Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:36, 27 wrz 2017

Do góry
A ja cały czas myślę żeby tą ścieżkę "poprowadzić jednak dołem" bo wtedy patrząc z frontu ambrowiec skutecznie zasłaniałby całe przejście. Albo jeszcze chodzi mi po głowie żeby wprowadzić ten murek w kształcie koła/półkola, który zaproponowała rok temu magnolia.
Może coś takiego?

szary - żwirek/kostka
jasnozielone kropki po lewo - evergoldy a wrogu po prawo jakieś miscanty albo trzcinnik
białe półkole/murek
białe kropy - hortensje
beżowy - stipa
żółty z różowym - szałwia + carex amazon mist
zgrupowane czarne i zielone kropki różnej wielkości - kulki bukszpanowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:43, 27 wrz 2017

Do góry
Przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł:

Żwirem wysypać tylko ścieżkę (albo zrobić ją z kostki).
Ścieżkę inaczej wygiąć - bardziej w S - tak, żeby z obu stron, stojąc na podjeździe czy przed wejściem, mieć przed sobą rabatę, a nie koniec ścieżki.

Ławeczkę w formie murka, tak jak proponuje Magnolia.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:34, 27 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Podoba mi się pomysł Makadamii, ale jednocześnie boję się go. Są wyraźne, czyste linie, bez zgrzytów.Rozumiem o co chodzi z kostką, która 'wlewa się az do koła żwirowego. Ale jak myślę o tym jak to w realu będzie, to się tego boję, że to za mocne będzie, że ten podjazd będzie jeszcze większy w odbiorze.

Z jednej strony ścieżki żwir, a z drugiej trawnik - to może robić "ostre" wrażenie, prawda? A Renia chciała tą ścieżkę ukryć w roślinności....
Dlatego optuję jednak za przełożeniem tej ścieżki (po przecież, żeby wytyczyć koło i połowę wysypać żwirem, tak naprawdę wcale nie trzeba tej ścieżki ruszać): chodzi o to, żeby jak najbardziej zmniejszyć powierzchnię żwiru i żeby ścieżka inaczej wychodziła z podjazdu, żeby można było zrobić bardziej "kulisowe" nasadzenia.

Liczę też na to, że w rośliny porozrzucane w żwirze tak jak przed ścianką i powiększone rabaty od strony domu zmiękczą ten efekt.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:15, 27 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Twój pomysł Ren jest wg mnie fajny. Nie z taki ciężki z tym żwirem- w takiej formie bym go widziała chetnie. Ale tak plamami, to niezbyt widać czy to się zgra w ogrodzie. lepiej by było jakbyś go narysowała bardziej dokładnie.

Postaram sie narysować wieczorkiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:14, 27 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Przepraszam Ren, obiecałam że zajrzę, ale utknełam w swojej rzeczywistości.

Podoba mi się pomysł Makadamii, ale jednocześnie boję się go. Są wyraźne, czyste linie, bez zgrzytów.Rozumiem o co chodzi z kostką, która 'wlewa się az do koła żwirowego. Ale jak myślę o tym jak to w realu będzie, to się tego boję, że to za mocne będzie, że ten podjazd będzie jeszcze większy w odbiorze.
No i koło , a własciwie pół koła żwirowego- to bedzie grało z drugim kołem żwirowym, fajna zabawa fakturami, brak ścieżki super.... ale dla mnie na takiej małej przestrzeni tak mocne koła jednak blisko siebie..... boję się że ogród zrobi się za ciężki. Wolałabym napewno zrobić to koło jako wgłębnik- czyli trawnik z zanzancxznym kształtem paskiem kostki i w lekkim obniżeniu. Albo może tez być bez obniżenia. Do tego jeszcze murek od strony horttensji, z ławką. Ten murek, jak pisałam chyba rok temu, może być dużym łukiem, zaczynać się nisko i rosnąć az do poziomu ławki- to byłoby wyrażne a lekkie bardzo.

Cieszę się, że zajrzałaś
Też nie chcę tylko części kostki brukowej ... jak likwidować to całą ... boję się na pewno mniejszej funkcjonalności takiego wyżwirowanego ciągu ale targa mną bardzo żeby tego spróbować
O murku myślę od dawna ... tylko teraz nie wiem co zrobić czy dłuższy ze zmieniającą się wysokością czy jeden jako ławeczka? Czy likwidować ten trawnik przy hortensjach? Czy zostawić i pójść w taki murek, który proponowałaś rok temu ...ale zlikwidować kostkę a ścieżkę przenieść w mniej rzucające się miejsce? Może schować gdzieś za murkiem? może między dwoma murkami? mniejszym i większym?
Jak mam zmieniać to muszę wiedzieć, że to wypali...
Wzgórze chaosu 09:55, 27 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
I Magnolia gwiaździsta, ewidentnie ma w tym roku problem. Wydaje mi się, że to wpływ brzóz, które rosną u sąsiada. Ziemia bardzo tam wysycha a jednocześnie brzozy mocno cieniują. Wszystkie drzewka mają zielonkawy nalot na korze. Magnolia i klon palmowy (zielony) mają żółtawe liście. Będę musiała przekopać im ziemię, dosypać kwaśniej i podlewać.

Ale jak przekopać skoro one się bardzo płytko korzenią??? Uszkodzisz korzenie!
Może lepiej wyścielić kwaśną kora i podlać wodą z zalanego torfu. Bogdzia tak robi z podlewaniem różaneczników
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:04, 27 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Asiu
Dziękuję Ci bardzo, że mi pomagasz
Chyba wolę bez tej ścieżki ... najwyżej może coś się wymyśli w żwirku ... kostka w żwirku? ... chociaż nie widziałam takiej inspiracji ...
Ale jednak wolałabym nie robić tej kostki na końcach (kolor pomarańczowy)... Jeszcze kilka tygodni temu myślalam o takim układzie:

ciemna zieleń - rabaty
szary - żwirek
biały - hortensje
beżowy - stipa
żółty szałwia+AM
grafit - ewentualnie ławeczka

Twój pomysł Ren jest wg mnie fajny. Nie z taki ciężki z tym żwirem- w takiej formie bym go widziała chetnie. Ale tak plamami, to niezbyt widać czy to się zgra w ogrodzie. lepiej by było jakbyś go narysowała bardziej dokładnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:56, 27 wrz 2017

Do góry
Przepraszam Ren, obiecałam że zajrzę, ale utknełam w swojej rzeczywistości.

No i koło , a własciwie pół koła żwirowego- to bedzie grało z drugim kołem żwirowym, fajna zabawa fakturami, brak ścieżki super.... ale dla mnie na takiej małej przestrzeni tak mocne koła jednak blisko siebie..... boję się że ogród zrobi się za ciężki. Wolałabym napewno zrobić to koło jako wgłębnik- czyli trawnik z zanzancxznym kształtem paskiem kostki i w lekkim obniżeniu. Albo może tez być bez obniżenia. Do tego jeszcze murek od strony horttensji, z ławką. Ten murek, jak pisałam chyba rok temu, może być dużym łukiem, zaczynać się nisko i rosnąć az do poziomu ławki- to byłoby wyrażne a lekkie bardzo.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:16, 25 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Reniu, musiałam posłużyć się Twoim rysunkiem, co mocno zaciemniło obraz. Udawajmy, że tego Twojego kółka nie ma, ok?

Jak przejrzałam dyskusje i zdjęcia sprzed roku, najbardziej uderzył mnie widok od podjazdu w kierunku domu. Pod ścianą ewidentnie brakuje nasadzeń.
Dlatego to kółko inaczej narysowałam, dokładając rabatę pod domem.

Na samym dole, ta gruba kreska ma wizualizować ławeczkę. U Ciebie architektura ogrodowa gra dużą rolę, a w tym miejscu jej brakuje. Dałabym niski, tynkowany na biało murek, przykryty szczebelkami drewnianymi, żeby nawiązywał do ścianki wodnej.

Taki układ z wiekszą rabatą przy oknie proponowała też magnolia swego czasu ... w sumie tam jest świdośliwa i kilka kulek ale pewnie chodzi o to że tam ma sie więcej dziać ...

Czyli proponujesz mi zmienić tylko nieco kształt ścieżki? A co ma być na tym wąskim paseczku między ścieżką a trawnikiem?

Taki murek/ławka chodzi mi od dawna po glowie ... tylko ja chciałam go umiejscowić bardziej po prawo bo wtedy widziałabym go też z tarasu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:23, 25 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
sadziłam latem i w tym samym roku jesienią zakwitły

no to u mnie protest w tym roku, może w przyszłym zakwitną - poczekam, wiem że warto
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:37, 25 wrz 2017

Do góry
sadziłam latem i w tym samym roku jesienią zakwitły
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:36, 25 wrz 2017

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Na dzien dzisiejszy mam tam:
- kaliny,
- jasminowiec snowbelle,
- magnolia Geni,
- Bez Krasowica Moskwy
- zawilce japonskie biale (sz 6), blado-rozowe (sz 3) i ciemno rozowe (sz 3)
- 4 lawedy waskolistne Felicia
- 2 piwonie rozowe, pelne NN i 3 "do tell"

Planuje jeszcze posadzic 2 roze Munstead Wood za lawedami i 2 eden roze jako pnace na garaz sasiadow (miedzy magnolia i kalina)

Mamy nowatorskie mysdło i powidło - cieniolubne z ekstremalnie światłolubnymi (zawilce i lawenda), kwaśnolubne z zasadolubnymi (kaliny i zawilce+lawenda)
No odlot zupełny
I jeszcze nie wiadomo jaka wystawa słoneczna...

(dla jasności - to są moje podśmiewajki ale nie złośliwości)
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:10, 25 wrz 2017

Do góry
Na dzien dzisiejszy mam tam:
- kaliny,
- jasminowiec snowbelle,
- magnolia Geni,
- Bez Krasowica Moskwy
- zawilce japonskie biale (sz 6), blado-rozowe (sz 3) i ciemno rozowe (sz 3)
- 4 lawedy waskolistne Felicia
- 2 piwonie rozowe, pelne NN i 3 "do tell"

Planuje jeszcze posadzic 2 roze Munstead Wood za lawedami i 2 eden roze jako pnace na garaz sasiadow (miedzy magnolia i kalina)

Zimozielony biało - różowy 22:19, 24 wrz 2017

Do góry
Raz się cieszę a raz nie jakby był to było by fajnie, ale tutaj pojawia się problem co mu dać do towarzystwa. Nie chciałabym dawać mu kamienia zdecydowanie bardziej lubię korę. I może bukszpany i trawki, może berberysy bagatell, może choiny jeddeloh, może azalie japońskie myślałam też o samych trawkach ale turzyca the beatles chyba odpada bo mam mieć korę pasowało by coś bardziej jedno koło drugiego, może żurawki, runianka odpada bo strona południowa przy ścianie domu więc nie mam jakoś pomysłu
Będzie tam gdzie wbity jest rydel bo tam jest tam 1,5 metra więc posadzę go na środku. Tam gdzie szpilki to myślałam że może coś posadzić chociaż z drugiej strony chcę aby był Panem na tej rabacie i żeby nic nie przyciągało uwagi tylko on wkońcu ma byś w kształcie literki "s"
Rabatka jest trójkątna 1.5m na 10m strona południowa wygląda mniej więcej tak

na przeciwko bonzaia będzie magnolia i rh z trawkami
Ktoś może ma jakiś pomysł co ładnie będzie wyglądać????
Jutro wszystko się okaże czy znajdę tego jedynego czy tylko wysypię rabatkę korą i poczeka do wiosny

Znalazłam takie coś ale tu bonzai jest posadzone wyżej, a wszystko wysypane kamieniem (chyba nie umiem linków wklejać )

http://www.swiatrezydencji.pl/ogrody/architektura-ogrodowa/ogrod-inspirowany-estetyka-zen/image

Ogród zapracowanej mamuśki 17:41, 24 wrz 2017

Do góry
Pracowity weekend był
Magnolia dostała rumiankę

Posadziliśmy drzewka, hortensje, trawy i tulipany na tej długiej rabacie . zabrakło kory, później uzupełnimy.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:39, 24 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Tess, miło Cię spotkać.
świecznice to Atropurpurea i z przodu przed nimi tu widać jedną Brunette ( a jest ich więcej, tylko się nie załapały). Rosną w jasnym cieniu, mają wschodnie słońce i końcówkę zachodniego, już takie ostatnie promienie.
Brunetki są młodsze, u mnie są od dwóch lat, Atropurpury od trzech chyba- te się różnią, tzn jedna jest prawie zielona, reszta bordowolistne. Zielona jest najwyższa- jest większa niż mój M, czyli ponad 186 cm- widac ja z brzegu po prawej.Reszta Atrop jest chyba jak ja, czyli całe 160 cm.
Piszę o całych roślinach, liście mają ok 80 cm wysokości.

czy po posadzeniu długo musiałaś czekać na kwitnienie?
Wzgórze chaosu 19:44, 23 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Witam, przyszedłem z rewizytą.
Kolejny ogród z grodu Kraka, dojrzały i ciekawy, na zdjęciach chaosu nie dostrzegam.
Wrzosowisko świetne, wąski trawnik pomiędzy wygląda niczym potok w korycie.
Magnolia Suzane to spore drzewko, u mnie po 7 latach ma już 4 m.

Chyba muszę zmienić moc moich soczewek bo nikt chaosu nie widzi tylko ja
Moją Susan przesadziłam, ciekawe czy się przyjmie. Oby rosła jak twoja. Tam akurat może, bo siatka nieco szpeci.
Trudna rabata gabionowa 08:03, 23 wrz 2017

Do góry
Po wczorajszym dniu, wypełnionym głównie obrazami przeróżnych, pięknych ogrodów, zrozumiałam, ze rzeczywiście każdy preferuje coś innego i nie ma co się załamywać.
Ja lubię minimalizm i w tym moim maleńkim ogródku to nawet wskazane. Oglądałam głównie ogrody nowoczesne i w nich także można by powiedzieć, że jest monotonia - ale to właśnie taka pozytywna monotonia To tak chyba jak z wnętrzem domu - mam wszystkie ściany pomalowane na biało ( nawet u dzieci ) i dla wielu osób jest to dziwne i nudne a dla mnie piękne

Inni lubią różnorodność gatunków i form ( kolorowe ściany w domu) i też fajnie Najważniejsze żeby roślinki miały dobre warunki do zdrowego wzrostu
Na tym się teraz skupię

Dziś rozsadzanie klonów, użyźnianie gleby, nowe podpory dla drzew ( nie tylko klonów bo i buk z przodu domu podparty byle jak, magnolia bez podpory ...)
Do tego trawnik - to już chyba ostatni gwizdek więc do dzieła.

Miłego Dnia

Wzgórze chaosu 20:34, 22 wrz 2017

Do góry
Witam, przyszedłem z rewizytą.
Kolejny ogród z grodu Kraka, dojrzały i ciekawy, na zdjęciach chaosu nie dostrzegam.
Wrzosowisko świetne, wąski trawnik pomiędzy wygląda niczym potok w korycie.
Magnolia Suzane to spore drzewko, u mnie po 7 latach ma już 4 m.

Vlinderhof - Park Maxima (Utrecht -Holandia) 20:11, 22 wrz 2017

Do góry
Piękne zdjęcia Miro w cudnym miejscu.
Dziękuję Ci za nie i za relację.
Bardzo podoba mi się ten park- ta lekkość, bujne łamy, plamy....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies