Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:49, 11 kwi 2020

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 11 kwi 2020

Do góry
Mamy awarię wody po ostatnich mrozach i walczymy z naprawą, w sklepach hydr. ciężko coś kupić, wszędzie kolejki, brak towaru

Chłopaki na razie pomagają Witkowi i jest ta akcja przy okazji wykorzystania czasu oczekiwania na materiały.

Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 09:28, 11 kwi 2020

Do góry
Riot napisał(a)
Dzień dobry. Nie wiem czy zakładam wątek w dobrym miejscu, ale jestem zdesperowany i szukam fachowej porady. Nasz teren pod trawnik okazał się zarośniętym "gruzowiskiem". W skrócie, teren był w przeszłości równany czym popadnie i na głębokości 1m mamy przekrój gruzu, ziemi, jakiegoś miału powęglowego? itp. Po budowie domu, ziemię z wykopu rozplantowała z grubsza koparka i już wtedy nie wyglądało to dobrze, kawałki krawężników, cegły, beton, żwir. Mieliśmy jednak ambitny plan wygrabić kamienie i zasiać trawę, przecież wszyscy tak robili, ale okazało się to nierealne. Grabienie powoduje, że coraz to większe kamienie wychodzą spod spodu. Podobnie przy pracy taniej glebogryzarki. Przez rok wszystko zarosło chwastami, kłębkami trawy itp. Kosiłem jedynie kosą spalinową, jest nierówno. Doły i góry.
Zdjęcie poglądowe obecnego stanu

Nie stać nas obecnie na zlecenie tych prac profesjonalistom i chyba tez nie o to nam chodzi. Jedyne co nam przychodzi na myśl to zebrać teraz koparką z 20 cm górnej warstwy i kupić "normalnej" ziemi na uzupełnienie, co wiąże się z dużymi kosztami. Teren ma 400 m2. W okolicy oferują "ziemię pod trawnik" w cenie 30-45 zł/t
Nie potrzebujemy murawy jak na polu golfowym.
Jak to rozegrać z głową, aby nie ponosić niepotrzebnych kosztów, które nie przyniosą dobrych efektów?

Odpowiedź powyżej w postów z lat poprzednich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 11 kwi 2020

Do góry
Zdjęcia planuję robić w Święta, teraz mam straszny kocioł, bo sadzimy największe topiary koparką, inaczej nikt ich nie udźwignie. Ogród zrobił się taki dostojny.

Ewo, nie widziałam, ale to jeden z moich najukochańszych ogrodów, więc poszukam.
Nie mam czasu na nic, jak to możliwe? Człowiek taki zagoniony... czekam na spokojny czas.
Zakładanie nowego trawnika na starym 12:45, 10 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro tak, to jakim cudem taka trawa rośnie jak za płotem, a nie trawnik z rolki? który nie zasiałeś chyba tylko położyłeś, trawnika z rolki się nie sieje

Uznałam, że jakiś gatunek trawnika z cudownej rolki pozostał. Skoro nie, to nie mam żadnej rady, bo każdy nowy trawnik skończy się takim efektem jak teraz.

Przez ten rok wyszkol się w zakładaniu i pielęgnacji trawnika, załóż system nawadniający, a na jesieni załóż dopiero nowy trawnik. Jesienią łatwiej go utrzymać, bo latem wyschnie na wiór i będzie to samo.

R. nie polecam, to szkodliwa rakotwórcza substancja

Dziękuję bardzo, nie wyraziłem się jasno, trawa została posiana przez dewelopera a ja ją zaniedbałem, ale i tak to była najtansza jaką się da w kraju dostać, plus teren pod był grząski i dwa w jednym dało efekt jaki dało. Zapoznam się zatem z artykułami co i jak i jak się pozbyć tego co mam aktualnie. Dużo czytania przede mną
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:00, 10 kwi 2020

Do góry
Pani Gardenarium prosze panią o pomoc ja juz naprawdę niewiem co robic
W kamiennym kręgu od początku 23:01, 09 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U Ciebie zapłocie, a u mnie "wyrzucone" - te najstarsze bez nadziei że zakwitną, wyrzuciłam na bok, na zapasową rabatę, a tu się okazuje, że ...zakwitną..
Taki sam pas mam

Danusiu, ja już nie będę ich wykopywać. Będzie co będzie. Myślę,że jeszcze dwa lata będą kwitły,a potem zginą, bo tulipany nie znoszą twardej gleby.
Już nie mogę się doczekać Twojej tulipanowej eksplozji
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:03, 09 kwi 2020

Do góry
Są specjalistyczne nawozy do roślin cebulowych, raczej powinny zawierać sporo potasu i fosforu w czasie ukorzeniania i kwitnienia. Azot powinien być, ale nie od niego zależy kwitnienie. Szukaj nawozów do roślin cebulowych o składzie:
azot 10- 11%,
fosfor około 5%,
potas około 10 % plus mikroelementy.

Nawożenie azotem nie jest dobre dla cebulowych, szczególnie w kwietniu.

Tulipany nawozi się tylko raz w roku, jesienią, wtedy cebulki ukorzeniają się, przygotowują do zimy i są w dobrej fazie, aby pobrać składniki pokarmowe. Korzenie tulipanów obumierają na lato i nie są w stanie pobrać nawozów, więc nawożenie nie ma sensu. Teraz to kwiaty pobierają z cebuli wszystko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:57, 09 kwi 2020

Do góry
ana_art napisał(a)
no jak wszyscy dumam co tam będzie w tej wazie... i masz rację teraz zakupy ogrodowe to jak "walka" i mega logistyka

Dzisiaj byłam w 3 miejscach, upolowałam kilka fajnych kwiatków do wazy. Wszędzie kolejki, wszędzie maseczki, długo się czeka na stojący. Męczarnia, aż się odechciewa zakupów.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:50, 09 kwi 2020

Do góry
zeta napisał(a)
Mam wrażenie że wszelkie chemiczne nawozy dają efekt tylko chwilowy, szybki krótkotrwały wzrost trawy. A czy są sposoby żeby poprawić jakość gleby? Tzn czy ma sens np. rozsypanie obornika granulowanego? Może są inne sposoby?

Są inne sposoby - próchnica, kompost, duże ilości kompostu, próchnica odkwaszona, ukorzeniacz, ziemia ogrodowa z worków na bazie kompostu i obornika.
Zakładanie nowego trawnika na starym 21:47, 09 kwi 2020

Do góry
Skoro tak, to jakim cudem taka trawa rośnie jak za płotem, a nie trawnik z rolki? który nie zasiałeś chyba tylko położyłeś, trawnika z rolki się nie sieje

Uznałam, że jakiś gatunek trawnika z cudownej rolki pozostał. Skoro nie, to nie mam żadnej rady, bo każdy nowy trawnik skończy się takim efektem jak teraz.

Przez ten rok wyszkol się w zakładaniu i pielęgnacji trawnika, załóż system nawadniający, a na jesieni załóż dopiero nowy trawnik. Jesienią łatwiej go utrzymać, bo latem wyschnie na wiór i będzie to samo.

R. nie polecam, to szkodliwa rakotwórcza substancja

Problemy z tujami 21:42, 09 kwi 2020

Do góry
Moim zdaniem usychają i już im nic nie pomoże.
Możliwe przyczyny:

- zły materiał, miały zbyt obrąbane korzenie, zimę przetrzymały, ale to nie ma znaczenia, zimno było to i przetrzymały ale teraz zrobiło się ciepło i nie mają dostatecznej ilości korzeni aby pobrać z gleby wodę i składniki pokarmowe

- druga przyczyna - zasuszenie już jesienią, a teraz doprawione na maxa
- trzecia - zalanie korzeni (ziemia gliniasta) - najmniej prawdopodobne

Wykop tę suchą i pokaż bryłę korzeniową, i tak ta jest do wywalenia, więc pokaż jak były wykopane
Plamy na trawniku 21:36, 09 kwi 2020

Do góry
Tomasz_05 napisał(a)
Witam,
W zeszłym roku założyłem trawnik.
Na jesień część trawnika zrobiła się blada. Reszta pozostawała nadal zielona.
Całość założyłem na takiej samej warstwie ziemi.
Po zimie zielona część szybko odżyła, a ta blada ciągle słaba. Przez tą słabą część przebiega pasek zielonej. Możliwe, że tak naturalnie się trawnik zachowuje, czy jaka przyczyna może być takiej sytuacji?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Tomek

Aby cokowliek zdiagnozować, wypadałoby ułatwić zadanie i wkleić chociaż jedno zdjęcie. W ciemno diagnzuję błędy w nawożeniu, w ciemno sądzę, że tu gdzie zielony pas albo był rów kopany pod nawadnianie, albo nawoziłeś siewnikiem wózkowym.

Jesli nie nawoziłeś wcale to ziemia w tym miejscu jest bardziej żyzna. Wklej zdjęcie to powiem na 100 % a na razie to w ciemno ...
Aranżacja skalniaka przy schodach. 21:33, 09 kwi 2020

Do góry
Tutaj nie ma miejsca na cokolwiek, bo są schody czyli zejście, schodzi się na rośliny?
Zakładanie nowego trawnika na starym 13:49, 09 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skosić nisko, zwertykulować, zrobić dosiewki przy pomocy także wyrównania ziemią.
Nawóz i lanie wody,

Dziekuję bardzo. Mógłbym tylko wiedzieć dlaczego zalecasz dosiewki i uzupełnianie ziemią, zamiast zrobienia niejako od nowa całego ładnego trawnika?

Dodam jeszcze, iż taka sama trawa jak u mnie rośnie dookoła poza płotem - takie wystające kępki.
W kamiennym kręgu od początku 06:17, 09 kwi 2020

Do góry
U Ciebie zapłocie, a u mnie "wyrzucone" - te najstarsze bez nadziei że zakwitną, wyrzuciłam na bok, na zapasową rabatę, a tu się okazuje, że ...zakwitną..
Taki sam pas mam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 05:57, 09 kwi 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Ciekawe który kurier podjął się podstawy wazy, skoro koparką ją ustawialiscie

Widze i u Was trawniki powoli się zbierają - mój wczoraj dostał solidną dawkę wody - przynajmniej tak twierdze może będzie choć ciut szybciej zielony

Każda część wazy (są trzy) na oddzielnej palecie i samochód taki z opuszczanym z tyłu Zjechało paleciakiem na ziemię.
Nawożenie, zasilanie trawnika 05:55, 09 kwi 2020

Do góry
Ja bym najpierw użyła chwastox potem aerator a gdy znikną chwasty - nawóz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies