Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój mały ogródeczek :) 09:24, 19 mar 2016

Do góry
Stipa
Hirutkowy raj:)) 06:53, 19 mar 2016

Do góry
Wkleja dla zapamietania rady Marzenki

,,W nogi rózy bezwględnie polecam trawki - carexy z grupy comans: beatles, montany, amazon mist lub frosted curls. Mają cieniutkie liscie o zupełńie innej fakturze niz róze i będzie to fajnie wyglądało. Ewentulnie stipa jesli róze wysoko szczepione lub carex praire fire - on ma taki nietypowo ciemno -zielony przeplatany miedzianymi wloskami

Hortensje zdecydowanie do roz nie polecam.

Jesli róze bladorozowe polecam szławię poprzetykane trawami

Jesli masz żółte róze lub brzoskwiniowe to fajnei wygladały z brązowymi carex comans lub limonkowymi : elata, everillo ''
Ogród w szczerym polu 22:47, 18 mar 2016

Do góry
Zatem poprawiona wersja wyglądała by mniej więcej tak ??

stożek bukszapnu, hortki, stipa, żurawki 'Spellbound", jeżówki purpurowe, czosnki(ew.), rozplenica Herbsbauer i (tu trzcinnik ale może być inna wąska wysoka 120-140h trawa tylko jaka??). W donicy niezmiennie carexy a pod donicą trzmielina choć bardzo spodobały mi się również żurawki limonkowe...
W tej wersji jest zdecydowanie większy 'rozgardiasz' chyba nawet bardziej pasujący do wiejskiej okolicy
Żywopłotki cisowe. 20:46, 18 mar 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Hania sliczna ta Twoja trawiasta powiedz czy ta stipa będzie żyła taka szara ????Napracowałaś się przy siewkach za to lato bedzie kolorowe

Halinko - stipę sprawdzałam wcześniej, zieleniły się od korzenia. Nie siałam nowej, mam nadzieję, w maju wyją nowe siewki, to poprzesadzam w docelowe miejsce.
Hortensji mam 3 szt do przesadzenia, ale wszystko w kolejności. Twojej nic nie będzie, że wyszło wcześniej.
Małymi kroczkami do celu... 19:33, 18 mar 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Hej
w jakimś wątku widziałam, że skarżysz się na pleśń pojawiającą się w siewkach-stipie.
Gdy u mnie zaczęła się pojawiać pleśń (jakieś 1,5miesiąca temu) pokruszyłam tabletki węgla (takiego z apteki na biegunkę) i posypałam tak jak się soli -szczyptę - i to pomogło. Zrobiłam tak, bo gdzieś w necie szukając informacji na forach ogrodniczych trafiłam na słowa:
"Posypanie z wierzchu podłoża odrobiną rozkruszonego węgla drzewnego faktycznie zapobiega powstawaniu pleśni(...)",
"Posłyszałem kilka słów dzisiaj na temat węgla drzewnego, że dobry, bo nie pozwala na rozwijanie chorób grzybowych itd itp."
Moje siewki/sadzonki żyją i mają się dobrze więc węgiel im nie zaszkodził.
Jak tylko widzę, że zanosi się na pleśń w nowych wysiewach to od razu "solę" i jest OK.

Bardzo podobają mi się zmiany jakie wprowadzasz w swoim ogrodzie - podglądam cichaczem

Pozdrawiam!

O super! Dziękuję za informację na pewno skorzystam i jutro rano podjadę do apteki i kupię ten węgiel. No niestety u mnie pojawiła się pleśń i widzę,że stipa bardzo zmarniala, szkoda mi jej,bo już tyle czasu czekałam, a poza tym bardzo mi się podoba, a nie mam jej jeszcze w ogrodzie.

Zmiany delikatne, ale myślę,że na korzyść Już nie mogę doczekać się lata, kiedy wszystko zacznie kwitnąc A Ty nie zaglądaj cichaczem, tylko pisz, jak ktoś zawsze doda coś od siebie to człowiekowi łatwiej pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 17:19, 18 mar 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dzisiaj zauważyłam pierwsze zielone ździebełka Ale taki widok cieszy Nie wiem czy będę pikować, bo ja wrzucałam po 3-4 ziarenka do jednej małej doniczki. Mam nadzieję, że mi się uda i że uniknę konieczości pikowania. Jutro postaram się zrobić fotkę A u Ciebie jak wygląda stipa?

U mnie sa już male niteczki ok 1cm. Ale miałaś cierpliwość przy tym sianiu. Ja za to będę musiała sie pobawić przy pikowaniu
Potrzeba ogrodowej zmiany 17:12, 18 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Hej, przybywam, dziś na chwilkę, też mam na froncie przy ogrodzeniu wiśnie Umbraculifera, a pomiędzy nimi róże Artemis, zakładałam ta rabatę latem więc jeszcze efektu nie ma, ale ja już ją lubię
Ta róża dorasta do 1,2m na wysokość i na szerokość. Dziś już nie dam rady, ale jutro podrzucę Ci jakieś inspiracje.

U Ciebie to jest strona południowa więc słoneczka dużo, jeśli zdecydujesz się na róże to stipa z nimi będzie bardzo fajnie wyglądać i do tego może jeszcze niebieskie albo różowe szałwie (ja mam niskie różowe jeżówki Butterfly Kisses). A jeśli nie stipa to może sesleria jesienna?
Nie wiem jak szeroką masz tą rabatę, bo opisana jest tylko długość, faktycznie fajnie by było upchać tam kilka kulek bukszpanowych, żeby zimą nie było łyso, tylko wtedy to chyba bym z tej obwódki bukszpanowej zrezygnowała.

Iglaki jak dla mnie out - wszystkie.

Miło ze wpadłaś róże i stipy - to mi sie bardzo podoba! Największy problem mam właśnie z tymi zimnozielonymi roślinami. Najpierw myślałem Ze obwódka + iglaki to będzie strzał w dziesiątke. A teraz pod waszym wpływem nachodzą mnie myśli ze moze byc tego za dużo.

I jeszcze jedna zagwozdka - czytałam ze ogrod powinien byc spójny. Chociaż miałam to w głowie w zeszłym roku jak zaczęłam czytać ogrodowisko to i tak mam wrażenie ze u mnie jest wszystko od czapy. mpze jak zrobię porządnie z wami choc jedna rabatę dostosowanie i poprawa pozostałych przyjdzie naturalnie.

Rabata w najszerszym miejscu ma 3,6 m
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 14:32, 18 mar 2016

Do góry
Z pozdrowieniami dla zaglądających

Sucha stipa, w tle przebiśniegi woronowii.
Ogród Mirelli 11:06, 18 mar 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Stipa rewelacja, chyba na przyszły rok też się skuszę

Namawiam na wysiew stipy
Ładne dorodne kępy widziałam po 12,00 złotych, a z tych maluchów takie właśnie wyrosną Zawsze jakaś oszczędność na inne roślinki
Ogród Mirelli 11:01, 18 mar 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Mirela wow, moja stipa to taka pojedyńcza chyba jedna jest tylko która już się dzieli.

Moja była pikowana 5 tygodniowa Ładnie się dzieliła. Coś Ci ta stipa nie wychodzi szkoda Ciekawe ile z mojej przetrwa?
Ogród Mirelli 10:47, 18 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wkładałaś po pare kłosow to jednej dziurki czy takie dorodne ci wyrosly?
moje to takie pojedyńcze bidy...

Wkładałam różnie od 3 do 6 źdźbeł. Moja stipa miała pięć tygodni i już się dzieliła, ładna była dorodna w sam raz do pikowania
Ogród Mirelli 10:46, 18 mar 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Mirella, jesteś mistrzynią pikowania stipy

Może i ja się skuszę na siew

Paulinka bardzo mi się spodobało pikowanie, a tak się tego bałam.

Namawiam Cię na wysiew - fajna jest stipa
Asi ogródek pod świerkami 08:48, 18 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Asiu, ale macie świetny plac zabaw, raj dla dzieciaków. Ja też stipę kępkami pikowałam. Takie pojedyncze włoski chyba upiornie długo by się zagęszczały. Pozdrawiam .

Tak dzieciaki mają frajdę. Zajmuje on dużo miejsca w centralnym miejscu ale przez jakiś czas tak być musi. Ogród poczeka . Zobaczę jak się stipa pozbiera po pikowaniu . jeszcze krwawnik dziś na mnie patrzy i czeka na wielodoniczki
Narazie jednak ważniejsze są gipsowe ozdoby. Tak się nakręciłam na jaja z gipsu , że zaraz się biorę do roboty
Żywopłotki cisowe. 08:24, 18 mar 2016

Do góry
Hania sliczna ta Twoja trawiasta powiedz czy ta stipa będzie żyła taka szara ????Napracowałaś się przy siewkach za to lato bedzie kolorowe
Ogródek Iwony 06:41, 18 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Uwielbiam to pikowanie
Razem mam 120 sadzonek Tym razem sadziłam po 5,6 źdźbeł.

Szaleństwo moja stipa jakoś padła a pikowanie to masakra
Potrzeba ogrodowej zmiany 00:04, 18 mar 2016

Do góry
Hej, przybywam, dziś na chwilkę, też mam na froncie przy ogrodzeniu wiśnie Umbraculifera, a pomiędzy nimi róże Artemis, zakładałam ta rabatę latem więc jeszcze efektu nie ma, ale ja już ją lubię
Ta róża dorasta do 1,2m na wysokość i na szerokość. Dziś już nie dam rady, ale jutro podrzucę Ci jakieś inspiracje.

U Ciebie to jest strona południowa więc słoneczka dużo, jeśli zdecydujesz się na róże to stipa z nimi będzie bardzo fajnie wyglądać i do tego może jeszcze niebieskie albo różowe szałwie (ja mam niskie różowe jeżówki Butterfly Kisses). A jeśli nie stipa to może sesleria jesienna?
Nie wiem jak szeroką masz tą rabatę, bo opisana jest tylko długość, faktycznie fajnie by było upchać tam kilka kulek bukszpanowych, żeby zimą nie było łyso, tylko wtedy to chyba bym z tej obwódki bukszpanowej zrezygnowała.

Iglaki jak dla mnie out - wszystkie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:19, 17 mar 2016

Do góry
Dzisiaj zauważyłam pierwsze zielone ździebełka Ale taki widok cieszy Nie wiem czy będę pikować, bo ja wrzucałam po 3-4 ziarenka do jednej małej doniczki. Mam nadzieję, że mi się uda i że uniknę konieczości pikowania. Jutro postaram się zrobić fotkę A u Ciebie jak wygląda stipa?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:29, 17 mar 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
Marzenko, zastanawiam się co posadzić w nogach mojej róży piennej w donicy. W ub. roku miałam hortensje i bluszcz, ale to nie było najlepsze rozwiązanie

Może jakieś trawy, żurawki jak myślisz ??? Róża bezimienna o różowych kwiatach

W nogi rózy bezwględnie polecam trawki - carexy z grupy comans: beatles, montany, amazon mist lub frosted curls. Mają cieniutkie liscie o zupełńie innej fakturze niz róze i będzie to fajnie wyglądało. Ewentulnie stipa jesli róze wysoko szczepione lub carex praire fire - on ma taki nietypowo ciemno -zielony przeplatany miedzianymi wloskami

Hortensje zdecydowanie do roz nie polecam.

Jesli róze bladorozowe polecam szławię poprzetykane trawami

Jesli masz żółte róze lub brzoskwiniowe to fajnei wygladały z brązowymi carex comans lub limonkowymi : elata, everillo
Ogród Mirelli 21:47, 17 mar 2016

Do góry
Stipa rewelacja, chyba na przyszły rok też się skuszę
Ogród Mirelli 21:15, 17 mar 2016

Do góry
Mirela wow, moja stipa to taka pojedyńcza chyba jedna jest tylko która już się dzieli.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies