Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Żywopłotki cisowe. 13:58, 27 cze 2013

Do góry
No nie wiedziałam Haniu, że floksy można uszczykiwać a moje takie ogromne kępy w tym roku szczególnie bo ciągle mokro u nas.Podlałam moje horti wg.Twojej receptury i mam wrażęnie, że pąki w oczach rosną Pozdrawiam serdecznie
Miejska ogrodniczka :) 11:52, 27 cze 2013

Do góry
Bogdziu, dzięki za odwiedziny, też się cieszę
Co do spotkania, to juz wtedy byłam "ujawniona", tylko... nikt o mnie nie pomyslał
Ale nie szkodzi, będą - mam nadzieję - inne spotkania, więc nadrobimy.
Niestety nie jestem w stanie ogarniać tylu wątków, co niektórzy - musiałabym chyba nic innego nie robić - ale postaram sie chociaz do tych okolicznych wpadać. bardzo bym chciała miec kontakt chociaz z "sąsiadkami"

Jutro wyjeżdżam na kilka dni w góry, ale dzisiaj jeszcze jestem i zostawie jeszcze kilka zdjęć, np. moich warzyw (póki ich jeszcze ślimaki nie zjadły )
A'propos... jak sie przed nimi chronicie???

Pomidorki koktajlowe maja bardzo duzo owoców

Papryczki chilli juz całkiem duże

Sałata lodowa (to do niej najchetniej dobieraja sie ślimaki...), pomiedzy nimi małe kalarepki...
U góry z prawej szałwia o duzych, pieknych lisciach, a obok, nowość - szałwia ananasowa - cudowna do sałatek

Pomalowałam skrzynie na warzywa

Moje warzywa w skrzyniach (cukinie swietnie sie mają, tylko boje się, ze zostawiłam im za mało miejsca...

Pierwsza jezówka (w tle mały red baron, którego udało mi sie uratować - prawie wszystkie trawy zamawiane w necie mi padły to samo floksy i jeżówki (

I pierwszy floks

Miłego dnia dla wszystkich - ide sie pakować

Piaskownia na zakręcie 22:13, 26 cze 2013

Do góry
Faktycznie, masz piękne, dorodne i zdrowe rośliny. U mnie floksy jeszcze w lesie, gdzie tam kwiaty...I jeżówki ładne. Ja z nimi dopiero zaczynam w tym roku
Pozdrowienia z deszczowego bardzo Śląska
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:27, 26 cze 2013

Do góry
Juleczko, Madziu, Bogdziu, Ewa, Kondzio, Krysiu - miło, że zaglądacie Na latanie po wątkach czas mi zleciał...... wiec do Was jutro.. oczywiście u kogo nie byłam.....

Acxh... floksy uszczykiwałam jak dość dużo podrosły, ale jeszcze nie zawiązały pąków kwiatowych... i tylko część..wtedy jedne kwitną wcześniej a inne później.. .... uszczykiwane kępy zdecydowanie dużo dłużej kwitły.. a że floksy są gęste, to im uszczknięcie co 3 -go nie szkodzi
Rododendronowy ogród II. 20:28, 26 cze 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Bogdziu, załapałam się na paradę twoich róż i lilii. Jeszcze piękniejsze od rododendronów i azalii.

Miło mi że Ci sie podobają , jest to na pewno zupełnie inny obraz niż jak kwitną rh.Myślę ze takie zmiany sa dobre w ogrodzie . U mnie na wiosnę szał kolorów rh , potem dużo spokojniej i kameralnie po kacikach róże i lilie, potem nieco więcej floksy , dzielżany i inne i jesień znów szał rudości na bukach. Takie zmiany dobrze robią na psychikę i wzrok. Pozdrawiam Jolu serdecznie . Muszę do Ciebie wpaśc i zobaczyc co u Ciebie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:25, 26 cze 2013

Do góry
Białe floksy pokazałam na białej rabacie, a tu mam różowe.... w tym roku nie miałam czasu pouszczykiwać floksów i przekwitną szybko Szkoda, bo floksy lubię..

Przetaczniki Christa....

I widok już bez złamanej akacji.. muszę to przekomponować... szukam natchnienie i inspiracji... te oddzielne wysepki doprowadzają do szału przy koszeniu.

I tyle na dziś fotek.. czasu brak
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 17:23, 26 cze 2013

Do góry
No to mnie uspokoiłaś, bo jak dla mnie białe jest piękne Rabacie białej będę kibicować, bo u mnie miało być biało.. biało... jak okiem zasiał, .. a jest biało, różowo i fioletowo... z borodwym brrr
Biel jest jednak trudna w kompozycji. Uwielbiam od zawsze i nie zrezygnuję.. ale czasami mi się wydaje - za dużo, czasami - za mało białego.. Kapryśny kolor
Teraz zachciało mi się białych krwawników.. mam naparstnice, róże (bezimienne) floksy, trzykrotkę, bez, liatry, tawułki... ciągle mi tej bieli mało.. świecznice i jarzmianki, odętki.. można wybierać do woli.. oby nie padało...
Będę kibicować Twojej białej rabacie.
Artemis zapisany do chciejstw....
Ogródek Ani - czas na jego zmianę:-) 12:43, 26 cze 2013

Do góry
Samotnie niedaleko orzecha rośnie u mnie tawuła wczesna , na rabacie przed domem mam mam posadzone funkie, tawuły, trzmieliny, floksy. dzwonka skupionego i prawdopodobnie dzwonka karpackiego choć mogę się mylić co do jego nazwy, ogólnie taki misz - masz przed rabatą rośnie 3 letnia śliwowiśnia obsadzona rozchodnikiem. przed domem w tym roku był robiony chodnik jeszcze jedna ściana zostaje nam do ocieplenia, ale w tym roku nie wiem czy nam się to uda, na wiosnę posadziłam tam aksamitki, śmieszne kasie, na samym rogu rośnie macierzanka i wierzba Hacuro
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:01, 25 cze 2013

Do góry
Gosia czyli najlepiej brać z pierwszej ręki bez pośredników w przypadku dali raczej niemożliwe

pada od 2dni więc dokończone przesadzanie

w ubiegłym roku rósł sobie tam klon Flamingo i parę innych mniejszych roslinek

a dzisiaj w tym miejscu pojawiło się to
w miejsce klona świerk Spek (ten mały), żurawki chwilowo robią za wypełniacza

świerk kaukaski Golden Start wciąż trzyma kolorek a obok zaczynają kwitnąc floksy

Mój ogród - złe dobrego początki 17:50, 25 cze 2013

Do góry
cały dzień leje.. końca nie widać..
róża - oklapła przez ten nadmiar wody

limki jakoś się trzymają, ale przetacznik i floksy już gorzej..

i zakupy - czekają na posadzenie...
Mój ogródek pod Gdańskiem 12:27, 25 cze 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Biały floks pełny! Co to będzie jak się rozrośnie? Czekam na kwitnienie floksów,chociaż u mnie,to przeważnie różowe z białą plamką.Ale kilka nowych kolorów też mam,i czekam na kwiatki.
Powojniki cudowne! Mandżurskiego siałaś, czy gotowiznę kupiłaś?

Haniu, tez uwielbiam floksy i mam różne kolorki tez nowy zakwitł pierwszy na inne jeszcze troche trzeba czekać
Wszystkie powojniki kupiłam w doniczkach .
Pozd M
BB 23:16, 24 cze 2013

Do góry
No lata, lata ot i demaskacja
Szukam drzewek na "piętro" boczne przez te ostatnie deszcze kilka drzewek raczej się nie podniesie...
"wypadły" 2 wiśnie U. ..zastanawiam się, czy w ich miejsce nie posadzić drzewka, które da nieco cienia.
Myślę o grujeczniku, klonie drummondi (ale on chyba rośnie b. wysoki)...
muszę też rozplanować nowe nasadzenia - białe floksy, naparstnica (sztuk jedna więcej nie było...), białe tawułki, przywrotnik (hurra!... a czas biegnie nieubłaganie szybko

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:55, 24 cze 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ani śladu po nawałnicy nie widzę
A zestawienie trojeści z fioletem super.

