Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 17:11, 24 lut 2018

Johanka77 napisał(a)
Och! Co tu się wydziewa???
Ja muszę poczytać i nadrobić koniecznie!

A tym czasem pytam, jakie u Was info pogodowe? Bo u nas na najbliższe dni minus 15 zapowiadają w nocy i nie wiem, jak mam zabezpieczyć moje tulipany, co już wzeszły...

u mnie śnieg sypie teraz jest -6 ,a ma być w nocy -15 do -18 brr zimno
ja swoich nie zabezpieczam -śnieg mam nadzieję ,je zabezpiecza

Johanka77 napisał(a)
Zdecydowanie doradzam wystopniować całą skarpę,
Ja to robiłam rok temu i bardzom zadowolona

Ty masz mnóestwo kamienia, którym możesz obłożyć i właśnie w tym stylu ją zachowaddz.
Możesz nawet porozrzucać dodatkowe kamloty na pięterkach niedbale, to będziesz miała efekt podobny, jak teraz. Ale nie będzie Ci już nigdy nic spływać A to jest wielki plus!

wystopniuje narazie tą najbardziej stromą ,pozostała część skalniaka -zostanie taka jaka jest
Magleska 17:14, 24 lut 2018

AngelikaX napisał(a)

Raczej jako zamiennik do tych epimedium miałam na myśli, bo one chyba nie są zimozielone...

widzę ,ze Ania już odpowiedziała ....geranium tak w planie....no chyba ,że znajdę te epimedium ......teraz zaczynam planować tyły .....zatem zapraszam bardzo z pomysłami

Magleska 17:17, 24 lut 2018

jolanka napisał(a)
Moim zdaniem, jeśli tylko masz taką możliwość, to rzeczywiście wystopniuj tę skarpę. Będziesz mogła sadzić co tylko chcesz, nie patrząc na to, że spływa woda i papusiu
Poza tym o wiele łatwiej będzie mozna o to dbać, o urodzie nie wspomnę

Jolu w marcu mam fachowców do ścieżek zamówionych ....będę z nimi rozmawiać ,jak i za ile .....ta skarpa faktycznie jest za stroma i denerwująca w utrzymaniu
Magleska 17:26, 24 lut 2018

Anda napisał(a)
Epimedium pubigerum jest zimozielone, ale w Pl nie do dostania. Zamiennikiem będzie Geranium macrorrhizum 'White Ness', które też jest zimozielone do iluś tam stopni mrozu. Tego można w Pl kupić. To musi być bylina okrywowa, będzie i pod platanem i pod hortkami w tych wyznaczonych prostokątach.

ten plan zostaje ,bo mi się on bardzo podoba

jak będziesz mieć chęć i czas i bedziesz się nudzić ,to proszę Cię ładnie o pomoc z tyłem ogrodu lecę rysować wymiary i pózniej wstawię ,a tu fotka dla przypomnienia jak tył jesienią wyglądał

oczywiście wszystkie chętne Dziewczyny proszę też o udzielanie się w dyskusji ....każde zdanie się dla mnie liczy
AgataM 17:49, 24 lut 2018

Witaj Madziu. Widzę, że planujesz małe remonciki w ogrodzie.. Jeśli uważasz, że masz za stromą rabatę przy tarasie, zrób poziomy. Kamienie wykorzystaj bo dodają uroku
sylwia_slomc... 20:08, 24 lut 2018

Bardzo mi się z tymi serbami pomysł podoba
anulajda 13:46, 25 lut 2018

Magleska napisał(a)

Aniu bardzo Ci dziękuję za ten post .....cisy zostają tak jak są w takim razie -masz rację ,jak będzie większa odległość ,to pies non stop tam będzie wchodził... będę przycinać za płotem

a.... i tam za płotem- w planach -jest droga do działek na dole -więc dojście do cięcia cisów będę miała zawsze ....teraz też -tylko ja tam koszę za płotem,bo by zarósł chaszczami

a jakbym zostawiła cisowy żywopłot przez całość ,a przed nim dała kilka serbów ?
o takie coś mniej więcej chodzi

tu kilka serbów ,a pózniej brzozowy zagajnik ? ( chcę ,żeby tam na dole brzozy były ,bo tam jest skupisko drenów i woda stoi wiecznie )
i kilka serbów po drugiej stronie dla harmonii .....co myślisz ?

o nadmiar cisów się nie martwię wogóle -może faktycznie by je dać przy tarasie ,ale tak na wysokośc metra trzymać ? ....
zobaczę jak to stopniowanie skarpy wyjdzie ....

Żywopłot z cisa jest piękny szkoda byłoby go zasłoaniać serbami a nie chcesz po całości ich posadzić sobie przy płocie a w dole w rogu zagajnik brzosowy po skosie , serby wtedy by stanowiły tło i zapore przed wiatrami,jakbyś zostawiłam na przeciw serby i po prawej posadziła nie miałabyś naciaprane,przed serbami po prawej dać na przemian Limki z ML po całość np jeżówki przed nimi ta żeby nie przesadzić za bardzo rodzajem a pod brzozami też jakieś trawki zwiewne z czymś kwitnącym tak żeby wykorzystać te rośliny co już masz.
Magleska 18:55, 25 lut 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Madziu. Widzę, że planujesz małe remonciki w ogrodzie.. Jeśli uważasz, że masz za stromą rabatę przy tarasie, zrób poziomy. Kamienie wykorzystaj bo dodają uroku

Cześć Agata .....remonciki planuję ,bo zima ,a już by się chciało w ogrodzie działać
teraz dobry czas na planowanie
skarpę tylko po prawej stronie chcę wystopniować ,bo pozostała część mi się podoba
Magleska 18:57, 25 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bardzo mi się z tymi serbami pomysł podoba

Sylwia dzięki za głos
próbuję różnych opcji ,bo em nie chce serbów na wprost ....
Magleska 19:23, 25 lut 2018

anulajda napisał(a)

Żywopłot z cisa jest piękny szkoda byłoby go zasłoaniać serbami a nie chcesz po całości ich posadzić sobie przy płocie a w dole w rogu zagajnik brzosowy po skosie , serby wtedy by stanowiły tło i zapore przed wiatrami,jakbyś zostawiłam na przeciw serby i po prawej posadziła nie miałabyś naciaprane,przed serbami po prawej dać na przemian Limki z ML po całość np jeżówki przed nimi ta żeby nie przesadzić za bardzo rodzajem a pod brzozami też jakieś trawki zwiewne z czymś kwitnącym tak żeby wykorzystać te rośliny co już masz.

może Aniu i tak zrobię ....jedynie te serby na wprost ....hm....em chce ,żeby tam nic nie zasłaniało pól i gór ....nie możemy się dogadać .....a w sumie to i tak tylko ja robię w ogrodzie,a em dyryguje ....
a jakby były serby po całości z tej prawej strony (czyli od połowy płotu )a na wprost cisy ? czy tak dopiero się zrobi chaos zupełny ? ....
kurczę ,nie wiem jak to sensownie ogarnąć ,żeby wilk był syty i owca cała

dobrze ,że ta zima trzyma ,bo jest czas na plany ....

ile ta rabata po prawej musiałaby mieć szerokości ,jakby tłem były serby ,pózniej limki z ml ,jeżówki i coś niskiego jeszcze ? 4 metry pewnie za mało ?

no i jeszcze koniecznie chcę ten zagajnik brzozowy po prawej stronie na dole ....
......
i jeszcze muszę powybierać drzewka ,które chcę ,żeby zostały ,a które oddać ....
....
jakieś przesilenie w planowaniu mam ...pustka w głowie