Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Anna i Ogród 17:33, 30 sie 2017
Do góry
Makao_J napisał(a)
Projekt na płasko

Ściana wodna wyszła szerokości 150 cm.

szkoda za sosne himalajska (9) wkładać cisy (19)...ona sam zrobi ci zywopłot ...zobacz u mnie sadzona w 2010r ...juz ma jakies 4-5 m szerokości sadzenie czegokolwiek za nia jest strata czasu i pieniędzy ...chyba ze byliny zadarniajace zeby ograniczyc chwast na tym placu

magnolia(10) i jezówki (21) przy sosnie to zły pomysł sosna wypije cała wodę ...sadz krzewy ... wkoło niej ...jasminowiec ...ja mam hortensje ...pierwszy rok ..nie wiem czy sie sprawdza

jedeloh (5) ..ona z sosna by mogła sasiadowac ...nie sadz jej z przodu rabaty ...najlepiej je cofnąć a przed nimi jezówki np.

PS. Aniu nie mam czasu teraz za duzo zeby poanalizować i ci pomóc w tworzeniu ...moze znajede chwile w przyszłym tygodniu ...do tego czasu moze sie wyklaruje jeszcze jakis wariant ..bo ten nie jest doskonały
Anna i Ogród 17:09, 30 sie 2017

Do góry
Ania - moje przemyślenia poniżej. W dobór roślin i ustawienie drzew głównych nie ingeruję. Delikatnie zmieniłam ustawienie krzewów. To tylko propozycja patrząc na ich wielkości i wybarwienia. Zaczęłabym od takiej mniejszej rabatki. Na zielono trawnik - w sumie tam mniej więcej gdzie teraz plac zabaw. Azalie i resztę zdążysz dokupić jeżeli uznasz, że za mało roślin jest i chcesz większą rabatę. Łatwiej powiększyć rabatę niż wykopać wszystko i gdzieś umieścić.

Prawa strona - dereń ładnie wygląda jak jest trochę cięty na wyższy a smuklejszy 2 m wys. x 1 m szerokości. Nabiera lepszych proporcji a ciąć go możesz 2-3 razy do roku bez jakiejkolwiek szkody wręcz z pożytkiem (nowe łodygi mocniej są wybarwione w zimę). Zostawiony sam sobie rozrasta się niemiłosiernie na boki, traci zwartość. Brakuje mi w tym prawym roku wyższego piętra do zrównoważenia tego buka na środku rabaty - może 2 graby te fastigiata do powtórzenia pomiędzy derenie? Nie wiem czy jest to tam możliwe.

Jaśminowiec jest za duży na front rabaty, przynajmniej ta odmiana. To wysoka odmiana przewieszająca się. W okresie kwitnienia musi mieć kontrastowe tło. Z dereniem się zleje. Dałabym go z lewej strony buka obok choiny zamiast hortensji. Cisy tam z tyłu wydają mi się niepotrzebne. Choinę dałabym bardziej z tyłu. Choina, magnolia i jaśminowiec zostawiłabym jako tło. Ew. dałabym cisy z lewej strony w rogu jeżeli będzie tam pusto.

Miskanty z lewej dałabym te Meidl a z prawej Memory - jeden gatunek z jednej strony bez ich mieszania. Albo odwrotnie bo Meild chyba jednolity w kolorze, lepiej z dereniami będzie wyglądać a Memory kwitną - lepiej po lewo je wyeksponować. Zamiast jaśminowca hortensje po takim lekkim łuku. Te przed bukiem trochę w innej linii. Wychodzi mi tam, że może być za mało 6 sztuk. Zależy od odmiany jaką wybierzesz. Hortensje maks. w 2 gatunkach. Pod bukiem białe (jedna odmiana się nie przebarwia, u Anuli Zany o niej było, nie pamiętam nazwy) a za rzeźbą mogą być jakieś bardziej się przebarwiające choć ja bardzo lubię moje połączenie derenia właśnie z hortensjami Anabelle strong, które teraz zielone się zrobiły. Tak spokojnie jest.

Lewa strona pod grabami bez zmian, zapewne jeszcze coś dodasz przed rozchodnikami bo do Strong Anabelle muszą być wyższe, mocniejsze odmiany aby ją utrzymać, a te często mają "nogi" niezbyt ciekawe - dziewczyny (ja też) dodają żurawki ale mogą być też trawy. Wyjdzie ci w praktyce, czy jest to potrzebne czy nie. Nie wiem co jest po lewej stronie przed miskantami to zakratkowane i nie wiem czy np. azalie tu mogą być (czy miskant i cisy mogą być obok kwasolubnych???? - sorry to nie są moje ulubione rośliny więc nie znam kompletnie ich wymagań).

Wydaje mi się też, że ta dolna Amanogawa potrzebuje wyższego piętra. Jak dasz buksy i trawy to będzie to wszystko płaskie z "masztem" w postaci drzewa pośrodku. Jeżeli już to mimo wszystko dałabym trawy na zewnątrz a buksy trochę w głębi i wyższe, na małych nóżkach. Tak jak są cisowe kule u Andżeliki. I mniejsza ich ilość wtedy, różne wysokości, wielkości kul. Beatles piszą że do 20 cm wysokości ale u Andżeliki chyba wyższy jest o ile kojarzę. Nie znam tej trawy. Brakuje mi tam czegoś o wysokości tak do 70-100 cm.

A - u Alicji w Moje małe wielkie marzenie jest hortensja z jeżówkami, w sensie przed hortensją. Bardzo ładnie to wygląda. U ciebie w obecnej formie są za hortensją chyba. Może tu przed hortki te 3 sztuki przed bukiem właśnie jeżówki dać zamiast rozchodników. Trochę inne zestawienie będzie niż te z boku pod grabami.

Jakbyś z Amanogawy chciała mieć kwitnącą kolumnę przez lato - puść na nią powojnik, który się pnie na wiosnę - włoski czy bylinowy. Na wiosnę kwitnie drzewo - w lato powojnik.

PS. sorry za długość wpisu. Cokolwiek zrobisz musi tobie się podobać. Podpowiedzi tego typu to tylko podpowiedzi. Plan w skali pomaga uporządkować myśli i wielkość roślin. Każda z nas poda ci swoją wizję tego co jej się podoba a mamy bardzo różny gust. Ja pewnie jak od początku bym projektowała tą rabatę to bym tam róże, byliny i platany i ambrowce jako drzewa umieściła bo coraz bardziej mi się podobają
Anna i Ogród 12:52, 30 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Na pewno nie jest to idealne i każdy posadziłby co innego i w innej formie ale wydaje mi się że tak powinno być w miarę dobrze.

Wiosną będzie łan azalii, magnolia i wiśnie Amanogawy - o cebulowych nie wspomnę

Potem ruszą trawy i jaśminowiec.

W lipcu łan jeżówek i hortensje.

Całym rokiem będą zimozielone kule.

Jak tak piszesz, to wydaje się ok. Ale jak patrzę na plan - mam obawy.
I to pomimo tego, że wbrew trendom ogrodowiskowym lubię ogrody mieszane, z dużą ilością gatunków, z krzewami, z roślinami sadzonymi w nieregularnych plamach, a nie grzeczniutko w rządku

Ścieżkę próbowałam rozrysować, ale wyszło średnio.

Chodziło mi o to, żeby nie tworzyć dwóch różnych ścieżek na tej rabacie, tylko jedną, meandrującą po rabacie, z tych samych płyt.
Tą ścieżkę do skrzynki pociągnęłabym tak naprawdę bardziej od szczytu, ale zdaje się że wchodziłaby wtedy w sosnę i magnolię.

Anna i Ogród 12:40, 30 sie 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Najważniejsze, ze eM podjął temat ścianki. Ciekawa jestem efektu koncowego-ale to rewolucja większa będzie

No, kilka dni temu mówiłam o 3 małych problemach.
Okazało się że na tej rabacie nic nie gra, wiele osób wciąż powtarzało że za dużo kolorów, że naćkane, że powinnam zaplanować całą rabatę a nie tylko ten jeden kawałek.
Wielu prosiło o rzut z góry więc wykonałam.

Ciężko to wszystko ogarnąć zwłaszcza że człowiek laikiem jest, nie ukończył żadnej szkoły ani kursów w tym kierunku.

Na pewno nie jest to idealne i każdy posadziłby co innego i w innej formie ale wydaje mi się że tak powinno być w miarę dobrze.

Wiosną będzie łan azalii, magnolia i wiśnie Amanogawy - o cebulowych nie wspomnę

Potem ruszą trawy i jaśminowiec.

W lipcu łan jeżówek i hortensje.

Całym rokiem będą zimozielone kule.

Byliny też będą ale ograniczę się do 2 -3 gatunków w łanach.
Anna i Ogród 07:44, 30 sie 2017

Do góry
Bardzo porządnie rozrysowane - plus
Nie ma jałowców ani zebrinusów - plus

Natomiast to co ja bym jeszcze przemyślała: ścieżki do ścianki i do skrzynki zrobiłabym takie same jak ta istniejąca.
Co to jest to zakreskowane pole przy skrzynce?
Z miskantów (14 i 15) wybrałabym jedną odmianę i jej się trzymała.
1 i 2 - wybrałabym albo daniki albo bukszpany, posadziła rzadziej i lekko "rozstrzelone" wzdłuż podjazdu, a nie tak w żywopłocik. Pomiędzy nimi wsadzić te beatlesy i jakieś inne trawki/byliny, które będą się wylewały na ścieżkę.

Aniu, nie bij. Nadal uważam, że z drzewami jest problem. Rozumiem że już porosły i pełnią określoną funkcję, więc nie proponuję rewolucji, ale magnolia kompletnie mi nie pasuje do sosny. Jak będą koło siebie, to ani jedna, ani druga się ładnie nie zaprezentuje.
Zrezygnowałabym z magnolii i z azalii na tej rabacie.

Czy o ściance już rozmawiałaś z eMem? Chodzi mi tylko żeby upewnić się, że prąd do pompy da się podciągnąć.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:07, 29 sie 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Plan Super....wow już oczami wyobraźni widzę....ale zdjęcia musisz wrzucić obowiązkowo
Wiesz, że paprotki (te domowe) w lidlu można było dostać

Będziesz jechała na giełdę???? Pamiętaj o przystanku w Trzebnicy

Moje trzcinniki na szczęście rdzy nie złapały...za to magnolia ma jakieś cholerstwo i skręcają sie jej listki

Mam nadzieję, że wykonanie będzie równie efektowne jak pomysł

Paprotki dzisiaj w L. widziałam
Na giełdę nie będę jechała bo paprocie mam w lesie a po kilka gipsówek nie opłaca mi się jechać do W.

Aniu czy Ty może myślałaś o Wojsławicach?
Anna i Ogród 19:46, 28 sie 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Aniu a dorysowałabyś osie widokowe? Skąd i na co spoglądasz. I czy mogłabyś spróbować plan zrobić w skali na kratkowanym papierze? Łatwiej ci będzie wymiary zachować. Zaznacz przynajmniej orientacyjne kierunki świata - widać wtedy kiedy i gdzie cień będzie a gdzie słońce.
Podglądam twój wątek dla pięknych kolorowych rabat choć się nie odzywam (już taki typ jestem) i obserwuję teraz zmagania z tą rabatą - ty jedną rabatę masz taką jak pół mojego ogrodu! Ogromna jest i przez to dosyć trudna do ogarnięcia. Ogólnie 6 metrów rabaty na głębokość bardzo ciężko zagospodarować apotem poruszać się po rabacie.

To co mi chodzi po głowie czytając i patrząc na plany - rysujesz wielkość roślin obecnie, no może za 2-3 lata a chyba trzeba by było pomyśleć docelowo, szczególnie drzewa bo te ciężko się przesadza. Oczywiście ciąć można ale czy chcesz wchodzić na kilka metrów? Buk docelowo będzie miał ok. 10-15 metrów wysokości i do 3 metrów szerokości - na 100% chcesz go mieć na środku szerokości rabaty? Ogromne drzewo. Amanogawa 5-7 metrów wysokości i 1-2 szerokości. Ładnie wyglądają 3 sztuki obok siebie jako tło lub z tyłu rabaty przed zimozielonym tłem. Tu ta na środku samotnie mi wygląda i docelowo częściowo przesłoni to co za nią. Magnolia Susan szeroka rośnie do 2-3 metrów - to kawał krzaka do 2,5-4 metrów wysokości. Można ciąć ale z umiarem. Tnąc pozbawiasz się części potencjalnych kwiatów. Świerk serbski - dobrze by znać odmianę aby wiedzieć ile docelowo zajmie. Tu rozbieżność jest bardzo duża w rozmiarach.

Ścianka - przy tak dużej rabacie i ścianka powinna mieć słuszne rozmiary i dobrze, żeby ją było widać. Zerknij na ogród Reni
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1793
Inny klimat ogrodu ale szerokość rabaty podobna. Sporo przestrzeni, ścianka wyeksponowana jako główny element aranżacji. Mała u ciebie się po prostu zgubi na 20 metrowej rabacie.

I ostatni element - rabatki, które robiłam z roślin, które akurat miałam pod ręką i musiałam upchnąć bo mi było szkoda zawsze przerabiałam, prędzej czy później. Te robione z planem od początku do końca bardzo mi się podobają i z przyjemnością na nie patrzę. Wiem, że nic na siłę nie powinno się robić i czasami warto poczekać aż pomysł po prostu się skrystalizuje. Na wiosnę jest bardzo dobry czas na rewolucje na rabacie a zima na przemyślenia długa. Trzymam kciuki

No różę wiatrów mogłam narysować -fakt

Góra kartki - wschód
Dół kartki - zachód
Lewa strona - północ
Prawa strona - południe

Osie widokowe.
Jedną na pewno jest altana a jeśli chodzi o tą rabatę nad którą pracuję to niestety ale zawsze patrzę właśnie w to miejsce więc pomyślałam o postawieniu tu tej ściany. Nie musi być aż tak duża jak u Reni a raczej zatopiona w roślinach.

Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi ale mam taką nadzieję - choć pewnie nie jest to prawidłowe moje myślenie ale...

Masz rację że ściana wodna zniknie na tej rabacie ale chodzi też o to by było ją widać z altany i w tym przypadku będzie punktem centralnym osi widokowej z altany.

Wiem że buk będzie duuużym drzewem. Zostawiliśmy mu sporo miejsca na rozrośnięcie. Ma zasłonić dom sąsiadów i nawet połączyć się z wiśnią Amanogawą. Na razie nie rośnie zbyt szybko nawet powiedziałabym że prawie wcale a ma 3 lata.

Anna i Ogród 18:08, 28 sie 2017

Do góry
Aniu a dorysowałabyś osie widokowe? Skąd i na co spoglądasz. I czy mogłabyś spróbować plan zrobić w skali na kratkowanym papierze? Łatwiej ci będzie wymiary zachować. Zaznacz przynajmniej orientacyjne kierunki świata - widać wtedy kiedy i gdzie cień będzie a gdzie słońce.
Podglądam twój wątek dla pięknych kolorowych rabat choć się nie odzywam (już taki typ jestem) i obserwuję teraz zmagania z tą rabatą - ty jedną rabatę masz taką jak pół mojego ogrodu! Ogromna jest i przez to dosyć trudna do ogarnięcia. Ogólnie 6 metrów rabaty na głębokość bardzo ciężko zagospodarować apotem poruszać się po rabacie.

To co mi chodzi po głowie czytając i patrząc na plany - rysujesz wielkość roślin obecnie, no może za 2-3 lata a chyba trzeba by było pomyśleć docelowo, szczególnie drzewa bo te ciężko się przesadza. Oczywiście ciąć można ale czy chcesz wchodzić na kilka metrów? Buk docelowo będzie miał ok. 10-15 metrów wysokości i do 3 metrów szerokości - na 100% chcesz go mieć na środku szerokości rabaty? Ogromne drzewo. Amanogawa 5-7 metrów wysokości i 1-2 szerokości. Ładnie wyglądają 3 sztuki obok siebie jako tło lub z tyłu rabaty przed zimozielonym tłem. Tu ta na środku samotnie mi wygląda i docelowo częściowo przesłoni to co za nią. Magnolia Susan szeroka rośnie do 2-3 metrów - to kawał krzaka do 2,5-4 metrów wysokości. Można ciąć ale z umiarem. Tnąc pozbawiasz się części potencjalnych kwiatów. Świerk serbski - dobrze by znać odmianę aby wiedzieć ile docelowo zajmie. Tu rozbieżność jest bardzo duża w rozmiarach.

Ścianka - przy tak dużej rabacie i ścianka powinna mieć słuszne rozmiary i dobrze, żeby ją było widać. Zerknij na ogród Reni
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1793
Inny klimat ogrodu ale szerokość rabaty podobna. Sporo przestrzeni, ścianka wyeksponowana jako główny element aranżacji. Mała u ciebie się po prostu zgubi na 20 metrowej rabacie.

I ostatni element - rabatki, które robiłam z roślin, które akurat miałam pod ręką i musiałam upchnąć bo mi było szkoda zawsze przerabiałam, prędzej czy później. Te robione z planem od początku do końca bardzo mi się podobają i z przyjemnością na nie patrzę. Wiem, że nic na siłę nie powinno się robić i czasami warto poczekać aż pomysł po prostu się skrystalizuje. Na wiosnę jest bardzo dobry czas na rewolucje na rabacie a zima na przemyślenia długa. Trzymam kciuki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:50, 28 sie 2017

Do góry
Plan Super....wow już oczami wyobraźni widzę....ale zdjęcia musisz wrzucić obowiązkowo
Wiesz, że paprotki (te domowe) w lidlu można było dostać

Będziesz jechała na giełdę???? Pamiętaj o przystanku w Trzebnicy

Moje trzcinniki na szczęście rdzy nie złapały...za to magnolia ma jakieś cholerstwo i skręcają sie jej listki
Mój zielony świat 21:10, 27 sie 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Świetna jest ta szałwia!

A czy to na pewno szałwia???, bo mnie sie wydaje ze lobelia. Piekne zdjecia Justynko robisz, ogród zachwyca i magnolia wyjątkowy okaz.Pozdrówka.
Mój zielony świat 19:18, 27 sie 2017

Do góry
I jeszcze raz magnolia grandiflora
Bardzo cieszy mnie jej kwitnienie! To jedno z ważniejszych w tym sezonie w moim ogrodzie

Pszczoły dosłownie oszalały. Uwijały się jak zwariowane. Tak na nią naskoczyły, że postrącały wszystkie pręciki. Zapach był tak intensywny i cudny, nie dziwie się, że je skusiło. Ciekawe jakby smakował miód magnoliowy
Dziewięciopłatkowa ogromna piękność

Moja glebo terapia 19:04, 27 sie 2017

Do góry
Magnolia lubi jesienia wypuscic kilka kwiatow. Tutaj w Niemczech to dosc spotykane 'zjawisko'. Podobnie jak rododendrony. Po 'niesfornej' tegorocznej wiosnie wiele roslin 'czuje niedosyt' i zakwita poraz drugi. Tutaj mowimy, ze w ten sposob przygotowuja sie na 'sroga zime'.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:10, 27 sie 2017

Do góry
Ola...a gdzie magnolia?
Kwiaty we włosach 00:34, 27 sie 2017

Do góry
druga krzewuszka, z tyłu ognik

rabata cały czas w modernizacji, dzisiaj dosadziłam następne 2 jeżówki

biedronkowy clematis, z drugiej strony pergoli róża New dawn j magnolia Susan

pęcherznica i reszta rabaty

Ogród pod lasem 21:05, 25 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Kiedyś Magnolia mi polecała na cienistą jarzmianki. Cudne są. Ale wg tego co radziła Magnolia, to albo tawułki, albo jarzmianki.
U mnie tawułki dobrze sobie radzą. Ale jarzmianki... mniam, mniam.

Ogrodowych hortensji pewnie nie chcesz? Dałyby radę.

A może po prostu zrób hostowisko?
Ile masz tych ciemierników ode mnie?

Tawułki mam w innym miejscu, bardzo ładnie rosną. Jarzmianki nie robiły na mnie wrażenia, jakieś malutkie te kwiatki, ale może gdyby więcej posadzić? Pomysł całkiem, całkiem.
Hosty na pewno też posadzę, bo co innego w takim miejscu... Ciemierników mam chyba 6? Czy 7?
Ogrodowych nie chcę, wiem, że nie będę okrywała.

MirellaB napisał(a)
Piękne zawilce Chyba zaproszę je do swojego ogrodu

MirellaB napisał(a)
Kto podpowie czy można jeszcze sadzić trawy?

Zawilce naprawdę obłędne To mój pierwszy sezon z nimi, naprawdę nie wiem dlaczego wcześniej nie kupiłam.

A trawy posadziłam. Dziś nawet 3 przesadziłam, żeby zawilce miejsce miały. Podlałam Korzonkiem i mam nadzieję, że dadzą radę. A jak nie to trudno, z naturą się kopać nie będę.

mrokasia napisał(a)
No kochana, działasz jak błyskawica!!!
Ja jutro mam mega dzień tujowo-qpowy .

No co Ty, sama nie dałabym rady. Oleg mi pomógł z kopaniem, trochę korzeni też trzeba było powyciągać.
Jutro rób fotki z akcji koniecznie!

inka74 napisał(a)
To z tych dużych zawilców tam już wiele nie zostało Młody miał miejsce jeszcze? Miło po prostu sprawić komuś taką frajdę. I prawda, że sztuki obłędne. Ja też jedną przygarnęłam )))

Kawę zawsze chętnie wypiję a jak jeszcze do kawy ogród można obejrzeć to z największą przyjemnością

No jakoś się zmieścił haha Radość mam ogromną, także jeszcze raz Ci dziękuję, że o mnie pamiętałaś! I zapraszam jak będziesz miała czas. Faktycznie szybko się jedzie, wracałam jakieś 30 minut.
Ogród pod lasem 19:33, 25 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Kiedyś Magnolia mi polecała na cienistą jarzmianki. Cudne są. Ale wg tego co radziła Magnolia, to albo tawułki, albo jarzmianki.

jarzmianki cien lubią ? na sloncu im niedobrze bedzie ?
Ogród pod lasem 19:18, 25 sie 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Na azaliową pomysłu nie mam. Na pewno będą ciemierniki od Tess, a dalej nie wiem.

Mirkowy ogród (początki) 13:14, 25 sie 2017

Do góry
Tak sobie teraz zakwitła Magnolia u mnie w pracy.
Jest ogromna sięga do 1 piętra.W maju kwiaty podmarzły to teraz nadrabia

Anna i Ogród 23:20, 24 sie 2017

Do góry
Tak sobie myślę...a gdybym to tak pogrupowała?

1 - miskanty giganteusy Meild 2 sztuki i Memory 2 szt i może molinie bo mam
2 - te różowe jeżówki
3 - w nogach traw ten owies wiecznie zielony

4 - hortensje Vanilki (2szt bym dokupiła) w nogach te bordowe kółka to rozchodniki
5 - berberysy Helmond Pillar

Przy sośnie
6 - Zebrinusy 3 szt
7 - tawuły żółte

8 - magnolia Susan
9 - buk Purple Dawyck
10 - ściana z ognika

To by podzieliło całość na część szarości, część różu i bordowego oraz część żółtego. A dalej nie wiem

Do małej rabaty mogłabym dosadzić Hortensje Diamantino. Osiąga około 1 metra wysokości.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:46, 24 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

O widzisz, to się nazywa planowanie na papierze . Wszystko wychodzi dopiero w plenerze .
Ale wiesz, ten pomysł z kulkami i evergoldami w szerszej części jest bardzo fajny. Wtedy w wąskiej części lawenda i ja bym spróbowała z rozchodnikami pod murem.
Ta magnolia tam to rzeczywiście trochę nieteges...

Przytuliłam rozchodniki do muru i niefajnie to wyglądało, pas zrobił się jeszcze węższy i nieproporcjonalny. Spróbuję jeszcze raz jak oczyszczę dokładnie teren
Z tym planowaniem to rzeczywiście najlepiej na żywca ale jakiś wyjściowy pomysł być musi bo inaczej to kociokwik gwarantowany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies