Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Liliowo i kolorowo:) 18:56, 10 cze 2013

Do góry
Oj Sylwia poszłam teraz drugi raz i cos okropnego,moje ulubione ostrozki pąki poucinane jakby nozem, hortensje,a tak sie cieszylam, ze tak pieknie wszystko bedzie kwitlo bo zima nie wymroziła, nawrt lilie mają pąki poucinane, floksy połane, paprocie a pelargonie tylko łodygi bez lisci zostały a w donicach dziury
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:39, 07 cze 2013

Do góry
ciągle coś dosadzam i zmieniam....
rzadko dodaję fotki całościowe bo nie ma efektu,
( na fotkach tego nie widać tak jak na żywo)

sadzę zazwyczaj mniejsze rośliny...

ale za rok albo dwa sama będę piała z zachwytu

to jest ścieżka przed wejściem do domu....
rosły tu malutkie floksy ....
zrobiła się już fajna kołderka,
a w niej są malutkie bukszpany, które myślę formować na kulki....

dosadziłam koniki i berberysy koboldy....
zmieniłam też kształt....

tak było w ubiegłym roku...
a tak jest teraz.....

tylko fotka robiona jest z drugiej strony...

Kolorowy ogród na piasku 00:16, 07 cze 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Piękne poduchy płomyków na murku, Mój żagwin w tym roku się pięknie rozrósł i była duża niebieska plama. Vivo, cudnie u ciebie wiosną, zresztą nie tylko wiosną. Pozdrawam.

Bożenko, floksy u mnie pięknie rosną natomiast do żagwinów nie mam szczęścia, kilka razy kupowałam, dwa razy siałam a i tak nie mam ani jednej kępki.
Może od Ciebie dowiem się co zrobić, by chciał rosnąć.

Floksy jeszcze raz

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:04, 06 cze 2013

Do góry
Kwitnące byliny

rogownica

kocimiętka

floksy

zawciąg
Bajkowy ogród Weroniki 13:48, 04 cze 2013

Do góry
Witaj Weroniko ! nigdy nie wiem kiedy do mnie piszesz bo robisz to na własnym profilu a takich powiadomien nie ma Teraz wiem ze mam wracac i to czesto aby przeczytac to co piszesz do mnie Nic nie szkodzi z opóznieniem ale doczytałam .Floksy to ja nie musze starac sie polubic ja zawsze u ciebie je podziwiałam i marcinki tez .Teraz to ja juz nie wiem na co patrzec bo najchetniej to bym sobie na tym lezaczku polezała i nacieszyła twoim ogrodem .Jest jak zawsze cudny wesoly ,kolorowy i zmienny Nigdy sie nie znudzi to pewne .Taką krzewuszkę tez miałam zwaną cudowną ma piekne kwiatki kiedy przekwitna mozna oberwac szypułki zakwitnie raz jeszcze .Zniszczyli mi robotnicy cementem ..Odkupie sobie kiedy bede wiedziała gdzie posadzic .Floksy9 Weronki) się pieknie rozrastają dzisiaj zamieszczę zdjecie aby ci pokazac Lece do domku Miłego dnia życzę bez deszczu
Ogród przy potoku 10:54, 04 cze 2013

Do góry
A to moja wiejska, sielska, babcina rabata.
Zdjęcia archiwalne, zaraz po założeniu:

Aktualnie po białej hoście zostało wspomnienie, łubin ostał się ino jeden, resztę zarosło to srebrne, skalniakowate coś (zapomniałam nazwy). Z boku rosną floksy wysokie, dwa odcienie różowego (marzy mi się jescze biały między nimi, może ktoś ma na zbyciu?) i różowe marcinki. Tej wiosny poszerzyłam rabatę o wiosenne cebulowe (tulipany, hiacynty i narcyzy), oraz dosadziłam pomarańczowe smrodziuchy.

Ogródkowy zawrót glowy 17:40, 03 cze 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

1 trawy miskant
2 klon palmowy
3 berberys żółty niski
4 cyprysik groszkowy
5 kostrzewa
6 jałowiec blue star
7 cyprysik groszkowy jak sie uda to inny kolor
8 zawciąg
9 wrzosy
10 iglak na pniu
11 świerk glauca globosa
12 dwa swerki iałe conica

Generalnie za dużo gatunków, nr 5 - kostrzewa, a dlaczeego tylko dwie? nijak to będzie wyglądać muszą wypełniać puste miejsca) . Dosadź przy podkładach np floksy szydlaste,. będą się zwisały z tej wysokości i wrosną w szczeliny.
Bajkowy ogród Weroniki 18:01, 01 cze 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Weroniko melduję pięknie że floksy mi sie rozrastają każdego dnia są coraz mocniejsze Nawet kwiatuszki już są.Za kilka dni zrobię im zdjęcie Zmieniłam im nazwę u mnie to sa Weronki Znajoma powiedziała że nie zna takich kwiatków a ja jej na to że ma okazję poznać nowy gatunek floksów żeński .bo płci męskiej to ja mam nadmiar Pozdrawiamcię serdecznie

Dajanko, może polubisz floksy jak ja. Jak trzeba będzie dosłać, daj znać, albo wpadnij, jak Ci będzie po drodze. A z rumiankiem do oczu, to pieskom też nie można przemywać. Ja próbowałam i weterynarz mnie uświadomił.
Pokazuj Twój domek z rosnącym ogrodem. Pozdrawiam.
Na dworze pada i pada.
Ja pokażę moje kwitnienie w domu, fiołków afrykańskich i grudnika (i to w maju).

Mój 4 arowy azyl... 12:09, 01 cze 2013

Do góry
jambosana napisał(a)

Bardzo dziękuję, właśnie chodziło mi o informację jak to wygląda w praktyce. Informacje katalogowe dotyczą często jak roślina wygląda najładniej.
Tak to wygląda
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1023-tu-jest-teraz-chwastowisko?page=8#post_0

Podoba mi się ten floks, pasowałby?

Jeśli na tym półkolu ma kiedyś stanąć ławka, to w szczelinach pod nią i na obrzeżach można posadzić floksy. Jest wiele kolorystycznych odmian. Jednak przed ławką, i tam gdzie się będzie chodzić, posadziłabym macierzankę, nawet taką zwykłą, łąkową. Pięknie pachnie przy najmniejszym dotknięciu a w czasie kwitnienia ma dodatkowy urok.
Liliowo i kolorowo:) 22:35, 31 maj 2013

Do góry
Danuś Ty wodnik jesteś? No to mamy coś wspólnego bo ja też B. ładne zdjęcia powojników. Ja dzisiaj kupiłam dwa powojniki tanguckie Anita i Aureolin do obsadzenia pergoli - do końca nie jestem pewna czy to właśnie powojniki chciałam... ale... no tak wybrałam, bardzo chce żeby mi pergola zarosła..., floksy szydlaste i malutką kokoryczkę Posadziłam już wszystko... Pozdrawiam Danusiu. Za tydzień mam nadzieję się poznamy
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:30, 31 maj 2013

Do góry

Floksy z sasankami

Przywrotnik i hostowisko
Ogród do kwadratu 10:18, 31 maj 2013

Do góry
Aniu - bardzo dziękuję

BiBi - bodziszki pięknie zadarniają i zauważyłam, że na korze lepiej rosną niż w innych miejscach gdzie mam żwir. Floksy jak na razie mnie nie pociągają, ale kto wie...może w przyszłości

Lenko - o gabionach bąkałam już co nieco, ale bałam się efektu końcowego. Szczególnie ścianka wodna mnie martwiła. Sama bowiem wymyśliłam, że będzie bez wylewki a woda ma się jedynie sączyć po kamieniach. Przyjedziesz - zobaczysz sama - i tu pytanie kiedy masz jakieś wolne? Czy jeszcze czekamy na cieplejsze dni - można by zrobić ognisko dla dzieciarni. Ja jedynie jutro po południu nie dam rady - mam imieniny taty. Boję się jedynie o pogodę, bo jest mało przewidywalna. Daj znać na privka
Ogród do kwadratu 23:59, 30 maj 2013

Do góry
Super wymyśliłaś z tą ścianką wodną gabiony bardzo pasują do Twojego ogrodu skusiłam się na szałwię... a teraz pokazujesz bodziszki Czuję wirusa...... A floksy masz?.. bo chodzą za mną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 30 maj 2013

Do góry
Na hidcotowej rosną byliny kwitnące w kolorach niebieskim, białym i żółto-limonkowym, róże też w tych kolorach, ale niektóre są różowe (GeoffHamilton, Constance Spry, Gertrude Jekyll.

Ostróżki niebieskie i białe, lilie złotogłów białe, naparstnice białe, świecznice, przymiotno, przywrotnik ostroklapowy, żurawki Citronelle, orliki czarne niebieskie białe i limonkowe, czyśćce o srebrnym ulistnieniu i kupiłam o żóltym ulistnieniu, wielosiły, mikołajek, hosty o białych i żółtych liściach, floksy białe i niebieskie, łubiny białe, kocimiętki, tawułki (Astilbe), bodziszki białe i niebieskie.

Tak z grubsza - tutaj jest trochę https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=463

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=285#post_4

Zakładanie rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=37#post_6
Bajkowy ogród Weroniki 23:22, 29 maj 2013

Do góry
Weroniko melduję pięknie że floksy mi sie rozrastają każdego dnia są coraz mocniejsze Nawet kwiatuszki już są.Za kilka dni zrobię im zdjęcie Zmieniłam im nazwę u mnie to sa Weronki Znajoma powiedziała że nie zna takich kwiatków a ja jej na to że ma okazję poznać nowy gatunek floksów żeński .bo płci męskiej to ja mam nadmiar Pozdrawiamcię serdecznie
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:34, 29 maj 2013

Do góry
Witaj Martajoanna1

Dzięki za rady
No właśnie...mam problem już teraz bo się trochę rozszalałam
Już widzę, że kupowanie po 1 sadzonce to będzie problem.
Próbowałam je jakoś poustawiać w garażu, przed sadzeniem i nic nie mogę z tego ułożyć.

Chciałabym ogród w kolorach biało - różowo - fioletowy
Zimą chciałabym, żeby było zielono, więc tak jak Pani Danusia mi już sugerowała muszę wziąć więcej zimozielonych.

Podobają mi się:
- tuje m.in.
--- ŻYWOTNIK ZACHODNI "CLOTH OF GOLD"
---TUJE KULISTĄ " GLOBOSA"
---tuja kulista "OCCIDENTALIS' DANICA'
---tuja hoseri
---tuja teddy
---tuje szmaragd (te przewiduję na obasadzenie ogrodu dookoła płotu, więc raczej ich będzie dużo, może ze 40 nawet)

- berberys zielony, czerwony tez może być, bo kupiłam 1 :/
- różanecznik w kolorze jansego fioletu i różu
- azalie różowe
- juki np. color guard + ta kwitnąca juka z białymi kwiatkami
- runianka
- trzmielina ale bardziej ta z białymi listakmi niż ze złotymi
- pierisy
- funkie
- tawuła gold
- lawenda
- kostrzewa
- praktycznie wszystkie kwiaty: cebulowe żonkile, hiacynty, tulipany, gladiole, krokusy, szafirki, lilie, ...
- kolorowe skalniaki ( zawciąg, floksy, skalnica)

Chciałabym uniknąć kwiatów w kolorze czerwonym i może pomarańczowym, chyba, ze zasugerujecie jakieś ładne połączenie to może się skuszę.

Czekam na jakieś propozycje.

A poniżej wrzucam opisane zdjęcia

Ogród Dominiki 20:16, 28 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Tutaj przyznam Ci rację. Rzeczywiście zrobił się mały chaos Jałowców się pozbądź, floksy odmłódź, irysy wysadź całkowicie gdzieś indziej, przytnij berberysy i będzie fajnie

Stożki idealne upolowałaś

No wreszcie ktoś widzi to, co ja Berberysy muszę mocno ciachnąć, bo cięte po bokach poszły za mocno w górę. Irysy przesadzić (tylko gdzie?) Stożki uzupełnią średnie piętro pod latarnią.
Rododendronowy ogród II. 18:24, 28 maj 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

Przekonałaś zostawię i wyłamię tylko kwiatostany. Może coś posadzić pod nim? Co myślisz?

P.S.
Brak słów na opisanie tego co widać na Twoich zdjęciach. Cud natury.

Możesz posadzic różne drobne roslinki , hosty , azalie japońskie , tiarelki , floksy szydlaste itp.
Mój ogród 10:55, 28 maj 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
A teraz trochę fotek z mojego ogrodu. Jak przyjechałam za domem była feria barw. Te rośliny są niezawodne i kwitną co roku pięknie. Jak pojadę to przytnę im te poduchy po kwitnieniu.
Z tyłu żagwin, który mnie zaskoczył. Posadziłam go latem zeszłego roku, a dzisiaj już tworzy sporą niebieską plamę.

Płomyk szydlasty ledwo się zmieścił w środku.

Na skarpie jak co roku w maju pierwszy prym wiodły zawilce i jaskry.

Funkie też na skarpie dają czadu, rosną jak szalone.

Bożenko, jak ładnie! Bardzo mi się podoba, zwłaszcza zawilce pod paprociami. Takie zestawienia lubię chyba najbardziej. Na działce w W-wie też mam sporo smagliczki ale floksy nigdy nie chciały tam rosnąć a na cieniste i wilgotne zakątni nie ma tam większych szans. Bardzo fajnie wyglądają tez czosnki nad iglakami. No i to zdjęcie z aniołkami z Waszego spotkania
Mój kawałek raju II 00:02, 28 maj 2013

Do góry
Dzisiaj wypieliłam pod różami, ale musiałam uważać, bo pełno wysiało się werbeny jak podrośnie będę przesadzaćNo i jeszcze kuklik pełny

Porcelanka samosiewka, w tym roku wysiana dopiero zaczyna wschodzić, ale słabo,chyba deszcz wypłukał nasionka
bardzo lubię te kanadyjskie floksy
a tu variegata, ale pokłada się słabiej
taki orlik o pstrych listkach
i maluchy jeszcze kwitną
horti z odzysku kwitnie od Wielkanocy
no i znowu leje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies