam dziś czarną folię, nakryję wszystko, niech gnije ta darń, bo usuwanie jej to straszna praca. Po świętach może zaczniemy kopać.
Przedogródek Iny 00:14, 23 mar 2012

Do góry
no, wybiega jesli tak do tego podejść
o to chodzi, żeby nie odcinać tak skarpy tylko połączyć ją jakimś elementem z tym co jest niżej, wykorzystac różnice poziomów jako atut
(nie miałam na myśli zawijaska z bukszpanu, raczej z niskich krzewów typu tawuły japońskie, albo małe berberysy)
a rabata mysi byc koniecznie tylko na tym zaznaczonym brazową linią kawałku?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:16, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.

i Ty Magnolio masz to wszystko w oczach??!! wielki szacunek!
Agnieszka, będziesz mieć piękny ogród!!
Początki w Kruklandii 12:11, 21 mar 2012

Do góry
Jakoś mi za dużo tego kulkowego szczęścia na raz i nie wiem czy nie za ciemno tam dla tawuły...
Ale muszę to przemyśleć
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:29, 19 mar 2012

Do góry
no tak, ale aż tak leniwa nie jestem i te moje tawuły grefsheim i van houtte'a oraz migdałek i bukszpan mogę uprawiać, bo są super, jak dla mnie.... chodziło mi o to, że jestem za leniwa na kwiatki - tulipany, astry, bratki, cynie i tym podobne rzeczy.
Ogród u stóp klasztoru 14:26, 19 mar 2012

Do góry
nie uwierzycie , ale jeszcze tych RH nie przesadziłam . kopnęłam w piątek łopatą , a tu tylko z wierzchu rozmarznięte . pod 20 cm ziemi lód . nie ma co jeszcze poczekam z tydzień .

WANDZIU------ tez myślałam o bon-sai ,ale ( bez śmichu ) jakoś wolę naturalne kształty krzewów . a poza tym ja tę skarpę to chce mieć zasłoniętą , no chyba że jak się tawuły i berberysy ładnie rozkrzewią to im zrobię trochę miejsca jeszcze tnąc jałowce na bon-sai

LIDZIU ----- ta apteczka to nadmanganian potasu.w tabletkach . roztwór z 7 tabl. na 8 l. opryskiwacz .ale prysnę chemia na przędziorka i ochojnika.- to dla świerków wszystkich odmian.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies