Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Catalinasdiary 14:03, 28 sie 2017

Potwierdzam. Mieć takie wsparcie to dużo Witaj. Nie wiem czy się u Ciebie witalam, bo podglądam z ukrycia. Czytałam Wasze rozważania o rabacie. Trochę czasu i na wiosnę bedzie wiadomo co zrobić
Makao_J 15:43, 28 sie 2017

Kasiu chyba tak

Witaj Catalinasdiary.
Makao_J 15:54, 28 sie 2017

No dobra raz kozie śmierć (gorzej już chyba nie będzie niż jest ) wymyśliłam takie coś

Z ognikiem spróbuję bo mam 3 krzaki. Będę cięła jako ekran.

Ściana wodna po prawej pod WAmanogawy. Zaraz za nią miskant Meild a po jego bokach Memory.

Na jednym z przykładowych projektów Danusi widziałam pas dereni, pas hortensji a potem pas różaneczników. U mnie różaneczniki się nie sprawdzą bo to słoneczna rabata więc pomyślałam o sporej ilości azali wielkokwiatowych. No i część z trawami ozdobnymi i cisy przy nich w formie formowanych kolumn by zimą nie było za łyso.

Liczę na Wasze opinie.

Toszka jeśli zajrzysz to wal prost z mostu. Magnolię przesadzę na lewą stronę sosny wśród azalii. Będę tą część ostro zakwaszać.
inka74 18:08, 28 sie 2017

Aniu a dorysowałabyś osie widokowe? Skąd i na co spoglądasz. I czy mogłabyś spróbować plan zrobić w skali na kratkowanym papierze? Łatwiej ci będzie wymiary zachować. Zaznacz przynajmniej orientacyjne kierunki świata - widać wtedy kiedy i gdzie cień będzie a gdzie słońce.
Podglądam twój wątek dla pięknych kolorowych rabat choć się nie odzywam (już taki typ jestem) i obserwuję teraz zmagania z tą rabatą - ty jedną rabatę masz taką jak pół mojego ogrodu! Ogromna jest i przez to dosyć trudna do ogarnięcia. Ogólnie 6 metrów rabaty na głębokość bardzo ciężko zagospodarować apotem poruszać się po rabacie.

To co mi chodzi po głowie czytając i patrząc na plany - rysujesz wielkość roślin obecnie, no może za 2-3 lata a chyba trzeba by było pomyśleć docelowo, szczególnie drzewa bo te ciężko się przesadza. Oczywiście ciąć można ale czy chcesz wchodzić na kilka metrów? Buk docelowo będzie miał ok. 10-15 metrów wysokości i do 3 metrów szerokości - na 100% chcesz go mieć na środku szerokości rabaty? Ogromne drzewo. Amanogawa 5-7 metrów wysokości i 1-2 szerokości. Ładnie wyglądają 3 sztuki obok siebie jako tło lub z tyłu rabaty przed zimozielonym tłem. Tu ta na środku samotnie mi wygląda i docelowo częściowo przesłoni to co za nią. Magnolia Susan szeroka rośnie do 2-3 metrów - to kawał krzaka do 2,5-4 metrów wysokości. Można ciąć ale z umiarem. Tnąc pozbawiasz się części potencjalnych kwiatów. Świerk serbski - dobrze by znać odmianę aby wiedzieć ile docelowo zajmie. Tu rozbieżność jest bardzo duża w rozmiarach.

Ścianka - przy tak dużej rabacie i ścianka powinna mieć słuszne rozmiary i dobrze, żeby ją było widać. Zerknij na ogród Reni
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1793
Inny klimat ogrodu ale szerokość rabaty podobna. Sporo przestrzeni, ścianka wyeksponowana jako główny element aranżacji. Mała u ciebie się po prostu zgubi na 20 metrowej rabacie.

I ostatni element - rabatki, które robiłam z roślin, które akurat miałam pod ręką i musiałam upchnąć bo mi było szkoda zawsze przerabiałam, prędzej czy później. Te robione z planem od początku do końca bardzo mi się podobają i z przyjemnością na nie patrzę. Wiem, że nic na siłę nie powinno się robić i czasami warto poczekać aż pomysł po prostu się skrystalizuje. Na wiosnę jest bardzo dobry czas na rewolucje na rabacie a zima na przemyślenia długa. Trzymam kciuki
zoja 18:49, 28 sie 2017

Aniu mi sie podoba
Sa szpalery i plamy i wyzsze punkty pomysl ze sciamka widna tez super
Szkoda, ze zrezygnowalas z ulubionego czyscca...
Makao_J 19:46, 28 sie 2017

inka74 napisał(a)
Aniu a dorysowałabyś osie widokowe? Skąd i na co spoglądasz. I czy mogłabyś spróbować plan zrobić w skali na kratkowanym papierze? Łatwiej ci będzie wymiary zachować. Zaznacz przynajmniej orientacyjne kierunki świata - widać wtedy kiedy i gdzie cień będzie a gdzie słońce.
Podglądam twój wątek dla pięknych kolorowych rabat choć się nie odzywam (już taki typ jestem) i obserwuję teraz zmagania z tą rabatą - ty jedną rabatę masz taką jak pół mojego ogrodu! Ogromna jest i przez to dosyć trudna do ogarnięcia. Ogólnie 6 metrów rabaty na głębokość bardzo ciężko zagospodarować apotem poruszać się po rabacie.

To co mi chodzi po głowie czytając i patrząc na plany - rysujesz wielkość roślin obecnie, no może za 2-3 lata a chyba trzeba by było pomyśleć docelowo, szczególnie drzewa bo te ciężko się przesadza. Oczywiście ciąć można ale czy chcesz wchodzić na kilka metrów? Buk docelowo będzie miał ok. 10-15 metrów wysokości i do 3 metrów szerokości - na 100% chcesz go mieć na środku szerokości rabaty? Ogromne drzewo. Amanogawa 5-7 metrów wysokości i 1-2 szerokości. Ładnie wyglądają 3 sztuki obok siebie jako tło lub z tyłu rabaty przed zimozielonym tłem. Tu ta na środku samotnie mi wygląda i docelowo częściowo przesłoni to co za nią. Magnolia Susan szeroka rośnie do 2-3 metrów - to kawał krzaka do 2,5-4 metrów wysokości. Można ciąć ale z umiarem. Tnąc pozbawiasz się części potencjalnych kwiatów. Świerk serbski - dobrze by znać odmianę aby wiedzieć ile docelowo zajmie. Tu rozbieżność jest bardzo duża w rozmiarach.

Ścianka - przy tak dużej rabacie i ścianka powinna mieć słuszne rozmiary i dobrze, żeby ją było widać. Zerknij na ogród Reni
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1793
Inny klimat ogrodu ale szerokość rabaty podobna. Sporo przestrzeni, ścianka wyeksponowana jako główny element aranżacji. Mała u ciebie się po prostu zgubi na 20 metrowej rabacie.

I ostatni element - rabatki, które robiłam z roślin, które akurat miałam pod ręką i musiałam upchnąć bo mi było szkoda zawsze przerabiałam, prędzej czy później. Te robione z planem od początku do końca bardzo mi się podobają i z przyjemnością na nie patrzę. Wiem, że nic na siłę nie powinno się robić i czasami warto poczekać aż pomysł po prostu się skrystalizuje. Na wiosnę jest bardzo dobry czas na rewolucje na rabacie a zima na przemyślenia długa. Trzymam kciuki

No różę wiatrów mogłam narysować -fakt

Góra kartki - wschód
Dół kartki - zachód
Lewa strona - północ
Prawa strona - południe

Osie widokowe.
Jedną na pewno jest altana a jeśli chodzi o tą rabatę nad którą pracuję to niestety ale zawsze patrzę właśnie w to miejsce więc pomyślałam o postawieniu tu tej ściany. Nie musi być aż tak duża jak u Reni a raczej zatopiona w roślinach.

Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi ale mam taką nadzieję - choć pewnie nie jest to prawidłowe moje myślenie ale...

Masz rację że ściana wodna zniknie na tej rabacie ale chodzi też o to by było ją widać z altany i w tym przypadku będzie punktem centralnym osi widokowej z altany.

Wiem że buk będzie duuużym drzewem. Zostawiliśmy mu sporo miejsca na rozrośnięcie. Ma zasłonić dom sąsiadów i nawet połączyć się z wiśnią Amanogawą. Na razie nie rośnie zbyt szybko nawet powiedziałabym że prawie wcale a ma 3 lata.

Makao_J 19:49, 28 sie 2017

zoja napisał(a)
Aniu mi sie podoba
Sa szpalery i plamy i wyzsze punkty pomysl ze sciamka widna tez super
Szkoda, ze zrezygnowalas z ulubionego czyscca...

Dzięki Zoju. Choć trochę jestem przerażona wysokością buka jak podała Iwonka.
20:16, 28 sie 2017
oglądam plan ...analizuję ...chyba nie ogarniam tego ....dużo się dzieje ...nie wiem czy wspieram tą wersję ?

wiem jedno runianka w poblizu bylin czy jezówek lub nawet traw ...moze zawalic to wszystko i zdominowac rabatę ...runianke najlepiej sadzic pod krzewami

Aniu Weź kartkę w kratkę i narysuj ta rabate w skali ...widziana z góry ....bo wykaz roslin juz jest ale warto przy tym wykazie napisac ile szt czego juz masz a plan zakupowy pomiń

Makao_J 20:38, 28 sie 2017

Cały kształt rabaty jest przekalkowany ze zdjęcia które robiłam więc raczej wielkość i rozmieszczenie dużych roślin jest na miejscu. Dorysowałam do nich resztę.

Mogłabym spróbować na kartce w kratkę ale ja cienka jestem z geodezyjnych pomiarów Zobaczę, może choć spróbuję.

Rozkład roślin tak jak widać a sztuki będę mierzyć jak przyjdzie czas na daną część.

edit: uwagę o runiance zakodowałam

jolanka 20:58, 28 sie 2017

Troche trudno mi się rozeznać w tych nasadzeniach. Też bym wolała tak na "płasko" Wydaje mi się, że runianka nie da w tym miejscu rady bo chyba sloneczko będzie miala. I Amonogawy tez bym na srodku nie dawala