Basiu widziałam cię na święcie róż

A to ślad nawałnicy, muszę szybko wykopać, bo jak pójdzie w dzikie odrosty to potem tego nie wykopię...
I oczywiście ostróżek i naparstnic prawie nie mam... dużo lilii leży , floksy białe pełne trafiło..... jedna karagana chyba do wykopania Ale co to rozpamiętywać, cieszmy się tym co się zostało A trochę tego mam wiec .... otarcie łez mam

Żywopłotki cisowe. 14:21, 24 cze 2013

Do góry
Ja również uszczykuję floksy mam duże i nie ładne po przycięciu mam mniejszy rozmiar i bukiet kwiatów .. A mnie znowu deszcz wygnał z ogrodu .. przesadziłam liliowca którego mi moje harpagany [psiaki] wykopały na podwórku i ogryzły oraz dosadziłam z doniczek aby mieć ładny szpaler na drugi rok.. Z jednej kępy zrobiły mi cztery a irysy ciągle nie ruszane rosną i żółkną .. Dosadzę ich przy liliowcach , tam mam sucho ..
Starorzecze na górce 23:57, 21 cze 2013

Do góry
Pomimo pustki w ogrodzie parę roślin rośnie i kwitnie na jednej jedynej rabatce pod oknem, którą nazwałam chaotyczno-eksperymentalną. Rośliny są posadzone gesto i bardzo dużo różnych gatunków, niezawsze lubiących południowo-zachodnią orientację. Po prostu wsadzałam tam wszystko, co kupiłam lub dostałam. Jak pisałam rabatka wystawiona jest na ostre słońce, a mam tam np. hosty i języczkę. Są też. np. laurowiśnia, uwielbiany przeze mnie ostrokrzew meservy, chabry, malwy, lilie, budziszki, maciejka, lawenda, agapant afrykański, jukka, mak chiński, irysy syberyjskie (chyba), cynie, nagietki, floksy, marcinki, lwie paszcze, lewkonie, rumianki, lobelie i różności, których nie znam. Jak to u typowego, statystycznego początkującego: mydło-powidło, a rabatka ma ok. 2-3 m2...

Anglia czerwiec 2013 21:51, 20 cze 2013

Do góry
Shadow of the wall - mury i murki w Upton Grey są zachwycające, mniej i bardziej porośnięte.

Jednak roślinnie w tej Anglii było zaskakująco, jakbym cofnęła się o dwa tygodnie w czasie, bo tam kwitną własnie irysy, piwonie dopiero zaczynają, róże też, floksy w pełni kwitnienia, a u mnie już po wszystkim. Tylko ostrogowce się zgadzają.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:10, 19 cze 2013

Do góry
Róże, powojniki, byliny.. jakby tajfun przeszedł... przykładowa rabata.... floksy wyłamane (białe pełne) zostało się kilka gałązek.. róże przycięło......
Było

Jest

Ot żywot ogrodnika.... jak nie powodzie, to susza, jak nie susza to grad..... albo inwazja robali.... komary wczoraj chciały zjeść żywcem.. może chociaż je trafiło
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:22, 18 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebciu gdzie taką inspirację lawendowo-firletkową znalazłeś? W ubiegłym roku na CHFSH?

Chyba sam to wymyśliłem Robiąc rewolucję tej wiosny szedłem w zgrane duety i zmienność, które podpatrywałem w Anglii, na Chelsea czy w ogrodach

Idąc od początku"dołu" tej rabaty, bo obok w końcu jest murek są floksy szydlaste, dalej firletki z irysami, potem lawenda, przed nią róże, obok róż są szałwie omszone i przywrotniki. Za szałwiami są jeżówki, obok nich są flosky wiechowate, z tyły są kosmosy, które się wysiały. Przed floskami mam białe fiołki i orliki, obok nich prymule i wrzosy. Na górze natomiast jest szpaler róż, w ich nóżkach kocimiętka, która z murku zwisa na lawendę. Obok są trzykrotki, potem ostróżki, przed nimi turzyce palmowe i bodziszki No i pas karmnika Na samym końcu hortensje anabelle

Rośliny zestawiłem w ten sposób, żeby ciągle coś kwitło i grało z innymi - i choć nie jest to angielska rabata to ją zaakceptowałem Myślałem nad nią całą zimą

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:23, 17 cze 2013

Do góry
Polinko
jestem u ciebie kolejny raz a tyle sie zmieniło od czasu mojej wizyty. Fajnie sie dzieje u ciebie, juz widac prawdziwy ogród....
1/ placyk rekreacyjno-wypoczynkowy super, taki M co umie wiele rzeczy sam zrobic to skarb. Kostka piekna i dlatego to tak switnie wyglada
2/ ławeczke jak odświreżysz bedzie git, może pomalujesz na biłao i zrobisz przecierke - to w towarzystwie róz stworzy taki romantyczny klimat - Ania z wątku - Mój wymarzony ogród...kiedys bede go mieć jest specjalistka od takich postzrzonych bieli, swietnie pasuja do romantycznych zakątków w ogrodzie- popatrz u niej
3/ na co zmieniasz żywopłot ? mnie chyba tez to czeka ... wstrzymuje sie z decyzja, do jesieni mam czas.....i kase musze uzbierac... i siły na wykopywanie starego żywopłotu...
4/ myslałam o tych twoich prostych liniach i jest ok, konsekwentnie ale ponieważ masz takie uskoki tych krawedzi z kostki to możesz też zastosowac sadzenie w kształcie litekrki 'L". Nasza szefowa Danusia tak doradzała Tosi - z wątku Ogród Tosi (nie wiem czy dobrze pamietam nazwe wątku) . Wygląda to ciekawie, niby linie proste ale nie tak monotonnie. Teraz jest u ciebie ok, ale może w przyszłości skorzystasz z takiego pomysłu
5/ co do poduch przy twoich "kątach prostych" to moze macierzanka.. tylko trzeba nad nia panowac... albo floksy...tyle że floksy po przekwitnieciu nie najciekawiej wygladaja, trzeba im sciąc kwiatostany i ....może cos innego - najlepiej podpytaj Agnieszke z Jurajskiego Ogrodu - ona ma wiele takich różnych "poduch" u siebie więc i doswiadczenie większe. Albo Marysia z Ogrodowego zacisza - tez ma świtne poduchy z roslin.
6/ uwazja na te trawe - mozgę - ona jest piekna ale dość agresywna - znalazłam ja w wątku o trawach agresywnych u nas na O . U siebie mam ja pod płotem i na rabte tez dałam ale zrobiłam jej ogranicznik. Odcięłam nożem spód od wysokiej donicy plastikowej, wypełniłam ziemiai w taka donice wkopałam na rabatę, zobaczymy czy uda mi sie zapanowac nad nia.

Ale sie nagadałam... na pewno tu bede zaglądac bo juz mi sie coraz bardziej podoba.
Mój ogród - złe dobrego początki 18:18, 16 cze 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ala .. Jakie Ty piękne fotki robisz

dziękuję!

gusiarz napisał(a)
Acha, Polichlorek ma na imię Ala - doczytałam wreszcie Cudny przetacznik... Też się zastanawiam nad kolorem różowym - w części ogrodu wyleciało mi kilka roślin - i muszę jakieś zastępstwo znaleźć. Mnie kusi jeszcze liriope... cudne jest - Miłego łikendu

oj tak, widziałam zdjęcia liriope i też bardzo mi się podobają - niestety jak do tej pory w żadnym sklepie ich nie widziałam

Marzena2007 napisał(a)
Ala dzisiaj ma być jeszcze piękniej czekam na fotki róż

oj Marzenko, jest piękniej, ale i goręcej.. na tarasie prawie jak na patelni. już nie mogę się doczekać tych róż! Kiedy one wreszcie zakwitną ??!!??!!

stychaz napisał(a)
O to jednak floks ale tez ładny. Szukam białych tytoniów do donicy, bo ponoć obłędnie pachną.

tak, to floksy i też pięknie pachną.. a o tytoniu nie słyszałam, ale czy to legalne chodować go w ogrodzie ??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies