Sośnie podgól gałęzie od dołu, żeby można było pod nią przechodzić. Ewentualnie cosik posadzić.
Cisa starego nie wywalaj, to skarb. Raczej go podetnij, odbije ze starego drewna.
Dokup hortensji bukietowych, zwłaszcza odmianę Limelight ( to moja ulubiona i pięknie kwitnie, niezawodnie).
Tak, potwierdzam diagnozę. Sprzyja jej wilgotna pogoda, brak składników pokarmowych, brak aeracji lub wertykulacji wiosną i zbyt niskie koszenie trawnika.
Jedyną radą jest podlanie plam środkiem grzybobójczym i postępowanie przeciwdziałające chorobom.
Trzeba nawieźć trawnik nawozem z żelazem, usuwać ściętą trawę z zainfekowanych plam, usuwać na bieżąco filc, wertykulując chociaż raz do roku.
Może Twój trawnik jest w osłoniętym miejscu i trawa wolno przesycha, co ułatwia atak grzybów.
Faktycznie mnie uprzedziłaś, ale nie tyle chodzi o kanty trawnika, co w ogóle o usunięcie trawy spomiędzy tui. Powinny być wysypane korą. Latanie z kosiarką pomiędzy nimi to nie lada wyczyn
Będzie Ci łatwiej kosić, a tuje będą lepiej rosły.
Na tę magnolię to ja tu nie widzę miejsca Przynajmniej z przodu, bo w trawniku nie może być a na rabatach nie ma miejsca. Przesadź ją na tyły za dom i już nie ruszaj. Magnolia nie lubi przesadzania bo ma kruche korzenie i nie można jej posadzić za głęboko bo będzie marniała.