Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Składanie życzeń świątecznych 22:59, 29 gru 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Dla przypomnienia tym, którzy nieuważnie czytają, fragment postu Danusi z czwartej strony.

Luki, od wczoraj, to już wszyscy zainteresowani na pewno do Danusi postu dotarli i swą niewiedzę "uzupełnili".
Ty już na tym Forum trzecie Święta BN "obchodzisz", mniej dla nowych więcej wyrozumiałości.
Ja, na pewno w tej kwestii, więcej regulaminu nie złamię
Składanie życzeń świątecznych 22:45, 29 gru 2015

Do góry
Dla przypomnienia tym, którzy nieuważnie czytają, fragment postu Danusi z czwartej strony.
Gardenarium napisał(a)

Proponuję jak co roku:

- nie wklejać życzeń w pojedynczych wątkach
- wklejać życzenia w dziale "Rozmowy", gdzie z okazji każdych życzeń tworzę specjalny wątek. Wklejamy życzenia tam tylko raz Wątek jest przyklejony na górze, nietrudno go znaleźć.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/30-pogaduszki

- osoby, które chcemy osobiście uhonorować specjalnym życzeniem - wysyłamy im na prywatną wiadomość
- wysilmy się nieco dobierając zdjęcie, aby było przynajmniej ładne i na temat.
- wkleić do regulaminu zakaz wklejania życzeń na wątkach ogrodowych. Na pw można wysyłać ile tylko dusza zapragnie
(...)
Sprawa setek na wątkach:

- wprowadzić zakaz składania życzeń z okazji setki

Zalety tego działania

- czytelność forum
- oszczędność czasu, przecież wklejenie 500 życzeń kosztuje niemało czasu. Ja nie jestem w stanie nadążyć nad wklejaniem.
- przyjemny odbiór forum w okresie świąt
- oszczędność miejsca na serwerze
- brak "pustych" postów

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:25, 29 gru 2015

Do góry
Ewo troszke pracowałem by zadołować doniczkowo, ale z umiarem przecież zima jest Ja róże mam też pierwszy rok, okryłem bo zapowiadają spadki temperatur do -12 w nocy, a teraz było dość ciepło, więc działąm tak na wszelki wypadek.

Asiu źle się wyraziłem chodziło mi o koszt farb w kolorze znanych firm na D czy Ś, którymi zazwyczaj maluje się ściany Co do Pure to takie zalecenie usłyszałem w salonie chociaż ja ściany też ją malowałem na stronie producenta też tak pisze (czyli tradycyjne wciśniecie droższego towaru), tylko nie wydam Ci opinie jak z czyszczeniem czy brudzeniem bo w pokoju nie ma do nich bezpośredniego dostępu i są czyste po 2 latach, ale ładnie wyglądają i jak dla mnie lepsze od dwóch firm na D bo też malowałem nimi DOm u siostry w 90% w jednej tonacji kolorystycznej, więc koniecznie było trzeba Optive wybrać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:42, 28 gru 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo jak by to było gdybym ja chociaż trochę nie po marudził Taka już niestety moja natura.
Żeby też troszkę ogrodowo było to zadołowałem dzisiaj całe doniczkowo, było tego z 70 sztuk i powiększyłem kopczyki na różach, w zanadrzu mam jeszcze dwa wory suchych liści na wszelki wypadek. Szczerze powiedziawszy jeszcze mnie nie ciągnie do ogrodu, troszkę odpoczynku od łopaty jeszcze się przyda bo strasznie mnie to narzędzie dzisiaj wymęczyło

Zapowiadali jakieś większe mrozy?
Moje róże mają jeszcze wszystkie liście a kopczyki maleńkie może też powinnam je bardziej zabezpieczyć....U mnie w rezerwie stoją worki z drobną korą. Kurcze róże w moim ogrodzie będą pierwsza zimę, pojęcia nie mam jak o nie odpowiednio zadbać.
Pracowałeś dziś łopatą? nie boisz się zakwasów? idzie Sylwester.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:20, 28 gru 2015

Do góry
Ewo jak by to było gdybym ja chociaż trochę nie po marudził Taka już niestety moja natura.
Żeby też troszkę ogrodowo było to zadołowałem dzisiaj całe doniczkowo, było tego z 70 sztuk i powiększyłem kopczyki na różach, w zanadrzu mam jeszcze dwa wory suchych liści na wszelki wypadek. Szczerze powiedziawszy jeszcze mnie nie ciągnie do ogrodu, troszkę odpoczynku od łopaty jeszcze się przyda bo strasznie mnie to narzędzie dzisiaj wymęczyło
Składanie życzeń świątecznych 23:15, 28 gru 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Gratki złożone to nie szkodzą (jakiś punkt zaczepienia i do rozmowy)... ale jak się dostaje kwiatki czy inne obrazki..to już nie popieram. Wprowadza to tylko zamieszanie. Każdy ma swój wątek po to by w nim prezentować swój ogród. Głos w dyskusji poparty obrazkiem jest jak najbardziej na miejscu, ale takie wrzucanie kwiatków mija się z sensem posiadania swojego wątku.

Nie zgodzę się z tym w ogóle. Tak samo można by powiedzieć o życzeniach, są przecież raz w roku i jakieś zaczepienie do rozmowy mogą mieć. Jednak setki zdarzają się o wiele częściej i w nie których wątkach można spotkać nawet po kilkanaście stron "pustych" postów, a czasem nawet na stronie np 215 zdarzy się "spóźnione gratki na 100" lub coś w podobnym stylu. Już nie mówię gdy chce się przeczytać wątek mający ponad 1000 stron gdzie co setkę czeka przewijanie pustych stron. Już nie mówię o tym gdy każde gratulacje są cytowane z osobna i posyłane podziękowania co podwaja ilośc niepotrzebnych stron. Oczywiście każdy ma swoje zdanie.
Składanie życzeń świątecznych 22:37, 28 gru 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mnie również takie rozwiązanie bardzo się podoba, a wspomnienie o tym w szczególności bo od początku nie rozumiałem tego zjawiska

Gratki złożone to nie szkodzą (jakiś punkt zaczepienia i do rozmowy)... ale jak się dostaje kwiatki czy inne obrazki..to już nie popieram. Wprowadza to tylko zamieszanie. Każdy ma swój wątek po to by w nim prezentować swój ogród. Głos w dyskusji poparty obrazkiem jest jak najbardziej na miejscu, ale takie wrzucanie kwiatków mija się z sensem posiadania swojego wątku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 28 gru 2015

Do góry
MOniko dziękuje, szkoda, że nie da się jej przechować na przyszły rok

Danusia wkleiła ważny post w sprawi życzeń i setek na forum, zachęcam do przeczytania
Składanie życzeń świątecznych 22:20, 28 gru 2015

Do góry
Mnie również takie rozwiązanie bardzo się podoba, a wspomnienie o tym w szczególności bo od początku nie rozumiałem tego zjawiska

Sprawa setek na wątkach:
- wprowadzić zakaz składania życzeń w okazji setki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:19, 28 gru 2015

Do góry
Ilonko dziękuje bardzo

Asiu pure white mamy na sufitach i jak dla mnie biel jest bardzo fajna, bo biel bieli nie równa. W wiaderku ma lekko różową poświatę co mnie zaskoczyło. Troszkę trudno maluje się nią powierzchnie na które pada słońce. Trzeba sprawnie malować w chłodnym pomieszczeniu, aby nie dopuścić do przesychania farby przy kolejnych pociągnięciach wałka, ale jak zrobi się to odpowiednio efekt jest bardzo zadowalający. Jednak ma inną strukturę niż farby na bazie Optiva Mat 5. Latem chce wypróbować u siebie serie Optiva White.
Farby w kolorze ogólnodostępnych firm wychodzą około 210zł za 10 litrów, a farba typowo na sufit nie zastąpi takiej na ściany, a przetestowałem chyba większość dostępnych na rynku farb. Najlepiej sprawuje się jedna ściana pomalowaną ceramiczną PARA ale ceny na większe powierzchnie zabijają, to samo z Benjamin M.

Margaret bardzo mi miło, i do samych świąt nic nie odbierało mi całej atmosfery, dekoracje wystarczyły, ale teraz przydałby się śnieg, aby ten okres świąteczny jeszcze troszkę utrzymać

Ewo szkoda tylko, że taka choinka to jednorazowa okazji, więcej jodeł nie mam w ogrodzie, a takiej jodły już nigdzie nie dostane

Gosiu ja sobie nie wyobrażam teraz wybudować domu bez wysokiego salonu, ale na razie dla mnie to tylko odległe marzenia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:51, 28 gru 2015

Do góry
Rok 2013
Postanowiłam rozpocząć działania ogrodowe na placu budowy. Ekipom budowlanym i ich pojazdom zostawiłam minimalne trasy komunikacyjne, a na reszcie postanowiłam działać ogrodowo. Zaczęłam od narożników. W nich zaplanowałam grupy drzew.
Narożnik północno-zachodni z brzózkami, dereniami, krzewuszkami, trzmieliną, perukowcem

Narożnik południowo-zachodni- tu posadziłam grupę daglezji, śliwy wiśniowe, pęcherznicę Luteus, kalinę hordowinę, bzy palibin, róże okrywowe. Dobrze, że już się dowiedziałam o tym, że rośliny trzeba sadzić w grupach

Na zachodniej granicy działki musiałam zostawić wjazd dla dużych pojazdów.

Powstały też początki rabaty frontowej

Luki pomiędzy roślinami uzupełniałam bylinami: aksamitką, irysem syberyjskim itp.
Ponieważ działka jest narożna, to koszt ogrodzenia były dość wysoki - postanowiliśmy zrobić żywopłot bukowo- grabowy, a ogrodzenie właściwe ma sie pojawić jedynie na froncie, na szerokość budynku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:21, 27 gru 2015

Do góry
Luki - perfekcja w każdym calu w dekoracjach u ciebie w domu....ael mnie to nie dziwi, juz sie troszkę znamy za to choinka u siostry powalająca
Pozdrawiam noworocznie zycząc udanego 2016 !
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:05, 27 gru 2015

Do góry
Asiu ja ten fragment domu ze schodami uwielbiam, ale patrząc z innej strony jak będą schody to pokaże, może w nadchodzącym roku
Dom troszkę zmieni styl w głównej części dość sporej ponad 70m^2, ale na szczęście dużo zmieniać nie trzeba bo niestety większość rzeczy trzeba robić na zamówienie, więc sporo brakuje, reszta domu w miarę wykończona... kino domowe z gabinetem w piwnicy chyba w następnej dziesięciolatce
Farby bardzo polecam, użytkuje u siebie i u siostry od 3 lat i sprawują się rewelacyjnie. Jeżeli chodzi o jakość w stosunku do ceny to gotowe szeroko dostępne farby mogą się schować.
Dobrze się zmywają po łapkach i innych dziecięcych zabrudzeniach, ale po kilku szorowaniach troszkę się błyszczy jednak jak słońce nie świeci na taką ścianę to nic nie widać, na gąbce nie zostaje farba

Edyto bardzo mi miło Po dowieszeniu ozdób choinka wygląda na żywo bardzo dobrze tylko jakoś na zdjęciach wygląda mi bidnie
Dom... chciałbym w końcu przynajmniej usiąść na docelowych 'stołkach' ale jest nadzieja, że w nowym roku reszta ruszy z kopyta.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:22, 27 gru 2015

Do góry
Sebek siostra siedzi na belce(konieczny element konstrukcyjny) która wychodzi z antresoli. Widać na jednym zdjęciu frgment balkonu antresoli, na którym docelowo będzie niska biblioteczka i szezlong... kiedyś Będzie tam balustrada, ale że jest jej 20 metrów to też jeszcze czeka w kolejce.

Olu tikurilla paleta Symphony linijki 488, 489 ale literek nie pamiętam. Uwaga na 489 bo pod pewnym kontem padania światła jest to szary błękit na pewno będziesz wiedziała o co chodzi, niestety nie wiedziałem wtedy, że do niektórych szarości poza czarnym dodaje się niebieskiego pigmentu

Asiu miło mi

Danusiu dawno u mnie nie byłaś, więc dziękuje za odwiedziny
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:00, 27 gru 2015

Do góry
3 kartony ozdób, a choinka i tak bidnie wygląda nie mam zdjęć po dowieszeniu jeszcze 20 bombek, ale to i tak nie wiele zmieniło. Przydałoby się jeszcze ze 40 dużych, ale to już za późno... troszkę jestem z powodów choinkowych zły, ale...
Przyajmniej jest proporcjonalna do reszty. Na niewykończone elementy domu przymykamy oko

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:48, 27 gru 2015

Do góry
Łukasz dziękuje

Mateusz projekt pokoju powstał prawie 5 lat temu, a realizacja po dwóch latach, teraz troszkę bym pozmieniał, ale nie narzekam, jestem zadowolony

Margo dziękuję

Marzenko miło mi bardzo. Mam przynajmniej nadzieję, że ogród nie będzie powstawał w takim tempie jak wykańczanie wnętrze bo się psychicznie wykończę

Gosiu tak odwlekałem bo chciałem pokazać efekt z dowieszonymi dodatkowymi bombkami, ale ciągle siostra w gościach lub u niej goście, więc zaraz pokaże niedokończone dzieło, chociaż po dowieszeniu kolejnych 20 czerwonych bombek ozdób nadal za mało

Marto jak tak bardzo nieskromnie, ale do dekoracji w moim pokoju w tym roku ogromnie się uśmiecham
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:49, 25 gru 2015

Do góry
Jeszcze mała zapowiedź, ale teraz migusiem uciekam pomóc przy obiedzie, bo zaraz goście przychodzą.
Niby mieliśmy ponad 250 ozdób, ale i tak zginęły

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:47, 25 gru 2015

Do góry
Jeszcze salon już w tradycyjnych kolorach

Choinka rano i wieczorem.

Takie cudeńka udało mi się upolować za pół ceny dzień przed wigilią

I przed kolacją wigilijną
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:41, 25 gru 2015

Do góry
Dziękuje za życzenia

Troszkę dekoracji domowych, swój pokój dekorowałem w nocy przed wigilią, ale jestem bardzo zadowolony
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:38, 25 gru 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies