Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne Stałam się miłośniczką ciemierników
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:11, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na opasce zapewne napisali przy jakiej temperaturze? Czy nie napisali? Ja nigdy nie wieszałam więc nie wiem

Właśnie o tej temperaturze nie napisali. O wszystkim innym tak. Ale pisali, że do końca marca chyba? Więc może jak mrozu nie będzie to zawiesimy w najbliższych dniach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 14 mar 2020

Do góry
Na opasce zapewne napisali przy jakiej temperaturze? Czy nie napisali? Ja nigdy nie wieszałam więc nie wiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:51, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Siły są przy tak przyjemnej robocie, aż jestem zdziwiona, że to początki a pielenie i sadzenie nie powoduje bólu rąk czy nadgarstków. Kilka miejsc już na tip top, a nawet odwodnienie zrobione. W szklarni folia zdjęta a w sobotę mróz...ale włączę ogrzewanie na dwa dni.

Ja też tak mam, przy pracy w ogrodzie siły mi przybywa. Radzę sobie nawet z wykopaniem np. 10 letniego krzewu. I to wcale nie do wyrzucenia lecz do przesadzenia. Trochę szpadlem, trochę piłką do piłowania desek, na folię i jakoś poszło. Mam nadzieję, że krzew to przeżyje.
W ogrodzie robię to co akurat trzeba zrobić. Nie cierpię za to robić oprysków.

Danusiu, kupiłam te opaski z dobroczynkiem gruszowym. Mam w planach zawiesić je na Conicach, jałowcach płożących, sośnie, cisach, może na wiązie ( chyba Jaculine ... nie pamiętam (?). Czy na śliwach wiśniowych, dereniach, jaśminowcach, kalinach koralowych, wiśniach Umbraculivera, tujach Smaragdach też jest jakiś cel? Jeśli oczywiście zostanie bo mam tylko 25 sztuk.
Czy już teraz można zawieszać czy inny termin jest lepszy?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:22, 14 mar 2020

Do góry
Staw wyczyszczony, obcięte martwe liście. Czekamy na wzrost temperatury
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:22, 14 mar 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:21, 14 mar 2020

Do góry
Po cięciu traw powstała taka wielka góra

A rabaty czyste

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:17, 14 mar 2020

Do góry
Tak wyglądają

Choroby klonów, klon - Acer 21:05, 14 mar 2020

Do góry
Czytaj powyżej, gruzełek cynobrowy.
Choroby klonów, klon - Acer 21:03, 14 mar 2020

Do góry
PiotreKrk napisał(a)
Dzień dobry
Proszę o pomoc, po zimie zauważyłem na pniu naszego klona kulistego szczepionego na pniu uszkodzenia jak na zdjęciach, kora się rozchodzi i pojawiły się małe pomarańczowe kropki. Drzewko ma już 3 lata od zasadzenia i bardzo chciałbym mu jakoś pomóc.
Pozdrawiam

Jeśli pomarańczowe kropki to od razu mi się kojarzy gruzełek cynobrowy.
Opryski Previcur, Topisn ale nie jestem specjalistą od chorób., może ktoś inny poradzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:41, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu nie chodzi o to żeby szybko urosło Kula musi być gęsta, a więc często cięta żeby się zagęszczała, a więc pisanie że ważne żeby szybko urosło.... bo tu nie chodzi o szybkość tylko o to żeby właściwa forma była.
Ligustr to ładna roślina, ale z epoki PRLu osiedla z wielkiej płyty i wszędzie ligustrowe żywopłoty. Ja nie mam nic przeciwko ligustrowi, ale to co chcesz robić to moim zdaniem nie z tej rośliny.

Raczej nadaje się bardziej tuja Globosa lub Danica różnej wielkości i tnij żeby od śniegu się nie rozklapciały. Ligustr odpada.

Tak, tak wiem,że takie topiary to sa pracochlonne i czasochlonne. Ta pracochlonnosc mi, az tak nie przeszkadza, ale chcialoby sie miec cos na już ach wiele bym dala zeby mi cos na tej dzialce wcześniej roslo, zaczynam od zera i chyba dlatego jestem taka niecierpliwa
Dziękuję Danusiu za podpowiedź odnośnie tuji, poszukam po szkolkach moze uda sie dostac podrośnięte egzemplarze.
Świerk serbski - Picea omorika 00:03, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A po co chcesz skrócić, jak chcesz prowadzić, czy chcesz żeby były wszystkie równe czy masz inny powód?

Chciałbym skrócić z dwóch powodów: żeby nie rósł tylko w górę, ale również zagęścił się, bo miejscami jest dosyć rachityczny.
A rośnie dość szybko, ma już ponad 2,5 m, czego zdjęcie nie oddaje, bo zależało mi, żeby pokazać przewodnik.
Gdy kupowałem ten świerk, zapewniano mnie, że należy do wolnorosnących.

Dzięki za zainteresowanie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja podobnie, żyję strachem i obawą..co zrobię ?
Tyram w ogrodzie, ale tak nie cieszy...to wcale.

Oj nie, żebyś tyrała tylko w swoim.....

wojny nie trzeba, no ale takie epidemie co jakiś czas występują no i przyszło nam się teraz z tym zmierzyć - ja jestem w strachu bo od listopada praktycznie chorowałam i doleczona nie jestem a pod kloszem siedzieć też nie mogę

zapamiętamy rok 2020
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:19, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śliczne mebelki, w zeszłym roku ten kolor odpuściłam, a potem żałowałam że nie kupiłam, Świetne.

No to fajnie że się podobają - docelowo wstawię pod świdośliwę żeby w warzywniku było gdzie przysiąść i podjadać ...co wyrosnie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 13 mar 2020

Do góry
Ja podobnie, żyję strachem i obawą..co zrobię ?
Tyram w ogrodzie, ale tak nie cieszy...to wcale.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 13 mar 2020

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Twoje słowa, to "miód na moje uszy" Nie lubię "męczenia" roślin, ale te świerki tak bardzo pasują mi w tym miejscu. Tylko odległości mnie gnębią. Nie zdecyduję się na 1 metr, bo to za rzeczywiście jest za mało. Nie chciałabym, żeby rośliny dusiły się w moim ogrodzie. Więc jaka jest optymalna odległość od płotu i wzajemnie od drzewek, żeby uzyskać efekt osłony ?

Myslę że 150 cm, tak sadziłam w "Mojej Anglii". Od płotu sadziłam bliżej, jakieś 50 cm bo mam siatkę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 13 mar 2020

Do góry
Potem poszłam do szklarni, była ulewa i gradobicie, folia pęcherzykowa już wycięta i zabrana, mam dużo luźniej. W związku z ochłodzeniem włączyliśmy na 2 dni ogrzewanie.
Cis - Taxus 22:47, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może zaszkodzić. Skoro nie zbudziły się do życia, to proszę poczekaj dwa dni.

Dziękuję pięknie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:42, 13 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Tekowe takie są bez malowania? Ale czad a myślałam że rozbielone
Ja za to zapomniałam o tulipanach - myślałam że te z zeszłego roku pociągną ale teraz widzę że to jednorazówki, w tym roku same liscie - tak więc w maju ja jestem u Ciebie na tulipanach

Nom, takie som.

Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.

Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies