Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:29, 19 cze 2016

Do góry
szałwia "Sensation Compact Bright Rose" i druga niestety nie znam nazwy, bo to moja pierwsza jaką kupiłam chyba trzy lata temu. Ta różowa ma być niska, a fioletowa dorasta do 50 - 70 cm. I na dole przetaczniki

Mówisz i masz
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:07, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Miała być szałwia, jest przetacznik to dosadziłam do przetaczników

Czy w jakimś znanym CO kupowałaś? Dorodna sadzonka
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:04, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Nowości
Rozplenica, trawki FC, szałwia, lawenda, bukszpany

Wow Super Koleżanka szaleje
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:51, 19 cze 2016

Do góry
Monka napisał(a)

Fajne zakupy jak zrobisz rabatkę to fotki poproszę

Miała być szałwia, jest przetacznik to dosadziłam do przetaczników

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:35, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Nowości

Fajne zakupy jak zrobisz rabatkę to fotki poproszę
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:55, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Nowości

Oooooo...ciekawie się robi
Ogród - Azyl Amatora 15:16, 19 cze 2016

Do góry
I szałwia... Muszę dokupić tylko nie znam nazw tych co juz mam...

Kosolkowa Pasja 12:09, 19 cze 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Toszko, Mirko - macie dobra pamięć! Tak było.. To co teraz jest bardzo cieszy! Ale tylko ja wiem jaki to procent ogrodu..ile jeszcze powierzchni do zagospodarowania.. No i ile pracy jeszcze, czasu i funduszy trzeba. Póki co, muszę się napawać tym co jest.

O ostrozkach tego nie wiedziałam.

Szałwię na wiosnę podzielisz. Sporo się wysieje jeśli zostawisz jakieś przekwitnięte kwiatostany i nie będziesz zbytnio grzebać na rabacie.

Róże ukorzeniaj (może ta metoda z ziemniakiem?)
Ostróżki wysieją się jak szałwia.

Kocimiętka także i dzielić ją mozna. Przetaczniki też. Swoje dzieliłam w sierpniu i wrześniu.

Z roku na rok przybędzie ci roślin na ciągnięcie po ogrodzie rabaty
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:44, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Nowości

Asiu to niebieskie to przetacznik a nie szałwia. Chyba, że szałwię gdzieś schowałaś a o przetaczniku zapomniałaś napisać
Małymi kroczkami do celu... 11:18, 19 cze 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Paulinka jak można zanudzać takimi widoczkami.To raj dla oczu ogrodnika Białą szałwię muszę sobie poszukać piękna jest. Dla róż zrób sobie rabatę przy tarasie

Tereniu przy tarasie z jednej strony mam już jedną rabate długa jak cała ściana domu, tam rosną moje pierwsze rośliny, jest tam mega mix masz roślin, ale lubię go z drugiej strony właśnie zrobiłam rabate z różami, szałwia i są tam 3 szt hortensji Bobo. Zamieściłam tam 2 róże i więcej nie wejdzie, bo jak sama wiesz hortensje to potwory, więc i tak pewnie będzie za gęsto i będę przesadzala za kilka sezonów.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:08, 19 cze 2016

Do góry
Nowości
Hirutkowy raj:)) 10:53, 19 cze 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Ula to ‘Compacta Deep Blue’ - Szałwia omszona kupiona u Finki,zbiore nasiona to Ci wysle.

Dziękuję Ci tylko ja nie wiem czy umiem wysiać-ale mam sąsiadkę która ma do tego rękę i może mi pomoże. Jej wszystko wschodzi. Miałam wysiać też cleome-cała ja.
Małymi kroczkami do celu... 10:22, 19 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
O ja cie ale biała szałwia się rozkręciła cudna, cudna jak koronka. No chcę jej bardzo

Aga oj tak rozkręcila się jak szalona widać ja aż z salonu, chociaż z różami the fairy średnio mi pasuje, ale zaczekam jeszcze jak litra zacznie kwitnąc.
Małymi kroczkami do celu... 10:19, 19 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)

biały wrzosiec ?? roślinki wybujały...mamy nawet podobne nasadzenia..nie mam tylko ostróżki.

Ewka to nie wrzosiec, tylko biała szałwia. Właśnie zauważyłam,że mamy podobny gust jeśli chodzi o roślinki
Małymi kroczkami do celu... 10:16, 19 cze 2016

Do góry
O ja cie ale biała szałwia się rozkręciła cudna, cudna jak koronka. No chcę jej bardzo
Ogród Mirelli 07:38, 19 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Swietnie dojrzała Twoja rabata z szałwia.

A chorbę różana normalnie jakbym u siebie widziała

Madżenko lista zakupów różnych ciągle rośnie. Trudno się zdecydować, które kupić, a które odrzucić. Wiadomo, że wszystkich chciejstw się nie zmieści.

Madżenko Pomponella dostała podpórkę i ładnie teraz wygląda
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 00:46, 19 cze 2016

Do góry
halu halu ja tak cichutko podglądam wiesz Hanusia przepięknie kolory cudowne powojnik róże ach i szałwia ja mam od ciebie to mi wypada z donicy tak się wzięła ...róże moje masakra zadeszczowane muszę poobcinać w poniedziałek takie były wielkie ale z deszczu pewnie się cieszą spokojnej nocy kochana ..
Jak feniks z popiołów 00:18, 19 cze 2016

Do góry
Z czym mam do czynienia?
Ano - kawałek ziemi, taki mniej więcej 23x30m

Pierwszymi osadnikami, którzy zasiedlili mój "ogród" były: lawenda, szałwia i bergenia w towarzystwie bukszpanowego żywopłociku przy tarasie. Po pewnym czasie dokoptowałam do tego towarzystwa dwie hortensje ogrodowe. Niestety długo nie zagrzały miejsca. Wszędzie było im źle. Jedna zmarniała w pierwszym sezonie, druga rozpoczęła wędrówkę po ogrodzie. Ostatecznie wylądowała przy tarasie od strony północnej, i jak dotąd (odpukać) dzielnie się dziewczyna trzyma. Z czasem pojawiła się dodatkowa "koleżanka", potem następna.
I tak minął rok 2008.

Potem długo, dłuuugo nic w temacie fauny ogrodowej się nie działo.
No może poza wykarczowaniem całej chmary "chwasto-klonów", obłożeniu sąsiedniego budynku gospodarczego drewnianymi panelami i usypaniu skarpy od strony północno-zachodniej (to ten górny, prawy narożnik). Oczywiście gdzieś tam po drodze został wysiany trawnik.

Rok 2013 przyniósł zmiany. Coś w temacie ogrodniczym w końcu drgnęło. Pojawił się bruk przed domem, a wraz z nim pierwsze rabaty i jakieś nieśmiałe, nowe nasadzenia.

Chyba więc czas już najwyższy uchylić furtkę i zaprosić Was do mojego "ogródka" ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies