Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród bacowej 20:51, 13 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Graby jeszcze mają liście.

Magnolia już zaczęła zrzucać.

Ewcia, dzięki za zdjęcia drzew. Siedzę i myślę... I wyobrażam sobie, ze mam większy ogród...
I pomarzyłam sobie o lasku brzozowym, ostatecznie rozsądek mówi mi nie. Za sucho, zbyt przepuszczalna ziemia. I grusze już mam, Zbyszek mi nie pozwoli na zmiany... A grusze mają kwiatki, potem owoce, a potem je zrzucają... Dlaczego, nie wiem... Muszę poczytać.

Ale ta fotka z tymi kolumnowymi mnie urzekła. Pokaże ci u mnie na zdjęciach, nad czym myślę... Dam znać, jak wstawię, bo najpierw wpadłam do Ciebie
Myślałam, że to buki... To są graby Fastigiata? Piękne. Jeszcze nie mam.

Magnolia u mnie jeszcze zielona. Dziś specjalnie na nią patrzyłam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:00, 13 lis 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
Magnolia obsypana pąkami...ale będzie wiosenny spektakl...

Jak nie zmarzną to będzie ŁoŁ
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:48, 13 lis 2017

Do góry
Magnolia obsypana pąkami...ale będzie wiosenny spektakl...
Moja bajka 18:40, 11 lis 2017

Do góry

rdest od Kondzia i Andrzeja cudnie urósł i wciążjest piękny

jeszcze azalie Marushki. Też cudnie pokolorowane. Liście sprzątnięte. Magnolia wreszcie łysa . Te wielkie liście bardzo dobrze się zbiera i wyławia .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:01, 10 lis 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Cały wolny czas dzisiaj siedzę na Twoim wątku, zaczęłam czytać ten rok, jestem na stronie 1476, wiosna się zaczyna. Przepiękny masz ogród, inny, te stawy których zawsze się bałam mieć, bo robota, bo komary .. A dają tyle uroku w ogrodzie
A skąd wiesz że moja to syberyjka, byłaś już u mnie? Nie pamiętam
Nie sposób być wszędzie, wszystkich pamiętać.

Mirka...jesteś ogrodowo zakręcona...jak się zaczytujesz...ja tak samo zaczytałam się u Ciebie...wspomniałaś u Katel, że szukasz drzewa, bez objawów mączniaka...klon, dereń i magnolia...to moje typy?
Woda w ogrodzie jest dla klonów, ma mniejszy wymiar dekoracyjny, ale klimat tworzy,
w zastępstwie za ukochanymi rh i azaliami

Masz kotkę syberyjkę, byłam u Ciebie dzisiaj
Ogród, mydło i powidło. 05:52, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie
Ogród bacowej 23:37, 09 lis 2017

Do góry
Ostatnie liście Dorenboosów.

Graby jeszcze mają liście.

Magnolia już zaczęła zrzucać.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:54, 08 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Przepiękne te klony, musze jednak się na pokusić one chyba potrzebują zacisznego i słonecznego miejsca?

Tak i muszą mieć słoneczko

miskanty i pomarańcz molinii
chyba moja miłość kieruje się do miskantów
czyżbym pozbyła się w przyszłości rozplenic???

magnolia Genie nadal trzyma liście, a magnolia Wildcat ma mnóstwo pąków
Tu ma być ogród :) 12:26, 08 lis 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Cytuję, bo to jest jakiś szok normalnie! W listopadzie lato w pełni bez mała.

Ale zdjęcie przedpłocia z miskantami i umbrami to mnie powaliło. Moja jedna jedyna umbra ma jeszcze listki zielone. Wszystko inne też piękne.
A powiedz jakie to drzewo masz przed serbami? Pewnie pisałaś, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć.

A moje tulipany żółtozielone to też te Formosa (czy jakoś tak). W każdym razie te same co Twoje. Miałaś je już wcześniej?

Poszalały te róże i jeżówki, jeszcze by kwitły, ale przymrozek zapowiadają to pościnam do wazonu.

To drzewo, o które pytasz to tulipanowiec.
Umbry w ubiegłym roku tak porządnie wybarwione miałam w połowie listopada, teraz takiego efektu nie będzie, bo choć kolor już łapią, to wiatr większość liści z nich zmiótł.

Tulipanów Formosa nie miałam wcześniej, ale one są z grupy Viridiflora, a swego czasu Magnolia mi pisała, że one powtarzają kwitnienie w kolejnych latach i się mnożą.

Dziękuję za pochwałę przedpłocia.
Liliowo i kolorowo:) 19:28, 07 lis 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mój klon też jeszcze w liściach i jedna magnolia też liście uparcie trzyma, co dziwne to ta przy tarasie, czyli wygwizdów pełny...
Wczoraj i dzisiaj korzystam z pięknej pogody i ogród do zimy szykuję...będę do Ciebie na kolory przychodzić Danuś

Zapraszam Kasiu, żeby słonko zaswieciło to jeszcze zdjęc tych kolorów zrobię Dużo jeszcze liści u mnie, grabie a ciągle mam nowych lisci pełno od sasiadów a tam na dębach i leszczynach jeszcze bardzo dużo liści. Pozdrawiam Kasiu

Typografia ogrodu 18:13, 07 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
bombek jeszcze nie wyjmujcie, ja jeszcze dumam nad cebulkami, bo jakoś się nie nasadziłam.
A Ty sadziłas coś w swoje łany?

sadziłam 500 krosusów JOanny pod dwie ŚŚ. w ubiegłym roku sadziałam pod trzema pozostałymi. i chyba z 500 szafirków na tej rabacie z annabel i tawułamu brzozolistnymi
Typografia ogrodu 17:51, 07 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

ale surówa!!!! taką lubię
ja tez. dzięki
Typografia ogrodu 13:38, 07 lis 2017

Do góry
bombek jeszcze nie wyjmujcie, ja jeszcze dumam nad cebulkami, bo jakoś się nie nasadziłam.
A Ty sadziłas coś w swoje łany?

Typografia ogrodu 13:36, 07 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
miałam pokaząc ławki. i choć SS już bez liści to musicie je sobie wyobrazić w tle
nogi zespawane, pomalowane, zabetonowane dlatego to troche trwała. stojaki oczywiście takie jak przy korycie.
druga ławka jeszcze w nieładzie bo krawężnik przed nią dojdzie i teren bedzie podwyzszony dlatego taka wysoka się zdaje.
ławki stanęły na końcach biegów ścieżek tak by te dokąś prowadziły

ale surówa!!!! taką lubię
Ogród Nety- moje marzenie 09:16, 07 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
ojej, porządki osób trzecich bywają zgubne.

Ja w sobotę sadziłam cebulki, których sobie nie opisałam- albo są to te, których nie chcę mieć w ogrodzie ( ale dlaczego je trzymam w takim razie), albo to takie, które wykopałam, żeby wsadzić jęsienią oczyszczone ( mam krótka pamięć, ale dobra wiarę że przeciez pamietam)
Na wszelki wypadek poszły za domek gosp, tam będę na nie patrzeć i zaciskać zęby, albo żałować że nie rosną na widoku. Albo nic nie wyrośnie, bo grasuje tam jakiś zwierz kopiący nory.

No to obie będziemy czekac niecierpliwie na wiosnę i czym to nas ogród zaskoczy

Ja jakoś dziwnie spokojna jestem. Najwyżej zdjęć będzie mniej z tej wiosny na forum
Ogród, mydło i powidło. 22:32, 06 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)

dziekuje
ja kupilam wlasnie jakiegos niby kwiecistego
zobaczymy co bedzie
Ogród, mydło i powidło. 22:29, 06 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
sliczne czerwienie
szkoda ze nie podpisujesz swoich pieknosci bo to same rarytasy przecież

Kasya napisał(a)

a jaki to deren ? czy powinien miec pąki jesienią już ?

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:43, 06 lis 2017

Do góry
Z tym cięciem magnolii to zależy od odmiany i co uważasz za cięcie. Ostrego nie lubią. Delikatne korygujące po kwitnieniu - bez problemu. Przynajmniej moje 3 szuki znoszą. Gwiaździsta i dwie NN. Genie nie próbowałam.

Zobacz też Zbyszka ciętą magnolię w parasol. I kwitnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-magnolia-rozne-gatunki-i-odmiany?page=35
Ogród Nety- moje marzenie 11:00, 06 lis 2017

Do góry
ojej, porządki osób trzecich bywają zgubne.

Ja w sobotę sadziłam cebulki, których sobie nie opisałam- albo są to te, których nie chcę mieć w ogrodzie ( ale dlaczego je trzymam w takim razie), albo to takie, które wykopałam, żeby wsadzić jęsienią oczyszczone ( mam krótka pamięć, ale dobra wiarę że przeciez pamietam)
Na wszelki wypadek poszły za domek gosp, tam będę na nie patrzeć i zaciskać zęby, albo żałować że nie rosną na widoku. Albo nic nie wyrośnie, bo grasuje tam jakiś zwierz kopiący nory.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:55, 06 lis 2017

Do góry
inka74 napisał(a)

Magnolie są cudne. Ja je uwielbiam. Ale prawda okrutna, że po wiośnie wyglądają tak sobie. Ja, aby uniknąć monotonii wsadziłam obok magnolii powojnik bylinowy. Teraz magnolia kwitnie mi 2 razy do roku W zasadzie kwitła bo 2 lata temu powojnik oblepiony był kwiatami a w tym bardzo skromnie.

No, to jest myśl! U mnie powojniki tak sobie rosną, tylko kilka odmian się sprawdziło, ale akurat w kącie magnoliowym nie próbowałam z nimi... Muszę przetestować ten pomysł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies