Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 22:44, 18 maj 2014

Do góry
No właśnie nie mam inwencji na boczne skrzynie . Narazie dostałam w prezencie wierzbe iwe , i Bukszpan kula - i niewiem gdzie je umiejscowic . Planowałam przy barierce trawę miskant . Ale zależy mi na osłonie przed sąsiadami i niewiem co moze mi sie utrzymać w tych skrzyniach . Przy silnych wiatrach to rośliny naprawdę się "bujaja" Bambusy - super , ale niewiem czy w tych warunkach sie utrzymają - a ja należę do osób praktycznych - lubię rośliny wieloletnie przynajmniej częściowo
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:36, 18 maj 2014

Do góry
Żywopłot świerkowy, miskant Gracillimus

Ogród, który ciągle zmieniam 22:19, 17 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
miskant chiński Silberspinne

kępy irysa syberyjskiego

Jaga irysy czy te z brodą czy tez bez masz piękne a już ta kępa z tą uroczą ławeczką brak słów nic tylko spocząć z kawką i podziwiać
Ogród, który ciągle zmieniam 20:47, 17 maj 2014

Do góry
miskant chiński Silberspinne

kępy irysa syberyjskiego

Hirutkowy raj:)) 08:28, 17 maj 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Hosty masz bardzo dorodne, a na tej rabacie którą pokazujesz brakuje mi tylko większych traw typu miskant dla wypełnienia przestrzeni
ja ostatio zakochałam się w Variegatus, bo tak rozjaśnia i błyszczy

Ula dobry duszku ciesze się,że do mnie zaglądasz trawy sa tam wsadzone na przemian z hortensjami ale jakoś nie chca rosną nie wiem co zle robię .W zeszłym roku wsadziłam zebriniusa i ledwo startuje w tym gracilim-cos tam i stipy tez ledwo je widac a kupione w dobrej szkółce tylko chyba za wczesnie i pewnie tez byly zmrozone.Ale musze kupic ostatni raz ale to dopiero jak pojade do Arboretum w Trojanowie pozdrawiam
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:44, 17 maj 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Wiuniu,
jak to nic ciekawego sie nie dzieje?
Nowe rabaty, piękne nasadzenia i do tego wymarzona katalpa. Oj skromniutka jesteś
No i te graby takie piękne Wiuniu, zazdroszczę Ci takiego żywopłotu. Pozytywnie oczywiście!
A miskant (ten na zdjęciu) coś wypuszcza więc jest nadzieja.
pozdrawiam

Asiu witam Cię ! Też nie śpisz? Codziennie wstaję o 4:45 więc jak jutro wolny dzień to wpadam nocką na ogrodowisko jak domownicy już śpią wiesz w porównaniu z pracami u naszych koleżanek to u mnie "mały pikuś" ale cieszy mimo to jak nie wiem co! Ale mi się po rymowało"D
Szkoda mi ML, bo był taki delikatny i zwiewny a tu taki widok, no ale może...jeszcze jest szansa powiadasz? Pozdrawiam serdecznie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:20, 17 maj 2014

Do góry
Wiuniu,
jak to nic ciekawego sie nie dzieje?
Nowe rabaty, piękne nasadzenia i do tego wymarzona katalpa. Oj skromniutka jesteś
No i te graby takie piękne Wiuniu, zazdroszczę Ci takiego żywopłotu. Pozytywnie oczywiście!
A miskant (ten na zdjęciu) coś wypuszcza więc jest nadzieja.
pozdrawiam
Hirutkowy raj:)) 19:26, 16 maj 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Moje hosty

Hosty masz bardzo dorodne, a na tej rabacie którą pokazujesz brakuje mi tylko większych traw typu miskant dla wypełnienia przestrzeni
ja ostatio zakochałam się w Variegatus, bo tak rozjaśnia i błyszczy
Co się stało kwiatom ... 15:14, 16 maj 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Miskant już za chwilę osiągnie takie rozmiary jak lubię.

kanciki muszę zrobić, ale nie mam weny

Róża miks od Taty pnie się w górę.

I Sosna tyle miejsca pod nią, coś tam posadzę ale co?

Ale duży mój też już ruszył, ale słabiej - pojedyncze liściorki ma na razie.

Kanciki nie zając nie uciekną...

Pod sosną masz dość dużo słońca, więc sporo roślin może się tam znaleźć
I się zaczeło 14:36, 15 maj 2014

Do góry
Witaj, ale fajowy tarasik się robi - dzięki deskom na podłodze będzie taki przytulny i z klimatem A może na tej rabacie przy domu dodałabyś jakieś hortensje bukietowe? Np. Limelight, a pomiędzy nimi trawy miskant Morning Light? A żurawki u ich stópek Pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 11:30, 14 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam

po rozpakowaniu dopiero widać ile tego wow przeżyłam szok znalazłam to co napisałaś i wiele więcej dodam fotki zbliżeniowe może pomożesz rozpoznać które to które dla mnie wszystko podobne do siebie na razie pada więc nie powsadzam na działeczce na razie zrobiłam przetrwalnik w domu i tak to wygląda.

Nie znalazłam wilczomlecza może ty wiesz który to no i nie wiem które to irysy do wody zupełnie zapomniałam i wszystko w ziemie wsadziłam nie wiem czy na razie mogą tak być? pozdrawiam
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:37, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, zrobię jak napisałaś, tylko zmienię z trzech na dwa te miłorzęby i wtedy pewnie dwa te miskanty. Dziękuję za poświęcony czas.

w mojej okolicy nie ma na pniu miłorzębów, a jak są to na niskim a to mi się nie widzi.. może gdzieś kupię na wyjeździe. A tę hortensję mam stąd też wywalić ? pewnie tak bo nie ma jej na Twoim planie.
Nieuporządkowana działeczka. 21:01, 13 maj 2014

Do góry
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 18:24, 13 maj 2014

Do góry
Agcia napisał(a)
Nadal nie wiem co tu dać do towarzystwa..

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:23, 13 maj 2014

Do góry
Dziękuję Ci za expresową odpowiedź Wiedziałam że to miskant ale jaka odmiana już nie
Oglądając Twój ogród trudno uwierzyć że miał " eksperymentowalną nazwę"
Wszystko w nim jest takie przemyślane, skomponowane nie będę słodzić bo dobrze wiesz
Pozwolisz że zostanę na dłużej cichą podglądaczką?
Miłego dnia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:57, 13 maj 2014

Do góry
Danutka napisał(a)

Jeśli pozwolisz mogę zadać Ci pytanie dotyczące traw ? Mianowicie chodzi mi o nazwę trawy lub rośliny wyglądającej jak trawa ozdobna ( wysokie zielone ) które rosną w sąsiedztwie hortensji w Twoim ogrodzie? Z góry dziekuję za odpowiedź i szperam w Twoim wątku dalej szukając inspiracji do swojego ogródka
Pozdrawiam

Kochana, to już nieaktualne., ale podaj link do tego miejsca ze zdjęciem. Kiedyś rósł tam miskant 'Gracillimus" Ogród zmienia się jak w kalejdoskopie, kiedyś nawet nazywał się "Ogród eksperymentów"
Co się stało kwiatom ... 21:45, 12 maj 2014

Do góry
Miskant już za chwilę osiągnie takie rozmiary jak lubię.

kanciki muszę zrobić, ale nie mam weny

Róża miks od Taty pnie się w górę.

I Sosna tyle miejsca pod nią, coś tam posadzę ale co?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:12, 12 maj 2014

Do góry
wiolka napisał(a)
co sadzicie o tej kompozycji pomozcie z ta rabata
tak jest
a tak myslałam zrobic
te kulki na nozce to trzmielina
a miskant myslałam o gracimilusie

o całości się nie wypowiem, bo sama się miotam co i jak zrobić, ale z moich ogrodowiskowych obserwacji wynika, że trzmielina na pniu, zwana słoneczkiem super prezentuje się na zielonym tle, najczęściej na tle ekranu z cisa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:53, 12 maj 2014

Do góry
co sadzicie o tej kompozycji pomozcie z ta rabata
tak jest
a tak myslałam zrobic
te kulki na nozce to trzmielina
a miskant myslałam o gracimilusie
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:49, 11 maj 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

Hmmm
a ja posadziłam po 2 limki w odstępie ok 65 cm od siebie, potem 45 cm miskant-45 cm limka, 65 limka- 45 miskant, itd.
a w rogu az 3 limki!

Limki co 65 to jeszcze ok....ale miskanty też powinnaś co 65 posadzić, bo one szerokie się zrobią już w drugim sezonie.

W rogu to by jedna starczyła....chyba
Może przesadź je w inne miejsce...zawsze to dwie do przodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies