Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 16:06, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
Cieszę się, że plan się spodobał

Epimedium pubigerum jest to biało kwitnące. To pasowałoby najlepiej Wczesną wiosną powinnaś ściąć mu wszystkie liscie i wtedy wypuści nowe świeże liski i ładnie zakwitnie.
Jeśli nie znajdziesz tej rośliny w PL, to możesz zamienić na zimozielonego bodziszka do półcienia albo żurawke. Zdaje się że ktoś pisał pozytywnie o Lime Marmalade.

pobawiłam się w garden puzzle -wiadomo ,ze proporcje zaburzone
i oczywiscie platan,a nie klon -tylko w tym programie nie ma ,nie ma też tego epimedium -ale chodzi o sam plan ,że tak ? jak myślisz ? ok ?

oczywiście przed hortkami tez to epimedium
mrokasia 16:16, 21 lut 2018

Ooo, jak ładnie .
Tak sobie myślę, że ewentualnie zamiast tego Epimedium mogą być też bergenie albo Ice Dance albo runianka - wszystko zimozielone . Przy hortkach możesz też wsadzić jarzmianki .
Magleska 16:25, 21 lut 2018

mrokasia napisał(a)
Ooo, jak ładnie .
Tak sobie myślę, że ewentualnie zamiast tego Epimedium mogą być też bergenie albo Ice Dance albo runianka - wszystko zimozielone . Przy hortkach możesz też wsadzić jarzmianki .

cieszę się ,że Ci się podoba właśnie miałam pisać do Ewy ,czy jakieś jeszcze kwiaty by mogły tam być
a na ten bok jako kontynuacja tego co w przedogródku coś takiego chyba by było w miarę

edit.ice dance nawet mam ...bergenie też ładne ,runianki nie znam .... zobaczę co będzie dostępne u mnie w szkółce jak przyjdzie ten czas wiosenny
Anda 16:38, 21 lut 2018

Dobrze wygląda Ten kwadrat pod platanem może być trochę większy, ale to już wymierzysz na żywo

Ice Dance wg mnie nie jest ładna zimą. Morowii Variegata chyba ładniejsza. W sumie wg mnie ładniejsze byłoby jednolite nasadzenie, a trawki są w paski

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:57, 21 lut 2018

Mój plan jest w dalszej części trochę inny.

Może warto po drugiej stronie tych Royal Burgundy zrobić zwierciadlane odbicie tych hortek z płytkami?

Najważniejsze, żeby w tych prostokątach gdzie miałoby być Epimedium była wszędzie taka sama roślina, inaczej ten look straci na wyglądzie.

Do hortek prawdę mówiąc też dałabym tylko te białe czosnki i narcyzy lub tulipany. Wszędzie w te wydzielone prostokąty i ten kwadrat pod platanem dałabym tylko te czosnki (czerwiec), a wiosną tulipany lub narcyzy (kwiecień/maj).

Jarzmianki ładnie wyglądają w masie, to musiałby być cały łan jarzmianek, a nie pojedyncze akcenty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:12, 21 lut 2018

W ten sposób, a Royal Burgundy trochę poszerzyłam w koronie, żeby było troszkę realistyczniej

mrokasia 17:14, 21 lut 2018

Anda napisał(a)

Ice Dance wg mnie nie jest ładna zimą. Morowii Variegata chyba ładniejsza. W sumie wg mnie ładniejsze byłoby jednolite nasadzenie, a trawki są w paski

A widzisz Ewo, a u mnie ID wygląda ciągle bardzo dobrze . Nawet zamierzam go w znacznej ilości posadzić we frontowej części ogrodu . Wygląda sto razy lepiej niż np. silver sceptre .
Co ogród to inaczej .
Ale rzeczywiście ma paski . Chociaż mnie by tam paski nie przeszkadzały .
Anda 17:18, 21 lut 2018

Kasiu, ogólnie uważam, że to ładne trawki, tylko mam taką wizję na jednolitość i koniecznie jasną zieleń, żeby nie było ponuro No ale to Magdy ogród i ona musi decydować, bo jej ma się podobać a nie tylko mnie. I właśnie dlatego dobrze, że podsuwasz też inne opcje
Magleska 17:38, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
W ten sposób, a Royal Burgundy trochę poszerzyłam w koronie, żeby było troszkę realistyczniej

bardzo mi sie ten plan podoba ....bardzo bardzo Ci dziękuję

jest tylko jeden problem ,odnośnie tych hortek po prawo od burgundy -tam już jest mocno stroma skarpa -na której są rodki i brzozy -tak to na zdjeciu wygląda poniżej
-zmienić nasadzenia nie jest problemem dla mnie i tak wiecznie cos przekopuję ......
..tam mają być też płyty chodnikowe (jest to przejscie z kosiarką na ogród )

tak tam jest teraz

myślisz ,żeby te brzózki i rodki zlikwidować ,a dac tam na skarpie hortki ?

tu te płyty będą -sorki za bazgroły ,ale talent marny

Magleska 17:42, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
Kasiu, ogólnie uważam, że to ładne trawki, tylko mam taką wizję na jednolitość i koniecznie jasną zieleń, żeby nie było ponuro No ale to Magdy ogród i ona musi decydować, bo jej ma się podobać a nie tylko mnie. I właśnie dlatego dobrze, że podsuwasz też inne opcje

mi się bardzo Twoje opcje podobają .... ....obiecuję się słuchać
ale też bardzo się cieszę ,że Kasia Mrokasia podpowiada