Ponieważ sprawa składania życzeń wraca, chciałabym, aby wypowiedzieli się jeszcze forumowicze na ten temat.
W tym roku ponownie mieliśmy wielki przypływ pojedynczych życzeń w wątkach, wklejanych niczym seria z karabinu maszynowego, ja nie nadążałam w każdym razie.
Teksty niektórych życzeń były bardzo religijne, zdjęcia czasem także bardzo religijne, a przecież tak naprawdę nie wiemy, kto jest po drugiej stronie ekranu, a może osoba innej wiary albo ateista? To też trzeba brać pod uwagę.
Potrzebny jest zdrowy rozsądek.
Nie chciałabym tutaj nikogo zniechęcić ani obrazić, ale kochani opamiętajmy się w tym co robimy.
Proponuję jak co roku:
- nie wklejać życzeń w pojedynczych wątkach
- wklejać życzenia w dziale "Rozmowy", gdzie z okazji każdych życzeń tworzę specjalny wątek. Wklejamy życzenia tam tylko raz

Wątek jest przyklejony na górze, nietrudno go znaleźć.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/30-pogaduszki
- osoby, które chcemy osobiście uhonorować specjalnym życzeniem - wysyłamy im na prywatną wiadomość
- wysilmy się nieco dobierając zdjęcie, aby było przynajmniej ładne i na temat.
- wkleić do regulaminu zakaz wklejania życzeń na wątkach ogrodowych. Na pw można wysyłać ile tylko dusza zpragnie
Nie byłam w stanie powstrzymać wklejania, bo osoby nie odpowiadały na wiadomość. Poddałam się. Mogłam zablokować, ale blokada działa tydzień, więc nie mogłam tego zrobić i pozbawić kogoś możliwości uczestniczenia w Forum.
Sprawa setek na wątkach:
- wprowadzić zakaz składania życzeń w okazji setki
Zalety tego działania
- czytelność forum
- oszczędność czasu, przecież wklejenie 500 życzeń kosztuje niemało czasu. Ja nie jestem w stanie nadążyć nad wklejaniem.
- przyjemny odbiór forum w okresie świąt
- oszczędność miejsca na serwerze
- brak "pustych" postów
Na razie wystąpiłam do admina o możliwość wysłania jednym przyciskiem wiadomości do każdego z tą informacją, ale nie wiem, czy to zrobi.
Taki mam dylemat w związku z prowadzeniem ogrodowiska i stale rosnącym zainteresowaniem, oraz komentarzami, że życzenia są nadużywane, nieprzemyślane, wklejane "z automatu" a nie od "serca".
Życzę nam w związku z tym spokoju,. Oczekuję zrozumienia i dostosowania się do mojej prośby.