Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

asiach 23:52, 29 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
na dobranoc

Przepiękne ujęcia to i następne na dobranoc.
Nadrabiam zaległości - pół nocy jeszcze posiedzę
Pędzę dalej. Ale więcej zdjęć by się jednak przydało. Przychylę się do poprzedników
Pozdrawiam ciepło
barbara_kraj... 00:14, 30 cze 2014

Musiałam poszukać informacji na temat tego rumianu szlachetnego, bo w ogóle nie znam tej rośliny, a jej białe kwiatki fajnie wyglądają.
Czy jest ogólnie dostępny w szkółkach?
Kępy santoliny imponujące, no i doczekałam się kwitnienia róż i lawendy
Urszulla 11:26, 30 cze 2014

te same miejsca a za każdym razem inaczej piękna róża na pniu kwitniebonsai-a za mostkiem też za każdym razem podglądam
Pszczelarnia 12:51, 30 cze 2014

Agnieszko,
wyszło dobrze . To nieporozumienia wynikłe z ograniczeń słowa. I skojarzeń wielu osób na raz, przy wielu kontekstach wypowiedzi. Klasyczna wieża Babel na forum.

Ściskam ciepło.
Gocha 13:39, 30 cze 2014

Agnieszko mam pytanie- jak przechowujesz przez zimę różę pienną. Ja kupiłam parę dni temu kilka sztuk i już się martwię co zrobię z nimi w zimie. Pozdrawiam
Bogdzia 15:06, 30 cze 2014

Agnieszko sprawy nie było. W Twoim pięknym ogrodzie łatwo bedzie szybko zapomniec. Doceniam bardzo fakt ze u mnie napisałas kilka słów. Miłego tygodnia życze. Buziaki.
Milka 16:48, 30 cze 2014

Agnieszko pięknie, ale proszę więcej co to za róża na pniu u ciebie, taka dorodna?
znalazłam fajne kompozycje, na suche miejsca; szałwia, przywrotnik, stipa, z tyłu perovska i werbena patagońska i najwyżej jakaś wysoka trawa, ale może byc miskant Ml, fajne, podobało mi się ale poza sezonem takie miejsce zupełnie puste
pozdrawiam
AgnieszkaW 16:53, 30 cze 2014

Aniu - Akanto - byłam, widziałam

Asiu, no nie wiem

Basiu, wpisz sobie w google; rumian rzymski szlachetny, a otworzą się oferty. Ja swój kupiłam już dawno w jakiejś szkółce nie wiedząc nawet, co to jest. Bardzo szybko się rozrasta i zadarnia. Pozdrawiam

Ulu, róża pienna po deszczach już niestety wygląda mizernie, muszę ją obciąć, żeby wybiły nowe pędy.

Ewo, wcale tak do końca dobrze nie wyszło, gdybyś dała tylko znak, nie byłoby tej wypowiedzi, a napisałaś, żeby nic nie usuwać, więc pomyślałam, że się z tym zgadzasz i wyszło jak wyszło, a ja, nieoczekiwanie dla mnie samej, wyszłam na jakąś nie mającą do siebie dystansu zołzę (a wyluzowanie i dystans do siebie każdy z nas ma inny, nie można wszystkich wkładać do jednego worka i traktować wg jednej - swojej - miary, a jeśli jest ciut inaczej, to mówi się o "braku wyluzowania i dystansu"). Koniec tematu, od tej chwili będę pisać tylko o kwiatkach, bo to forum ogrodnicze przecież, a ta dyskusja też mnie czegoś nauczyła... Buziaki

Gosiu, są różne "szkoły" przechowywania róż piennych. Jedna mówi o przyginaiu do ziemi i przysypywaniu korony, ale to trzeba wsadzić od początku pod pewnym kątem, by było łatwiej przyginać. Inna szkoła mówi o okrywaniu "na cukierka" i ja tak robię. Na pień zakładam piankę (taką do instalacji), a górę opatulam agrowłókniną, można jeszcze do środka wsadzić trochę suchego siana. To wszystko zawiązuję jak cukierka, a na wierzch delikatnie, by byl dostep powietrza, zakładam przezroczystą reklamówkę. Po co? Po to, by ocieplenie nie namakalo mokrym sniegiem/deszczem. Minionej zimy miałam tylko lekko omotane agrowłókniną + pianka i tez przetrwała. Dużo zależy też od odmiany. Moja to Rosarium Uetersen.

Bogdziu, to wszystko było jednym wielkim niepotrzebnym nieporozumieniem i zbiegiem dziwnych okoliczności. Już jest Ok, a Ty proszę robić fotki spotkaniowe i pokazywać je nam

Buziaki dla wszystkich odwiedzających
AgnieszkaW 16:58, 30 cze 2014

Irenko, to Rosarium Uetersen, ale po deszczach to ona jest kaput Muszę ją poobcinać. Irenko, ja mam na tej nowej rabacie własnie stipę (ale jeszcze malutką), werbenę, lawendę, Frosted Curls, kule bukszpanowe i trzmielinę, o której kiedyś mówiłysmy. Jak to będzie wygladało? Nie wiem sama, bo wszystko malutkie, dopiero za rok cokolwiek będzie widać. Buziaki
Napia 08:27, 01 lip 2014

Mostek na tle gór... Zazdroszczę bardzo Piękne rośliny i widoki cudne. Pozdrawiam i dołączam się do prośby o więcej zdjęć