Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Na zielonej... trawce :) 20:18, 11 lis 2017

Do góry
Hej Angel .
Ładny masz ogród o każdej porze roku .
Wzrok przyciągają rozplenice, miskanty, żurawki ale i iglaki , szczególnie kule i stozki. Dodam, że ładna kosteczka i obwódki regularne ,takie równiutkie owalne, wrza z owalną linią trawników wprowadzają harmonię.
Jednak musi byc całość zgrana, żeby był taki efekt.
Każda roślina jest piękna ale, np. same brzozy nic nie dadzą. Ktoś posadzi u siebie brzozy z miskantami itd, ale efektu takiego nie osiągnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:10, 11 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak masz wokół to nie potrzebujesz u siebie , u nas deficyt drzew więc sadzimy własne Brzozy , wierzby płaczące i dziuplowe, dęby, sosny i buki to nasze ulubione drzewa

Las u Was pożądany Pięknie brzózki strzeliły!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 11 lis 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Nić dziwnego, to to piękne drzewa.I tak pięknie w nasz polski krajobraz wkomponowane od wieków.
Ja ich u siebie nie sadzę.Ale wokół mam ich pełno.

Jak masz wokół to nie potrzebujesz u siebie , u nas deficyt drzew więc sadzimy własne Brzozy , wierzby płaczące i dziuplowe, dęby, sosny i buki to nasze ulubione drzewa
Ptasi gaj 18:13, 11 lis 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Fakt, na cieplejsze dni to juz nie ma co liczyc. I tak nie jest źle tej jesieni, tylko raz przymrozek był do tej pory ( wielkopolska). Codziennie powyżej 5st. , tak przeważnie 10st, 13st, 7st i tak się kręci temp. na plusie.

Nie bylo jeszcze mrozu. Ale jesien deszczowa. Temperatura kreci sie ok 10 stopni wiec pod tym wzgledem ie mozna narzekac.
Brzozy przez wiatry szybko zaczely tracic liscie, ale tez dlugo sa jeszcze na drzewach, wkec jeszcze smieca.
Wstrzymuje sie z odkurzaniem, bo jeszcze mam liscie na drzewach.
Na zielonej... trawce :) 13:22, 11 lis 2017

Do góry
Kocham brzozy, kocham rozplenica, kocham Twój ogród !

A jak się pojawi pawilon to się prezprowadzę do Ciebie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:49, 11 lis 2017

Do góry
Brzozy to jedne z moich ulubionych drzew

Nić dziwnego, to to piękne drzewa.I tak pięknie w nasz polski krajobraz wkomponowane od wieków.
Ja ich u siebie nie sadzę.Ale wokół mam ich pełno.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:36, 11 lis 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Sylwia jakoś nie zauważam Dla mnie wciąż masa pięknych kolorów i jeszcze piękniejszych widoków

Pozdrawiam

Brzozy dosyć szybko rosną, prawda?

Dzięki Radziu:0 Tak u mnie brzozy rosną szybko. Pierwsze posadzone w podwórku 4 lata temu maja ze trzy metry wysokości już, ale są bardzo strzeliste bo o światło musiały walczyć. Te w brzeziniaku maja światła pod dostatkiem .....
W zasadzie to liczę na ładne korony wszystkich moich drzew bo żadnemu światła raczej nie brak , a wszystkie małe jeszcze
Prawie - jak ogród 22:33, 10 lis 2017

Do góry
Ah te brzozy, spać przez nie nie mogę. W poniedziałek o obdzwonię wszystkie okoliczne szkółki w promieniu 50 km, muszę znaleźć trzy bialutkie doorenboski do stówki

Ogród to studnia bez dna, teściowa mojej przyjaciółki mówi ze W ogrodzie ma zakopanego mercedesa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:29, 10 lis 2017

Do góry

kolorów ubywa, ale coś tam jeszcze cieszy oko

Sylwia jakoś nie zauważam Dla mnie wciąż masa pięknych kolorów i jeszcze piękniejszych widoków

Pozdrawiam

Brzozy dosyć szybko rosną, prawda?
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:08, 10 lis 2017

Do góry
iwka napisał(a)
mam fioła na punkcie traw, jeszcze kilka nie cykniętych, testuję ich wytrzymałość u mnie

To ja będę u Ciebie stałym gościem. Ostatnio też tylko trawska kupuję (przepraszam, brzozy się jeszcze trafiły)
Prawie - jak ogród 22:01, 10 lis 2017

Do góry
Ewcia - dzięki

Kasia - no, kosztuje, niestety... Odkładałam całe lato na leżaki, czekałam na promocję i się nie doczekałam, więc stwierdziłam, ze na brzozy część kasy przeznaczę. I tak poszalałam A ja raczej z tych, co to bardziej cierpliwość ćwiczą i mikroroślinki kupują Jak to się pozmieniało...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:32, 10 lis 2017

Do góry
A tu śliwy pissardi, małe jeszcze i do wyprowadzenia.

Po posadzeniu było już ciemno, stąd brak zdjęć po. Nadrobić jutro.

Na wiosnę muszę obsadzić te dwie rabaty trawami niskimi i wysokimi i jeżówkami żeby dodać im lekkości. A no i oczywiście w róg trzy brzozy doorenbos, chyba że jeszcze w przyszłym tygodniu znajdę, to będą jeszcze w tym roku.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:53, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)
fotki przepiękne jesienne kolory zachwycają

Dla odmiany trochę bieli z brzozy Doorenbos
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:01, 10 lis 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
Agatko, podziwiam Twoją piękną jesień
Cudnie ogniste te klony

Aniu ognisto już nie jest liście gdzieniegdzie jeszcze dyndają na gałązkach tutaj na przykładzie brzozy Doorenbos

Ogród Muszelki 11:47, 10 lis 2017

Do góry
Muszelka foty z gor piekne, oceanarium bardzo piekne - kolorowe rybki.

U mnie tez brzozy jeszcze smieca i nje moge siatki z oczka zdjac. Jutro przy doerej pogodzie moze sie uda zwir odkurzyc.

Ogród z łezką II 10:59, 10 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja nie moge jak ty masz wszystko już posprzątane trawki powiązane.
Wyglądają jak wojsko przed defiladą.
Czym wiążesz trawy to jakaś taśma zaciskowa czy co. Trawy wąskie to można bo moje to jak matrioszki powiązane takie pękate rozrosły się. Rozplenice wyższe ode mnie a na szerokość takie same.
Jeszcze mam jedną do powiązania ale musze kupić jakiś grubszy sznur, albo szpagat do snopowiązałki.
Kasiu a róże to na taką wysokość obcinasz a wiosną też obcinasz czy takie zostawiasz.
Ja mam jeszcze sporo roboty najgorsze te liście w żwirze
Znowu mam zalane lało przez dwa dni środa i czwartek w zeszłym tygodniu i sporo czasu poświęcam usunięciu wody więc mnie bierze mierzwa.
Byłam na Śląsku to tam tylko w czwartek tak lało a tu półtora dnia i to rzęsisty deszcz. Pola pozalewane i ta woda do mnie spływa w jednym rogu działki mam bagno. Reszta zmeliorowana więc jest dobrze.
Pozdrawiam

Sposób wiązania traw opatentował mój leniwy syn, jak mi trzymał kiedyś trawy do wiązania sznurkiem Wymyślił wtedy trytytki (zresztą wiem, że sporo osób na forum teraz już trytytkami wiąże). Szybko idzie Bywa, że łączymy 3 trytytki razem, jedna rzadko starcza. Nawet te najdłuższe nie wystarczają...
Z tego wynika, że myślenie co by tu zrobić, żeby się nie narobić skutkuje
Róże tnę na tak do pół uda teraz. Wiosną właściwe cięcie dopiero. Ja tnę krótko wiosną, tak na 3-4 oczka.
Liście na kamyczkach mam tylko w łezce, to zbieram ręcznie. Na wiosnę mi druga łezka dojdzie...ale jeszcze dam radę ręcznie.

Może w tym rogu posadź jakieś brzozy, wierzby albo inne pijoki? Na pewno częściowo rozwiązało by to sprawę...

Odpozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:21, 10 lis 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Niesamowicie szybko te brzozy rosną

Też jestem mile zaskoczona, ale podejrzewam o to tempo gnojóweczkę z pokrzyw bo co roku dostają
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:06, 10 lis 2017

Do góry
Niesamowicie szybko te brzozy rosną
Ogród bacowej 00:33, 10 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

szok!
ale piękne zestawienie w sumie takich naszym podstawowych ogrodowiskowych roślin a ty zrobilaś z nich mega rabatę! niesamowiete..
jakie masz tam jeżówki? mialabyś moze trochę nasionek? swietne sa takie neutralne..i ta ilość! a drzewa jakie tam rosną?
podpowiedz mi Ewa jakie drzewa generalnie masz i które szczegolnie polecasz?
dużo pytań ale ja analityk jestem i lubię konkret

Ania, tam są zwykłe białe jeżówki,i już są dawno ścięte. Nie zostawiam ich na nasiona bo strasznie się rozsiewają. Kiedyś jak miałam ich mało to zostawiałam na zimę , teraz nie.

Na tej rabacie rosną trzy odmiany klonów: bordowy Krismos King , zielony Leopoldii i żółty , nie pamiętam nazwy ( miałam kiedyś taką fazę" kolorowych jarmarków").

Generalnie w ogrodzie mam dużo drzew; chyba z 9 gatunków klonów, wiąza, 3 gatunki grabów,lipę odmianową. 4 odmiany brzozy, wiśnie Nigre, rajską jabłonkę, buki. Sumaka, parę odmian świerków, sosny, modrzewie, tulipanowce.
No taki trochę mam groch z kapustą .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:50, 09 lis 2017

Do góry
Brzozy to jedne z moich ulubionych drzew
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies