Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:02, 01 cze 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Aniu i znów tak mimowoli trafiasz z tym zdjęciem do moich inspiracji....

Po prawej były żurawki potfffory, ale je tym roku odmłodziłam.. i podzieliłam.. i takie mizeroty teraz, ale urosną.. ... przy chochli rósł jeszcze miskant zebrinus.. bez niego jest o niebo lepiej.......
I moje sadzonkowane żurawki (dzięki forum) z różą od Fineczki... będą się gnieść na rabacie, ale żurawek mi nie żal, bo jak się poniszczą to zrobię nowe Wystawa południowa, wiec tylko te żurawki maja szansę przeżyć na patelni..

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:36, 30 maj 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Ewelinko faktycznie masz sporo rożnych trawek czy możesz rozszyfrować ich nazwy

I dla mnie to się przyda Trawy u mnie
stipa
carex evergold
carex variegata
carex prairie fire
carex comans bronco
carex pendula
carex brunea jenneke
Turzyca elata Aurea
Carex morrowii 'Ice Dance
rozplenica japońska hameln
morning light
zebrinus
miskant chinski gracillimus
buchananii
kostrzewa golden taupee
hakone
frosted curls

o żesz orzeszek.... ale tych traw wyszło! nawet nie sądziłam że aż tyle ich mam! a i tak pewnie o czymś zapomniałam
Mój skrawek zieleni 14:15, 30 maj 2014

Do góry
Miskant chiński Zebrinus troszkę ruszył, bo jakąś bidulkę kupiłam

i nieplanowany w tym miejscu perukowiec podolski

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:06, 29 maj 2014

Do góry

miskant " Morning light":
Co się stało kwiatom ... 16:22, 29 maj 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Najchetniej usiadlabym kolo tej trawki i podziwiala Twoj ogrod...Szczawik piekny, dekoracje miodzio

Kasia pamiętaj że ogród jest otwarty zapraszam, trawka to Miskant Olbrzymi, jeszcze pokaże na co go stać, szumi pięknie na wietrze.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:27, 28 maj 2014

Do góry
justajusta napisał(a)
to miskant variegatus u mnie ma ok 1,2-1,4
Bez linijki 21:06, 27 maj 2014

Do góry
nie mam dużo traw, ale niektóre są zadziwiające
kostrzewa sina, z nasion w zeszłym roku, chyba powinnam przyciąć? zasłania red barona i morning light, do tego mam miliony siewek, kostrzewa którą wcześniej kupowałam, zachowuje niewielkie rozmiary

kostrzewa zielona, jedna sztuka piękna , druga ma wielkie żółte gniazdo w środku mimo podobnych warunków, choć w innym miejscu rabaty
uwielbiam kłosówkę miękką, cudna w dotyku, większa kępka zeszłoroczna, pozostałe ze świeżego podziału 2 nowych sztuk, świecą jak żaróweczki na rabacie
na przesadzenie czeka miskant zebrinus, który został zasłonięty dereniem i nie wybarwił się w paski...
na deser różyczka miniaturka nn z doniczki, która świetnie radzi sobie w gruncie już kolejny sezon
i pierwsza piwonia
Marzenie o... 23:25, 26 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)

Madziu dokładnie tak - ten miskant to Variegatus -u mnie ma trochę kiepskie warunki (za dużo cienia), ale cóż...

w szkółkach faktycznie nie ma jeszcze wyboru wśród traw - jedynie w internecie jest chyba każdy ich rodzaj

no wlasnie jutro ma przyjsc do mnie duuzy Variegatus i dwa zebrinusy
doczekać się nie mogę! mam nadzieję, że to będą udane zakupy
Marzenie o... 22:01, 26 maj 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
ale cudne gracimulusy! ja zachorowałam na nie - tylko u mnie w każdym ogrodniczym mówią, że sezon na trawy zacznie się w połowie czerwca
a ja chcę już

powiedz, jaka trawa rośnie za podwójną lawendą - czy to czasem nie jest Miskant Vargietatus?

Madziu dokładnie tak - ten miskant to Variegatus -u mnie ma trochę kiepskie warunki (za dużo cienia), ale cóż...

w szkółkach faktycznie nie ma jeszcze wyboru wśród traw - jedynie w internecie jest chyba każdy ich rodzaj
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:32, 26 maj 2014

Do góry
z głębokiego poczucia obowiązku chyba powinnam zaktualizować stan ugoru ..., który zdradza skłonności do stania się ogrodem ... choć przed nami droga jeszcze długa ... niniejszym początek jest

zacznę od przedogródka ... frontem zwanego ...
trawnik rozwija się w dobrym kierunku ... to zacnie z jego strony bo to coś na czym rośnie do ziemi ma daleko ... o sprzyjających warunkach też trudno mówić ... sypanie zeolitem w przyszłym roku pewne ...

z obu stron trawniczka wyłaniają się rabaty ...
"brzozowa" wciąż z brakami ... za to to co jest postanowiło rosnąć ... (naparstnica z doniczki szczęśliwie wsadzona ... gdybałam pół dnia ... na ogrodniczkowaniu też bym nie zbiła fortuny ) ...

patrząc od płotu: miskant Malapantus czy melepantus jakoś tak ... jeżówki od lenijki ... róże okrywowe the fairy ... dalej w rzędzie plecy z tujki (cięta będzie) pod hosta Irenki, która u mnie postanowiła być lilipucią odmianą swej gigantycznej rodzicielki za to tyż jest piękna ... i hortensja Polar Bear ... neuron od tygodnia zastanawia się czy drugą dosadzić czy zostać przy jednej ... i wciąż nie wiem ... pod nieopodal przysiadła rozplenica ... w okolicy brzozy samotnie sobie tkwi firletka biała ... czeka na buksikowe kulkowisko mające w domniemaniu rosypać się subtelnie na całej rabacie ...

nie śmiem neurona przeciążać drugą wątpliwością ... mianowicie powstała myśl by pas ice dance zastąpić pasem lawendy ... pomieszkując bowiem w czasie weekendów w rezydencji odkryłam, ze dom na "brzozową" nie rzuca cienia ... jest słoneczna !!! ... prawda jak uprzejmie ...
byłoby tak: lawenda, róża okrywowa w różu, jezówka, miskant i moc trawek pomiędzy z jakimś zbłąkanym kulistym buksikiem ...

???
Miskant - Miscanthus 12:30, 26 maj 2014

Do góry
Dziękuję za odpowiedź, martwiłam się, że miskant znikł był, a to co wyszło to tylko chwast .
Marzenie o... 08:25, 26 maj 2014

Do góry
ale cudne gracimulusy! ja zachorowałam na nie - tylko u mnie w każdym ogrodniczym mówią, że sezon na trawy zacznie się w połowie czerwca
a ja chcę już

powiedz, jaka trawa rośnie za podwójną lawendą - czy to czasem nie jest Miskant Vargietatus?
Atelier Ogrodowe... 14:34, 24 maj 2014

Do góry

Miskant 'Zebrinus' jakoś chyba zapomniał, że ma miec paski poprzeczne Wygląda jak miskant olbrzymi

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:15, 23 maj 2014

Do góry
Acha, jedne miskant ML u mnie ładnie idzie, a dwa... wyglądają jak wyrzut sumienia.. ale czekam.. trawy dopiero ruszają na dobrą sprawę..
Od ogrodu do łąki i stawu 21:48, 22 maj 2014

Do góry
Syla napisał(a)
No to super , ze to ta odmiana - mam ją .... tylko podlewaj ją od czasu do czasu aby sucho za bardzo nie miała ..... Wersja przemyślana i ode mnie ostateczna ..... Pytaj w razie czego

Jednak zielone drzewko nie czerwone tak mi to najbardziej gra . Miskant Morning Light jest lekko niebieskawa i ładnie się skomponuje z szałwią

Czyli do zakupienia pozostalo tylko drzewko i gracilimusy - super, damy radę achh nieskromnie powiem - już widzę, że będzie ładnie Dzięki!
Od ogrodu do łąki i stawu 19:00, 22 maj 2014

Do góry
No to super , ze to ta odmiana - mam ją .... tylko podlewaj ją od czasu do czasu aby sucho za bardzo nie miała ..... Wersja przemyślana i ode mnie ostateczna ..... Pytaj w razie czego

Jednak zielone drzewko nie czerwone tak mi to najbardziej gra . Miskant Morning Light jest lekko niebieskawa i ładnie się skomponuje z szałwią
Co się stało kwiatom ... 18:57, 21 maj 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Mirello droga, doczytałam dziś rano
Ogród masz bardzo ładny. Pachnący i przytulny. Aż chciałoby się przycupnąć w kąciku... Masz blisko to co kochasz... Naoglądałam się tych Twoich róż i od samego rana podśpiewuję E. Geppert.
A że tuje są passe... nie wszystko przecież musi być modne, ważne że spełniają Twoje oczekiwania.
Z pewnością będę do Ciebie zaglądała i zapraszam do mnie
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Twoich miłych gości ze słonecznego mazowieckiego

Droga Aniu, jest mi bardzo miło , piszesz tak ciepło i miło o mnie i o moim ogrodzie nie wiem co powiedzieć, może po prostu powiem Dziękuję.
Miskant dojrzewa jak osiągnie swoje rozmiary to będzie pięknie, bardzo lubię jak szumi na wietrze.

Jeśli będziesz w pobliżu pamiętaj że ogród jest otwarty
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:38, 20 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza wypadałoby pokazać ogród w rozkwicie

ja mam ogród z innej strefy kwitnienia ... aktualnie nie kwitnie nic poza dogorywającymi aniołkami w rozszalałych na dobre niezapominajkach ...

a i stokrotki jeszcze są uprzejme z mniejszym lub większym fochem ... ale są ...

rabata pod tarasem czeka na poukładanie ... a ja czekam aż na niej to a.... zakwitnie na malinowy ciemny ... ja to znam jako tawułkę andersa ... cudem jakimś są one w towarzystwie host ... orlika ... bodziszka ... wyczytałam u Ciebie, ze to dobrze ... a no i pod grabami ... jak to uporządkuję i zakwitnie coś oczywiście pokażę ...

pas wzdłuż domu czeka na trawę ... Adamo zaś z upodobaniem strych ociepla ... nie wiem ile małżeństw pas trawy wykończył ale jak on z tego strychu mi jutro nie zlezie to będziemy pierwsi ... ...

graby mają pasożyta ... źre je coś ... nie za wcześnie na szpeciele ... muszę coś kupić na gadzinę ... listki mają rdzawe obrzeża a są i takie, na których stołówka była ...

na frontowej jeżówka śpi ... malepantus idzie w górę ... rozplenica i miskant z białym paskiem letarg ... róże the fairy zupełnie bez zacięcia do pąków ... lawenda ma pąki ale ją wczoraj tam wsadziłam z innego miejsca więc zobaczymy czy jej to nie zdenerwowało ...

ice dance co druga się zagęszcza ...

hortensje nie wsadzone ... bo jak wspomniałam żon z pasją na strychu wełną się bawi

stipy nigdzie nie ma ... to za wcześnie na nią ??? ...

nawet nie mam serca tej nicości fotografować ...

obfocę jak ogarnę
Blaski i cienie nowego życia 07:04, 20 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Ulcia, daj zblizenie tego gracka. Mnie sie wydaje, ze cos w nim siedzi niepotrzebnego... Ale nie chce siac popeliny, wolalabym zerknac blizej.
A niepokoje sie, bo mnie sie takie cholerstwo wdalo w trawach. Jakas rozlogowa mini turzyca albo cos w ten desen i ciezko to opanowac...

PS. Fajnie Cie zobaczyc

Tak samo mi sie w jednym zebrinusie panoszyło, wytępić tego nie moge a zebrinus malutki w porownaniu z sąsiednimi ...wyrywam to, ma rozlogowe korzenie i lepiej się rozratsa niż miskant... Ula eliminuj.
Busz u Ciebie Uleńka sie robi
Blaski i cienie nowego życia 18:06, 19 maj 2014

Do góry
Z moich niedawno sadzonych 6 buchanani ostały się 2 szt. Reszta zgniła Natomiast ubiegłoroczny gratis rośnie w newralgicznym u mnie punkcie zalaniowym (przy turzycach palmowych) i siedzi w ziemi mocno...
Jeden Variegatus (miskant) nie ruszył i ML zadeptywany systematycznie przez M powiedział dość...czyli znowu za trawkami muszę się oglądać.

Dzisiaj już piękna pogoda na całej linii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies