Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:40, 23 sty 2018

Gosiek33 napisał(a)
Wiosna Cię korci U mnie śnieg ale i tak boje się ciecia zimowego, potem przy wiosennych przymrozkach dużo roślin mi pada Czekam zatem cierpliwie

Trawy od kilku lat tnę o tej porze, Przycinam hortensje i inne krzewy. Wycinam byliny. Nic im nigdy nie było. A co Ci padło?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 22:25, 23 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa, teraz wystawiam się na widok. Wyzbywam się naturalnych przesłon.

Z przodu już wycięłam

I tak pięknie. Te niskie to choiny kanadyjskie? Szukam dla nich miejsca. Są piękne.
Dbaj o łokieć. Ja od wiosny, gdy obsunęła mi się po nodze taczka pełna ziemi i w konsekwencji zapalenia zakrzepowo-zatorowego, nie mogę doleczyć wyżej wymienionej. Nie wspomnę kręgosłupa Starość w oczy zagląda
P.S. Kiedyś dorobię się takich widoków. To postanowione.
mira 22:39, 23 sty 2018

Ja czekam do lutego z pracami ,czekam i mam nadzieję że pogoda pozwoli.
Muszę się sprężyć bo stawiam sobie za cel w tym roku warzywnik.

Pokazuj co działasz bo to dopinguje.

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 23:01, 23 sty 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Te niskie to choiny kanadyjskie? Szukam dla nich miejsca. Są piękne.

Tak, to choiny. Najlepiej znaleźć im jakieś półcieniste/cieniste stanowisko. Tworzą fajne poduchy i co najważniejsze nie chorują, nie przemarzają, nie trzeba ich ciąć, nie kapryszą. Ideał.

Posadziłam je w towarzystwie irysów syberyjskich i hortensji - robiłam tę rabatę wczesną wiosną. Pasują do nich niskie trawy, szafirki, przebiśniegi, białe narcyzy, pierwiosnki.
maj

sierpień

Średniego i najniższego piętra w miarę szybko można się dorobić. To kwestia 4-5 lat.
Najtrudniej doczekać się drzew. Szkoda, że nie wszystkie przyrastają w takim tempie jak brzozy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:10, 23 sty 2018

mira napisał(a)
Ja czekam do lutego z pracami ,czekam i mam nadzieję że pogoda pozwoli.
Muszę się sprężyć bo stawiam sobie za cel w tym roku warzywnik.

Pokazuj co działasz bo to dopinguje.

pozdrawiam

Mnie tez warzywnik dopinguje, dlatego na rabatach chcę się uwinąć z porządkami wcześniej. Przy wilgotnej wiośnie nie da się u mnie wejść między rośliny bez zapadania się w glinie. Teraz jest akuratnie.
Marchew, pietruszkę i szpinak wysiałam eksperymentalnie jesienią. W marcu wsadzę dymkę i wysieję bób, koper i groszek. Muszę zrobić przegląd nasion. Trzeba sprawdzić, co się skończyło. W ogrodniczym sklepiku nasionka już są, a kolejek jeszcze nie ma.
Brzozowadzie... 10:51, 24 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak, to choiny. Najlepiej znaleźć im jakieś półcieniste/cieniste stanowisko. Tworzą fajne poduchy i co najważniejsze nie chorują, nie przemarzają, nie trzeba ich ciąć, nie kapryszą. Ideał.
maj

sierpień

I jak szybko nabrały u Ciebie masy. Pięknie im na tej rabacie. Rzeczywiście dla mnie idealne. Dążę do ogrodu, po którym będę mogła spacerować i bujać się na hamaku pod brzozami
Monia81 12:15, 24 sty 2018

Haniu idziesz do przodu już z tymi porządkami na rabatach, u mnie śnieg leży... jednak różnica w pogodzie jest, u mnie teraz leci z nieba mżawka, bo deszczem tego nazwać nie można pozdrawiam
Gruszka_na_w... 17:30, 24 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Haniu idziesz do przodu już z tymi porządkami na rabatach, u mnie śnieg leży... jednak różnica w pogodzie jest, u mnie teraz leci z nieba mżawka, bo deszczem tego nazwać nie można pozdrawiam

Dzisiaj aż chciało się dreptać po ogrodzie. Termometr osiągnął +8. Nawet kotu odechciało się leżeć przy piecu.
Skończyłam cięcie traw, bylin i hortensji. Teraz drzewka i krzewy.
Gruszka_na_w... 17:33, 24 sty 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dążę do ogrodu, po którym będę mogła spacerować i bujać się na hamaku pod brzozami

Jakiś pin? Bezobsługowy ogród to byt mi nieznany.
Anda 17:40, 24 sty 2018

Haniu, bez czarny tez bedziesz ciela? Moj wyglada tak jakby niedlugo chcial wypuszczac liscie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies