Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

zoja 19:30, 21 lut 2018

marba napisał(a)

Zojeńko, posadzić można, tylko nie wiem jak będzie, gdy brzozy urosną, czy ich korzenie nie będą za bardzo obsuszać gleby, bo tuja to zdaje się lubi wilgoć.
Ja bym nie ryzykowała, ale może u kogoś tak właśnie jest i nie ma problemu. Musisz popytać, bo ja tak nie próbowałam.

Dokladnie tak jest - tuje lubia wode... Obawiam sie kolizji w zapotrzebowaniu obu drzew.
zoja 19:31, 21 lut 2018

begonie sa takie tyci na poczatku, ze az strach - ale urosna
marba 19:47, 21 lut 2018

zoja napisał(a)

Dokladnie tak jest - tuje lubia wode... Obawiam sie kolizji w zapotrzebowaniu obu drzew.

Jeśli masz nawadnianie, to może nie być problemu. U mnie te brzozy mają prawie trzydzieści lat, to i zapotrzebowanie na wodę ogromne. Póki drzewka młode, albo te odmianowe, mniejsze, to może się udać.
AnnaMS 20:02, 21 lut 2018

Zojo, ja tak napiszę wnioski ze swojej obserwacji Basiu pozwolisz, prawda ? moja brzoza pożyteczna Doorenbos rośnie przy tujach i na dodatek blisko sosny - drzewka mają po 10-12 lat - w suchej glinie, w nogach mają paprocie, czasem podleje i jakoś sobie roślinki i drzewka radzą, myślę że wszystko urośnie co posadzimy, tylko trzeba troszkę czasem poświęcić uwagi i czasu
zoja 20:12, 21 lut 2018

AnnaMS napisał(a)
Zojo, ja tak napiszę wnioski ze swojej obserwacji Basiu pozwolisz, prawda ? moja brzoza pożyteczna Doorenbos rośnie przy tujach i na dodatek blisko sosny - drzewka mają po 10-12 lat - w suchej glinie, w nogach mają paprocie, czasem podleje i jakoś sobie roślinki i drzewka radzą, myślę że wszystko urośnie co posadzimy, tylko trzeba troszkę czasem poświęcić uwagi i czasu

dziekuje
To calkiem rozsadne podejscie
zoja 20:14, 21 lut 2018

marba napisał(a)

Jeśli masz nawadnianie, to może nie być problemu. U mnie te brzozy mają prawie trzydzieści lat, to i zapotrzebowanie na wodę ogromne. Póki drzewka młode, albo te odmianowe, mniejsze, to może się udać.

Nie mam nawadniania, ale w tamtej czesci podworka moze byc wiecej wody - takiej opadowej, z ulicy
Wiadomo, ze na poczatku bym podlewala, ale chodzi o dlugofalowe rosniecie i koegzystencje tych drzew
marba 20:40, 21 lut 2018

zoja napisał(a)

Nie mam nawadniania, ale w tamtej czesci podworka moze byc wiecej wody - takiej opadowej, z ulicy
Wiadomo, ze na poczatku bym podlewala, ale chodzi o dlugofalowe rosniecie i koegzystencje tych drzew

No, to może warto spróbować?
zoja 20:42, 21 lut 2018

marba napisał(a)

No, to może warto spróbować?

i chyba spróbuję - pracuję nad eM coby mi te drzewka przetransportował w odpowiednim czasie
danuta_szwajcer 14:27, 22 lut 2018

Witaj Basiu Dawno mnie u Ciebie nie było a widze, że Ty pracuś jesteś i cięzko pracujesz, skrzynie Ci fajnie wyszły, dobry pomysł. No i wysiewy już robisz oj to musze w koncu wyruszać na wiosenne zakupy. Teraz to się obawiam znowu strat jak zeszłej zimy bo śniegu nie ma a silne mrozy zapowiadają Pozdrawiam
marba 18:54, 22 lut 2018

Danusiu, jak miło, że zajrzałaś. Na razie wysiałam tylko begonie, bo one potrzebują więcej czasu. Jutro postaram się wysiać rozlenicę Majesty Rubrum od Mireczki. Z resztą nasion czekam, aż zrobi się cieplej i słoneczniej, wtedy siewki będą lepiej rosły. A Ty wysiewasz coś, czy kupujesz gotowe sadzonki?