Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 18:02, 09 sty 2018

Do góry
Witaj Basiu, ja mam brzozy samosiejki i też miewają gałązki ciemne ale w tym miejscu gdzie ich jest za dużo lub mniej światła dociera do nich i one są niestety martwe i same odpadają lub z moją pomocą jak są większe ... Może taka ich uroda, może się jeszcze wybarwią, tak czy inaczej okaże się na wiosnę.
Wśród brzóz i dębów 17:10, 09 sty 2018

Do góry
Może to jakaś zachwiana gospodarka
Doczytałam że Betulinie przypisuje się biały kolor kory brzozy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Betulina

Wstawiłam baletnice.
Wymarzony sielankowy ogród..... 15:25, 09 sty 2018

Do góry
Co masz pod brzozą posadzone ? Zrób fotkę tylko tej brzozy i co pod spodem.
Tu ma być ogród :) 21:18, 05 sty 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
U Ciebie śnieg 3 razy już to i tak dużo, bo u nas kiepsko w tym względzie... szczerze to chyba jeden dzień był z temperaturą poniżej zera i to zaledwie aż -1 Zastanawia mnie jak się wziąć w tym roku za brzozy... znaczy kiedy? Czy one już śpią jeśli pogoda iście wiosenna, ewentualnie jesienna?

No i tulipany dają mi do myślenia, potrzebują przecie mrozu do kwitnienia...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

E to u nas było raz -12C w nocy kilka razy -6C a lekki mrozik to wiele razy,

Tulipany na pewno zakwitną, spoko głowa
Nowocześnie z różAnką :D 19:46, 05 sty 2018

Do góry
Wybaczcie mój ostatni spadek formy i zaćmienie umyslu przed świętami ale dumałam, dumałam i wydumałam że będzie pomysł Navi

4 brzozy jednak
tylko bez tego klona po prawej bo zacieniłby skrzynie warzywne.
Plany na 2018 mam skromne ale nauczona poprzednimi latami, staram się mierzyć siły na zamiary.
1. Warzywnik
2. Placyk z ogniskiem
3. Brzozy i rabata w nich, caly ten dolny prawy róg. cisy na kostki, derenie musze kupić, hosty.. i co tam jeszcze wymyślę
Tu ma być ogród :) 15:22, 05 sty 2018

Do góry
U Ciebie śnieg 3 razy już to i tak dużo, bo u nas kiepsko w tym względzie... szczerze to chyba jeden dzień był z temperaturą poniżej zera i to zaledwie aż -1 Zastanawia mnie jak się wziąć w tym roku za brzozy... znaczy kiedy? Czy one już śpią jeśli pogoda iście wiosenna, ewentualnie jesienna?

No i tulipany dają mi do myślenia, potrzebują przecie mrozu do kwitnienia...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Ptasi gaj 00:13, 05 sty 2018

Do góry
Już raz tak bylo do połowy stycznia była wiosna drzewa soki puściły potem przyszły mrozy i 4 brzozy duze mi wymarzly.
Choroby się panosza wszyscy smarcza dookoła. A tam do d.. Z taką zima.
Tajemniczy Ogród 10:25, 04 sty 2018

Do góry
marba napisał(a)
Witaj, Brzozowa Dziewczyno,
widzę, że podobnie jak ja kochasz brzozy, też mam ich trochę.
Zaczęłam czytać Twój wątek i... nie mogłam przestać. Jest coś przyciągającego w Twoim ogrodzie, domu i rodzinie. Podziwiam i gratuluję.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem.

Basiu, witam Cię bardzo serdecznie, miłe słowa piszesz, dziękuję Do Ciebie również zajrzałam - masz potencjał i piękne miejsce. Wąwóz pierwsza klasa!
Zapraszam częściej
Tajemniczy Ogród 00:38, 04 sty 2018

Do góry
Witaj, Brzozowa Dziewczyno,
widzę, że podobnie jak ja kochasz brzozy, też mam ich trochę.
Zaczęłam czytać Twój wątek i... nie mogłam przestać. Jest coś przyciągającego w Twoim ogrodzie, domu i rodzinie. Podziwiam i gratuluję.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem.
Kwiaty we włosach 23:05, 01 sty 2018

Do góry
Goniu witam wszystkiego dobrego w 2018 roku zdroweczka dla ciebie i rodziny również szczęścia każdego dnia. POZDRÓW siostrę Anię życzenia dobre prześlij ode mnie.

Wszędzie zielono oprócz południa Polski. Gorzej będzie jak drzewa i krzaki puszcza soki a przyjdzie ostry mróz już tak kiedyś było padły mi brzozy.

Mam nowy telefon i nieraz takie bzdury pisze jak nie z czytam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 01 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.

Pani Danusiu życzę w Nowym Roku uśmiechu, zdrowia i mnóstwo pięknych projektów do realizacji.

Co do tematu to chciałam po prostu ten kat jakoś zagospodarować. Posadzilam wiosna zaczątek "muru serbskiego" przeciw sąsiadce. Huśtawki nie trzeba aż tak bardzo osłaniać bo cóż tam ukrywac. Latem basen i leżaki zasłaniam drewnianym płotem zaluzjowym, bo i tak część działki wciąż nie jest obsadzona. Gdy rośliny urosną płot zlikwiduję albo przeniose za brzozy, o ile jeszcze będzie się jeszcze nadawal. Zauważyłam że na tle grafitowego płotu pięknie wyglądają kolory roślin.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:30, 31 gru 2017

Do góry
Johanko, miło Cię widzieć po dłuższej nieobecności.

Margerytko, mam w komputerze zdjęcia ogrodu pogrupowane latami, a każdy rok ma odrębne foldery miesięczne. Szybko się zapomina to, od czego się zaczynało.
Tradycyjnie w ostatnim dniu roku przypominam zdjęcie działki miesiąc po jej zakupie.

Ostatni dzień tego roku zaczął się niskim ciśnieniem.

Na łupanie w głowie pomógł spacer po ogrodzie.
Wiosennego koloru o tej grudniowej porze dodaje cyprysik filifera aurea i turzyca Evergold

Wiosenna aura sprzyjała malunkom w sadzie. Brzozy same z siebie świecą na biało.

Szkoda, że pozostałe derenie tak kiepsko się wybarwiają (Variegata, Elegantissima i Aurea)

Ogródek Ewy 22:06, 29 gru 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Warkocze z kokardkami urocze ale serce skradła mi choinka ze zwisłym czubkiem
Szczęśliwego Nowego Roku

Fajnie że się podoba.
Się napatrzyłam na choinki Lukiego że postanowiłam tez spróbować. Dostałam pozwolenie od sąsiadki na podcięcie gałązek z jej brzozy i ta dam, mam i ja. Nie jest ona taka strojna ale jak na pierwszy raz może być.
Dzięki za życzenia.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:13, 29 gru 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U nas śniegu już prawie nie ma...10 km dalej leży dużo. Wypatrzyłam ozdoby w kolorze szmaragdowym i muszę je mieć, bo ten kolor zapadł mi w serce. Na stole będzie królował ciemiernik A dzisiaj u nas piernikowo, bo w końcu swojego staropolskiego piernika upiekłam Poza tym Świąt nie czuję... Pozdrawiam

Tego szmaragdowego koloru jestem bardzo ciekawa
Gdzie zdobyłaś ładne ciemierniki, u nas były w BM same liche sadzoneczki, malutka doniczka prawie za 15 zł;(

W tym roku Święta i ich atmosferę uważam za bardzo fajną Pierników z przepisu Navi napiekłam tyle, że pewnie poleżą do przyszłej gwiazdki Twój przepis to ten 3 tygodniowy?

Mi też marzy się porządna zima, aby wszytko wymroziła. Przeszłam sie wczoraj po ogrodzie, ciachnęlam brzozy, posprawdzałam bratki pod stroiszami... stwierdziłam też, że mam dużo skupisk potencjalnego grzyba...
Jedyny plus tej pogody, że trawnik nadal soczyście zielony
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:24, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Proszę przymknąć oko na bajzel. Po rozebraniu szop okazało się że w ziemi były zakopane śmieci stąd dziura w ziemi. Póki co traktuje ją jako kompostownik w celu jej zapełnienia.

Tak jak wspominałam po lewej od wschodu są świerki serbskie co 120-130 cm. Na przeciwko tuje aureospicata. Na zdjęciu nie widać grujecznikiem bo wypił się w prawą sosnę rosnąca w oddali. Chciałabym zagospodarować ten róg z uwzględnieniem miejsca dla Buka Aurea pendula który już mam zadokowany gdzie indziej.
Pani Danusiu tylko w Pani ratunek jakby to tu rozplanować. Chwilowo wsadziłam tam rododendrony 1 cunningham white, 3 rozwiń elegans i derenie 1 flaviramea, 2 variegata(w przechowalni).

Reszta wygląda tak: grujecznik podsadzony wrzosami, choina Jeddeloch, dalej w bukszpanowej obwódce: 3 kule pod Śliwa wiśniowa Nigra i hortensjami Wims z turzyca bialozielona. Dalej brzozy doorenbos z jezowkami, werbenami, stipami i wrzosami. Na rogu hortensja grandiflora i 3 Pinky winky z rozplenicami. Na końcu po prawej stronie rabata różana z 2x Leonardo da Vinci i 3 x The Fairy pink.Na samym końcu klon palmowy atropurpureum. Za plecionym płotem jest warzywnik. Na belkach wisiał żagiel przeciwsłoneczny.

Nabazgrałam takie cos

Dwa ogrody 23:43, 27 gru 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Małgosiu, ND kupiona latem 2012, jesień i zimę przetrwała w donicy, sadzona późną wiosną 2013, ledwo ją widać. Wiosną sadzone również cisy i brzozy.
Akurat siedzę w zdjęciach i przypominam sobie początki nowego. Pamiętasz, jesienią 2013 byłyście u mnie pierwszy razNiczym jej nie karmię, zawsze o niej zapominam, może to jest metoda? Chyba miejsce jej pasuje.

Pamiętam tę wizytę u ciebie w obu ogrodach. Dokładnie wszystko pamiętam, Bogdzią, Karola i nasza ś.p. Kasia. Wspanialy czas. Stary ogród urzekl nas wtedy i twój dom i ty - bardzo. W nowym to były początki. I to kółko że starych cegieł też pamiętam i te małe rośliny wokół - dziś to już tam jest busz i zarośnięty widok od strony pół. Moja ND lichotka...ale młodsza niż twoja to ma szansę jeszcze być taka ja twoją
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:54, 23 gru 2017

Do góry
Hanuś
Bombeczki to mój debiut i już wiszą na choince, w tym roku cała w bieli. Jak się lepiej poczuję to zrobię zdjęcia. Mycie okien wyszło mi bokiem i święta spędzę w łóżku.
Wianki to prosta sprawa, podkład z brzozy i gałązki jodły kaukaskiej.
Za życzenia bardzo dziękujemy.
Zdrowych i pogodnych Świąt dla Ciebie Haniu i Twoich najbliższych.
Zmienić pobojowisko w ogród... 18:08, 15 gru 2017

Do góry
Znacie bloga leniwaniedziela?
http://www.leniwaniedziela.pl/ogrod/

Jedno na zachętę:
[zmoderowane]

Zdjęcia zdjęciami (fakt, piękne!), ale właśnie tam można zobaczyć, jakie magiczne tło dla rabat tworzą brzozy. Właśnie te "prawdziwe", nie doorenbosy. Ogród Marty nie wydaje się bardzo duży, ale mały raczej też nie jest. Ciekawa jestem, jakiej naprawdę jest wielkości. Ktoś potrafi oszacować?

Zachwycona jestem altaną, domkiem dla dzieci, ciekawie wydzielonym warzywnikiem. Mogłabym mieć taki ogród .
Pszczelarnia 12:07, 12 gru 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
(...)
Jak robiłaś gwiazdę? Jest śliczna

Dawno temu. Najpierw do środka taki stelaż z drewienek - na nim potem plecie się gałązki brzozowe. Potem dereniowe grube patyki nabija z każdej strony i patykami rozpycha ale wcześniej trzeba ją na rogach zdrutować. A potem to już się przeplata.

Mam plan ją troszkę pobielić, rozjaśnić, coś w kolorze kory brzozy. Jest za smutna i ponura.
Basia - Mój Świat 18:59, 11 gru 2017

Do góry
basia3 napisał(a)

Zrobiłam z pociętych patyków brzozy łączone oczywiście klejem na gorąco.

Dziękuję za odpowiedź.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies