Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogródek Janiny 10:48, 12 lut 2014

Do góry
Niesamowite, że tydzień temu mieliście śnieg - my mamy dopiero dzisiaj
Super, że Danusia zrobi Ci projekt - będę podglądać jego realizację
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:17, 11 lut 2014

Do góry
justi napisał(a)
Aga dzięki, że do mnie wpadłaś, bo ostatnio jakos się nie udzielam to i gości mam mało, a to miłe jak ktoś wpadnie i coś naskrobie Ciekawa jestem co ze swoim stawem wykombinujesz. Mi by się widziało ładne koło z małym pomostem i żeby brzegi były gęsto obsadzone
inspiracja ogród z wystawy Chelsea Flower Show
A tak, widziałam, piękny projekt, ale wybudowanie takiego okrągłego oczka to wyższa szkoła jazdy!

Jak błotko wyschnie i troszeczkę się ociepli, to wyjdę pomierzyć, pokreślić i pokombinować z tym nieszczęsnym dla mnie oczkiem
Muszę też jakiegoś fachowca zawezwać, żeby ocenił moje widzimisię!
Pszczelarnia 07:12, 11 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak wygląda ta cześć w szacie późnego czerwca 2013 (początek suszy i upały) po skoszeniu łąki. Tam gdzie kolor trawy jest żywszy były regularnie wykaszane ścieżki.
Niektóre drzewa już wysadziłam wcześniej (klon jawor, wiąz syberyjski). Do wysadzenia pozostają iglaste, te są na szczęście małe.
Tego może nie widać aż tak ale tam rosną już wielkie drzewa, z których wymienić należy wiekową lipę, kasztanowca, tulipanowca (lat 10), graby rosną i inna drobizna. Wejście w ten obszar zaczyna się od żywopłotu grabowego i platana (zdj. 2)

Każde posadzenie jakiegokolwiek kwiatka i krzewów wymaga nakładu pracy. Pod wielkimi drzewami i na kamienistej plaży nic nie urośnie a ja podlewania tam nie zapewnię.

I tak sobie, słuchając Waszych sugestii, myślę: łąka. Ale z dobrym drzewostanem. Delikatne drzewa, smukłe, niech słońce tam pozostanie. Ewentualnie zrobię takie zakola, zawijasy z traw i liliowców (te będę pielęgnować). A więc silne trawy niewysokie (drżączka będzie na pewno). Przywrotnik będzie tam rósł, bo ten "dziki" rośnie. Rosną tam dzwonki też "na dziko". Wsadzę rudbekię 'Goldsturm', bo ją mam i nade wszystko lubię.

Piet Outdolf musi mi tu pomóc, jak nic. To projekt nie na dziś i nie na jutro. Lipa prosi się o okrągłą ławeczkę. Doczeka się, bo udało się kupić dąb i teraz sobie leżakuje.

Zostawiam zdjęcie łączki tego projektanta:

Jesli Piet to szałwia i lawenda.. Zbacz w pinterest moją tablice - Natural planting style, pełno tam Pieta
W ogródku Iwony 00:10, 11 lut 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Pisałam też, że mamy pergolę. Wykonał ją własnoręcznie mój M, który jest prawdziwą "złotą rączką". Nie mamy za to tarasu, projekt naszego domu jest z lat 80-tych, a wtedy taras nie był tak oczywisty jak teraz. Ale zacieniona pergola nam to rekompensuje.

Ho, ho! Fiu, fiu!
Pergola wymiata. Ależ klimatyczna
Pszczelarnia 23:42, 10 lut 2014

Do góry
Tak wygląda ta cześć w szacie późnego czerwca 2013 (początek suszy i upały) po skoszeniu łąki. Tam gdzie kolor trawy jest żywszy były regularnie wykaszane ścieżki.
Niektóre drzewa już wysadziłam wcześniej (klon jawor, wiąz syberyjski). Do wysadzenia pozostają iglaste, te są na szczęście małe.
Tego może nie widać aż tak ale tam rosną już wielkie drzewa, z których wymienić należy wiekową lipę, kasztanowca, tulipanowca (lat 10), graby rosną i inna drobizna. Wejście w ten obszar zaczyna się od żywopłotu grabowego i platana (zdj. 2)

Każde posadzenie jakiegokolwiek kwiatka i krzewów wymaga nakładu pracy. Pod wielkimi drzewami i na kamienistej plaży nic nie urośnie a ja podlewania tam nie zapewnię.

I tak sobie, słuchając Waszych sugestii, myślę: łąka. Ale z dobrym drzewostanem. Delikatne drzewa, smukłe, niech słońce tam pozostanie. Ewentualnie zrobię takie zakola, zawijasy z traw i liliowców (te będę pielęgnować). A więc silne trawy niewysokie (drżączka będzie na pewno). Przywrotnik będzie tam rósł, bo ten "dziki" rośnie. Rosną tam dzwonki też "na dziko". Wsadzę rudbekię 'Goldsturm', bo ją mam i nade wszystko lubię.

Piet Outdolf musi mi tu pomóc, jak nic. To projekt nie na dziś i nie na jutro. Lipa prosi się o okrągłą ławeczkę. Doczeka się, bo udało się kupić dąb i teraz sobie leżakuje.

Zostawiam zdjęcie łączki tego projektanta:

Kubusiowo II 23:05, 10 lut 2014

Do góry
Zaglądam na projekt warzywnika-
możesz pochwalić Kubusia za wyobraźnię
i oczywiście nieodzowną pomoc
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 17:48, 10 lut 2014

Do góry
Musisz sama pracować, nie oczekuj, ze ktoś zrobi cały projekt za Ciebie, na tym polega pomoc, żebyś sama próbowała.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:14, 09 lut 2014
Do góry
Wspaniały weekend, towarzyski miałaś Danusiu, więc projekt może poczekać, jeszcze odliczanie dni do wiosny trwa, zdążysz go dopracować.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:03, 09 lut 2014

Do góry
Polu ja też dopiero weszłam, cały weekend miałam gości a miałam skończyć projekt czasu niestety brakło .Spotkania są miłe ,nie zdążyłam ci życzyć miłych wrażeń ale wierzę ze spędziłas przyjemnie czas.

Bozenko ja mam cztery wnusie ,13 letnią ,5 cio letnią,3 letnią i 5 miesięczną.Niezły babiniec co?

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:03, 09 lut 2014

Do góry
Polu ja też dopiero weszłam, cały weekend miałam gości a miałam skończyć projekt czasu niestety brakło .Spotkania są miłe ,nie zdążyłam ci życzyć miłych wrażeń ale wierzę ze spędziłas przyjemnie czas.

Bozenko ja mam cztery wnusie ,13 letnią ,5 cio letnią,3 letnią i 5 miesięczną.Niezły babiniec co?

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:00, 09 lut 2014

Do góry
Aniu, może jednak się uda coś zrobić z tymi słupami. Sąsiadka ewidentnie zrobiła na złość. Ale gdzie zdrowy rozsądek enegetyki, żeby zrobić taki projekt, który w jednej linii uwzględnia dwa różne rozwiązania, to po prostu paranoja
Testowaliśmy to dwa lata temu. Kilka działek budowlanych można było podpiąć pod transformator stojący po przeciwnej stronie drogi, w polu. Właściciel pola nie dogadał się z elektrownią i ta postawiła nowy transformator po naszej stronie działek. Współczuję właścicielom tych działek, na granicy których stoi to ustrojstwo. Kabel do wszystkich działek poprowadzono jednak pod ziemią i nawet ci, którzy już coś posadzili lub posiali trawę nie protestowali.
Pozdrawiam.
W Gąszczu u Tess 12:16, 09 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeśli róże, to jakie?

No te są piękne Ale na razie róż nie kupuję. Co nie znaczy, że nie planuję

gusiarz napisał(a)
Tesiu dzieki za inspirację piękne ta fotka... kostrzewy z różami - jak i Marzenka mówiła - pięknie nawzajem podkreślają swoją urodę. I owsiczka... no przecudna!!! Dzieki, dzięki, dzieki

Piękne róże Pszczółko.... ach... żeby już maj był...

Kciałaś róże z trawami, pokazałam róże z trawami A o owsiczce już u Ciebie czytałam, dziewczyny odradzają, za sztywna.

JoannA napisał(a)
Szukam wiosny u Ciebie Teresko
Oczy nacieszyłam, buziol

Joanna, wiosnę dzisiaj już ciut, ciut w ogrodzie widać. Może coś obfocę, czas pokazać.

Marzena2007 napisał(a)
Tesia czytalam , że m zrobi donice ?

Zrobi! Ale muszę najpierw skrzynki kupić. Bo to mają być takie donice, jak Długonogiej - bez dna, na skrzynki balkonowe. No i wyczaiłam skrzynki balkonowe o szerokości 25 cm. Takie kupię.

gusiarz napisał(a)
Tesiu co do bylinowych powojników - mam taki jeden egzemplarz, ale rośnie w donicy. Nazywa się Duches of Albany. Powoli urabiam eMa by tam gdzie rośnie wybrać kostkę i założyć rabatę . Najpierw były wielkie oczy... i hasło: jak to wybrać kostkę... oszalałś kobieto??? Ale mam mocny argument... donica z powojnikiem nie musiałaby zalegać w garaż ... chyba się uda...
Mam jeszcze jednen plan, o którym eM nie wie... wybranie kostki koło garażu...tam rosłyby kule buksikowe.

Już czytałam, że eM się zgodził. Fajny plan. Za dużo mamy wokół nas tej kostki. A projekt powojnik w donicy to i ja muszę wdrożyć. To pięknie wygląda.

an_tre napisał(a)

Piękne róże od Pszczółki, szczególnie ta bordowa
Tess miłego dnia

U Tess tak bardzo nic się nie dzieje, że jedni Goście swoje kfiatki wklejają, by inni Goście mogli na czym oko oprzeć Ale to tylko z pozoru tak wygląda Zaraz coś pokażę.

malkul napisał(a)
zaglądam, kukam i lukam

"Im bardziej Prosiaczek zaglądał do środka, tym bardziej Puchatka tam nie było"...

ewa004 napisał(a)
Róże śliczne Tesiulka

Śliczne. Tylko że nie moje

Magda70 napisał(a)
Tessi lata wszędzie tylko nie do siebie.....
Ciekawa jestem donic

No tak. Ukryć się przed Długonogą nic nie da Donic i ja ciekawam

Marzena2007 napisał(a)
Tesia parz kawę, goście przyszli.

Kurde, Goście na kawę wpadli, a gospodyni niet. Owszem, nie było mnie, ale usprawiedliwienie mam.
W teatrze wczoraj byłam.

waska napisał(a)
Tesiu a ja przysżłam ci powiedzieć że nakręciłaś mnie na ogród
co to znaczy ten przegorzan i odetka
szukam dla nich miejsca a raczej już mam tylko musisz mi napisac czy odetka da radę miedzy hostami
a przegorzan powinien pasować w części fioletowej z berberysem i zyrawkami

jak to niewiele potrzeba żeby człowieka napełnić radością i chęcią do czegoś

a tak poza tym to gdzie ty jesteś ?

Joasiu, obiecuję poprawę. Mea culpa, mea maxima culpa.
Ogród wśród pól 14:27, 08 lut 2014

Do góry
Cześć Asiu.

Pytałąś o róże. Jeśli jeszcze do konca sie nie zdecydowałaś , to zajrzyj sobie na stronke www.rosarium.pl. Tam są opisy róznych róz, fajna wyszukiwarka.

W czym robiłaś swój projekt?

pozdrawiam,
k
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:44, 08 lut 2014

Do góry
Danusia jest wielka,trzas pras i projekt gotowy.Pozdrawiam
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:17, 07 lut 2014

Do góry
Głównie z porad dziewczyn na naszym forum ,podczytywałam jak robią to inni .Najwyrazniej jednak cos pomieszałam bo z twego linku wynika ze powinnam to zrobic we wrzesniu a nie marcu czy kwietniu .Nic to, gapowe się płaci Mimo wszystko spróbuję, nakryje je butelkami a nóz mi się uda? dziękuję za link Iwonko jesteś nad wyraz taktowna i delikatna podsyłajac mi ten link Tak dziecinne gapowe to chyba tylko ja mogłam strzelic , ale od czego ma się przyjaciół .Potrzebuję duzo niebieskości dzwonków ,ostróżek itd więc próbuje cos wymyslec aby taniej było ,pewnie z marnym skutkiem lecz kto nie próbuje ten w kozie nie siedzi Projekt na pewno ci podesle ,mam rozrysowany wstępnie i planuje w weekend zrobić to na tyle czytelnie, aby móc wkleic bez duzego wstydu Niestety zdolnosci takowych nie posiadam o czym nie omieszkam poinformować Tak naprawdę to mam zbyt mało spokoju i za duzo zajęc które absorbują mój czas, bo poszłoby mi duzo szybciej .W weekend mam wnusię moze z jej pomocą zrobię coś ładniejszego Ona ma zdolnosci plastyczne za swoją mamą i dziadkiem ze strony mamy. On to dopiero cuda robi, a jakie obrazy maluje .Postaramy sie cos ładnego stworzyc Moja wnusia rosnie i poważnieje, staje sie juz z dnia na dzień dzielniejsza,bardziej rozsadna taka mała kobietka niebawem skonczy 13 lat .Nie boi się juz operacji która ją czeka zamiast ja ją, ona pociesza mnie. Rośnie mi nie tylko wnusia, ale i przyjaciólka od serca i bardzo się kochamy.To tak na marginesie Iwonko, poczułam potrzebę pochwalenia się wnusią i jej przemianą To z radości nie braku skromnosci Lecę do do ciebie bo wczoraj zasnęłam przy komputerze i nie zdążyłam
Ogród niby nowoczesny ale... 21:29, 06 lut 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Ale masz świetne skrzynie. REWELKA kupowałaś gotowe?

Nie Kochana...skrzynie to dzieło mojego eMa ale projekt mój
Ogródek Janiny 16:19, 06 lut 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
wow, ale ciężką pracę macie już za sobą?
jałowce do wyrzucenia?
co planujesz na to miejsce, bo nie doczytałam przepraszam :*
pozdrawiam
Niestety nie da się ich uratować, były za duże i liną trzeba było ciągnąć. One się strasznie rozrastają i trzeba przycinać albo bonsai robić poza tym pewnie by zostały gdyby nie nowy projekt. Pozdrawiam.
Ogródek Janiny 16:13, 06 lut 2014

Do góry
Dajanko tak wyszło, zmarła mama męża i przyleciał na urlop a że się nudził i pogoda na plusie to zaproponował{ nie namawiałam go) że je wykopie. Robię rewolucję w ogrodzie, zamówiłam projekt u Danusi i tego świerka nie będę brać od Ciebie bo projekt będzie napewno inny i nie wiadomo jakie będą rośliny.Zacznę od przedogródka ale najpierw trzeba część roślin przesadzić a niektóre całkowicie wyrzucić tak jak te jałowce.Pogubiłam się już w tym swoim ogrodzie, prawa strona od wejścia nie współgrała z lewą gdzie rosły jałowce. Założyłam rabaty ogrodowiskowe i nie koniecznie dobrze to wyglądało z innymi dawnymi rabatami i dlatego zdecydowałam się na ten projekt.Ile ja teraz będę miała roboty, przesadzania,wyrywania nie wiem jak temu podołam chyba parę lat mi na tym zejdzie
Ogród to moje hobby 23:49, 05 lut 2014

Do góry
Przedstawiam inny projekt Jest to TAJEMNICZY OGRÓD. Dlaczego?. Dlatego że jest oddzielony przed widokiem sąsiadów .W zupełnej ciszy od zgiełku pozwala się zrelaksować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies