Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:16, 14 gru 2017

Do góry
roma2 napisał(a)
Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Same miłe slowa na zachete...chyba mnie przekonałyście. Dziękuje Kobietki Kochane biore sprawy w swoje ręce i zakładam własny wątek. Musze doczytać tylko jak
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:44, 14 gru 2017

Do góry
Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Tajemniczy Ogród 17:44, 13 gru 2017

Do góry
dziś jak po ogień wpadałam... napiszę w wolnej chwili.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 13 gru 2017

Do góry
1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Tajemniczy Ogród 22:20, 12 gru 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Zajrzałam do Ciebie i się wciągnęłam.
Masz piękny dom, jeszcze piękniejszą rodzinę. U nas jest trójka, chłopaków dwóch.
Chciałam dorzucić swoje trzy grosze, chociaż są trochę pod prąd.
W temacie rabaty frontowej przy domu.
Pięknie, że planujecie drzewo- ono zrobi robotę, wtopi dom w otoczenie.
Ale co do reszty (poza kosodrzewinami może) to mi zgrzyta.
Bo wg mnie ta rabata powinna być lekka, naturalistyczna, żeby nawiązywała do domu z materiału o naturalnym charakterze. Nie stricte wiejska, bardziej w kierunku współcześnie holenderskim. Uważałabym tam na formy sztywne, omijała odmiany paskowane,ciapki, bordowe liście tylko w domieszce ( drzewo też zielone). Szłabym w plamy w układach roślin.
Byłaś w wątku Pszczelarni?- ona ma drewniany dom, co prawda ogród nie holenderski, ale z nawiązaniami. Zerknij, może Ci się spodoba.
Może tez być bardziej powściągliwie, nawet minimalistycznie, ale lekko i naturalnie nadal.
Możesz oczywiście nie brać pod uwagę charakteru domu, otoczenia sosnami, jednak dobry pomysł na ogród nie omija kontekstu w jakim się znajduje.

Piękny kalendarz adwentowy

Witaj Magnolio, ja Cię chyba myślami ściągnęłam, właśnie czytam początki ogrodu Motylka i Twoją ogromną pomoc w jego powstaniu i tak sobie myślałam, jakby to było dobrze, gdybyś do mnie zajrzała i spojrzała swoim okiem Naprawdę!
Ja lubię takie spokojne, stonowane ogrody. Niewiele roślin, za to większe, niewiele kolorów. Choć bordo akurat mi pasuje I biel. Reszta w różnych odcieniach zieleni.
A czy mogłabyś napisać, co konkretnie widzisz na tej rabacie, bo ja na ogrodach holenderskich się nie znam Kojarzę tylko tulipany Bardzo chętnie poznałabym Twoje spojrzenie, bo teraz dobry czas na przemyślenia
Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam ciepło!!
Tajemniczy Ogród 14:03, 12 gru 2017

Do góry

Zajrzałam do Ciebie i się wciągnęłam.
Masz piękny dom, jeszcze piękniejszą rodzinę. U nas jest trójka, chłopaków dwóch.
Chciałam dorzucić swoje trzy grosze, chociaż są trochę pod prąd.
W temacie rabaty frontowej przy domu.
Pięknie, że planujecie drzewo- ono zrobi robotę, wtopi dom w otoczenie.
Ale co do reszty (poza kosodrzewinami może) to mi zgrzyta.
Bo wg mnie ta rabata powinna być lekka, naturalistyczna, żeby nawiązywała do domu z materiału o naturalnym charakterze. Nie stricte wiejska, bardziej w kierunku współcześnie holenderskim. Uważałabym tam na formy sztywne, omijała odmiany paskowane,ciapki, bordowe liście tylko w domieszce ( drzewo też zielone). Szłabym w plamy w układach roślin.
Byłaś w wątku Pszczelarni?- ona ma drewniany dom, co prawda ogród nie holenderski, ale z nawiązaniami. Zerknij, może Ci się spodoba.
Może tez być bardziej powściągliwie, nawet minimalistycznie, ale lekko i naturalnie nadal.
Możesz oczywiście nie brać pod uwagę charakteru domu, otoczenia sosnami, jednak dobry pomysł na ogród nie omija kontekstu w jakim się znajduje.

Piękny kalendarz adwentowy

Księżycowy... 18:46, 11 gru 2017

Do góry
Hmmm, magnolia może to dobry pomysł,żeby dać jej tam jeszcze szansę. Muszę jakąś fajną, małą odmianę znaleźć...
Tymczasem siedzę w planach na przyszły sezon...

Księżycowy... 12:00, 11 gru 2017

Do góry
Hmm magnolia jest nie powiem, sama mam taka małą pod oknem a mam mniej niż 4 m..ja posadziłabym tam wolno rosnącą choinę.. chyba jednak
Księżycowy... 11:06, 09 gru 2017

Do góry
Rabata wejściowa, o której mowa. (Uwaga!Teraz zdjęcia dla ludzi o mocnych nerwach )

Od strony "parkingu" (też zatoczka dla szambiarki)

Od wjazdu

Widok z okna

Mamy w planach ogarnięcie wjazdu na rok 2018. Kiedyś już wspominałam, że zmieni on trochę swój kształt, ale rabata pozostanie już taka jak jest. Nie jest ona duża 4X4,5 m, więc drzewko też musi być małe. Wsadzona była tam magnolia od Wieloszki, ale niestety wszystko wskazuje na to, że nie zniosła ona wiosennego przesadzania.

Teraz mam zagwozdkę: dalej stawiać na małą magnolię (rosną one też wzdłuż ogrodzenia, po drugiej stronie wjazdu), czy postawić na inne małe drzewo, czy w ogóle zrezygnować z drzewa.

Inne dane. Po drugiej stronie tego "parkingu" jest brzozowa. Wzdłuż domu też będzie rabata (plany na 2019 rok) z roślinami stanowisk półcienistych i cienistych. Rabaty przy samym wejściu też nieco zmienią swój charakter (dojrzewam do tego, może przyszły rok, może 2019).
Migawki z ogródka 19:36, 08 gru 2017

Do góry
Magnolia, Sylwia a ja ciągle kombinuję cała zima przede mną...

Brakuje mi pomysłów / wyobraźni chyba...
Migawki z ogródka 16:11, 07 gru 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
A jeszcze później doszłam do epokowego wniosku, że figury geometryczne podobały mi się w szkole... A teraz wolę linie łagodne i bez kantów
Wobec czego pojawiły się sny wariata

Choroba przycichła

Lenistwo wzięło górę - w tym układzie najmniej będzie do przesadzania.

Starałam się wykorzystać jak najwięcej z obecnych ścieżek w przebiegu nowych, tylko złagodziłam ich układ przez lekkie wygięcie. Już nie będzie pod linijkę poszerzyłam też częściowo dwie główne ścieżki do metra (4 kratki na planie)
Te dwa wypustki nibynóżki to dla podejścia do czereśni i magnolii z kamulcem.

mnie się podobają dwa sny wariata z góry, szczególnie drugi i pierwsza choroba przycichła
I nazwy!!!
Zielony zielonym pogania :) 10:19, 05 gru 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Klony lubią ziemię kwaśną , Magnolia nie lubi przesadzania, pomyśl raz a dobrze co by jej za często nie przesadzać

Słyszałam, że nie lubią ale nie miałam wyjścia . Posadziłam ją w czasach nie ogrodowiskowych (czyli zupełnie bez pomysłu), a że wypłaszczałam skarpę, wsadziłam ją w inne miejsce i tam czeka. Mam nadzieję, że doczeka ...
Zielony zielonym pogania :) 10:15, 05 gru 2017

Do góry
Misia napisał(a)
Wywołana do tablicy, przyznaje się że ciężko może być z doborem roślin ale będę się starać i może na dostateczną odpowiem

Jestem za wersją nr 2 ale ponieważ ja nie przepadam za lizakami zamieniłabym je na stożki w różnych wysokościach (byłyby kule i stożki z tego samego gatunku i dałabym cisa) no i jeśli hortki to biało kwitnące albo zamieniłabym na jakiś krzew o żółtych kwiatach żeby nawiązać do elewacji i żółtej trawy. A i żeby kwitł ten krzew na wiosnę albo latem bo jesienią to klon będzie grał pierwsze skrzypce.

a teraz rabata kwaśno-zasadowa. Za klonem crimson to chyba w ogóle nie jestem bo ma bordowe liście a za takimi to nie przepadam, a jeśli dobrze googlam to taki ten crimson jest (ale to taki subiektywizm). Jestem za grabami kolumnowymi ładny pokrój i piękne tło dla innych roślin. A magnolie masz już posadzoną gdzieś?

No to jak zaliczyłam???

No pewnie, że zaliczyłaś na 5 plus

Kilka stożków tam się nie zmieści. Rabata jest wąska na 1 m . Dlatego jeden chcę dać na rogu. Tam jest więcej miejsca, bo po metr z dwóch stron.
Chcę dać lizaki, żeby je właśnie podsadzić hortkami...

Kwaśno-zasadowa: Hmm bardzo podobają mi się bordowe klony. Mam nawet pomysł na 3 w szpalerze... A graby chciałabym dać przy furtce, po prawej stronie... A może je ze sobą zamienić? Tylko czy nie będą się gryzły z cynamonowym? No i obowiązkowo na tej rabacie będzie ławeczka. Tylko myślę nad miejscem.

Magnolia na razie zadołowana w rogu czeka aż mnie oświeci i znajdę dla niej miejsce. A na razie pomysłów brak.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 05 gru 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Ja bym nie dawała tych kul w linii, żeby znowu nie oddzielać się od tarasu rodzajem zielonej ścianki.
lepiej rozsyp te kulki po skarpie. Moga to być tawuły gęstokwiatowe, albo cyprysik Filifera nana czy nawet świerk Nidiformis, albo niską odmianę hortensji wiechowatej. Tak trochę nierówno je rozrzuć. Do nich dodaj dywan wypełniacza- np.lirope spicata i jakieś akcenty - hosty czy hakonehloa

I drzewko- jest już lilak, dodaj drugi, albo jakieś inne drzewko np klon palmowy zielony albo dereń jadalny- nich te dwa drzewka dają rodzaj luźnej osłony z prawej strony, będzie przytulnie na tarasie przez to.

A czy klon palmowy poradzi sobie w kwaśnym środowisku?

Myślałam tez żeby na górę tarasu nad bzem dać kule zimozielone z cyprysik ów, tak na łuku, a na tej dłuższej prostej na górze białe hortensje, deren z czerwonymi lub zoltymi gałązkami, może jakaś trawę z ogonkami, i myślałam tez o kulach z kosodrzewiny. Czy dałoby się to jakoś połączyć?
Podoba mi sue również pęcherznica kalinolistna bordowa połączona z ognistym berberysem.

Jak by to wyglądało? I czy roślinki te poradziły by sobie w takich warunkach ?
Zmienić pobojowisko w ogród... 13:17, 04 gru 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Zaznaczyłam kształt warzywnika w terenie i jest całkiem dobrze. Obawiałam się czy będzie wystarczająco miejsca na to przejście obok skrzyń, ale od krawędzi skrzyni do pnia magnolii jest 2,6 m, to wystarczy. Tak na upartego mogłabym skrzynie poprzesuwać nawet o 40-50cm w prawo, w stronę magnolii właśnie - gdyby to było do czegoś potrzebne.
Idę wypić kawkę dla rozgrzania i wkleję zdjęcia.

-------------------------
edit

widok od ogrodzenia frontowego (to zielone po prawej to podrasowana magnolia):

od tarasu

i miejsce przeznaczone na skrzynie widziane nieco z oddali:

Denerwuje mnie ta wielka nudna płaszczyzna ściany domu. Teraz w ogóle wygląda obskurnie (na temat faceta od ociepleń powinno paść sporo niecenzuralnych słów, ale w tym momencie i tak to nic nie zmienia, a szkoda moich nerwów), ale w przyszłym roku dokańczamy elewację i ściana będzie wytynkowana, w ciepłej bieli.
Dobrze by było tą płaszczyznę przełamać roślinami. Rozważam w związku z tym jeszcze większe odsunięcie skrzyń od ściany, może wtedy zmieściłabym przy ścianie jakieś "cosie"?
Tylko co? Na szerokość miejsca będzie max 120cm, z czego 70cm przy samej ścianie to strefa suszy.

Bo nawet pnącza biorę pod uwagę, ale nie wiem, co wytrzyma na południowej ścianie, ie będzie zbyt ekspansywne, a najlepiej da radę wspinać się po tynku. Tylko winobluszcz trójklapowy przychodzi mi do głowy, ale obawiam się przemarzania pędów. Mocno u mnie wieje zimą.

Witaj Pomarańczo, fajne planowanie!

A skoro przy tej pustej ścianie są skrzynie warzywne, to na ścianie na stelażu nożna rozpiąć morelę, brzoskwinię, dereń jadalny, winogron, jabłonkę. Albo różę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:39, 03 gru 2017

Do góry
Pani Danusiu bardzo sie ciesze , że zwróciła Pani uwage na moje pytanie
Wczesniej na całej rabacie była trawa i rosły w niej rośliny. Było cięzko kosić wokół nich, dlatego zrobiłam rabate, wysypałam korą i zostawiłam pas zieleni, bo pomyslałam, ze taka duża rabat bedzie " za duza". Ale w przyszłosci dopuszczam usunięcie trawnika.
Tyle jest tu roslin, że nie moge wybrac co ma zostać a co wywalić.

Uparłam sie na ten białobok, bo jest to jedyny świerk o pokroju choinki w moim ogrodzie, na którym moge zawiesić lampki. Dlatego mogę zadbac o jego bardziej regularny pokrój, w stozek. Kiedy mam go przycinać, jak wczesna wiosną ma te piękne przyrosty kremowe?

Klon palmowy, ma 1,6 m przyjął sie tam idealnie, bym go nie ruszała - Magnolia radzi aby dokupic jeszcze 2 takie same i posadzić obok kamienia. Moge przesadzić wiele roslin z tej rabaty, a dosadzić jeszcze wiecej
Mam sporo funkii u siebie ,moge dosadzić jak bedzie taka potrzeba.

Uwielbiam hortensje i rododendrony, których mam wiele u siebie.
Pani Danusiu czy moge nieśmialo prosić o jakis szkic tej rabaty jakby to Pani widziała, i co mam podświetlić tymi lampami kulami? Albo moze w jakiejś Pani aranzacji jest coś co mogłabym przenieśc do siebie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:25, 03 gru 2017

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Magnolia zobacz jak to wyglądało we wrześniu... Jest tam jeszcze Wiaz wredei. Zgadzam się absolutnie, że jest za dużo i sama nie stworzę dobrego projektu bo próbowałam nie raz. Rozumiem że migdałek i jałowce płozace robia wymarsz stąd.

Co prawda to nie do mnie, ale nie mogę się oprzeć aby nie zwrócić uwagi na kilka istotnych szczegółów.
Ja bym przede wszystkim zlikwidowała ten pasek trawnika, w perspektywie lat, świerki się tak rozrosną, że to wszystko zagłuszą.

Tnij je (albo tego Białoboka) w regularny stożek, będzie bardziej wszystko uporządkowane. Uładzone.

Te kule białe świetlne zabierz z tej obwódki, bo tak w równych odstępach rozmieszczone, nie będą grały z tym co zamierzasz zrobić z roślinami. Potem je rozmieścisz inaczej, w roślinach.

Niech zostanie tylko ten grys po obwodzie krawężników. Rozbudowanie rabaty z przodu da jej oddech i miejsce na średnie i niskie rośliny.

A jeśli te świerki mają zostać w takiej formie jak są, to robienie wszystkiego w kule zupełnie nie pasuje. Świerk psuje cały efekt. Wtedy hosty na przód, zakolem wejdź w środek rabaty hortensjami. Dodaj różnej wielkości tuje o kulistym pokroju i różnych kolorach, zielone i żółte. Przynajmniej nie będą idealnie kuliste co zachowa naturalny charakter innych roślin i będzie z nimi grało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:02, 03 gru 2017

Do góry
Magnolia mogłabyś zaproponować swoją wizję na rysunku odnośnie mojej rabatki,? Siedzę, układam to w całość, ale twoje uwagi są bardzo trafne. Z twoją pomocą może dam radę.
Zmienić pobojowisko w ogród... 09:03, 02 gru 2017

Do góry
Zaznaczyłam kształt warzywnika w terenie i jest całkiem dobrze. Obawiałam się czy będzie wystarczająco miejsca na to przejście obok skrzyń, ale od krawędzi skrzyni do pnia magnolii jest 2,6 m, to wystarczy. Tak na upartego mogłabym skrzynie poprzesuwać nawet o 40-50cm w prawo, w stronę magnolii właśnie - gdyby to było do czegoś potrzebne.
Idę wypić kawkę dla rozgrzania i wkleję zdjęcia.

-------------------------
edit

widok od ogrodzenia frontowego (to zielone po prawej to podrasowana magnolia):

od tarasu

i miejsce przeznaczone na skrzynie widziane nieco z oddali:

Denerwuje mnie ta wielka nudna płaszczyzna ściany domu. Teraz w ogóle wygląda obskurnie (na temat faceta od ociepleń powinno paść sporo niecenzuralnych słów, ale w tym momencie i tak to nic nie zmienia, a szkoda moich nerwów), ale w przyszłym roku dokańczamy elewację i ściana będzie wytynkowana, w ciepłej bieli.
Dobrze by było tą płaszczyznę przełamać roślinami. Rozważam w związku z tym jeszcze większe odsunięcie skrzyń od ściany, może wtedy zmieściłabym przy ścianie jakieś "cosie"?
Tylko co? Na szerokość miejsca będzie max 120cm, z czego 70cm przy samej ścianie to strefa suszy.

Bo nawet pnącza biorę pod uwagę, ale nie wiem, co wytrzyma na południowej ścianie, ie będzie zbyt ekspansywne, a najlepiej da radę wspinać się po tynku. Tylko winobluszcz trójklapowy przychodzi mi do głowy, ale obawiam się przemarzania pędów. Mocno u mnie wieje zimą.
Sama już nie dam rady!! 14:55, 01 gru 2017

Do góry
Aniu, masz podane od Danusi dobre, proste rozwiązanie.
Tylko brać i korzystać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies