Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Anda 17:52, 21 lut 2018

Magdo, brzózki i rodki ze względu na potrzeby do siebie nie pasują zupełnie. Jeśli masz możliwość to stwórz dla rodków cienistą rabatę dla kwasolubów. Jeśli masz jakieś klony to właśnie tam mogłabyś je posadzić.

Brzózki pendula ładnie wyglądałyby posadzone w trójkącie na jakiejś słonecznej stronie rabaty. Do tego jakieś niewysokie i dobrze znoszące suszę nasadzenia. Brzozy to straszne pijaczki

Hortki na skarpie to trudne zadanie, bo hortki potrzebują dużo wody, zwłaszcza gdy są jeszcze młode. Czy masz tam nawadnianie? Albo czy jest możliwe regularne podlewanie?

Nie da rady jakoś tej największej stromizmy zniwelować? Ewentualnie mogłabyś zrobić taras, (taki schodek) ale pozostać w tej samej konwencji nasadzeń

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 17:59, 21 lut 2018

tej stromizny niestety nie da się zmniejszyć ,za mało miejsca ,a za duży spad ...
a na dole przechodze z kosiarką ,dlatego tam płyty chcę .
nasadzenia mogę zmienić bez problemu ..... tym bardziej ,że jak narazie wszystkie rośliny oprócz epidenium mam
tu jeszcze zdjęcie ,które oddaje wysokość tej skarpy

brzózka jest już przywiązana plotek zasłaniający taras po huraganie się zwalił
a tak dalej ta skarpa wygląda

i od drugiej strony
Anda 18:05, 21 lut 2018

Niezła stromizna. To rzeczywiście trudna sprawa. Szkoda, takie ładne lustrzane odbicie by wyszło

Zamiast Epimedium zobacz, Kasia jest bardzo zadowolona z tych żurawek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6818-poczatkujacego-ogrodnika-kawalek-trawnika-ogrodek-kasi?page=200

Mrokasia proponowała runianke, też się nadaje Jak brzydnie trzeba ją ciachnąć i nie lubi zbyt mocnego słońca.

Poza tym ładny i zimozielony jest bodziszek korzeniasty "White Ness" (łac. Geranium macrorhizum). W PL można kupić, w necie znalazłam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 18:08, 21 lut 2018

można by spróbować z tym lustrzanym odbiciem ,ale hortki by musiały być przy tarasie na górze .....jak myślisz ?
a ten bodziszek zapisuję -śliczny jest .....czyli albo Epimedium ,albo bodziszek
o tak np.

rysunek przedszkolny
Anda 18:09, 21 lut 2018

Magleska napisał(a)

tu jeszcze zdjęcie ,które oddaje wysokość tej skarpy

brzózka jest już przywiązana plotek zasłaniający taras po huraganie się zwalił

Gdyby to była moja stromizma, to wzięłabym fachowca i zrobiła dwa wąskie tarasiki, schodki, na całej długości. Rośliny od razu miałyby lepszą możliwości ukorzenienia się, a Ty miałabyś większe możliwości jako ogrodniczka
Anda 18:10, 21 lut 2018

Magleska napisał(a)
można by spróbować z tym lustrzanym odbiciem ,ale hortki by musiały być przy tarasie na górze .....jak myślisz ?
a ten bodziszek zapisuję -śliczny jest .....czyli albo Epimedium ,albo bodziszek

Super

Lustrzane odbicie do góry nogami, bo hortki wyżej Dlaczego nie. Zaraz to rozrysuję
Anda 18:17, 21 lut 2018

Przesunęłam też Royale trochę w górę, tak że wszystkie prostokąty przesuwają się stopniowo w górę.

Magleska 18:19, 21 lut 2018

właśnie tam powyżej nakreśliłam na rysunku podobnie .....bardzo mi sie ten plan podoba .....zToba to ja cały ogród zmodernizuję zaraz hihi
a może poniżej hortek na skarpie znowu 3 burgundy ? zamiast brzózek ? jak myślisz ?

Anda 18:21, 21 lut 2018

Myślę, że z tyłu ogrodu już tego holenderskiego stylu nie musisz się trzymać

A co jeszcze masz w planach? Bo dużo już masz zrobione.
Magleska 18:29, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
Myślę, że z tyłu ogrodu już tego holenderskiego stylu nie musisz się trzymać

A co jeszcze masz w planach? Bo dużo już masz zrobione.

w planach chciałabym z tyłu jakoś sensowniej te drzewka które mam umiejscowić ...

na pewno chciałabym w prawym dolnym rogu zrobic zagajnik brzozowy ( są tam dorenbosy
na razie w rządku i hortensje limelight
tam na dole jest wiecznie mokro ,to miałyby co spijać

jeszcze zastanawiam się ,czy te świerki serbskie ,które są na wprost -nie dać po prawej stronie ( zamiast cisów ) a tam w miejscu świerków- cisy (łatwiej przyciąć na niski żywopłot)
chcę to zrobić,ze względu na to ,że nie chcę sobie zasłaniać widoku na góry -a z prawej strony nawet wskazane zasłonić od ulicy i wiatru ....