Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

nicol21 23:19, 25 cze 2014

Mały ale sprytaśny ten Twój ogródek. Donice w metalu nieustannie mnie zachwycają!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magda70 23:30, 25 cze 2014

stychaz napisał(a)

Ba - nawet już posadziłam 4 godziny z łopatą, zdarta darń, posadzonych 5 kul bukszpanowych a między nimi szałwie, podzielony miskant (baaaardzo duża sadzonka), róża i perovskie. Obrzeża rabaty obsadzone czyścem. Dzięki temu, część skarpy (tuż przy tarasie) mam z głowy.
Nistety nie mam fotek, bo:
- nie mam jeszcze przyciętego kancika równo wokół rabatki,
- zaczęło lać (nie muszę podlewać).
Mój młodszy syn jak zobaczył wczoraj te nasadzenia, to zapytał - Mamo ale po co to posadziłaś? Widząc, że mamusia ledwo zipie i nie ma siły odpowiadać, synek sam sobie odpowiedział - Aaaa, żeby było ładnie!
Motywujące

Kochane dziecie...
GabiK 09:33, 26 cze 2014

Justynko, też chcę spróbować z fusami, ale co robić na rabatach z korą? Rzucać na korę i podlewać, czy starać się rozgarniać?
I ile tych fusów sypiesz? Tzn. co ile dni pod daną roślinę i w jakiej ilości?
gusiarz 12:40, 26 cze 2014

stychaz napisał(a)

Ba - nawet już posadziłam 4 godziny z łopatą, zdarta darń, posadzonych 5 kul bukszpanowych a między nimi szałwie, podzielony miskant (baaaardzo duża sadzonka), róża i perovskie. Obrzeża rabaty obsadzone czyścem. Dzięki temu, część skarpy (tuż przy tarasie) mam z głowy.
Nistety nie mam fotek, bo:
- nie mam jeszcze przyciętego kancika równo wokół rabatki,
- zaczęło lać (nie muszę podlewać).
Mój młodszy syn jak zobaczył wczoraj te nasadzenia, to zapytał - Mamo ale po co to posadziłaś? Widząc, że mamusia ledwo zipie i nie ma siły odpowiadać, synek sam sobie odpowiedział - Aaaa, żeby było ładnie!
Motywujące

U mnie takie pytanie jest na porządku dziennym... i również nie odpowiadam... dzieciaki same dodają... no.. ładnie to wygląda mamo ... Jak piszesz... motywujące

Jak ci się sprawują iryski trawolistne? Czy one długo kwitną?
stychaz 18:17, 26 cze 2014

nicol21 napisał(a)
Mały ale sprytaśny ten Twój ogródek. Donice w metalu nieustannie mnie zachwycają!

Dzięki Ewelinko
stychaz 18:22, 26 cze 2014

Magda70 napisał(a)

Kochane dziecie...

gusiarz napisał(a)

U mnie takie pytanie jest na porządku dziennym... i również nie odpowiadam... dzieciaki same dodają... no.. ładnie to wygląda mamo ... Jak piszesz... motywujące

Jak ci się sprawują iryski trawolistne? Czy one długo kwitną?

No kochane dziecię Drugie niestety było bardzo zniesmaczone, że mamusia ukradła mu trochę trawy.

Aga, irysy kwitły baardzo krótko ale mimo wszystko nie wyeskmituję ich za nic na świecie, mają super zielone liście, które nie podsychają i stanowią ładne tłodla kwitnących. Kwiaty pachną śliwką
stychaz 18:27, 26 cze 2014

GabiK napisał(a)
Justynko, też chcę spróbować z fusami, ale co robić na rabatach z korą? Rzucać na korę i podlewać, czy starać się rozgarniać?
I ile tych fusów sypiesz? Tzn. co ile dni pod daną roślinę i w jakiej ilości?

Chyba nie chciałoby mi się rozgarniać Sypałabym bym na korę a potem woda.
Sypię jak tylko mój ekspres krzyczy, że trzeba go opróżnić (mniej więcej 1 na tydzień).
Sypię, mniej więcej 2-3 łyżeczki wokół rośliny.
Doczytałam jeszcze, że sypanie kawy polecane jest na glinę, bo wymieszanie jej z glebą powoduje jej rozluźnienie.

A z ciekawości zapytam jakież to rewolucje uskuteczniłaś w ogródku?
Madzenka 23:59, 26 cze 2014

stychaz napisał(a)

Dzięki
Rubrum na razie nie widziałam, ale widziałam coś inszego (tylko nie sprawdziłam dokładnie co to jest) - wyglądało jak przerośnięty konwalnik, taki powiedzmy carex w kolorze jak rubrum. Jeżeli chcesz, to mogę przy okazji fotkę zrobić i Ci przesłać. Chyba, że szukasz czegoś o pokroju rubrum, to nie będę zawracać Ci tym głowy.

Justynko ja po prostu szukam czerownej trawy. Madzia kupiła mi dzisiaj dwie szt rubrum...wiecej nie ma...
Więc jeśli mozesz to zrób zdjęcie
stychaz 13:21, 28 cze 2014

Obfocę przy okazji.
stychaz 13:25, 28 cze 2014

Rabatka - między kulkami jest księżniczka Anna. Dojdzie jeszcze stipa (jak tylko gdzieś ją dorwę).