Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Trzeba zacząć wszystko od początku 20:12, 04 mar 2013

Do góry
Witaj, bardzo lubię tradycyjne kwiaty typu np. floksy. Są niezawodne. Widzę, że miałaś też pracowity rok z wywalaniem szopek. U mnie to samo. Odpisałm Ci o storczykach u siebie. Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:00, 04 mar 2013

Do góry
Witaj Weroniko, poznaję Twój piękny ogród Rzeczywiście znamy się z portalu budowlanego. Miło mi gościć w naszych skromnych progach tak wytworną ogrodniczkę z jej bajkowym ogrodem. Te cudne floksy zauroczyły mnie tak bardzo, że znalazły one miejsce i w moim ogrodzie. Mój ogród młodziutki, jak ja to mówię niemowlaczek, ale przy prawidłowej pielęgnacji szybko wydorośleje. Chciałabym również wprowadzić jakieś zmiany i dlatego tu się znalazłam, Dajanka kiedyś na E-u wspomniała o tym forum i zajrzałam na chwilkę. I wsiąkłam na dobre.
Pozdrawiam serdecznie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:59, 03 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

wschodząca !!!!
Jesteś szalenie fotogeniczna i kamera też Cię kocha

Anula jestes bardzo miła dzięki

a za mną sprzątanie, dom i patio lśni, na zewnątrz dziś wiało i było zimno, nie mniej coś tam porobiłam; ścięłam cześć traw, przesadziłam dziewanny i przy okazji podzieliłam, przesadziłam floksy, poczyściłam rabaty z liści berberysu, tych nie lubię, oraz igliwie..tego tez nie cierpię wybierać, przekwitłe hiacynty wsadziłam w grunt..może za rok zakwitną
Mój własny zielony zakątek.....czyli początek własnego ogrodu 14:16, 03 mar 2013

Do góry
Witam serdecznie,

w tym roku ogród dookoła mojego domu przeszedł w moje ręce, niby nic w tym dziwnego gdyby nie to, że nic na ten temat nie wiem. Dlatego też zaczęłam szukać inspiracji, pierwsza z pomocą przyszła moja koleżanka z pracy- właścicielka przepięknego ogrodu. To ona zaczęła dawać mi porady, rzucała różne nazwy roślin, które tak naprawdę nic mi nie mówiły- to dzięki niej zakupiłam kilka bylin.
Ona także pokazała mi to forum i muszę przyznać że nie ma dnia w którym bym nie czytała o Waszych pięknych ogrodach.
W tym wątku zamierzam prezentować zdjęcia mojego "ogrodu" ( bo prawdziwym ogrodem to jeszcze nie można to nazwać) wraz z tym jak on się zmienia. Szczerze mówiąc liczę na Wasze rady.

Zaczynamy....

To jest mój dom z zewnątrz. Według mnie jest za bardzo zarośnięty, z przodu znajdują się trzy choinki, które nie wiem kiedy tak urosły, nie podoba mi się to, mam zamiar zostawić tylko jedną - tą najmniejszą po prawej, natomiast te dwie większe wyciąć. W miejsce choinek zamierzam zrobić rabatę składającą się z bylin- w tym celu zakupiłam już:
- modrak kaukaski
- dziewianne wielokwiatową
- penstemon bródkowy
- rutewka orlikolistna
- jeżówki "Cranberry Cupcake"
- naparstnice: mertona, show timple, apricot
- floksy: aureole, schnee
- orliki: nora barlow, woodside strain, yellow
- kocimiętkę fassena
- szałwię merleau blue
- firletkę kwiecistą
- tawułki: show star, sprite
- wiesiołek missouryjski
- trzykrotka wirginijska- rubra
- kirengeszoma dłoniasta

Od razu zaznaczam iż mój zakup polegał tylko i wyłącznie na tych roślinach które mi się podobały- szczerze mówiąc nie wiem jeszcze nie wiem jak je zestawić.
Pod najmniejszą choinką zamierzam posadzić funkie "white chrismtas", bardzo podobają mi się jeszcze turzyce.

To tyle jeżeli chodzi o początek mojej ogrodowej podróży......
nie można przecież spędzić tak pięknego popołudnia przed komputerem....polecam wszystkim bieganie jako formy odpoczynku...a ile przy tym można ogrodów pooglądać...

Pozdrawiam!!
Nigdy nie mów nigdy 09:32, 03 mar 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
A rozwar u mnie nawet w cieniu rośnie i ma się całkiem nieźle,ale że późno wschodzi i kwitnie to fakt...Kasiu, masz rację Ania to kopalnia wiedzy i do tego chętna, żeby się dzielić, miłego dnia zajrzę dopiero wieczorem,dużo gotowania mam dzisiaj..

Julcia podobają mi się te zawijaski...już bym je pod hakuro chciała. Wolę ten zawijasek niż rozwar. Teraz pod hakuro są floksy szydlaste różowe, będzie do przesadzenia.

Gotuj sobie spokojnie Mnie się rosołek wstawił dopiero, też do garów muszę iść.

Dobrze, że to słoneczko wczoraj było, dzisiaj już nie jest tak pięknie.

Ale słonecznego dnia życzę
Nigdy nie mów nigdy 21:51, 02 mar 2013

Do góry
Pisałam podziękowania dla Ani...i wcięło???!!!
DZIĘKUJĘ !!!!
To tylko w skrócie : mam ciemno różowe floksy i astry angielskie. Mam fioletowego i białego tojada i tawułki białą, różową i bordo.

Nigdy nie mów nigdy 21:36, 02 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na projektowaniu się nie znam, ale podam propozycje roślin, które mogą rosnąć w takim miejscu i są w kolorach pożądanych, piszesz, że mokro, ale też i słonecznie, wiec woda w tym nie stoi :
- ostróżki owszem, ale trzeba uwzględnić, że są krótkowieczne i dość szybko przekwitają wiec pasuje coś tam jeszcze mieć... i są bard ezo wysokie.. ale takie akcenty na rabacie wyglądają bosko
- niskie astry..ale posadzić w ograniczniku, bo się rozlezą po rabacie! kolorowy akcent na jesień, bo kwitnie do mrozów, wcześnie rozpoczyna wegetację, wiec przez sezon zielone jest i gęste, chwasty nei maja szans.
- jeżówki to obowiązkowo, ozdobne zimą i całe lato, są różowe, białe.. są też odmiany niskie ..
- kocimiętka raczej też woli sucho.. ale spróbować można...
- mi szałwie rosną na takiej zwykłej rabacie i dają radę..
- bodziszek czerwony za mokro nie lubi, ale ten też na rabacie zwykłej rośnie i jest..
- firletka kwiecista, można dać z perowsią .. świetnie sie uzuepełniaja w terminie kwitnienia i pasują do siebie dzięki czemu cały sezon coś się dzieje.
- proponowałabym floksy, wszystkie w twoich kolorach... długo kwitną..
- orliki ale te pełne, w maju zachwycają
- pod hakuro może ostrogowca posadzić??? kwitnie długo, kolor ma ładny ale nie drażniący.. będzie łądnie się płożyć pod wierzbą. Ostrogowiec to moje zeszłoroczne odkrycie...pełen zachwyt.
- liatry białe i fioletowe..długo kwitną
- przetacznik
- na wiosnę sasanki
- zawilce na jesień... wolą pócieniste, ale inne rosłiny dadzą im cień i dadzą radę..

To zestaw bylin co mam u siebie i rośnie.... jest w kolorach i na taka rabatę

To ostrogowiec

Ostrózki, jeżówki

Floksy

Firletka, a po prawej za nią perowskia.. jeszcze nie kwtinie, bo zaczyna jak firletka kończy. Perowskia sie pokłada, ale są już odmiany niskie.. kupiłam taka w zeszłym roku i sprawdzam czy faktycznie

Aniu świetne podpowiedzi, ja bym dodała do tej listy rozwar w kolorze fioletu (mam u siebie biały i jest bardzo wdzięczną rośliną) i sasanki ogrodowe, chociaż te wprawdzie nie narzekają na wilgotność gleby, ale mogą potrzebować więcej słońca...

...jak się nie znasz na projektowaniu, jak taki cudny ogród tworzysz?!

Edit: wbiłam się między Anię i Kasię, więc musiałam edytować
Nigdy nie mów nigdy 21:17, 02 mar 2013

Do góry
Na projektowaniu się nie znam, ale podam propozycje roślin, które mogą rosnąć w takim miejscu i są w kolorach pożądanych, piszesz, że mokro, ale też i słonecznie, wiec woda w tym nie stoi :
- ostróżki owszem, ale trzeba uwzględnić, że są krótkowieczne i dość szybko przekwitają wiec pasuje coś tam jeszcze mieć... i są bard ezo wysokie.. ale takie akcenty na rabacie wyglądają bosko
- niskie astry..ale posadzić w ograniczniku, bo się rozlezą po rabacie! kolorowy akcent na jesień, bo kwitnie do mrozów, wcześnie rozpoczyna wegetację, wiec przez sezon zielone jest i gęste, chwasty nei maja szans.
- jeżówki to obowiązkowo, ozdobne zimą i całe lato, są różowe, białe.. są też odmiany niskie ..
- kocimiętka raczej też woli sucho.. ale spróbować można...
- mi szałwie rosną na takiej zwykłej rabacie i dają radę..
- bodziszek czerwony za mokro nie lubi, ale ten też na rabacie zwykłej rośnie i jest..
- firletka kwiecista, można dać z perowsią .. świetnie sie uzuepełniaja w terminie kwitnienia i pasują do siebie dzięki czemu cały sezon coś się dzieje.
- proponowałabym floksy, wszystkie w twoich kolorach... długo kwitną..
- orliki ale te pełne, w maju zachwycają
- pod hakuro może ostrogowca posadzić??? kwitnie długo, kolor ma ładny ale nie drażniący.. będzie łądnie się płożyć pod wierzbą. Ostrogowiec to moje zeszłoroczne odkrycie...pełen zachwyt.
- liatry białe i fioletowe..długo kwitną
- przetacznik
- na wiosnę sasanki
- zawilce na jesień... wolą pócieniste, ale inne rosłiny dadzą im cień i dadzą radę..

To zestaw bylin co mam u siebie i rośnie.... jest w kolorach i na taka rabatę

To ostrogowiec

Ostrózki, jeżówki

Floksy

Firletka, a po prawej za nią perowskia.. jeszcze nie kwtinie, bo zaczyna jak firletka kończy. Perowskia sie pokłada, ale są już odmiany niskie.. kupiłam taka w zeszłym roku i sprawdzam czy faktycznie

"Baśniowy" Ogród 19:45, 02 mar 2013

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Te floksy rozmnażają się okropnie szybko , bedę robić z nimi u siebie porządek, jakby co mogę Ci trochę odstąpić
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:34, 02 mar 2013

Do góry
Te floksy rozmnażają się okropnie szybko , bedę robić z nimi u siebie porządek, jakby co mogę Ci trochę odstąpić
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:43, 02 mar 2013

Do góry

1. piwonia drzewiasta 2. skimmia - musze ją dożywić dolistnie

3. floksy wyłażą 4. wiciokrzew pomorski

Moje ukochane miejsce na ziemi 02:02, 02 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
O, sporo dobrych rad już otrzymałaś

Agato, oczyść floksy tak, jak radzi Danusia. Zastosuj oprysk.
Nie stosuj nawozów azotowych, szczególnie późnym latem. Korzystne jest nawożenie jesienne potasem. Wyciecie zainfekowanych gałązek i osuszenie zatrzyma chorobę.
Floksy dobrze się regenerują

dziękuję za porady Basiu.......
Bajkowy ogród Weroniki 23:44, 01 mar 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Weroniko a kiedy sieje się floksy?

Dajanko, nie siałam. Kupiłam malutkie sadzonki, a one rosną szybko. Więc z jednej zrobiłam wiele, a z tych wiele jeszcze więcej, łatwo rosną i szybko.
Pamiętam o Tobie, podaj adres na pryw.p. myślę, że wsadzić do gruntu jeszcze czas, jak będzie cieplej, w połowie maja. Chyba, że chcesz ukorzeniać w domu już?
Tymczasem dedykuję Ci fotkę.

Bajkowy ogród Weroniki 23:21, 01 mar 2013

Do góry
Weroniko a kiedy sieje się floksy?
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:37, 01 mar 2013

Do góry
O, sporo dobrych rad już otrzymałaś

Agato, oczyść floksy tak, jak radzi Danusia. Zastosuj oprysk.
Nie stosuj nawozów azotowych, szczególnie późnym latem. Korzystne jest nawożenie jesienne potasem. Wyciecie zainfekowanych gałązek i osuszenie zatrzyma chorobę.
Floksy dobrze się regenerują
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:07, 01 mar 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
pomóżcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

coś się stało z moimi floksami.......
czy można jeszcze coś z tym zrobić.....?????????

śnieg stopniał i taki widok ........
ZAŁAMKA

Na tyczh zdjęciach to dobrze nie widać co się stało, Czy tam jeszcze lód jest?

Zrób tak

Poczyść z tych różnych resztek tui, liści, żeby floksy mogły obeschnąć, poskub je ze zgniłych części, bo pokrywa jeszcze bardziej wilgoć trzyma. Poczyść, podlej Topsinem konewką z sitkiem. Niech obeschnie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:31, 01 mar 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
To jest tak zwana pleśń śniegowa.... powstaje gdy śnieg długo zalega lub w miejscach częstego ugniatania śniegu podczas chodzenia np. na trawniku. A co z tym zrobić? hmmm... ja bym to zostawił... floksy powinny odbić szybko

Sławku miło, że zajrzałeś.......

dzięki za pomoc !!!!
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:21, 01 mar 2013

Do góry
To jest tak zwana pleśń śniegowa.... powstaje gdy śnieg długo zalega lub w miejscach częstego ugniatania śniegu podczas chodzenia np. na trawniku. A co z tym zrobić? hmmm... ja bym to zostawił... floksy powinny odbić szybko
Rododendronowy ogród II. 13:27, 01 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bożenko, spotkanie udane i do tego zwieńczone zakupem
pokaz torbę, ja jakoś zawsze źle wybiorę, nie umiem trafić z tymi torbami!

a u mnie floksy idą, piwonie, bardzo wcześnie chyba?

Irenko może jutro pokażę bo zaniosłam do szewca żeby mi wszył dwa zamki bo ma schowek ale bez ekspresu i boję sie ze mogę coś zgubic i jeszcze kazałam rozpruc dwie warstwy i też wszyc ekspres, nie wiem jak mi to zrobi , czy torba będzie sie nadawała jeszcze do pokazania ale mi bardzo zależy żeby miec jak najwięcej schowków. Zobaczę jutro.
Rododendronowy ogród II. 10:49, 01 mar 2013

Do góry
Bożenko, spotkanie udane i do tego zwieńczone zakupem
pokaz torbę, ja jakoś zawsze źle wybiorę, nie umiem trafić z tymi torbami!

a u mnie floksy idą, piwonie, bardzo wcześnie chyba?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies