Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:36, 15 mar 2020

Do góry
Na razie mamy pryzmę, bo kompost na potrzeby sadzenia jest potrzebny, ciągle go biorę taczką, a dostęp do niego jest wygodny. Przerabianie też. Na pewno, gdy zapas kompostu się zmniejszy, będziemy organizować komory z płyt (krawężników) betonowych.

Na razie tak jest idealnie, tutaj nie walczymy jeszcze o porządek, bo wszędzie w zasadzie rozgardiasz.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:33, 15 mar 2020

Do góry
Koło mnie rośnie kilka laurowiśni i nic nie marzną. Obserwuję..
Ogród zapachów u Jasi 11:46, 15 mar 2020

Do góry
Co tam porabiacie Jasiu?
To właśnie tu 11:45, 15 mar 2020

Do góry
Zaglądam i tęsknię. Odezwij się.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:42, 15 mar 2020

Do góry
Obecnie jak obserwuję, laurowiśnie mają się bardzo dobrze. Nie wiem, czy zimy już takie będą, czy znowu będzie mroziło... ale zastanowiłabym się nad laurowiśnią.
Coś jeszcze, coś więcej... 11:38, 15 mar 2020

Do góry
Ja też jestem ciekawa co z bratkami, prymulkami..te ostatnie na pewno kaput. Sporo stało w namiocie, część w szklarni - te na pewno przetrwają, bo na plusie tam jest.

Na ile ściąłeś hortensje? Ja się zastanawiam poprawić do ziemi. BO teraz mam wysoko ścięte.

Powiem, że tęsknię za Twoją obecnością Co było kiedyś - już nie wróci?
Teraz u nas jest czas na głębsze refleksje. Oglądam zdjęcia, przyszłości nie planuję, ale jeśli ta przyszłość nadejdzie, to chyba czas zweryfikować swoje marzenia...

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:26, 15 mar 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Ja wczoraj zakończyłem wiosenne prace. Zostały mi tylko bukszpany i trawnik do ogarnięcia. Nie chce myśleć ile u Was jest odpadków. Możecie je potem spalić? Czy do rozdrabniarki i na kompost?

Spalę na pewno gałązki róż i berberysów. Trawy powinniśmy pociąć, nawet można nimi ściółkować rabaty, ale czy zdążymy? Będzie co będzie.

Na razie czekamy ...

Ale np w Great Dixter zachwycałam się takim kompostownikiem (rok 2009). Tylko że długo to się będzie rozkładało, ale wygląda bardzo malowniczo.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:11, 15 mar 2020

Do góry
Bog napisał(a)
U mnie dzis rano minus 7 bratki zmarzna moglam wnieść do domu.
Danusiu Twoje ciemierniki wytrzymują taki mroz ?

Ja tylko kilka doniczek wniosłam do szklarni, reszta została. Ciemierniki w Komorowie zwinęły liście ale obecnie wyglądają ok. Wstały ładnie i kwiaty nie zmrożone. Było minus 6-7 jakoś tak. Tam na tym wygwizdowie nie wiem co się z nim i stało. Zobaczymy.

Dosłownie na palcach policzyć bezpieczne doniczki, reszta została na mrozie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne Stałam się miłośniczką ciemierników
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:11, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na opasce zapewne napisali przy jakiej temperaturze? Czy nie napisali? Ja nigdy nie wieszałam więc nie wiem

Właśnie o tej temperaturze nie napisali. O wszystkim innym tak. Ale pisali, że do końca marca chyba? Więc może jak mrozu nie będzie to zawiesimy w najbliższych dniach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 14 mar 2020

Do góry
Na opasce zapewne napisali przy jakiej temperaturze? Czy nie napisali? Ja nigdy nie wieszałam więc nie wiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:51, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Siły są przy tak przyjemnej robocie, aż jestem zdziwiona, że to początki a pielenie i sadzenie nie powoduje bólu rąk czy nadgarstków. Kilka miejsc już na tip top, a nawet odwodnienie zrobione. W szklarni folia zdjęta a w sobotę mróz...ale włączę ogrzewanie na dwa dni.

Ja też tak mam, przy pracy w ogrodzie siły mi przybywa. Radzę sobie nawet z wykopaniem np. 10 letniego krzewu. I to wcale nie do wyrzucenia lecz do przesadzenia. Trochę szpadlem, trochę piłką do piłowania desek, na folię i jakoś poszło. Mam nadzieję, że krzew to przeżyje.
W ogrodzie robię to co akurat trzeba zrobić. Nie cierpię za to robić oprysków.

Danusiu, kupiłam te opaski z dobroczynkiem gruszowym. Mam w planach zawiesić je na Conicach, jałowcach płożących, sośnie, cisach, może na wiązie ( chyba Jaculine ... nie pamiętam (?). Czy na śliwach wiśniowych, dereniach, jaśminowcach, kalinach koralowych, wiśniach Umbraculivera, tujach Smaragdach też jest jakiś cel? Jeśli oczywiście zostanie bo mam tylko 25 sztuk.
Czy już teraz można zawieszać czy inny termin jest lepszy?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:22, 14 mar 2020

Do góry
Staw wyczyszczony, obcięte martwe liście. Czekamy na wzrost temperatury
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:22, 14 mar 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:21, 14 mar 2020

Do góry
Po cięciu traw powstała taka wielka góra

A rabaty czyste

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:17, 14 mar 2020

Do góry
Tak wyglądają

Choroby klonów, klon - Acer 21:05, 14 mar 2020

Do góry
Czytaj powyżej, gruzełek cynobrowy.
Choroby klonów, klon - Acer 21:03, 14 mar 2020

Do góry
PiotreKrk napisał(a)
Dzień dobry
Proszę o pomoc, po zimie zauważyłem na pniu naszego klona kulistego szczepionego na pniu uszkodzenia jak na zdjęciach, kora się rozchodzi i pojawiły się małe pomarańczowe kropki. Drzewko ma już 3 lata od zasadzenia i bardzo chciałbym mu jakoś pomóc.
Pozdrawiam

Jeśli pomarańczowe kropki to od razu mi się kojarzy gruzełek cynobrowy.
Opryski Previcur, Topisn ale nie jestem specjalistą od chorób., może ktoś inny poradzi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:41, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu nie chodzi o to żeby szybko urosło Kula musi być gęsta, a więc często cięta żeby się zagęszczała, a więc pisanie że ważne żeby szybko urosło.... bo tu nie chodzi o szybkość tylko o to żeby właściwa forma była.
Ligustr to ładna roślina, ale z epoki PRLu osiedla z wielkiej płyty i wszędzie ligustrowe żywopłoty. Ja nie mam nic przeciwko ligustrowi, ale to co chcesz robić to moim zdaniem nie z tej rośliny.

Raczej nadaje się bardziej tuja Globosa lub Danica różnej wielkości i tnij żeby od śniegu się nie rozklapciały. Ligustr odpada.

Tak, tak wiem,że takie topiary to sa pracochlonne i czasochlonne. Ta pracochlonnosc mi, az tak nie przeszkadza, ale chcialoby sie miec cos na już ach wiele bym dala zeby mi cos na tej dzialce wcześniej roslo, zaczynam od zera i chyba dlatego jestem taka niecierpliwa
Dziękuję Danusiu za podpowiedź odnośnie tuji, poszukam po szkolkach moze uda sie dostac podrośnięte egzemplarze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies