Cebule już dawno posadzone - zapomniałam, że sadziłam. Nawet kilka donic z nimi w ziemi zadołowałam. Wśród nich też przebiśniegi, bardzo lubię przebiśniegowe doniczusie na parapecie przed domem jako znak przedwiośnia.
Cuchnący jest nie do zdarcia. Czasami sporadycznie łapie go coś jakby uwiąd. Bardzo fajnie wyglądałby np. z konwalnikiem czarnym. Kolorystycznie i siedliskowo.
Niger'y są najsłabsze. A wschodnie też nie do zdarcia, mają olbrzymie liście po latach, są silne - widziałaś u mnie. Ciemiernikom dobrze jest dać żyzną próchniczną glebę, choć cuchnące u mnie rosną na klepisku.
Oziminę posiałam, wiosną skopię. W tym roku zrezygnowałam z obornika w warzywniku w ogóle.
Ten żywopłot bukowy przydaje teraz blasku ogrodowi i fajnie okala sad i warzywnik.
jak jeszcze pogodnie i kolorowo masz w ogrodzie.
Dereniowa jest świetna, teraz montanty pięknie zardzewiały, grają z dereniami.
Czy ciemiernik cuchnący jest twardszy niż wschodni czy niger? Jak Twoje doświadczenia- mniej wymaga wilgoci?
Urzekający widok na szklarnię i okolice zza żywopłotu bukowego.
Piękna i nazwa jak dla mnie wyjątkowa bo pochodzi od założyciela ogrodu Nymans /byłam/ ponoć on ją wyselekcjonował. Nie mam magnolii ale ta by mi się podobała.
Kolorowe derenie pięknie dają teraz kolor.
Oglądałam dziś ciemiernika cuchnącego który kupiłam bo mnie namówiłaś - piękne ma liście teraz - na razie mały.
Magnolia Leonard Messel? Bedzie pani z niej zadowolona To rozowa piekna chmura kwiatow, przez koneserow uznawana za jedna z ladniejszych z rodziny magnolii.
Ewcia, dzięki za zdjęcia drzew. Siedzę i myślę... I wyobrażam sobie, ze mam większy ogród...
I pomarzyłam sobie o lasku brzozowym, ostatecznie rozsądek mówi mi nie. Za sucho, zbyt przepuszczalna ziemia. I grusze już mam, Zbyszek mi nie pozwoli na zmiany... A grusze mają kwiatki, potem owoce, a potem je zrzucają... Dlaczego, nie wiem... Muszę poczytać.
Ale ta fotka z tymi kolumnowymi mnie urzekła. Pokaże ci u mnie na zdjęciach, nad czym myślę... Dam znać, jak wstawię, bo najpierw wpadłam do Ciebie
Myślałam, że to buki... To są graby Fastigiata? Piękne. Jeszcze nie mam.
Magnolia u mnie jeszcze zielona. Dziś specjalnie na nią patrzyłam.
rdest od Kondzia i Andrzeja cudnie urósł i wciążjest piękny
jeszcze azalie Marushki. Też cudnie pokolorowane. Liście sprzątnięte. Magnolia wreszcie łysa . Te wielkie liście bardzo dobrze się zbiera i wyławia .
Mirka...jesteś ogrodowo zakręcona...jak się zaczytujesz...ja tak samo zaczytałam się u Ciebie...wspomniałaś u Katel, że szukasz drzewa, bez objawów mączniaka...klon, dereń i magnolia...to moje typy?
Woda w ogrodzie jest dla klonów, ma mniejszy wymiar dekoracyjny, ale klimat tworzy,
w zastępstwie za ukochanymi rh i azaliami
Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie
Poszalały te róże i jeżówki, jeszcze by kwitły, ale przymrozek zapowiadają to pościnam do wazonu.
To drzewo, o które pytasz to tulipanowiec.
Umbry w ubiegłym roku tak porządnie wybarwione miałam w połowie listopada, teraz takiego efektu nie będzie, bo choć kolor już łapią, to wiatr większość liści z nich zmiótł.
Tulipanów Formosa nie miałam wcześniej, ale one są z grupy Viridiflora, a swego czasu Magnolia mi pisała, że one powtarzają kwitnienie w kolejnych latach i się mnożą.
Zapraszam Kasiu, żeby słonko zaswieciło to jeszcze zdjęc tych kolorów zrobię Dużo jeszcze liści u mnie, grabie a ciągle mam nowych lisci pełno od sasiadów a tam na dębach i leszczynach jeszcze bardzo dużo liści. Pozdrawiam Kasiu
sadziłam 500 krosusów JOanny pod dwie ŚŚ. w ubiegłym roku sadziałam pod trzema pozostałymi. i chyba z 500 szafirków na tej rabacie z annabel i tawułamu brzozolistnymi