Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:32, 10 lis 2017

Do góry
A tu śliwy pissardi, małe jeszcze i do wyprowadzenia.

Po posadzeniu było już ciemno, stąd brak zdjęć po. Nadrobić jutro.

Na wiosnę muszę obsadzić te dwie rabaty trawami niskimi i wysokimi i jeżówkami żeby dodać im lekkości. A no i oczywiście w róg trzy brzozy doorenbos, chyba że jeszcze w przyszłym tygodniu znajdę, to będą jeszcze w tym roku.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:53, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)
fotki przepiękne jesienne kolory zachwycają

Dla odmiany trochę bieli z brzozy Doorenbos
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:01, 10 lis 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
Agatko, podziwiam Twoją piękną jesień
Cudnie ogniste te klony

Aniu ognisto już nie jest liście gdzieniegdzie jeszcze dyndają na gałązkach tutaj na przykładzie brzozy Doorenbos

Ogród Muszelki 11:47, 10 lis 2017

Do góry
Muszelka foty z gor piekne, oceanarium bardzo piekne - kolorowe rybki.

U mnie tez brzozy jeszcze smieca i nje moge siatki z oczka zdjac. Jutro przy doerej pogodzie moze sie uda zwir odkurzyc.

Ogród z łezką II 10:59, 10 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja nie moge jak ty masz wszystko już posprzątane trawki powiązane.
Wyglądają jak wojsko przed defiladą.
Czym wiążesz trawy to jakaś taśma zaciskowa czy co. Trawy wąskie to można bo moje to jak matrioszki powiązane takie pękate rozrosły się. Rozplenice wyższe ode mnie a na szerokość takie same.
Jeszcze mam jedną do powiązania ale musze kupić jakiś grubszy sznur, albo szpagat do snopowiązałki.
Kasiu a róże to na taką wysokość obcinasz a wiosną też obcinasz czy takie zostawiasz.
Ja mam jeszcze sporo roboty najgorsze te liście w żwirze
Znowu mam zalane lało przez dwa dni środa i czwartek w zeszłym tygodniu i sporo czasu poświęcam usunięciu wody więc mnie bierze mierzwa.
Byłam na Śląsku to tam tylko w czwartek tak lało a tu półtora dnia i to rzęsisty deszcz. Pola pozalewane i ta woda do mnie spływa w jednym rogu działki mam bagno. Reszta zmeliorowana więc jest dobrze.
Pozdrawiam

Sposób wiązania traw opatentował mój leniwy syn, jak mi trzymał kiedyś trawy do wiązania sznurkiem Wymyślił wtedy trytytki (zresztą wiem, że sporo osób na forum teraz już trytytkami wiąże). Szybko idzie Bywa, że łączymy 3 trytytki razem, jedna rzadko starcza. Nawet te najdłuższe nie wystarczają...
Z tego wynika, że myślenie co by tu zrobić, żeby się nie narobić skutkuje
Róże tnę na tak do pół uda teraz. Wiosną właściwe cięcie dopiero. Ja tnę krótko wiosną, tak na 3-4 oczka.
Liście na kamyczkach mam tylko w łezce, to zbieram ręcznie. Na wiosnę mi druga łezka dojdzie...ale jeszcze dam radę ręcznie.

Może w tym rogu posadź jakieś brzozy, wierzby albo inne pijoki? Na pewno częściowo rozwiązało by to sprawę...

Odpozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:21, 10 lis 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Niesamowicie szybko te brzozy rosną

Też jestem mile zaskoczona, ale podejrzewam o to tempo gnojóweczkę z pokrzyw bo co roku dostają
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:06, 10 lis 2017

Do góry
Niesamowicie szybko te brzozy rosną
Ogród bacowej 00:33, 10 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

szok!
ale piękne zestawienie w sumie takich naszym podstawowych ogrodowiskowych roślin a ty zrobilaś z nich mega rabatę! niesamowiete..
jakie masz tam jeżówki? mialabyś moze trochę nasionek? swietne sa takie neutralne..i ta ilość! a drzewa jakie tam rosną?
podpowiedz mi Ewa jakie drzewa generalnie masz i które szczegolnie polecasz?
dużo pytań ale ja analityk jestem i lubię konkret

Ania, tam są zwykłe białe jeżówki,i już są dawno ścięte. Nie zostawiam ich na nasiona bo strasznie się rozsiewają. Kiedyś jak miałam ich mało to zostawiałam na zimę , teraz nie.

Na tej rabacie rosną trzy odmiany klonów: bordowy Krismos King , zielony Leopoldii i żółty , nie pamiętam nazwy ( miałam kiedyś taką fazę" kolorowych jarmarków").

Generalnie w ogrodzie mam dużo drzew; chyba z 9 gatunków klonów, wiąza, 3 gatunki grabów,lipę odmianową. 4 odmiany brzozy, wiśnie Nigre, rajską jabłonkę, buki. Sumaka, parę odmian świerków, sosny, modrzewie, tulipanowce.
No taki trochę mam groch z kapustą .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:50, 09 lis 2017

Do góry
Brzozy to jedne z moich ulubionych drzew
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:04, 09 lis 2017

Do góry
mira napisał(a)
Sylwia ogród wciąż kolorowy i taki radosny. Dałaś mi inspirkę - budleja i brzoza hmm
ale brzoza daje sucho a budleja potrzebuje ciut wody - może masz młode jeszcze te brzozy - sama nie wiem

te karmniki sa praktyczne ? ciekawa jestem czy bardziej ozdobne?

Chciałam , żeby było pożyteczne dla ptaków i dla mnie Juz się z nimi oswoiły i próbują, ale nie dostały w nich słonecznika w łupinkach tylko łuskany, płatki owsiane i siemię, dłużej będą wisiały bo wola ten skład wcześniejszy więc te będą w rezerwie gdyby tam wyjadły , a mnie nie było. Dzisiaj patrzyłam to już napoczęte są
Brzózki mam trzy lata chyba, budleje dwa, ja mam ciężką ziemię długo wilgoć trzyma , a tam wyścielone grubo trocinkami i z pagórka woda spływa. Nawet w upały raz nie podlałam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:54, 09 lis 2017

Do góry
Sylwia ogród wciąż kolorowy i taki radosny. Dałaś mi inspirkę - budleja i brzoza hmm
ale brzoza daje sucho a budleja potrzebuje ciut wody - może masz młode jeszcze te brzozy - sama nie wiem

te karmniki sa praktyczne ? ciekawa jestem czy bardziej ozdobne?
Prawie - jak ogród 19:33, 09 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Piękna jesień, Mariken super, brzozy śliczne. Tuje masz takie dorodne i zadbane, a za płotem chyba las?

Wszystko u Ciebie Beatko mi się podoba

Mirelka, dziewczyno o złotych rączkach

Tak naprawdę dość ogarnięty mam przód, który do znudzenia pokazuję. Wewnątrz podwórka to tak etapami działam. A że jeszcze przejazd mam przez całą działkę, to szaleństwa nie ma...

Za płotem, po drugiej stronie drogi to raczej taki zagajnik. Ja na wsi mieszkam i jeszcze nikt się na przeciwko nie pobudował, ale myślę, ze to tylko kwestia czasu. Na razie ciesze się swobodą.

Niezmiennie zachwycam się Twoimi wiankami
Prawie - jak ogród 19:29, 09 lis 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

To jeszcze Ci napisze ze bardzo zmezniala Twój ogród cieszy jak wszystko tak fajnie rośnie ))()

Joluś, cieszą mnie Twoje dubelki

Trzeci rok piszesz, ze masz hacone? Super CI porosły. Moje małe, jeszcze nie wsadzzone, muszę na zimę zadołować, by wiosną podzielić. Więc łatwo mieć nie będą, ale liczę, ze kiedyś się doczekam widoków jak u Ciebie.

Żywopłot - pierwsze zielone, które posadziłam na działce. Była to konieczność, bo sąsiad ekshibicjonista był i trzeba było się zasłonić. Sąsiada już nie ma, a zywopłot został, dorósł i cieszy. Z bliska trochę mniej ładny, bo w środku bardzo suchy...

Brzozy cieszą, oj cieszą
Prawie - jak ogród 19:22, 09 lis 2017

Do góry
iwka napisał(a)
super brzozy kupiłaś fajnie że mają gałązki od dołu, u mnie niestety na wysokości blisko dwóch metrów dopiero się zaczynają, łyso trochę.

Jak możesz to i mi podeślij namiar, potrzebuję jeszcze

Namiar zaraz podeślę.

Wiesz, oczywiście w szkółce nie zwróciłam na te gałązki uwagi. Dopiero w domu mnie olśniło. Ale fakt, dość rozgałęzione są.

Czy Ty swoje opalikowałaś?
Prawie - jak ogród 19:20, 09 lis 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, brzozy piękne. Napisz mi proszę, gdzie i po ile były, jak wysokie?
Kupiłaś 3?
W jakim rozstawie ostatecznie posadzisz?

Kupiłam 3, bo na więcej szkoda mi kasy... Dałam po 170zł (i to po rabatach, które wystękałam) i przyznaję się bez bicia, ze to jak dotąd największy wydatek jednorazowy w ogrodowych zakupach.
Mają ok 3 m. Posadzę je raczej tak jak stoją po trójkącie (podobnie rozstawiłam na planie).
Namiary na szkółkę zaraz podeśle, ale od Ciebie to daaaaleko...

I wpadłam na realizację Danusi, gdzie przed variegatusami dała cisy i mega mi się to spodobało.

realizacja szefowej

I tak myślę, żeby wzdłuż żywopłotu do brzóz właśnie dać tego miskanta. Świetnie by się odznaczał na tle ciemnych iglaków i do tego też ciemny cis. Na razie jestem tym połączeniem zachwycona.
I dopiero przed miskantem byłyby poduchy, chyba grabowe.
Prawie - jak ogród 18:57, 09 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)
Piękne brzozy, warte swojej ceny Ja dalej szukam...

Ale za to tyle innego dobra nakupiłaś
Muszę Cię dopytać o pisardii...
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 16:31, 09 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Hi hi stokrotki U mnie w ubiegłym roku były hiacynty jesienią
Jesienne kolory bardzo ładne Erect przebarwionych zazdroszczę.
U mnie ptaszki już się stołują.

Wiunia, ale Ty masz czyściutko na rabatach, nie dojrzałam ani jednego chwastu.
Postanowiłam sobie, że w przyszłym roku poświęcę czas na pielenie zielska.
Rewolucji ogrodowych nie przewiduję, więc będę na bieżąco walczyć z zielskiem.

Mirelko bardzo dziękuję za pochwałę. Ja u Ciebie codziennie zerkam co i jak, a karmniczka chyba jeszcze nie pokazałaś u mnie jeszcze nie widziałam w karmniku ptaszków tak normalnie w sezonie to jest ich cała masa, że nie nadążam sprzątać kleksów z tarasu dwa domy dalej sąsiedzi dokarmiają ptaki od późnego lata więc może do nich się przyzwyczaił, choć ja też mam już ze cztery lata stołówkę dla nich . Mam nadzieję, że jednak zaczną się zlatywać.Faktem jest to, że w tygodniu jestem w domu po zmierzchu to i nie wiem co się dzieje podczas dnia.
Rewolucji w przyszłym roku nie przewidujesz? Ooo...muszę to gdzieś zapisać i potem Ci przypomnę he, he już kiedyś to chyba słyszałam...w zeszłym roku. Jesteś pracuś wiercipięta - nie usiedzisz bez zmian
Ja w tym roku w sezonie zapisywałam sobie kiedy pieliłam ogród i wyszło mi dosłownie cztery razy. Trochę cięcia miałam Ale to dwa razy i koniec. Po obserwacji ogrodu doszłam do wniosku, że jak pielę rabaty, gdy chwasty są malutkie to się mocno nie ponoszą, Nie zdążą zakwitnąć i tak się nie sieją. Kory już prawie nie mam. Stara się rozkłada na maksa , a nowej nie sypałam w tym roku wcale choć bardzo korę lubię.
Rewolucji jako takich też nie było jedynie próbowałam zrobić rabatę na środku trawnika w miejscu, gdzie rośnie brzoza - ale pomalutku... to i miałam spokojny sezon.
Na wiosnę chcę w tym właśnie miejscu dosadzić dwie brzozy i też spokój.
Pozdrawiam
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 14:30, 09 lis 2017

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Zagajnik jest piekny. Ale chyba w innym miejscu widzialam te brzozy, bo tam jednak byly tuje
Jak dlugo trwa zanim te odmianowe brzozy beda miec 15 metrow? Mam nadzieje, ze nie rosna tak szybko jak nasze rodzime.

Ja mam wrażenie że brzozy nawet Doorenbos rosną dosyć szybko, w porównaniu w bukami to zdecydowanie szybciej
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:06, 09 lis 2017

Do góry
Molinia świetna żarówa ale brzozy ....te pnie takie bielusie ....
Prawie - jak ogród 09:22, 09 lis 2017

Do góry
No nie wiem co najbardziej ni się podoba ...milorzab ma jeszcze liście super żarówka mój ulubieniec a amanogawy w tym roku też mnie cieszą wreszcie kolor jesieni złapały....slicznie

Jaki Ty masz żywopłot z tujek mnie się ostatnio mur podoba tak mam dość sąsiedztwa ...ale Twój zieloniutki zadbany.

Brzozy fajnie napewno się cieszysz wreszcie się zdecydowałas ale się będzie działo fiu fiu .

Brzozy bardzo mnie kuszą ....

Hacone mam trzy lata ciągle była przesadzana. Rośnie fajnie jak ma obornik moja sporo zmezniala .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies