Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

mrokasia 18:26, 22 lut 2018

A jakiej jest wysokości ta skarpa?
Bo szerokość 3 metry to jak znalazł na 2 poziomy. Gdybyś pociągnęła te tarasy z boku domu aż do słupa a potem machnęła nawet wąskie schodki to za schodkami zostałaby ta swobodna część skarpy. I wg mnie dobrze by to wyglądało bo wtedy ten skalniak byłby niejako samodzielną dużą rabatą skalną z tyłu domu. I może to samo z drugiej strony domu? Tam też masz taką skarpę???
Ale to oczywiście luźny pomysł .
Magleska 18:45, 22 lut 2018

Kasia
schodki są zaraz z tarasu
tu skarpa zakręca

a tu jest zejście z tarasu -nie mam zdjęcia dokładnego
a wysokość tej skarpy nie wiem dokładnie ,ale pewnie 1,20-może trochę więcej ...muszę zmierzyć kiedyś ,jak będzie cieplej

i z tyłu aż do końca działki jest skarpa

no nic ....zobaczę co panowie od ścieżek mi powiedzą ....przede wszystkim cenowo
może to dobry pomysł tą skarpę postopniować z użyciem tego samego kamienia co na całym skalniaku
daszum 19:57, 22 lut 2018

Praca koncepcyjna wre, czekam na efekt końcowy.
AngelikaX 09:23, 23 lut 2018

Magdo poczytuję na bieżąco, choć śladu nie zostawiam... nie lubię z telefonu a to głównie z niego odwiedzam O.

Ale tak mi na myśl przyszło, że jakbyś o ciekawej fakturze liści szukała na bok domu coś na żywopłot to może rodki? Widziałam takie na Majorce - pięknie wyglądały takie przystrzyżone. I parę dni temu w wielkopolsce też mi się rzuciły w oczy... pod względem wymagań zgrały by się też z hortkami i z racji, że zimozielone działoby się tam coś zimą
mrokasia 10:29, 23 lut 2018

A to mi się wydawało, że te schodki są bardziej na środku .
W takim razie ja bym te tarasy z boku zakończyła tam gdzie rośnie teraz ostatnia płaczka i jednak zrobiła schodki tylko takie malusie np. szerokości 80 cm, żeby wizualnie oddzielić te części.
Magleska 11:42, 23 lut 2018

AngelikaX napisał(a)
Magdo poczytuję na bieżąco, choć śladu nie zostawiam... nie lubię z telefonu a to głównie z niego odwiedzam O.

Ale tak mi na myśl przyszło, że jakbyś o ciekawej fakturze liści szukała na bok domu coś na żywopłot to może rodki? Widziałam takie na Majorce - pięknie wyglądały takie przystrzyżone. I parę dni temu w wielkopolsce też mi się rzuciły w oczy... pod względem wymagań zgrały by się też z hortkami i z racji, że zimozielone działoby się tam coś zimą

Angela
myślisz ,że pod cisami te rodki ,czy zamiast cisów ? ....,bo chyba nie kumam bardzo
tak wygląda cały plan przedogródka z bokiem ....i mi się on podoba
w sumie tam chyba za mało miejsca ,żeby jeszcze rodki wcisnąć ?

na obecną chwilę rodki rosną na skarpie ,gdzie brzozy płaczki -to jest na tym planie po prawej stronie .....i w sumie chciałabym ,żeby tam zostały

.....zastanawiam się tylko ,czy brzózek nie wymienić na klony lub inne ,które mam ....
.ale tam zimne zachodnie wiatry hulają ....hmm...myślę nadal ....ale każde podpowiedzi mile widziane
Magleska 11:43, 23 lut 2018

daszum napisał(a)
Praca koncepcyjna wre, czekam na efekt końcowy.

jeszcze trochę musisz poczekać fajnie ,że zaglądasz
Magleska 11:44, 23 lut 2018

mrokasia napisał(a)
A to mi się wydawało, że te schodki są bardziej na środku .
W takim razie ja bym te tarasy z boku zakończyła tam gdzie rośnie teraz ostatnia płaczka i jednak zrobiła schodki tylko takie malusie np. szerokości 80 cm, żeby wizualnie oddzielić te części.

masz rację Kasia tak by było najlepiej ,ale niestety tego sama nie zrobię ,w marcu mam fachowca od ścieżek -zagadam z nim o tej części skarpy
mrokasia 11:48, 23 lut 2018

Magleska napisał(a)

masz rację Kasia tak by było najlepiej ,ale niestety tego sama nie zrobię ,w marcu mam fachowca od ścieżek -zagadam z nim o tej części skarpy

no jasne, że sama nie zrobisz, Ty jesteś pracowita dziewczyna i napęd masz ale bez przesady .
marzec za progiem
może Cię fachowiec nie zrujnuje...
Monia81 11:58, 23 lut 2018

Madziu przechadzam się u Ciebie przy kawce aleś Ty szalała w zeszłym roku masz piękną skarpę, skrzyneczki na warzywka super a widoki boskie plany na przedogródek i bok bardzo fajne, ja bym tam nic nie zmieniała,zawsze jakby coś brakowało to w trakcie można dosadzić pozdrawiam