Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:34, 19 kwi 2012

Do góry
Mam również pytanko odnośnie saletry wapniowej - usłyszałam ostatnio, że nawozi się nią wczesną wiosną, a teraz jest już za późno. Czy to prawda?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:25, 19 kwi 2012

Do góry
Mają super ofertę - a ile odmian rododendronów! Fajnie, że ich znalazłaś ! Przy Twoich powierzchniach i ilościach roślin możesz skorzystać z oferty hurtowej
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:12, 19 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Dzisiaj zrobiłam sobie małą wycieczkę do szkółki celem obejrzenia zamówionych (przez telefon) serbów, żeby nie kupować w ciemno i ...... niestety tych raczej nie kupię , bo są nieciekawe, a w zasadzie poprostu już przebrane.... pokażę, bo to materiał poglądowy na tym polu, moje zaznaczone białą kartką

wszystkich nie fotografowałam, ale mniejwięcej wyglądają tak - w dolnej części ładne, ale im wyżej tym różnie z przyrostem...:

Byłam po drodze jeszcze w 4 innych szkółkach i sytuacja przedstawia się podobnie - wymiotło. Muszę zmienić kierunek poszukiwań.

Kasiu, u nas z serbami też ciężko, bo podobno od zeszłego roku modne są i wszyscy kupują...
Spośród tych, które pokazałaś na fotkach dałoby się wybrać jakieś ładne sztuki - ale zależy za jaką cenę... Domyślam się jednak, że szukałaś jakichś większych. U nas bywają, ale ceny zawrotne, a takich jak u Danusi w Warszawce, to niestety nie uświadczysz.
Owocnych poszukiwań Ci życzę !
Pszczelarnia 09:08, 19 kwi 2012

Do góry
Ewa ciekawy konkurs, a ja chyba lipiec spędzę w Kotlinie Kłodzkiem
I podpisuje sie pod tym co napisała Wieloszka , zaczynam panikować z Rh
Hirutkowy raj:)) 08:59, 19 kwi 2012

Do góry
Krys napisał(a)
Mój zakup dzisiaj została wypróbowany w boju Rewelacja,to była przyjemność cięcia

Narzędzia pierwsza klasa - wiadomo. A jak ogrodniczka zadowolona !
Zielona Pasja 08:56, 19 kwi 2012

Do góry
anetanka napisał(a)
aaaaa, to już chyba rozumiem. Tylko czy taki gruby pień da się jeszcze nagiąć? Całe drzewko się chyli od razu jak chcę coś wyprostować.

To czekam na foto

Widziałam w szkółce prostowane w ten sposób 20-letnie, ok.15 metrowe drzewa z bardzo grubym pniem - tylko wtedy tych linek musi być kilka w różnych kierunkach Nie wygląda to zbyt dekoracyjnie, ale jest skuteczne.
Pszczelarnia 08:52, 19 kwi 2012

Do góry
Pszczółko, podglądnęłam co sie u Ciebie ostatnio działo. A działo się bardzo dużo i pracowicie, jak na Pszcżółkę przystało ! Dużo zmian u Ciebie, co i rusz nowe rabatki i nasadzenia. Podziwiam ogrom pracy jaki wkładasz w upiększanie swojego ogrodu! Jak wszyscy zachwycam się rh w cieniu pięknych drzew Poczytałam o szczepionce mikoryzowej - jak Finka poleca, to warto zastosować. Ale im więcej czytam o rh, tym bardziej zaczynam się ich bać - jakieś skomplikowane się wydają - w sadzeniu i w obsłudze . Za to u Ciebie wszystko wygląda tak, jakby "samo" się zmieniało, choć wszyscy wiemy, że nie ma tak lekko .
Pozdrawiam, miłego dnia!
Zielona Pasja 08:25, 19 kwi 2012

Do góry
anetanka napisał(a)
Agnieszko, cały problem w tym, że modrzew z każda podpórką robi co zechce. Chyba musiałabym wbić tam jakiś drąg strasznie gruby.

Anetko, bo tu nie chodzi o podpórkę - nie ma jej . Zawiązujesz linkę wokół drzewka, naciągasz tak, żeby drzewko się wyprostowało, a mały kijek, lub taki śledzik (jak do namiotów) wbijasz w ziemię 2-3 metry dalej i do niego mocujesz drugi koniec linki. Zrobię dziś po południu fotkę jak to wygląda i wstawię. Może jakoś źle tłumaczę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:12, 19 kwi 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
oj dziewczyny, dziewczyny póki co czwórka chłopaków mi wystarczy ale gdybym miała 100% pewności że była by dziewczyna to kto wie....

Kuzyn mojego M. też ma 4 chłopaków, a piatą córeczkę Może warto dogadać się z tym boćkiem, Aniu hihihi
Lecę w kulki... 19:42, 18 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Aniu, tawuły piękne, też je bardzo lubię i mam chyba tę samą odmianę - czy to "Goldmound" czy "golden Princess"?

...''little princess'' pisało, ale tego jest tyle.........i tak podobne..., że następną partię kupowałam w tym samym sklepie, żeby mieć pewność, że to samo...

Przycinam je bardzo mocno na wiosnę, potem latem idą do fryzjera jeszcze raz...zależy mi na zwartych półkuleczkach, niekoniecznie na kwiatach, ale i tak się pojawiają...

Potwierdzam, nie obcinane dziczeją i są brzydkie, dzięki cięciu odnawiają urodę...
Lecę w kulki... 15:10, 18 kwi 2012

Do góry
Dzięki Wieloszka! Masz rację! Mój błąd, mój błąd, mój błąd To ja miałam tawuły właśnie. I wszystko się zgadza: nie cięte - zdziczały.
Lecę w kulki... 14:27, 18 kwi 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Witaj, tańcząca z kulkami Pięknie u Ciebie. Tak sie "czaiłaś" z tym ogrodem a tu proszę CUDO!!! Mogłabyś innym (tym mniej doświadczonym) doradzać. Zgadzam się z Danusią - konsekwencja w działaniu i dbałość. Chyba sobie to wytatuuję na czole i będę miała motto. Mam pytanie na temat tawułek: czy należy je przycinać? Osobiście bardzo lubię tawułki i miałam swego czasu takie w ogrodzie, ale urosły i zrobiły się nieciekawe. Ale te ich jasnozielone listki są takie piękne...lubię takie młode okazy - te większe już nie są tak ładne.

Aga, to co ma Ania, to są tawuły (spirea) a tawułki (astilbe) też są . Ja mam tawuły (spirea japonica) - trzeba je przycinać, żeby ładnie wyglądały - przynajmniej raz w roku, wczesną wiosną w kulkę. Jeśli rosną niecięte, wyrastają w większe, ale rzadkie krzaczki. A przycinane ładnie się zagęszczają. Poza tym rzeczywiście są bezobsługowe i bezproblemowe
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:15, 18 kwi 2012

Do góry
O!!! I to jest dopiero fajny wywód!!! Magnolio
Zielona Pasja 12:13, 18 kwi 2012

Do góry
anetanka napisał(a)

Pokazuję to, co zrobiłam do tej pory.
było:

jest:

dalej, od słupa w stronę domu, na tej rabacie był totalny misz-masz:
było:

jest:

i prawa strona tej rabatki:
było:

jest:

Za modrzewiem (macie jakiś pomysł jak go wyprostować? żadna podpora nie wytrzymuje wiatrów)

Uwielbiam zdjęcia "było" "jest"!!! Widać ogrodm pracy jaki włożyłaś w przeorganizowanie tych rabat !
Konstruktywnej krytyki nie będzie z mojej strony, bo nie widzę nic, co można by było skrytykować
Jesli chodzi o wyprostowanie modrzewia - polecam specjalne sznurki (do nabycia np.w Casto), które nie uszkadzają pnia drzewa. Sznurek należy obwiązać wokół pnia i przymocować do jakiegoś małego palika wbitego w ziemię, naciągając tak, aby roślinka się wyprostowała. Sposób polecany przez szkółkarza, od niedawna przez nas stosowany i sprawdza się lepiej niż kijki bambusowe. Jedyny problem jest taki, że trzeba uważać, żeby się nie potknąć o te linki .
Lecę w kulki... 12:01, 18 kwi 2012

Do góry
Aniu, tawuły piękne, też je bardzo lubię i mam chyba tę samą odmianę - czy to "Goldmound" czy "golden Princess"?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:56, 18 kwi 2012

Do góry
A ja od zawsze kocham beże i brązy i chociaż te kolory nie są ją już "trendy" i "wszyscy tak mają" to taki właśnie jest mój dom - wewnątrz i na zewnątrz. Najważniejsze, żeby dobrze się czuć w swoim wnętrzu, w swoich ulubionych kolorach. Biało-szare wnętrza bardzo mi się podobają - u kogoś Gdybym dziś (po ponad 2 latach) urządzała mój dom na nowo, kolory byłyby te same, tylko styl bardziej nowoczesny.
I popieram Marzenkę - wystrój wnętrza prędzej czy później się znudzi i opatrzy. Wtedy można zaszaleć i zmieniać - choćby tak jak Syla teraz
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:47, 18 kwi 2012

Do góry
Aniu, jeśli mogę cokolwiek doradzić: cisy zostaw, bo są naprawdę piękne w dobrej cenie. Kulki pod spodem posadziłabym jakieś mniejsze, żeby proporcjonalnie to wszystko dobrze wyglądało. A na otarcie łez wynegocjowałabym rabat u sprzedającego - ale szybko, póki jesteś wkurzona, wtedy argumentacja będzie skuteczniejsza .
Ogródkowe perypetie:) 09:33, 18 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Tak to sobie wymyśliłaś ???

Uwielbiam jak Syla coś takiego narysuje! Od razu wszystko widać ! Szkoda, że 3 serby się nie zmieszczą, a jak mają być dwa, to posadziłabym różnych rozmiarów - jeden trochę większy od drugiego.
Aguś 3 nie wejdą.. ale 2 będą też super, tyle, że na taki efekt trochę poczekam
Ogródkowe perypetie:) 09:26, 18 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Tak to sobie wymyśliłaś ???

Uwielbiam jak Syla coś takiego narysuje! Od razu wszystko widać ! Szkoda, że 3 serby się nie zmieszczą, a jak mają być dwa, to posadziłabym różnych rozmiarów - jeden trochę większy od drugiego.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:22, 18 kwi 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Marta M podobno z czasem się wychowa, w niedzielę mamy szkolenie u Wieloszki - prowadząca Irenka z Miłkowa Materialy szkoleniowe podeślemy na forum
Ewuniu - chyba warto bo cena 69 zł a stożki trudno kupić, podobno były też kule ale u mnie wykupione
Agnieszko - już się wystraszyłam, że gdzieś na długo wyjechalaś O niedzieli pamiętam, Irenka już przygotowuje program szkoleniowy

Jakie szkolenie, chyba czegoś nie doczytałam ale nie ogarniam już tego więc...?

Abiko, no szkoda, że nie masz bliżej do nas, bo też byś się załapała na kawę i jakieś ciacho w najbliższą niedzielę Umówiłyśmy sie z dziewczynyami na takie spotkanko przed czerwcowym zjazdem ogorodowiska u nas. A szkolenie? Nic o nim nie wiem, ale przy okazji może być!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies