Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

ell 10:27, 21 maj 2012

Poczekaj - teraz to już nie wiem o co chodzi ja tu widzę tylko wąskie drzwi do domu. A gdzie ten garaż?
magnolia 10:30, 21 maj 2012

myślę że tu je posadź, ale 3 i przerwa i 2- wtedy nie będzie wrażenia że to fragment czegos, coś nieskończonego, tylko 2 grupki. Tylko ta przerwa musi być nie za mała, żeby nie było wrażenia że zapomniałaś dosadzić 2 sztukę w szpalerku. Może 3 tu i 2 ze brzozą- popróbuj.
A jakie trawy tam będą ?
Host ile odmian?
Trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością gat i odmian
popcorn 10:43, 21 maj 2012

Elu garaż jest na końcu podjazdu Jak wysiadam z auta żeby otworzyć drzwi do garażu wyskakuję właśnie tam - nie może nic tam być zaraz przy kostce bo bym deptała... ja jak ja, ale mój M na pewno nie zauważy że cośtam rośnie

Magnolio - dzięki! Rzeczywiście tak będzie lepiej! I to 2 tu a 3 za brzozą pewnie - poprzymierzam, wrzucę fotkę Trawy - 2 piorkowki, 3 hakone, 2 prosa, po 1 trzcinniku i frosted curls (chyba??).
Na samej gorze moze pasek mozgi i wychodzace z niej kule wysokiego czosnku (Gabi pokazala fotki z placu Grzybowskiego w Wawie - miodzio!!!) pod nimi pasek rozchodnika okazalego, nizej grupkami trawy, bokiem te bukszpany i calosc podsypana korą...

Nie znalazlam fotki (Gabi miala w komorce, a w zasadzie Jarek jej M), tutaj nie widac genialnego polaczenia - pas mozgi i spomiedzy kule czosnku):

wtedy nie widac ich podeschnietych lisci... Gabi miala ujecie inne - mozge widac po lewej stronie glebiej... od tamtej strony
magnolia 10:51, 21 maj 2012

tam jest słońce czy cień?

Hosty będą też?
popcorn 10:54, 21 maj 2012

Słońce cały czas, sucho, od południa. Żadnych host, tylko trawy, pasek rozchodnika (mam sporo, ale moge nie dawac), na samej gorze pas tej mozgi z czosnkami (chyba ze mi wybijesz z glowy ale kompozycja b. mi sie podoba). I te 5 bukszpanów
Bardzo dziękuję za pomoc specjalistki
popcorn 11:02, 21 maj 2012

Ewentualnie moge sprobowac polaczyc jakos te rabate z rabata po lewej - tam rosna 3 kulki bukszpanowe i sporo kęp żółtej tawuły. Ale przesadzac moge jak przekwitna, bo teraz byloby mi ich szkoda.
Tam wyglada tak:

Fotka jeszcze sprzed przekopania części z prawej.
magnolia 11:14, 21 maj 2012

ładna ta rabata bardzo.
Co do nowej- wydaje mi się że powinno byc mniej gatunków.
Szczególnie że łaczy się z tą, jednorodną, więc żeby nie było zgrzytu stylistycznego.
Ja jest zwolennikiem sadzenia hakone w półcieniu, nie w słońcu.
Trzcinnik, mozga, fajnie. Trzcinnik jest wysoki, może byc plecami od ściany.
potem mozga z czosnakami, dalej rozchodnik grupkami w piórkówką. Między bukszpanami coś niewysokiego- może te hakone. Reszta gdzieś indziej.
Zamiast tzrcinnika może proso, ale trzcinnik o tyle lepszy że wcześnie sie obudzi i teraz ma już 50-60 cm, gdy moje proso ma zaledwie ok 5 cm 'paluszki'. Przy piórkówce lepiej żeby było coś wcześniejszego, żeby placków dużych wiosną nie było.
Pisałas że masz 1 trzcinnik- jesienią napewno, albo wiosna dasz rade go podzielić na 3-4 szt. ja po 2 latach mam go chyba ze 12 z 1 szt gdzieś skubnietej. Nawet teraz przyjrzyj mu się czy nie da sie go rozmnożyć.
Frosted Curl sa śliczne- mogą tez być w sąsiedztwo bukszpanów. Ale wtedy nie hakone.
Klamber 11:24, 21 maj 2012

Ciekawy jestem Karola co wyczarujesz z tych traw.
popcorn 11:28, 21 maj 2012

hej Magnolio!
No właśnie, dlatego pytam bo sama mam zgrzyt
Zastanawiam się czy ich jakoś nie połączyć - wykopać krawężnik i już. poprzesadzać kulki tawułowe -a że jest ich dużo jakoś nimi "wjechać" w nową rabatę... może obwódkę z tych tawuł zrobić,a środek tej rabaty by pozostał? Jeśli nie - to nawet lepiej, będzie mniej pracy

Jeśli nie ruszam tej tawułowej, to na nowej:

góra zostaje wolna, tam trzcinnik, moze 2 mi sie uda z niego zrobic - paskiem. I to proso? Moze byc 2x trzcinnik i 2x proso? Proso ledwo ledwo po zimie, 3cia sadzonka nie ruszyła
Ponizej pasek z mozgi (ona szybko rusza i mimo ze sie rozlazi to ja lubie - bede ograniczac. Na jesien dokupuje duzo czosnkow i sadze miedzy mozge
Dalej rozchodnik grupkami, nie paskiem] ? Po 3 szt? piorkowki mam 2 duze - po obu stronach rabaty, pomiedzy nimi na srodku 3 grupki po 3 rozchodniki?? Rozchodnik szybko rusza, wiec moze tak wlasnie?

Hakone zobaczymy - jak posadze wszystko zobacze ile wolnego miejsca zostanie
Wygladaloby tak:
magnolia 13:55, 21 maj 2012

wyszłam z biura i jada metrem myślałam o Twoim ogródku.
Doszłam do wniosku że tam i tak to co proponuję jest zbyt róznorodne do niewielkiego w końcu miejsca.
Myślę że można połączyć obie rabaty wyjmując krawężnik, wprowadzając proso przy scianie, na sam początek rabaty z tawułami. A tu gdzie narysowałaś jednak trzcinnik pasem- nie będziesz żałować, zobaczysz.
Tu gdzie podpisałaś piórkówka można dosadzić tawuły, żeby nawiązywały do pierwszej rabaty.
Dalej rozchodniki. Jeszcze nie wiem ile tam jest miejsca, ile będzie przestzreni na pas mozgi i pas rozchodników z piórkówką. jesli nie wiele, pasy będą wąskie, to nie uzyskasz efektu- nie będzie widać o co chodzi. Dlatego wtedy zrezygnuj tam z piórkówki, zostaw sporo mozgi, a rozchodnik niech będzie na jej brzegu grupkami i niech ona też i jego obrasta.
tak, tak będzie lepiej, wyraziście.
Na piórkówke znajdziesz jeszcze miejsca. Może być piórkówka tam gdzie proponowałam proso.