Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 11:09, 29 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Szkoda, że nie pokazałaś wcześniej fotki tych berberysów, ktore wyrzucałaś, ale powiem ci, że ja też myślałam w zeszlym roku, że to jakaś choroba grzybowa, w tym roku powtórzylo sie to samo ze swieżo sadzonymi i teraz już wiem, w czym rzecz. No cóż, doświadczenia uczą, teraz będziemy wiedziały.

Dokładnie!
Myślę, że warto opisać to doświadczenie w wątku choroby berberysów, bo taki zasychający krzaczek wygląda naprawdę jak porażony chorobą.
Obserwuję od paru dni pozostałe Bagatelle - one nawet wypuściły nowe 'antenki' (ja tak nazywam te ich wysuniete na kulke liści pędy
A od dołu nadal susz i jeszcze jedno - odłamałam jeden taki suchy pędzik - on jest dziwnie żółty w środku, ale nie suchy.
No ale skoro od góry zaczyna rosnąć, to chyba nie jest źle.
Milka 11:18, 29 lip 2013

Debra napisał(a)

Oj koi
Umysł odpoczywa, nawet najgorszy stres gdzieś sobie idzie, wystarczy troche poryć w ziemi.

Stwierdzam, ża na mnie upał nie działa. 7 lat w Afryce robi swoje

podpisuję się pod wspaniałym uzależnieniem, jaki jakim jest ogród ale czasami się z deczka wkurzam
ja tez upały uwielbiałam, teraz coś się pociłam, aż mnie to zdziwiło, no ale grzebałam w tym upale

ojej, 7 lat w Afryce, ale bym posłuchała opowieści
Milka 11:19, 29 lip 2013

Debra napisał(a)
Drogie Panie, nie było mnie dwa dni tutaj, więc tylko odpowiem - susza panuje nadal )))

Udaję, że jest dobrze, bo ile mozna narzekać. No i leję wodę......

Nowy sposób lania tej wody chyba się sprawdza, bo wreszcie ziemia nie jest taka sucha i sa miejsca gdzie nawet trawa jest wilgotna. W efekcie, po 2 dniach ogrodek znowu w lepszej formie.

Zakwitły Budleje, floksy, Rącznik też ma niezwykły kwiat. No i róże na Flammentanz!
No i moja nowa turzyca ma się wspaniale.

Zdjęcia za chwilę

obejrzałam fotki, z trawkami cudnie
a co to za nowy sposób lania wody/
Debra 11:23, 29 lip 2013

irena_milek napisał(a)

podpisuję się pod wspaniałym uzależnieniem, jaki jakim jest ogród ale czasami się z deczka wkurzam
ja tez upały uwielbiałam, teraz coś się pociłam, aż mnie to zdziwiło, no ale grzebałam w tym upale

ojej, 7 lat w Afryce, ale bym posłuchała opowieści

No pewnie, że ogródeczek czasem wkurza. I to jak!
Natury nie da się przeskoczyć, cierpliwie do celu, przez własne błędy ))

O Afryce napisałam kiedyś opowieść na ponad 100 stron, a byłoby materiały na 1000. Zycie na czarnym lądzie łatwe nie jest. To nie kenijskie Safari, jak się mieszka w środku Nigerii (((

Ale pisać o tym już nie mam ochoty, bo to stare dzieje, teraz jest ogródeczek

Słoneczko świeci )))))))
Debra 11:27, 29 lip 2013

Irenko, lanie wody w ratach, z przerwami. Najpierw z konewki nawet w środku dnia, prosto pod korzenie, dużo.
Potem w miejscach zacienionych, jak słońce przejdzie w inne partie ogrodu, włączam zraszacz i przestawiam go w co i raz nowe miejsce, ale tam gdzie nie ma słońca.
Na wieczór podlewania z węża, ale tez tam i z powrotem, tzn. wracam w te same miejsca ze trzy razy. Jak pierwsza porcja wody wsiąknie, leję następną. W ten sposób uzupełniam to co odparowało, pozwalam wodzie dotrzeć bardziej wgłąb, tylko to wymaga czasu i latania z tymi nawadniaczami po ogrodzie w kółko.
Milka 12:06, 29 lip 2013

stare dzieje zostawiamy, cieszymy się ogródkami
no to spryciula z ciebie, super pomysł efekt na pewno juz widoczny
Krysia, na irysy poczekasz, boję się w te upały wysłać..jednak, chyba że jutro będzie chłodniej
Debra 12:09, 29 lip 2013

irena_milek napisał(a)
stare dzieje zostawiamy, cieszymy się ogródkami
no to spryciula z ciebie, super pomysł efekt na pewno juz widoczny
Krysia, na irysy poczekasz, boję się w te upały wysłać..jednak, chyba że jutro będzie chłodniej

Efekty specjlanego lania wody rzeczywiście są widoczne Ale ile to roboty....

Irenko, poczekam, nie ma sprawy, fakt, przy takich temperaturach by się ugotowały

Bez zdjęć do środy ((
Debra 12:37, 29 lip 2013

Czasem się zastanawiam czy ja mam rogi, albo diabelski ogon.

Miłość jaką otaczają mnie niektórzy na tym Forum budzi moje najwyższe zdumienie ))

Tyle, że specjalnie się tym nie przejmuję. Mam ogródeczek
Milka 12:47, 29 lip 2013

wiem, że mnóstwo roboty, mnie coś dziś nogi bolą, chyba siedzenie na kamieniu bokiem wychodzi...
nie masz rogów, ale niektórzy szybciej piszą niż myślą, nie przejmuj się, szło by zwariować, jakby wszystkim się przejmować...ja najbardziej nie cierpię, jak drobiazg urasta do rangi kosmicznej!
napisałaś i dobrze, tez napisałam
upał dokucza
Debra 12:50, 29 lip 2013

irena_milek napisał(a)
wiem, że mnóstwo roboty, mnie coś dziś nogi bolą, chyba siedzenie na kamieniu bokiem wychodzi...
nie masz rogów, ale niektórzy szybciej piszą niż myślą, nie przejmuj się, szło by zwariować, jakby wszystkim się przejmować...ja najbardziej nie cierpię, jak drobiazg urasta do rangi kosmicznej!
napisałaś i dobrze, tez napisałam
upał dokucza

Siedzenie na kamieniu jak wiadomo ma rozmaite skutki

Ja się nie przejmuję, tylko nie pozwolę sie traktować tak niegrzecznie. Tu na Ogrodowisku obowiązują pewne zasady, ja ich przestrzegam, a jak wiesz to nie jest pierwszy atak na mnie.

Może jednak mam ten ogon... Macham ogonkiem ))))