Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

anulajda 17:50, 23 lut 2018

Magleska napisał(a)

30 cm od płotu .....wyczytałam ,że 50 minimum musi być .....
cisy chcę zostawić aż do miejsca ,gdzie skalniak się kończy -ścieżka będzie oddzielać skalniak od rabaty obecnej brzozowej

i tu po prawej em chce ,żebym dała serby ,a na wprost cisy
tylko czy nie będzie to głupio wyglądać .....pół płotu cisy ,a pół serby ?

30 cm od płotu to wystarczająco na cisy.
Serby po prawej stronie od zachodu lepiej przysłonią Ci ogród od mroźnych wiatrów i na pewno pół/pół głupio nie będzie wyglądać przy takiej długości.
Na wprost serby też ładnie wyglądają jak nie chcesz za bardzo mieć mieszanego żywopłotu to je tam zostaw a dokup sobie serby na prawą stronę i będziesz miała jeszcze lepiej. Z ewentualnym nadmiarem cisów coś się wymyśli na tym etapie ogrodu-a nie myślałaś żeby posadzić je koło trarasu zamiast tego parawanu co Ci wiatr przewrócił
anka_ 17:52, 23 lut 2018

anulajda napisał(a)
Hm.... na pewno? A jak później z cięciem jak urosną?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Johanka77 18:09, 23 lut 2018

Och! Co tu się wydziewa???
Ja muszę poczytać i nadrobić koniecznie!

A tym czasem pytam, jakie u Was info pogodowe? Bo u nas na najbliższe dni minus 15 zapowiadają w nocy i nie wiem, jak mam zabezpieczyć moje tulipany, co już wzeszły...
AngelikaX 18:55, 23 lut 2018

Magleska napisał(a)

Angela
myślisz ,że pod cisami te rodki ,czy zamiast cisów ? ....,bo chyba nie kumam bardzo
tak wygląda cały plan przedogródka z bokiem ....i mi się on podoba
w sumie tam chyba za mało miejsca ,żeby jeszcze rodki wcisnąć ?

na obecną chwilę rodki rosną na skarpie ,gdzie brzozy płaczki -to jest na tym planie po prawej stronie .....i w sumie chciałabym ,żeby tam zostały

.....zastanawiam się tylko ,czy brzózek nie wymienić na klony lub inne ,które mam ....
.ale tam zimne zachodnie wiatry hulają ....hmm...myślę nadal ....ale każde podpowiedzi mile widziane

Raczej jako zamiennik do tych epimedium miałam na myśli, bo one chyba nie są zimozielone...
Anda 19:06, 23 lut 2018

Epimedium pubigerum jest zimozielone, ale w Pl nie do dostania. Zamiennikiem będzie Geranium macrorrhizum 'White Ness', które też jest zimozielone do iluś tam stopni mrozu. Tego można w Pl kupić. To musi być bylina okrywowa, będzie i pod platanem i pod hortkami w tych wyznaczonych prostokątach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 19:20, 23 lut 2018

Zdecydowanie doradzam wystopniować całą skarpę,
Ja to robiłam rok temu i bardzom zadowolona

Ty masz mnóestwo kamienia, którym możesz obłożyć i właśnie w tym stylu ją zachowaddz.
Możesz nawet porozrzucać dodatkowe kamloty na pięterkach niedbale, to będziesz miała efekt podobny, jak teraz. Ale nie będzie Ci już nigdy nic spływać A to jest wielki plus!
anulajda 19:51, 23 lut 2018

anka_ napisał(a)
Hm.... na pewno? A jak później z cięciem jak urosną?

Później to się idzie z flaszką do sąsiada a na poważnie to później i tak jak ewentualny sąsiad posadzi swój żywopłot to i tak zacieni te cisy które cięcia od strony płotu nie będa wymagały bo i po co jak od tej strony nie beda mieć przyrostów albo jakieś znikome,ważne żeby teraz były cięte i uzyskały mocną podstawę a na to jest miejsce do cięcia wystarczająco ,na razie nikt tam za płotem nie mieszka i jak nie będzie mieszkał to to co wyrosie kiedyś za siatkę będzie można ciąć.Gdy mamy dużo miejsca to oczywiście można nawet 70 do metra od płotu cisy sadzić ale po co ?
jolanka 20:13, 23 lut 2018

Moim zdaniem, jeśli tylko masz taką możliwość, to rzeczywiście wystopniuj tę skarpę. Będziesz mogła sadzić co tylko chcesz, nie patrząc na to, że spływa woda i papusiu
Poza tym o wiele łatwiej będzie mozna o to dbać, o urodzie nie wspomnę
Magleska 16:47, 24 lut 2018

anna_t napisał(a)
Ja mam pół Serbów pół tujek i mi to przeszkadza, będę przesadzać

A w kwestii skarpy to popieram zrobienie poziomów ale już po całości, na całej skarpie. Zobaczysz będzie wypas. Materiał masz tylko to poukładać

właśnie nie wiem ,czy mi też nie będzie przeszkadzać

tylko... em naciska ,że świerki widoki nam zasłonią jak urosną -tam sarny biegają ,boćki i dziki podobno też ,ale jeszcze nie spotkałam na szczęście

muszę usiąść i zacząć planować ten tył cały,ech

a co do skarpy ....z prawej strony ( czyli tam ,gdzie przejście z płytami ) chcę wystopniować ,czekam na fachowców ....a w dół od tarasu jest łagodniejszy dużo spad ....i na razie mi się on podoba zmienić go raczej nie zamierzam
Magleska 17:07, 24 lut 2018

anulajda napisał(a)

Serby po prawej stronie od zachodu lepiej przysłonią Ci ogród od mroźnych wiatrów i na pewno pół/pół głupio nie będzie wyglądać przy takiej długości.
Na wprost serby też ładnie wyglądają jak nie chcesz za bardzo mieć mieszanego żywopłotu to je tam zostaw a dokup sobie serby na prawą stronę i będziesz miała jeszcze lepiej. Z ewentualnym nadmiarem cisów coś się wymyśli na tym etapie ogrodu-a nie myślałaś żeby posadzić je koło trarasu zamiast tego parawanu co Ci wiatr przewrócił

Aniu bardzo Ci dziękuję za ten post .....cisy zostają tak jak są w takim razie -masz rację ,jak będzie większa odległość ,to pies non stop tam będzie wchodził... będę przycinać za płotem

a.... i tam za płotem- w planach -jest droga do działek na dole -więc dojście do cięcia cisów będę miała zawsze ....teraz też -tylko ja tam koszę za płotem,bo by zarósł chaszczami

a jakbym zostawiła cisowy żywopłot przez całość ,a przed nim dała kilka serbów ?
o takie coś mniej więcej chodzi

tu kilka serbów ,a pózniej brzozowy zagajnik ? ( chcę ,żeby tam na dole brzozy były ,bo tam jest skupisko drenów i woda stoi wiecznie )
i kilka serbów po drugiej stronie dla harmonii .....co myślisz ?

o nadmiar cisów się nie martwię wogóle -może faktycznie by je dać przy tarasie ,ale tak na wysokośc metra trzymać ? ....
zobaczę jak to stopniowanie skarpy wyjdzie ....