Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 16:23, 21 maj 2012

Hej Karola, dopiero się dorwałam do komputera. Wygląda na to, że już pozamiatane, ale... wiesz co, no ja bym podeszła do tego z innej strony: A może po prostu dołożyć te pół metra z odpadów granitowych, co żebyście normalnie wysiadali na bruk, a nie na rabatę? Po drugie połączyłabym rabatę tawułową z tą obecnie planowaną, ze 3 tawułki przeniosła na tamtą stronę. Bukszpany niekoniecznie gęsiego, tylko tak nieregularnie, tak jak u Danusi, w głębi zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/5/57443/original.jpg Co do nasadzeń - nie znam się
popcorn 21:42, 21 maj 2012

hej Agatko!
Dzisiaj wsadziłam tylko bukszpany. Jako prawie-obwódkę, po obu stronach brzozy. Na więcej nasadzeń dobrej ziemi mi zabrakło, a nie miałam już siły/czasu żeby rozgrzebać kompostownik
Nieregularnie odpada, bo to rabata z trawami, czasem wysokimi. Jak zacieniłyby te bukszpany to by łysiały i byłoby im źle. Jak u Danusi mi się oczywiście podoba, ale nie będę miała tak - nigdy

Tawuły przenoszę częściowo na drugą stronę - jak przekwitną, będę im zostawiała miejsce. W ten sposób chciałabym połączyć obie rabaty. W miejsce tawuł zabranych z górnego rzędu po lewej bliżej schodów będą wysokie trawy

Dzisiaj nawoziłam się ziemi i darni stamtąd za płot... cała się okurzyłam, więc po wszystkim prysznic - dawno tak brudna nie byłam, garść piachu została w brodziku

Napisz mi proszę jak się mają świerki inversa Twoje do tych z Łodszi które obfocił Przemek -= na poprzedniej stropnie są. 69 zł, więc niedrogo - sporo mniejsze od Twoich?
pozdrówka!
popcorn 21:48, 21 maj 2012

Rano obleciałam ogródek z aparatem, ale nie wrzuciłam fotek żeby moja problemowa rabata nie zniknęła Wrzucam teraz:

Czosnki już długo kwitną, baaardzo mi się podobają. Must have na zakupy we wrześniu - i to najlepiej ze 20 sztuk chociaż

Zeszłotygodniowy bazarkowy nabytek - całe 6 zł. Poidełko dla ptaszków - potrzebowało hammerite'a - wczoraj malowałam:

I z większej perspektywy - przty borówkach (nie wiem czy to dobre miejsce - jak borówki dojrzeją ptaszki będą skubać??)

W tle leżak i doniczka z "zupą" z błota i chwastów Młodej - pozostałości wczorajszych zabaw

Kanciki przy nowej rabacie - wczorajsze prace

Posadziłam tam hosty ze spotkania u Bogdzi i moje z doniczek z tarasu

Jako roślinkę okrywową poprzesadzam dąbrówkę rozłogową- nie wiem czy to dobry pomysł?? Ale sama ziemia nie może zostać, w razie deszczu ścianę domu trzeba będzie myć...
popcorn 21:52, 21 maj 2012

Zawilce kwitną - muszę ich koniecznie dokupić, uwielbiam! Tylko ta odmiana przetrwała zimę, a miałam innych różnych sporo - greckie, mieszańce...

Sasanka przekwita:

Nie wiem jak to się zwie, ale podoba mi się dostałam od Babci...

Bzy kwitną ponad 3 tygodnie już, długo

Różaneczniki (ocalałe z rzezi nawozowej...) nawet jakieś zakwitną

To cosik kupiłam jakiś czas temu na targu, 2,5 zł.. ciekawe czy przetrwa zimę... łądnie się rozrosło i ciągle kwitnie

Kalina na kijku kwitnie Ale chyba się pożegnamy, u Bogdzi przed garażem była dorosła - meeega wielki krzak! Ta jest na kijku, ale tak ją poprowadziłam, ubiegłoroczna sadzonka... nie szczepiona, więc w końcu się rozrośnie...

Miłęgo wieczoru!!
majkel0326 22:02, 21 maj 2012

Karolina,podzielam Twój zachwyt czosnkami,są piękne.Też na jesień chcę parę kupić.A to pomarańczowe od Babci to nie jest czasami kuklik?Tak mi coś wygląda na to,ale może się mylę
popcorn 22:07, 21 maj 2012

O, może kuklik! dzięki
hanka_andrus 22:11, 21 maj 2012

Potwierdzam-kuklik,a to drugie ...szczawik czyli oxalis,prawdopodobnie nie zimuje,ale sprawdź.
popcorn 22:12, 21 maj 2012

hej Haniu!
dzięki! Tak, szczawik, mówił gość na targu, ale zapomniałam Poszukam i pewnie przesadzę do doniczki i na strych
dzięki wielkie, pozdrawiam serdecznie!!
marzena 22:37, 21 maj 2012

czosnki piękne ja wciąż czekam na moje...
wciąż nowosci u Ciebie w ogrodzie
popcorn 06:57, 22 maj 2012

Witaj Marzenko!
Mam sporo "nadźgane" przy tarasie, co chwilę coś kwitnie, to pokazuję Miałam tam uporządkować, ale zamiast tego coś nowego dosadzam pozdrawiam serdecznie!