Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:38, 02 maj 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Nie nie jest zastanawiam się nad tym żeby się przebadać w tym kierunku i zastanawiam się też nad fibromialgią?

Czytam od kilku stron o bolach.. zrób test na boreliozę. Nie doczytałam od kiedy masz te bóle. Do pół roku możesz boreliozę wyleczyć. Podadzą antybiotyk przez 1 miesiąc.
Miałam bolerioza wszystko mnie bolało każdy dzień w innym miejscu. Ból maszerował po całym ciele. Robiłam przepływy w żyłach tak nogi szczególnie stopy bolały. Głowa Pękala, łokcie zgiąć nie mogłam.
Ugryzł mnie pewnie nad morzem pod pachą nie wiedząc o tym nagle zaczęłam się drapać zrobił się rumień. Myślałam, że wprowadziłam infekcje może jakaś choroba, alergia było to 6 lat temu. Ukrywałam przed rodziną. Antybiotyk pomógł bóle odeszły po 2 mcach.
Musisz zrobić test prywatnie to jest konieczne aby wykluczyć. Wiem, że fundusz tego testu nie refunduje. U nas koszt ok 100 zł
Przeczytaj o teście.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Ogród zielonej AniaK 21:59, 02 maj 2021

Do góry
Witam a co u takie przerwy robisz masz co pokazywać.
Piękne tulipany widzę te same co u mnie Van ejki. Szkoda, że tak zimno i nie mogą się otworzyć.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:47, 02 maj 2021

Do góry
Aniu u was też tak byle jak. Katastrofa co się dzieje śnieg w zeszłym roku oczko wodne czyściłam a dzisiaj patrzyłam ryby po dnie pływają pewnie myślą, że zima nadchodzi.
Zacisze Alicji 21:37, 02 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Spacerkiem po ogrodzie...

for

Alicjo bajkowo. Woda w ogrodzie i jeszcze taki naturalistyczny staw pięknie wygląda. Widzę,że już na wodzie masz liście Lili u mnie 2 liście. Ryby po dnie dzisiaj pływały myślą, że zima wraca

Co się dzieje z tą pogodą,u nas tak wieje,że głowę urywa. Nic dzisiaj nie zrobiłam w ogrodzie do 14 lało że w suchych oczkach znowu mam dużo. Wiatr został jeszcze większy.

Czy to juki w środku fotki pytam bo takie wysokie.
Ptasi gaj 21:12, 02 maj 2021

Do góry
gobasia napisał(a)

To ci dopiero zagadka?ha ha ha
Elu trzeba czekać aż zakwitną...Ona w tym roku to raczej niczym nie bedzie różnić od pozostałych.Dopiero za rok będzie bukietowa

Wiem Basiu.

Jeszcze od cebulki parę łusek 3 łuski posadziłam obok głównej. Jak tobie udaje się mnożyć ta gobasiowa to sztuka.
Ptasi gaj 20:22, 02 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Piękne tulipany, a jeszcze na tle tych kamyczków wyglądają przepieknie.
Dębowe zakątki 19:42, 02 maj 2021

Do góry
Aniu dopiero teraz odczujesz jakie to dobrodziejstwo traktorek kosiarka. Oczywiście nie wszędzie się wjedzie, ale ja kupiłam sobie drogę na akumulator lekka wszędzie wjedzie. eM na traktor ja podkaszam i w mig zrobione.

U nas tam bardzo powoli wszystko rusza trawy w ogóle śpią.

Ja w foliaczku mam trawki zakupione jesienią i dalie posadziłam do donic. Jakieś tam nasiona możesz już siać. Nim wzejdą to za tydzień ma być już ciepło. U mnie pietruszka przezimowała ładnie i mam ładna natke.

Elu na razie za mną jedno koszenie. I to przez męża i dzieci.
Godninka i już wykoszone. Na drugie koszenie lada dzień to już tyle pomocników nie będę miała.
Ale i tak na pewno będzie lżej i krócej niż jak to do tej pory miałam po 7-8 godzin.
Wiem, że nie wszędzie on wejdzie.
Ale mam i normalną kosiarkę i pokaszarkę. To już da się ogarnąć to wszystko
Fajnie, jak razem z eMami się to wszystko ogarnia.
U mnie też tak jest
Ptasi gaj 18:28, 02 maj 2021

Do góry

Basiu sęk w tym, że przyszła późno i nie wiem w którym miejscu ją posadziłam. Wszystkie naraz wychodzą. Trzeba czekać na kwiat.

Zobacz która to gdzieś z boku posadziłam patyczek włożyłam. Maja chodzi patyczki wycisda i nie wiem. To samo mi zrobiła z trawami powyciągał kinpaski z ziemi i teraz czekam na kolor trawy

U nas trochę pada z przerwami, ale działam nie ma już wiatru spokój. Nie wiem gdzie ręce włożyć. Miałam dzisiaj robić na skalniaku bo jeszcze tam nieporządek ale poszłam w miejsce inne gdzie jeżówki są i tam piele aby zielskiem nie zarosły. Zaraz kończę i pójdę tam gdzie najwięcej chwastów.

Basiu mam tego za dużo. Jakbym miała tydzień pogody i byłabym sama bez balastu zrobiłabym wszystko, ale robię w doskoku. Teraz jestem w domu bo muszę jedzenie jakieś zrobić.

Wzrosty nie są takie jak w zeszłym roku. Tulipany mi w zeszłym roku pomarzly pamiętasz mróz majowy w tym roku nadzwyczaj ładnie kwitną. Te różowe van ejk nie wysadzany z gruntu i kwitną w tym samym miejscu 4 rok.

Pozdrawiam Basiu

To ci dopiero zagadka?ha ha ha
Elu trzeba czekać aż zakwitną...Ona w tym roku to raczej niczym nie bedzie różnić od pozostałych.Dopiero za rok będzie bukietowa
Ptasi gaj 18:21, 02 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)

Elu co to za tulipany? Piękne, normalnie moje kolory

Muszę popatrzeć w faktury jeżeli chodzi o białego koloru.
Ten fioletowy to tulipan "Negrita".

Te fioletowe bardzo lubię one są późniejsze i długo kwitną. Mam posadzone w półcieniu może dlatego.

Ptasi gaj 17:44, 02 maj 2021

Do góry
Jeszcze znalazłam na skalniaku. To są chwasty oprócz tych dwóch krzaków.

Ptasi gaj 17:18, 02 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Elu
musiałam zacytować -przepięknie to moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie poza trawiastą

poczytałam ,że nie wyrabiasz z plewieniem -na fotkach tego nie widać ,a poza tym takie trochę więsze łatwiej się wyrywa

To co pokazuje to już wypielone.

Poważnie na skalniaku rozsiely się chwasty podobne do gwiazdnicy i jakies inne mają 10 cm kwitną na biało. Muszę wyrwać bo się rozsieja jak zapominajki albo gorzej.

O coś takiego mam miejsca, że wyrywam i znowu rosnie lilii nie widać

Ptasi gaj 15:17, 02 maj 2021

Do góry

Elu
musiałam zacytować -przepięknie to moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie poza trawiastą

poczytałam ,że nie wyrabiasz z plewieniem -na fotkach tego nie widać ,a poza tym takie trochę więsze łatwiej się wyrywa

Ptasi gaj 13:22, 02 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ha,ha, Temida w ogrodzie! Pewnie to i dobra propozycja. Ale jak podziwiać wyniki swojej pracy z chustką na oczach. No nie da się.

Miłego dnia

Haniu nie da się, rozważałam wszelkie metody aby się nie narobic.

Pozdrawiam i miłej niedzieli
Ptasi gaj 13:20, 02 maj 2021

Do góry
Mirka nic wysadzonym nie będzie korzenie się namocza.
Pada jak z cebra.
Też miałam na dzisiaj różne zamiary. Siedzę w domu pewnie przy niedzieli zabiorę się za okna aby nie tracic cennego czasu.

Uważaj żeby ci trawy nie zmyło przyklepalas ją. Bo inaczej trzeba będzie rozgrabić jak deszcz przestanie lać. Na dolki też popatrz czy nasiona nie spłynęły.
Ptasi gaj 12:58, 02 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, ale masz mnóstwo kwitnących tulipanów

Elu, mam oczko 1000 l., ile trzeba do niego wrzucić szyszek olchowych, żeby była czysta woda. Mogę jeszcze zerwać suche szyszki, bo widzę na olchach.
Wiem, że stosujesz ekstrakt z jęczmienia, a stosowałaś kiedyś zeolit?

Wczoraj zobaczyłam, że przymrozki z ub.tygodnia załatwiły mi kilka róż.
U nas dzisiaj od rana leje.

Danusiu tyle obietosci jak kilogram cukru. Zrób dwie po pół kilograma i włóż w różnych miejscach. Włóż to siatek z takim oczkiem aby szyszki nie pouciekały do wody. Jak będą bardzo barwić to wyciągnij. Po szyszkach jest ładna woda ok oporu bursztynowego. Tylko trzeba kontrolować aby z kolorem nie przedobrzyc.

Stosuje zoolit mam w filtrze. Po wyciągnięciu zoolitu podsypuje go pod róże zbiera różne związki z oczka szczególnie azot i chyba fosforany.

Też wkładam szyszki nieraz daje do filtra na tydzień wszystko zależy jak się woda wybarwia.
Daje jęczmień w płynie bo wygodny.

Danusiu wszystkie eksperymenty już przeszłam łącznie z torfem i chemia. Na glony wg mnie tylko szyszka i jęczmień.

W święta majowe zawsze czyściliśmy oczko z liści i trzeba uporządkować brzeg a teraz jak tu wejść do tej wody zimnej.

Tulipany w tym roku ładnie kwitną jeszcze nie wszystkie śliwka/fiolet się czaja te chyba lubię najbardziej. Miałam papuzie białe ale to hit jednego sezonu. W zeszłym roku miałam piękne białe też w tym roku nie zakwitły.

To są te białe bardzo długo kwitły i może dlatego siły się wypaliły do kwitnienia. Te narcyzy też nie kwitną.

Czekam na te tulipany

Ptasi gaj 11:24, 02 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękne widoki, Elu. Nie wyrabiasz się, bo chcesz mieć perfect! A spróbuj raz przelecieć po rabatkach z grabkami i przymkniętymi oczami. Zobaczysz, jak je szybko oporządzisz. Nie musi być super, wystarczy, że będzie dobrze.

Haniu chciałabym jak Temida, ale nie da rady. Czy wcześniej czy później trzeba wyrwać i wywieźć.
Jak wiesz jak wiosna poscielesz tak w lato spokój. Najgorsze te chwasty wiosenne. Inne prace porządkowe idą ku temu, aby na starość nic nie robić.
Ha ha
Ptasi gaj 11:07, 02 maj 2021

Do góry
Przeszła ulewa

Ta rabata do wypiekania i rozrzucenia kory. Nie wyrabiam się.

Ptasi gaj 10:53, 02 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja niezapominajkom pozwalam być wszędzie gdzie chcą, uwielbiam je wiosną
Masz tych rybek w oczku, że aż się pomarańczowo czerwono robi Śliczne

Jakbyś była bliżej pomoglabym ci twoje oczko bardziej zarybić. Nie chcę wywoływać wilka z lasu, ale ostatnio nie rozmnażają się na moje szczęście.

Tez je bardzo lubię i posialam, ale nie przypuszczałam, że będą się tak rozsiewały. W 2019 jesienią posadziłam kepki po wszystkich rabatach teraz mam z tych kępek tysisce kępek więcej wszędzie. Miałam przesadzać dzisiaj pod brzozy niech tam rosną, ale leje.
Ptasi gaj 10:43, 02 maj 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

To te tulipany Van Ejk? Bardzo ładne kępki. Super wiosenny widoczek.
Czytam o kłopotach z różami, szkoda że tak oberwały. Ja chciałam posadzić jeszcze dwie, ale w takim dość wietrznym miejscu i chyba zrezygnuję z pomysłu. A róże mi się co raz bardziej podobają. Pielenia teraz moc, bo jakoś chwasty się tą pogodą nie przejmują.
Tobie córcia powyciągała znacznjki, a ja zwykle sadzę na szybko, nie poopisuję, czasem zapomnę, że tu sadziłam i na wiosnę się zastanawiam co mi tu wychodzi, bo na chwasta nie wygląda.
Pozdrawiam

Gosiu ja zazwyczaj nie podpisuje, ale trawki kupiłam jesienią nie sądziłam na docelowe miejsce. Rabata z trawami ma powstać, ale tak nieruchawo mi to idzie. Trawy nie wszystkie wypuszczają trzeba sądzić jak coś widać że żyje.

Tak Gosiu. Tulipany van ejk sa piękna, zdrowa odmiana i nie trzeba wyciągać po okwitnieciu mnożą się, to ważne. Wsadziłam je przy hortrnsjach 3 lata temu i tak sobie rosną co rolnicy więcej. Są różne kolory. Kupuje zawsze worek i sądzę gdzie się da. Posadziłam 2 lata temu między wrzosy, ale nornice pozjadały. Jesienią będe więcej sądzić krokusów i hiacentow.
Krokusy bo wcześnie, a hiacenty bo długo kwitną i pachną.

Gosiu róże piękno, kolce, zapach są też i niespodzianki takie jak w tym roku. Nie ma tego złego, odmlodza się wypuszcza nowe pędy.
Moja róża pnąca czerwona już raz przechodziła takie odmłodzenie i znowu ja przytnę. Czekam jeszcze 2 tygodnie.
Jak chodzę i sprawdzam róże, nie mogę uwierzyć, że obebpieinnybpod koniec kwietnia kwitnąć. Może się uda jak będzie więcej ciepła słońca.

Teraz leje, pracę ogrodowe trzeba zawiesić. Jutro ma być gorzej. Szkoda bo pewnie za kilka dni chwasty się rozmnoza na całego.

Ptasi gaj 09:04, 02 maj 2021

Do góry
CD

To te tulipany Van Ejk? Bardzo ładne kępki. Super wiosenny widoczek.
Czytam o kłopotach z różami, szkoda że tak oberwały. Ja chciałam posadzić jeszcze dwie, ale w takim dość wietrznym miejscu i chyba zrezygnuję z pomysłu. A róże mi się co raz bardziej podobają. Pielenia teraz moc, bo jakoś chwasty się tą pogodą nie przejmują.
Tobie córcia powyciągała znacznjki, a ja zwykle sadzę na szybko, nie poopisuję, czasem zapomnę, że tu sadziłam i na wiosnę się zastanawiam co mi tu wychodzi, bo na chwasta nie wygląda.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies