Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

ryska 18:04, 20 lut 2018

Próbowałam ale mi się nie udało wyhodować. Być może dlatego, że maiłam swoje nasiona osteospermum.
Oj te brzozy zawsze zachwycają
marba 18:23, 20 lut 2018

ryska napisał(a)
Próbowałam ale mi się nie udało wyhodować. Być może dlatego, że maiłam swoje nasiona osteospermum.
Oj te brzozy zawsze zachwycają

Zawsze warto spróbować, jeśli się nie uda, to trudno. Trzeba będzie kupić. Lubię kwiaty, które tak jak one kwitną całe lato.

Moje skrzyneczki nareszcie w komplecie. Trochę w innym ustawieniu niż poprzednio, stoliczek niższy, ale za to większy otwór pośrodku, będzie można wstawić tam kwadratową doniczkę z jakąś niską, kwitnącą roślinką.
Przepraszam za jakość fotki, muszę pomyśleć o zmianie sprzętu, w moim starym tablecie szwankuje ostrość.

Basilikum 19:19, 20 lut 2018

fajnie podoba mi sie
ryska 19:37, 20 lut 2018

Można też szybkę, albo ceramiczną płytkę włożyć i postawić lampion
Bardzo ładnie Basiu
Nallar 21:39, 20 lut 2018

Brakuje poduch i słoneczka.
Super.
AnnaMS 22:14, 20 lut 2018

marba napisał(a)

Aniu, posadziłaś te zwykłe, czy jakieś odmiany? Bo te zwykłe, to strasznie wielkie potrafią urosnąć. Chociaż ja w mniejszym ogrodzie też pewnie wcisęłabym przynajmniej jedną. Ta biała kora brzóz jest urzekająca.

Basiu, w rogu działki od strony północnej rośnie prawdopodobnie brzoza pożyteczna 'Doorenbos'- kora jest bielutka, na liściach czasami pojawiają się zielone liszki ... a przed ogrodzeniem te zwykłe szaleją Rosną od strony południowej więc sucho i gorąco, ziemia twarda gliniasta i trudno utworzyć jest sensowną rabatę - rabatka bidulka, ciężko jest nawet ją podlać, woda wsiąka bardzo słabo, a Twój brzozowy zakątek wygląda super , planujesz jakieś nasadzenia między brzozami? - mam na myśli np. hosty czy paprocie, może jakieś bylinki kwitnące jasnym fioletem jak dzwonki w lesie ...
marba 22:33, 20 lut 2018

Izo, dzięki, cieszę się, że Ci się podoba.

Renatko, dziękuję za pochwałę, a z tym lampionem to dobry pomysł. Wykorzystam.

Ewuś, poduchy jakieś na pewno się znajdą, a jeśli chodzi o słoneczko, to latem na pewno go nie zabraknie, ostatnio zagościły u nas upalne lata. Ale już wolę letnie upały niż mrozy w zimie. Pozdrawiam.
marba 23:03, 20 lut 2018

AnnaMS napisał(a)

Basiu, w rogu działki od strony północnej rośnie prawdopodobnie brzoza pożyteczna 'Doorenbos'- kora jest bielutka, na liściach czasami pojawiają się zielone liszki ... a przed ogrodzeniem te zwykłe szaleją Rosną od strony południowej więc sucho i gorąco, ziemia twarda gliniasta i trudno utworzyć jest sensowną rabatę - rabatka bidulka, ciężko jest nawet ją podlać, woda wsiąka bardzo słabo, a Twój brzozowy zakątek wygląda super , planujesz jakieś nasadzenia między brzozami? - mam na myśli np. hosty czy paprocie, może jakieś bylinki kwitnące jasnym fioletem jak dzwonki w lesie ...

Aniu, te brzozy wyglądają bardzo naturalnie tak jaj teraz, nie chcę tego zmieniać. Zresztą hosty i paprocie lubią wilgoć, a pod brzozami jest sucho jak na pustyni. One straszne pijawki są. Na rabaty jest dosyć miejsca w innych częściach ogrodu.
Muszelka 00:45, 21 lut 2018

marba napisał(a)

Skrzyneczki ekstra. Jak to jeden biały paseczek potrafi urody dodać!
zoja 01:47, 21 lut 2018

Super taki zestawik podoba mi sie pomysl z lampionem
Oby do wiosny i lata zeby mic z niego korzystac