Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:30, 31 gru 2017

Do góry
Johanko, miło Cię widzieć po dłuższej nieobecności.

Margerytko, mam w komputerze zdjęcia ogrodu pogrupowane latami, a każdy rok ma odrębne foldery miesięczne. Szybko się zapomina to, od czego się zaczynało.
Tradycyjnie w ostatnim dniu roku przypominam zdjęcie działki miesiąc po jej zakupie.

Ostatni dzień tego roku zaczął się niskim ciśnieniem.

Na łupanie w głowie pomógł spacer po ogrodzie.
Wiosennego koloru o tej grudniowej porze dodaje cyprysik filifera aurea i turzyca Evergold

Wiosenna aura sprzyjała malunkom w sadzie. Brzozy same z siebie świecą na biało.

Szkoda, że pozostałe derenie tak kiepsko się wybarwiają (Variegata, Elegantissima i Aurea)

Ogródek Ewy 22:06, 29 gru 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Warkocze z kokardkami urocze ale serce skradła mi choinka ze zwisłym czubkiem
Szczęśliwego Nowego Roku

Fajnie że się podoba.
Się napatrzyłam na choinki Lukiego że postanowiłam tez spróbować. Dostałam pozwolenie od sąsiadki na podcięcie gałązek z jej brzozy i ta dam, mam i ja. Nie jest ona taka strojna ale jak na pierwszy raz może być.
Dzięki za życzenia.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:13, 29 gru 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U nas śniegu już prawie nie ma...10 km dalej leży dużo. Wypatrzyłam ozdoby w kolorze szmaragdowym i muszę je mieć, bo ten kolor zapadł mi w serce. Na stole będzie królował ciemiernik A dzisiaj u nas piernikowo, bo w końcu swojego staropolskiego piernika upiekłam Poza tym Świąt nie czuję... Pozdrawiam

Tego szmaragdowego koloru jestem bardzo ciekawa
Gdzie zdobyłaś ładne ciemierniki, u nas były w BM same liche sadzoneczki, malutka doniczka prawie za 15 zł;(

W tym roku Święta i ich atmosferę uważam za bardzo fajną Pierników z przepisu Navi napiekłam tyle, że pewnie poleżą do przyszłej gwiazdki Twój przepis to ten 3 tygodniowy?

Mi też marzy się porządna zima, aby wszytko wymroziła. Przeszłam sie wczoraj po ogrodzie, ciachnęlam brzozy, posprawdzałam bratki pod stroiszami... stwierdziłam też, że mam dużo skupisk potencjalnego grzyba...
Jedyny plus tej pogody, że trawnik nadal soczyście zielony
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:24, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Proszę przymknąć oko na bajzel. Po rozebraniu szop okazało się że w ziemi były zakopane śmieci stąd dziura w ziemi. Póki co traktuje ją jako kompostownik w celu jej zapełnienia.

Tak jak wspominałam po lewej od wschodu są świerki serbskie co 120-130 cm. Na przeciwko tuje aureospicata. Na zdjęciu nie widać grujecznikiem bo wypił się w prawą sosnę rosnąca w oddali. Chciałabym zagospodarować ten róg z uwzględnieniem miejsca dla Buka Aurea pendula który już mam zadokowany gdzie indziej.
Pani Danusiu tylko w Pani ratunek jakby to tu rozplanować. Chwilowo wsadziłam tam rododendrony 1 cunningham white, 3 rozwiń elegans i derenie 1 flaviramea, 2 variegata(w przechowalni).

Reszta wygląda tak: grujecznik podsadzony wrzosami, choina Jeddeloch, dalej w bukszpanowej obwódce: 3 kule pod Śliwa wiśniowa Nigra i hortensjami Wims z turzyca bialozielona. Dalej brzozy doorenbos z jezowkami, werbenami, stipami i wrzosami. Na rogu hortensja grandiflora i 3 Pinky winky z rozplenicami. Na końcu po prawej stronie rabata różana z 2x Leonardo da Vinci i 3 x The Fairy pink.Na samym końcu klon palmowy atropurpureum. Za plecionym płotem jest warzywnik. Na belkach wisiał żagiel przeciwsłoneczny.

Nabazgrałam takie cos

Dwa ogrody 23:43, 27 gru 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Małgosiu, ND kupiona latem 2012, jesień i zimę przetrwała w donicy, sadzona późną wiosną 2013, ledwo ją widać. Wiosną sadzone również cisy i brzozy.
Akurat siedzę w zdjęciach i przypominam sobie początki nowego. Pamiętasz, jesienią 2013 byłyście u mnie pierwszy razNiczym jej nie karmię, zawsze o niej zapominam, może to jest metoda? Chyba miejsce jej pasuje.

Pamiętam tę wizytę u ciebie w obu ogrodach. Dokładnie wszystko pamiętam, Bogdzią, Karola i nasza ś.p. Kasia. Wspanialy czas. Stary ogród urzekl nas wtedy i twój dom i ty - bardzo. W nowym to były początki. I to kółko że starych cegieł też pamiętam i te małe rośliny wokół - dziś to już tam jest busz i zarośnięty widok od strony pół. Moja ND lichotka...ale młodsza niż twoja to ma szansę jeszcze być taka ja twoją
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:54, 23 gru 2017

Do góry
Hanuś
Bombeczki to mój debiut i już wiszą na choince, w tym roku cała w bieli. Jak się lepiej poczuję to zrobię zdjęcia. Mycie okien wyszło mi bokiem i święta spędzę w łóżku.
Wianki to prosta sprawa, podkład z brzozy i gałązki jodły kaukaskiej.
Za życzenia bardzo dziękujemy.
Zdrowych i pogodnych Świąt dla Ciebie Haniu i Twoich najbliższych.
Zmienić pobojowisko w ogród... 18:08, 15 gru 2017

Do góry
Znacie bloga leniwaniedziela?
http://www.leniwaniedziela.pl/ogrod/

Jedno na zachętę:
[zmoderowane]

Zdjęcia zdjęciami (fakt, piękne!), ale właśnie tam można zobaczyć, jakie magiczne tło dla rabat tworzą brzozy. Właśnie te "prawdziwe", nie doorenbosy. Ogród Marty nie wydaje się bardzo duży, ale mały raczej też nie jest. Ciekawa jestem, jakiej naprawdę jest wielkości. Ktoś potrafi oszacować?

Zachwycona jestem altaną, domkiem dla dzieci, ciekawie wydzielonym warzywnikiem. Mogłabym mieć taki ogród .
Pszczelarnia 12:07, 12 gru 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
(...)
Jak robiłaś gwiazdę? Jest śliczna

Dawno temu. Najpierw do środka taki stelaż z drewienek - na nim potem plecie się gałązki brzozowe. Potem dereniowe grube patyki nabija z każdej strony i patykami rozpycha ale wcześniej trzeba ją na rogach zdrutować. A potem to już się przeplata.

Mam plan ją troszkę pobielić, rozjaśnić, coś w kolorze kory brzozy. Jest za smutna i ponura.
Basia - Mój Świat 18:59, 11 gru 2017

Do góry
basia3 napisał(a)

Zrobiłam z pociętych patyków brzozy łączone oczywiście klejem na gorąco.

Dziękuję za odpowiedź.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 21:36, 09 gru 2017

Do góry
Tak, jest taki wątek, ale mało jest tam o roślinach a bardziej o odwodnieniu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2324-ogrod-podmokly-gliniasty-teren

Jeśli woda jest stale, to brzozy padną.
Dwa ogrody 22:30, 08 gru 2017

Do góry
Małgosiu, ND kupiona latem 2012, jesień i zimę przetrwała w donicy, sadzona późną wiosną 2013, ledwo ją widać. Wiosną sadzone również cisy i brzozy.
Akurat siedzę w zdjęciach i przypominam sobie początki nowego. Pamiętasz, jesienią 2013 byłyście u mnie pierwszy razNiczym jej nie karmię, zawsze o niej zapominam, może to jest metoda? Chyba miejsce jej pasuje.

Basia - Mój Świat 21:35, 08 gru 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
O sporo tych dekoracji zrobiłaś, ja też zaczęłam się rozkręcać. Wszystkie bardzo ładne. Stroik do salonu z jakich patyków robiłaś? Czy łączyłaś je klejem z pistoletu?

Zrobiłam z pociętych patyków brzozy łączone oczywiście klejem na gorąco.

Zmienić pobojowisko w ogród... 19:31, 07 gru 2017

Do góry
Sylwio, witam cię serdecznie i cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Twoje Ranczo odwiedzam i znam, choć chyba nie zostawiałam do tej pory po sobie żadnego wpisu. Muszę się poprawić.

Brzozowa, cieszę się że mnie rozumiesz . Tradycyjnie czekam na sobotę, żeby zrobić jakieś zdjęcia ogrodu za dnia. Postaram się uchwycić te miejsca, które typuję pod brzozy. Może będzie lepiej.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:15, 06 gru 2017

Do góry
Soliter. Dostojny stróż z dumnie uniesioną koroną.

A niedaleko są nasze swojskie brzozy.

To ja będę ciekawa Twoich wyborów. Ściskam.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:49, 05 gru 2017

Do góry
W ogrodzie- blisko bo wzdłuż podjazdu rosną brzozy pożyteczne doorenbos, przy studni są same krzewy, trawy, wrzosy plus brzoza youngii ale nie wiem czy ona tam zostanie.

Dopiero z boku domu na ogrodzie rosną te moje ulubione jarząby autumn spire, są też śliwy nigry, oliwnik, i czeremcha w tej bardziej zacienionej strefie. I to tyle z drzew w ogrodzie, nie licząc iglaków w gospodarczej części, ale one są tymczasowo.

Próbuję to sobie wyobrazić za kilka lat, żeby to drzewo które zastąpi kasztan pasowało do całej tej reszty, żeby cieszyło swoim pokrojem i nie sprawiało problemów np. nie zwaliło się na dach. Co roku miałam też problematyczne grabienie liści bo kasztan ciągle chorował więc chcę drzewo jak najbardziej zdrowe.
Zmienić pobojowisko w ogród... 22:33, 04 gru 2017

Do góry
Witaj Brzozowadziewczyno, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś.
Czuję brzozową energię!

Te tajemnicze programy, o których wspomniałaś to tylko zwykły Paint. Zrobienie wizualizacji bardzo pomaga mi w wyobrażeniu sobie, jak coś będzie wyglądało po zmianach, bez tego jak napisałaś, ciężko.

Ale tak ogólnie ja raczej analogowa jestem, więc doskonale cie rozumiem .

Krakusku, nie wiem, czy to możliwe, aby nawrócić mnie na mniejsze odmiany brzozy. Tyle osób już próbowało! Chyba jestem pod tym względem niereformowalna . Potrzebuję tylko wskazówek, gdzie najlepiej umieścić te kolosy, bo być u mnie muszą, to pewne. Zrezygnuję ze ślicznych ambrowców, klonów, grujecznika. Nawet z mojej wymarzonej żółtej magnolii zrezygnuję, jeśli się nie zmieszczą - ale brzóz nie odpuszczę.

Nowocześnie z różAnką :D 22:27, 04 gru 2017

Do góry
Lubię to poznańskie podejście nawet niewiedzialam że poznaniacy mają taką swoją cechę.. ciekawe jaką mają łodziacy?

A wiesz Asia że wróciłam sobie dzisiaj do twojego planu drzew, i brzozy właśnie tam ustawiłaś co ja teraz. Widać że przetrawiam na mnóstwo sposobów to wszystko i czekam aż mi się w brzuchu ułoży
Ogród z wilkiem zamkn. 21:41, 04 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie Mikołaj dzisiaj przyniósł budkę dla ptaków zrobioną z pnia brzozy, chciałam jeszcze widły, ale już Mu się nie chciało dźwigać

Już Mikołaj do Ciebie przyszedł ..... ale Ci fajnie ..... ale tak do końca ,to chyba nie byłaś grzeczna ,skoro bez wideł
Do mnie też już przyszedł ale nie ogrodowy ( foch ) ..... firanki nowe mi przyniósł hihi .......to ja Mikołajowi kupię dywan hihihi

A ja sobie zrobiłam wazonik zimowy

Ogród z wilkiem zamkn. 20:50, 04 gru 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
No nie, jakie tu fajne życzenia lecą: nawozy, mączka, widły, ciekawa jestem, co by mój M. na to powiedział... Co prawda ja takiego Pomocnika, co wszystko robi, przystojnego i nie mówiącego też bym chciała...Hahaha
Mnie Mikołaj dzisiaj przyniósł budkę dla ptaków zrobioną z pnia brzozy, chciałam jeszcze widły, ale już Mu się nie chciało dźwigać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:42, 04 gru 2017

Do góry
Aniu, to zwykłe brzozy. Doorenbosy wolno rosną (mam jedną), a mnie zależało na szybkiej przesłonie. Nie miałam kasy na duże egzemplarze Doorenbosów. Te swoje podkrzesuje od dołu (ucinam systematycznie najniższe gałęzie). Sadziłam na oko. Rośnie ich tam 5-6. Między brzozami wieszam hamak. Kiedyś rosły tam derenie, ale miały za mało wilgoci. Teraz derenie są tylko na obrzeżu.
2013 sadzone wiosną

2014

2015

2016

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies