Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:58, 16 mar 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Wszystkie brzozy odmianowe są szczepione

No widzisz nie douczona jestem Czyli w naturze nie występują te odmiany?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:24, 16 mar 2018

Do góry
Wszystkie brzozy odmianowe są szczepione
Ogród w remoncie 15:23, 16 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
dzwoniłam do J. sezon otwiera za tydzień i planuję w sob jechać po te brzozy to dam Ci znać po ile i jakie. Miałam jechać jutro po murarzu ale Pan mnie ostudził w zapędach

Aniu to daj znać jak i co
Ogród w remoncie 14:25, 16 mar 2018

Do góry
dzwoniłam do J. sezon otwiera za tydzień i planuję w sob jechać po te brzozy to dam Ci znać po ile i jakie. Miałam jechać jutro po murarzu ale Pan mnie ostudził w zapędach
Ogród z rzeźbą 14:01, 16 mar 2018

Do góry
Ooo jaka tu fajna dyskusja u mnie.
Dziewczyny, winobluszcza pięcioklapowego w życiu bym sobie nie posadziła, jest nie do opanowania i walka z nim ciężka. Bardzo chciałam mieć winobluszcz trójklapowy z uwagi na jego śliczne dachówkowate ułożenie liści. Długo się wahałam, bo one też do potworowatych jednak należą. Aż znalazłam tę odmianę Diamond Mountains, która teoretycznie powinna być zdecydowanie mniejsza. Nasz domek działkowy nie jest duży, może sobie na nim umiarkowanie poszaleć. Na razie rośnie grzecznie, zgodnie z opisami.

Irenko zimozielone niekoniecznie muszę tam mieć, to ogród i dom weekendowy, na sezon od wiosny do jesieni. Brzoza purpurowa fajna, ale mam już na tej rabatce dwa akcenty purpurowe w postaci śliw dziecięcych, dodatkowo tam gdzie ma być posadzona zlałaby się trochę z ciemnobrązową ścianą domu. Ale nie znałam tej brzozy, biały pień z tym kolorem super wygląda. Pomysł do wykorzystania ewentualnie w innym miejscu.
Ogród z rzeźbą 12:07, 16 mar 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Oj Irenko, powiem Ci, że jak wczoraj tak otworzyłam ten folder ze zdjęciami, zaczęłam przeglądać, żeby wybrać coś dla Patrycji, to też jęknęłam! Już taka nieprzemożna tęsknota za prawdziwą wiosną i latem! No, ale jeszcze tylko troszeczkę, już za chwileczkę, już za momencik...

Niby, a u mnie sypie śnieg
Czyli nowy zakup w planie, zimozielonego czegoś nie chcesz?
Fajne są brzozy Purpurea, biały pień i bordowe liście, śliczne, można je ciąć w ekran:
Ogród z rzeźbą 10:53, 16 mar 2018

Do góry
Aniu, ja mam taki "parasol" w postaci brzozy penduli nad ławeczkami przy ognisku - tylko u mnie bardzo wysoki. Rzuca delikatny cień i fajnie szumi na wietrze. Dawno temu, gdy nie maiłam jeszcze ogrodu widziałam taka brzozę a pod nią ławeczkę i mi się to spodobało. Bardzo ją lubimy
Współczuję wyciętych drzew za ogrodzeniem. Nie mamy na to wpływu. Na pewno trzeba będzie rabatę zmodyfikować.
Ja mam u siebie na odwrót. Jak wsadzałam drzewa to były małe i nie zacieniały. Wiedziałam, że jak podrosną to będzie cień. Miałam niezłe dylematy, co posadzić na początku by przeżyło mocne słoneczko, a później cień.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:46, 15 mar 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Sylwuś paczka doszła. Ogromne dzięki za wielkie serducho. Niespodziankę też znalazłam, pochwalę się jak urosną.
Buziaki dla ciebie i chłopaków.

Cieszę się AniuJa też dzisiaj brzozy odebrałam, ale nawet pudełek nie ruszyłam żeby zajrzeć bo nie miałam kiedy. Dom pełen gości, dopiero co pojechali
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 11:30, 15 mar 2018

Do góry
Witam . Chciałam zapytać zaglądających czym podsadzić brzozy doorenbos aby osiągnąć efekt rabaty macie jakies propozycje chciałam podsadzić trawą sporobulus róznołuskowy i jeżówki nie chce zbyt mocno zasłaniać pnia . Rabaty mam wszystkie zaokrąglone wystawa jest południowo-zachodnia . Za pierwszą parą brzóz planuje ścieżkę z płyt kamiennych podobnie jak ma to miejsce na zdjęciu. Jestem otwarta na pomysły i będę wdzięczna za radyi sugestie.Przeprszam za jość zdjęcia ale robiony zza okna.
Ogród w remoncie 10:28, 15 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.

Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz

Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu

Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.

Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.

Tak mi się wydaje ,że na 3 najlepsza będzie bergenia,ona powinna sobie poradzić. Co prawda teraz jest okropna ale akurat tam prawie jej nie widzę

Mam nadzieję ,że szałwia poradzi sobie,to sam brzeg i może da radę . Chętnie dałabym jej więcej ,mam i niebieską i różową i białą. Tylko gdzie jeszcze?
Ogród w remoncie 10:13, 15 mar 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tak do końca to pusto nie będzie,ja to widzę tak - żywopłot ,jego czerwone gałązki zimą i wczesną wiosną widać,brzozy mają bardzo zwracać uwagę ich białe pnie,carexy pòki co nie są złe ale można wcisnąć w nie cebulowe,w rogu aż nadto zimozielonych rh. Na świerkowej w hakonce krokusy ,w hortkach bardzo wczesne tulipany. No nie wiem.

Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.

Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz

Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu

Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.

Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.
Ogród w remoncie 10:10, 15 mar 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
zimą pusto?- różaneczniki, świerki w dużej liczbie, kolorowe derenie, białe brzozy, dwa duże niwaki- po prostu inne rzeczy widać zimą.

Śmiałki różnie się zachowują na różnych miejscach- u jednych sa piękne, gdzie indziej szybko się 'filcują'. Pod sosnami łatwo im nie będzie więc warto spróbować. Można je wymieszać z sesleriami- grupy jednych i drugich. Pamiętam, że masz seslerie. Śmiałki próbuj jeśli je masz

Ja to widzę podobnie,nawet teraz nie ma tam nic a nie wydaje się pusto. Masa świerków,niwaki zwracają uwagę. Śmiałki mam ,co prawda diabli wiedzą jakie-śmiałki po prostu. Myślisz żeby przed nimi zostawić molinie? Nie mam bladego pojęcia jak to by wyglądało
Zakręcony ogród 09:57, 15 mar 2018

Do góry
anbu napisał(a)
Przed chwilą pisałam to u Asiu w ogrodzie w remoncie - tutaj

Nie podobają mi się drzewa, które nachodzą na siebie (wyjątkiem są brzozy ).
No chyba musisz zastanowić się, jaką funkcję mają one spełniać

ale się wstrzeliłam w temat nigry prócz dekoracyjnej mają mieć funkcje zasłaniacza domu sąsiada więc będą rosły dość blisko siebie. Mówisz zostawić je w rzędzie ? Jak będą wzdłuż płotu to wtedy muszę wypełniacz znaleźć na ten cypelek obok ścieżki:

pomysłu żadnego nie mam
Ogród w remoncie 09:53, 15 mar 2018

Do góry
zimą pusto?- różaneczniki, świerki w dużej liczbie, kolorowe derenie, białe brzozy, dwa duże niwaki- po prostu inne rzeczy widać zimą.

Śmiałki różnie się zachowują na różnych miejscach- u jednych sa piękne, gdzie indziej szybko się 'filcują'. Pod sosnami łatwo im nie będzie więc warto spróbować. Można je wymieszać z sesleriami- grupy jednych i drugich. Pamiętam, że masz seslerie. Śmiałki próbuj jeśli je masz

Ogród w remoncie 09:41, 15 mar 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
plan niezły
Asi ama rację trzeba coś zimozielonego dodać
ja teraz widzę jak pusto na rabatach wczesną wiosną więc warto takie rośliny dodać

Tak do końca to pusto nie będzie,ja to widzę tak - żywopłot ,jego czerwone gałązki zimą i wczesną wiosną widać,brzozy mają bardzo zwracać uwagę ich białe pnie,carexy pòki co nie są złe ale można wcisnąć w nie cebulowe,w rogu aż nadto zimozielonych rh. Na świerkowej w hakonce krokusy ,w hortkach bardzo wczesne tulipany. No nie wiem.
Zakręcony ogród 09:41, 15 mar 2018

Do góry
Przed chwilą pisałam to u Asiu w ogrodzie w remoncie - tutaj

Nie podobają mi się drzewa, które nachodzą na siebie (wyjątkiem są brzozy ).
No chyba musisz zastanowić się, jaką funkcję mają one spełniać
Ogród w remoncie 09:30, 15 mar 2018

Do góry
A tak

Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata
9-derenie Ivory Halo
10-bukszpan
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:07, 15 mar 2018

Do góry
Wiesz, Reniu, współczuję Ci wyboru. Przecież zwariować można od tego myślenia.
Ja od jesienie myślę jak brzozy rozmieścić na jednej rabacie i też Magnolię wymęczyłam, a i tak nadal myślę i myślę. Ech...
A czy z tego miejsca przerabianego widzisz tę okrągła rabatę z śś? Czy to po drugiej stronie ogrodu? Bo te murki kuszą... dodają smaczku ogrodowi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies