Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Nowocześnie z różAnką :D 08:26, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu, nie słuchaj faceta. Brzozy można nawet po dwie w jeden dołek sadzić. Moim zdaniem ładnie wyglądają białe pnie jak są dość blisko siebie. Ja swoje zwykłe brzozy mam 4 w prostokącie niespełna 2 na 3m i nic im nie jest a mają już ok 15lat.

Też mi się tak wydaje...jeżeli posadzisz je za rzadko to się wizualnie rozmyją....
Nowocześnie z różAnką :D 21:08, 27 lis 2017

Do góry
Aniu, nie słuchaj faceta. Brzozy można nawet po dwie w jeden dołek sadzić. Moim zdaniem ładnie wyglądają białe pnie jak są dość blisko siebie. Ja swoje zwykłe brzozy mam 4 w prostokącie niespełna 2 na 3m i nic im nie jest a mają już ok 15lat.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:07, 27 lis 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Wpadłam z wizytą do mojej imienniczki i jeśli mogę - zostanę na dłużej .

Jak u kogoś widzę piękne wielkie brzozy, to wiem, że mi się spodoba. Nawet, jeśli są sąsiada .
Idę dokończyć czytanie.

Witaj, witaj, zapraszam serdecznie .
Fakt, brzozy są naprawdę urokliwe, nawet te pożyczone .
Sezon 2017 u Hanusi 18:21, 27 lis 2017

Do góry
Brzozy już bez liści

Księżycowy... 11:36, 27 lis 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U nas przylatują najczęściej tylko sikorki, co może również świadczyć o zubożeniu środowiska naturalnego. W pierwszym roku były nawet dzięcioły, ale potem już się nie pokazały. Dookoła monokulturowe lasy sosnowe, cięte w tym roku cały sezon i pola uprawne. Dokarmiam w zimie nawet bażanty, gdy przychodzą,bo nie umialabym inaczej. Moim sikorom, tak jak AgataP, będę też robić kule lub dzwonki tłuszczowe, a w styczniu planuję zakup budki lęgowej. Może zamieszkają i będą na stałe blisko mojego ogrodu. Belinghamowie dokarmiają ptaki cały rok, mimo że mają ogród znacznie bardziej dojrzały od mojego.

Stołówka przez cały rok? - no way

Uwielbiam patrzeć jak sikory lub wróble uwijają się z owadami do budek. Mają pokarmu dużo wtedy więc wolę by wyjadły szkodniki niż leniły się
Co roku mam zamieszkałe budki a widzę że potrzeby większe bo są kłótnie wiosną o lokum Dokupię kilka, modraszki, bogatki i wróble są stałymi mieszkańcami u mnie co roku po 2 wylęgi mają, a i teraz w budkach siedzą...
Kosy mieszkają w świerkach, drzewka są cięte co 2 lata więc sa mocno gęste akurat na gniazda. Poza tym na kasztanowcu mam gniazdo sójki i gołębia grzywacza... jak leci to go słychać, gałęzie czasami nam na głowy gubi
Bażanty mają pola, ale pewnie jak je przyciśnie to będa szukały pokarmu bliżej domu
U mnie drzewa za płotem głównie liściaste: brzozy, a dalej mam i dęby czerwone... w podszyciu czeremcha, bzy czarne, sosny i trochę nieużytków
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 08:04, 27 lis 2017

Do góry
Nie wiem, czy będzie za gęsto, zależy od pokroju brzozy i co chcesz nimi osiagnąć, jaki efekt.

Moim zdaniem za gęsto.
Moja bajka 22:07, 26 lis 2017

Do góry
Ogladam tego dzieciola na str 2099 jaki cwany dwie stolowki obskakuje, jakis łakomczuch.

Kasiu maly ogrodek ale jaki fajny, nie musisz tyle latac po dzialce co ja sie na latam.
Chcialam taki 40 arow, ale to chciejstwo mnie przeroslo.
Dzialke mam podzielona pol na pol. Przy domu ok 25 arow reszt laka i drzewa, sosny, brzozy, ale tez trzsba kosić, grabic i obcinac.

Ide dalej ogladac.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:07, 26 lis 2017

Do góry
Wpadłam z wizytą do mojej imienniczki i jeśli mogę - zostanę na dłużej .

Jak u kogoś widzę piękne wielkie brzozy, to wiem, że mi się spodoba. Nawet, jeśli są sąsiada .
Idę dokończyć czytanie.
Na zielonej... trawce :) 17:03, 26 lis 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

A gdzie sen... nie lubię długo spać, także zimowy odpada tym bardziej

Wczoraj pogoda pozwoliła ogarnąć trochę ogród - udało mi się powiązać wszystkie trawy. Stwierdzam, że zrobiłam to za późno (brak czasu )- sporo źdzbeł już połamanych, suchych wala się po po ogrodzie - także kolejny rok wezmę się za to nawet w końcówce października - nawet zielone powiążę byle tego syfu nie musieć teraz sprzątać
Wróciłam podrapana, wymęczona... gracilimusy niestety nie poddały się nawet najdłuższym trytkom - powiązałam materiałowym pasem/wężem... wszelkie sznurki, wstążki pękają po czasie...

Dziś posadziliśmy resztę drzew...

Ogólnie obsuwę mam z porządkiem w ogrodzie baaaaardzo dużą... brzozy gołe i teoretycznie można było by chwycić za odkurzacz, ale ciągle mokro, albo wietrznie... no i umbry jeszcze z liśmi, więc to taka robota głupiego

Black friday

U mnie leżą liście na trawniku, o syfie w rabatach nie wspominam... Związałem resztę miskantow i zająłem się dekoracjami świątecznymi - nie będę marznąć przy sprzątaniu liści
Na zielonej... trawce :) 13:35, 26 lis 2017

Do góry
Andzelika co ile masz posadzone brzozy?
Na zielonej... trawce :) 17:16, 25 lis 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Kocham brzozy, kocham rozplenica, kocham Twój ogród !

A jak się pojawi pawilon to się prezprowadzę do Ciebie

Zapraszam

W domku lokum też się znajdzie....
Na zielonej... trawce :) 17:15, 25 lis 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej Angel .
Ładny masz ogród o każdej porze roku .
Wzrok przyciągają rozplenice, miskanty, żurawki ale i iglaki , szczególnie kule i stozki. Dodam, że ładna kosteczka i obwódki regularne ,takie równiutkie owalne, wrza z owalną linią trawników wprowadzają harmonię.
Jednak musi byc całość zgrana, żeby był taki efekt.
Każda roślina jest piękna ale, np. same brzozy nic nie dadzą. Ktoś posadzi u siebie brzozy z miskantami itd, ale efektu takiego nie osiągnie.

Hej Daria

Miło mi - dziękuję niestety ostatnio bajzel... potrzebuje kilka dni słonecznych aby ogarnąć - zamówienie na słońce składam
Na zielonej... trawce :) 17:06, 25 lis 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Macham działasz coś jeszcze ,czy już w zimowy sen zapadasz

A gdzie sen... nie lubię długo spać, także zimowy odpada tym bardziej

Wczoraj pogoda pozwoliła ogarnąć trochę ogród - udało mi się powiązać wszystkie trawy. Stwierdzam, że zrobiłam to za późno (brak czasu )- sporo źdzbeł już połamanych, suchych wala się po po ogrodzie - także kolejny rok wezmę się za to nawet w końcówce października - nawet zielone powiążę byle tego syfu nie musieć teraz sprzątać
Wróciłam podrapana, wymęczona... gracilimusy niestety nie poddały się nawet najdłuższym trytkom - powiązałam materiałowym pasem/wężem... wszelkie sznurki, wstążki pękają po czasie...

Dziś posadziliśmy resztę drzew...

Ogólnie obsuwę mam z porządkiem w ogrodzie baaaaardzo dużą... brzozy gołe i teoretycznie można było by chwycić za odkurzacz, ale ciągle mokro, albo wietrznie... no i umbry jeszcze z liśmi, więc to taka robota głupiego
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:18, 24 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miro, ja bym na wiosnę ciachnęła czyprynkę. Tak brzozy, jednego brakującego graba FF i oczywiście jarząby mączne.

Ja chcę od Mikołaja nowy sekator Profi - Felco. Bo jeden już zgubiłam.

Ile stopni masz w garażu?

Ewa ale całkiem ciachnąć i będzie kulka czy tylko ciut.
Czy jarząby u Ciebie nie chorują ? U mnie straszliwie - ale może ja mam nie mączne - muszę to sprawdzić

W garażu ma 13 st a przy drzwiach ok 8-7 nie mierzyłam muszę sprawdzić.

Ok. tym sposobem Mikołaj został poinformowany i teraz jeszcze bardziej się staraj to może dorzuci Maltanki hehe dla siebie
Miejski azyl 08:59, 24 lis 2017

Do góry
Mam cyrk z wyborem drzewa
Generalnie często wiem co chcę i czego pragnę ale tym razem jest inaczej

Poratujecie?

Drzewo na przedogródek - czyli reprezentacyjne i podkreślające nowoczesny charakter domu.
Nie zawysokie do 6/7 m wysokości. Ładnie zgrywające się kolorem z ciemnym grafitem elewacji. Atrakcyjne nie tylko na jesień.
Cel - osłonić przed zagladaczami chodnikowymi drzwi wejściowe z przeszkleniami.
Koło ściany płotu (fundament na 80 cm) i pięć metrów od domu. Dookoła kostka. Wybitne południe, zero cienia cały dzień.
Ziemią się nie przejmuje bo koparka wkopie cały mój kompost w rabatę i będzie nawadnianie.
Marzył mi sie ambrowiec - ale korzenie!
Zaczynam sie zastanawiać nad iglakiem - ale jaki? Chce by szybko rósł ale zatrzymał sie na 6 metrach (taki raczej nie istnieje).

Najchętniej chciałabym coś w stylu a'la japońskim (z tylu w widoku będzie magnolia).

Poprostu mam sieczkę w głowie - liście ambrowca już w nocy mi się śnią (choć wole to, niż sny o racie kredytu ;p )

Aktualne rozpatrywane gatunki:
Ambrowiec, dereń pagodowy (nie wytrzyma słońca, choć jest architektonicznie najbardziej zgrany z domem), jarząb (mąż uważa że jest pospolity ale ja uważam że jest też ładny i dobry dla ptaków), brzoza Dorenboos wielopniowa (ale śmieciuch, z tylu mam brzozy i je uwielbiam, ale z przodu raczej nie chce biegać przez 2 miesiące z miotłą), klon tatarski (wymarzone wymagania - ale nie widziałam go na żywo i nie wiem jak z jego urodą w lecie, na jesień jest piękny).
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:21, 23 lis 2017

Do góry
Miro, ja bym na wiosnę ciachnęła czyprynkę. Tak brzozy, jednego brakującego graba FF i oczywiście jarząby mączne.

Ja chcę od Mikołaja nowy sekator Profi - Felco. Bo jeden już zgubiłam.

Ile stopni masz w garażu?

Pszczelarnia 20:23, 23 lis 2017

Do góry
to raczej Elegantissima bardziej dla mnie, a Ivory na poczatku rabaty jako nizsze troche
trochę dziwnie to wszystko wymysliłam bo i rodki i derenie i brzozy...danica jako zimozielony akcent bo poprostu zostaly mi jeszcze 3 szt i w to wszystko trawy. co myslisz? bo pisałaś ze derenie kwaśno to tak średnio lubią? ale u mnei gleba nie kwaśna tylko pod rodki musiałam zakwaszać. to chyba gdybym derenie posadziła z 2 m od rodków to kwas nie dojdzie
nawodnienie oczywiście będzie
Między brzozami 21:33, 22 lis 2017

Do góry
Przeczytałam wszystko będę ci kibicować w tworzeniu ogrodu!
Coś mi podpowiada, że to będzie cudeńko, bo widać, ze masz głowę do planowania i oprócz tego dobrych doradców .

Uwielbiam brzozy, zwłaszcza te zwykłe, bezodmianowe. U mnie też będą, choć jeszcze waham się, czy nie przesadzić ich w inne miejsce.
Zazdroszczę wielkości ogrodu - sama mam o 3 ary mniej i to jednak robi sporą różnicę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:33, 22 lis 2017

Do góry
Nie padało. Można było związać trawy. Na te węższe wykorzystałam opaski zaciskowe, które i tak musiałam łączyć po 2-3 sztuki. Na te najszersze wykorzystałam kolorowe tasiemki.
Zajrzałam do ciemierników. Coś się tam wykluwa.

Szkoda, że hortensja dębolistna tak wolno przyrasta. Róże Lovelly Fairy wciąż w rozkwicie.

Brzozy już bez liści. Berberysy wciąż cieszą oczy.

Małe marzenie o dużym ogrodzie 13:21, 22 lis 2017

Do góry
Makadamia-dziekuje za odzew
DorKa-dziekuje za mile powitanie zerknełam na twoj ogrod i bardzo podoba mi sie ta rabata z hortkami i trawami a za nimi pewnie szmaragdy?

Juz tlumacze co i jak...
Z prawej strony dzialki mam sasiada od ktorego dziela nas wysokie swierki,z tylu jest pole uprawne a za polem las, z lewej strony jest łąka, a z przodu droga(zrobie w sobote kilka fotek to wrzuce jak to wyglada z kazdej strony
Od tylu domu do poczatku strefy garażu jest 34m wiec tyle miejsca bedzie zajmowal ogrod za domem.

Wiec garaz a wlasciwie warsztat musi byc z tylu poniewaz mąż jest mechanikiem i potrzebuje duzo miejsca na kilka aut i pelno czesci wiec jego lokalizacja jest nie do ruszenia na zdjeciu ponizej po prawej i lewej stronie tego przejscia do garazu gdzie zaznaczylam kreska rabaty chcialam posadzic jakies wysokie iglaki zeby oddzielic sie od warsztatu.

Z prawej strony przy przejezdzie chcialam posadzic zywoplot z laurowisni i robinie akacjowe zeby stworzyc zielona sciane i odgrodzic sie od przejazdu do garazu

Z lewej strony myslalam o szmaragdach zeby szybko zaslonic zachodnie wiatry a przed nimi posadzic kilka brzózek i wzdłuż zrobic jakas fajna rabate.

Chcialabym zeby w ogrodzie na pewno pojawily sie hortensje brzozy trawy iglaczki duze i male, cos lisciastego zeby sie ladnie przebarwialo(widzialam ladne połączenie róży z powojnikiem i lawendą) kuliste bukszpany ...no i ogolnie lista tych roslinek sie nie kończy

W centralnej czesci ogrodu bedzie stal basen a przy nim chcialam zrobic takie miejsce na lezaki wysypane zwirem a wszystko otulic rabatką z niskich krzewow.

Ogolnie zarys pomyslu na wszystko mam, wiem jakie roslinki chce i jak mniej wiecej je ze soba poskaladac, tylko chce tak duzo rzeczy tam zrobic i boje sie zeby nie przedobrzyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies