Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:14, 11 cze 2021

Do góry
Deby ładne jak są zielone, ale na ten kolorek jednak czekam czekam aż do października.
Jaki kolorek wszystko zależy od słonecznej jesieni. Ostatnie lata jesień była słoneczna i ciepła. Może i tym razem tak będzie.

Stop. Mamy koniec wiosny następuje zmiana ukwiecenua teraz peonie i róże. Zapowiada się ładne kwitnienie.

Dzisiaj trochę pieliłam zaczyna się panoszyć gwiazdnica i koniczynka bordowa. Rozsiewają się i nie można ich wytępić. Jutro wchodzę na skalniak o ile nie będzie padać.

Nadeszła chmura myślałam że będzie padać obeszła i po deszczu.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:48, 11 cze 2021

Do góry
Ja w tym roku o konwaliach zapomniałam, że mam. A tyle ich rośnie.
Jak się ma dobrego sąsiada to można na jego dom patrzeć.

Mam też tawuły, ale takich pięknych nie mam. Kupiłam na początku nie miałam pojęcia, że tyle odmian kupiłam taka byle jaka. A w tym roku jedna mi zmarzła będę musiała jutro przyciąć i wywalić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:32, 11 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Effka w tej Dolnośląskiej krainie wszędzie takie piękne hokomki rosną.
Róża tyle Paczków ma. Zapowiadało się, że róże zawiodą a jest odwrotnie.

Zrywaj chwasty nim zakwitna

Elu to fotki zeszłoroczne ale w tym roku wszystko jeszcze większe, róże już kwitną, jeszcze Piano w pąkach ale tuż tuż. Hakone wylewaja sie na taras, uwielbiam ten efekt
Jak zdążę dzisiaj przez wyjazdem na weekend cyknę aktualną fotkę.

Chwasty zazwyczaj zrywam maleńkie ale problemem jest to, że wokół kompostowników łąka...
Dębowe zakątki 14:49, 11 cze 2021

Do góry
Korzeń piękny jak bym chciala taki mieć. Czosnki w tym roku są idealne nawet liście nie żółkną. Bardzo mi się też podoba ten klon palmowy wąski na czerwono.
Posadzilam malenstwa kliniki 3 szt, któryś raz z kolei może te się zaaklimatyzują.
Piękna pogoda, aż się chce żyć.

Czosnki są cudne
Chyba na jesieni jeszcze jakieś dokupie.
Klon palmowy nawet dobrze przezimował.
Też mi się podoba ta jego czerwień.
O tak w końcu mamy ciepło i lato
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:45, 11 cze 2021

Do góry
Effka w tej Dolnośląskiej krainie wszędzie takie piękne hokomki rosną.
Róża tyle Paczków ma. Zapowiadało się, że róże zawiodą a jest odwrotnie.

Zrywaj chwasty nim zakwitna
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:58, 11 cze 2021

Do góry
Irysek cudowny szkoda, że jeden dzień z hakiem tylko jeden kwiat kwitnie.
Też się przyglądam swoim każdy kolor to wyrafinowany wzór kolorów, kształtu.
Wydawałoby się że nie do powtórzenia a jednak taki sam różni się tylko kolorem. Krzyżówki robią swoje.
Ptasi gaj 08:45, 11 cze 2021

Do góry
U mnie susza do 10-15 cm niżej nie jest najgorzej. Mam rabaty na podwyższeniach i trzeba podlewać. Np róże mają dosyć głęboko korzenie to nie ma potrzeby ich podlewania. Podlewam tylko aby je nawiezc gnojówką ze skórek z bananów co drugi tydzieN w zależności ile mam tej gnojówki.

Rododendrony i azalie okres kwitnienia to trzeba podlewać. Traw nie podlewam. Kocimiętki też nie. Jeżówki, dalie i borówki podlewam.

Ptasi gaj 05:55, 11 cze 2021

Do góry
Piękna pogoda. Robi się sucho trzeba już podlewać.

Mój ulubieniec odratowany

Dużo masz drzew, całą wodę wyciągną, stąd zacznie się kłopot z podlewaniem.
Ale masz potwora Palibina, cudo
Ptasi gaj 05:53, 11 cze 2021

Do góry

No widzisz przecież Opolszczyzna to słynie z siania pszenicy, buraków i jęczmienia.

A ja zwracam po to kupilam piękne dęby Grinn pilar. Jak będziesz miała burasa jesienią wśród kolorów to zmienisz zdanie.

Bury czy czerwony co wybierasz

Cudny Elu na ogrodzie już na bogato. Kocimiętka fajna, nie pokłada się,i kwiaty intensywny kolor mają.
U mnie też susza, czas schodzi na podlewaniu, a rozgrzebałam 2 miejsca.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:29, 11 cze 2021

Do góry

Mistrzyni a jak się nazywa ten niebieski rodek.
Przeglądam i co tu pisać rewelacja

Pozdrawiam

A tam mistrzyni pełno do roboty, zmiany rozgrzebane i nie zrobione, ale to ogród, stan idealny nie osiągnę.
A ten mały też Alfred, tylko nie wiem czemu ma inny kolor, może coś w ziemi tak wpływa.
Elu, to Alfred, dzięki i uściski
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:28, 11 cze 2021

Do góry

Mistrzyni a jak się nazywa ten niebieski rodek.
Przeglądam i co tu pisać rewelacja

Pozdrawiam

A tam mistrzyni pełno do roboty, zmiany rozgrzebane i nie zrobione, ale to ogród, stan idealny nie osiągnę.
Elu, to Alfred, dzięki i uściski
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:35, 10 cze 2021

Do góry
Każdy ogród najładniejszy na żywo. Może kiedyś zobaczę.

Lisy to tylko siatka taka jak na płot wkopana tak jak przeciw kretom innego wyjścia nie ma. Lis będzie chodził tak długo póki znajdzie sposobność.

Ogród w Klein Kottorz 23:05, 10 cze 2021

Do góry
Zieleń i żółć wiosna czego chcieć wiosna. Jak to natura stworzyła. Pamiętam z dzieciństwa pierwsze kwiatki to żółty podbiał. Potem kaczeńce na łąkach i później niebieski niezapominajki przeplatał się z konwaliami białymi.

Osobiście bardzo.lubie żółty kolor połączony z niebieskim.

Danus ja tylko sygnalizuje jakie ma liście jesienią posadziłas niech rośnie i pięknie się rozrasta.
Widziałam w Mija w ogrodzie jak właściciel takiego dużego wiążą zrobił sobie pod jego parasolem z liści piękne miejsce wypoczynkowe twierdził, że tam czuje się szczęśliwy.
Znowu na wsi 22:20, 10 cze 2021

Do góry
Dzięki za Polibin już mam swoich dosyć, ale tego zapachu nigdy nie za dużo.
Pozdrawiam
Jurajski Ogród 22:07, 10 cze 2021

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
z goryczką w tle...

Witam Agnieszko

Jak ja szukałam twojego ogrodu na początku maja nie mogłam sobie przypomniec nazwy ani imienia.

Cudowne skarpy. Floksy, mydlnica chyba powyżej floksów i ta goryczka której nie mam, ale będę miała. Pięknie.
U mnie też takie poduchy floksów, ale w tym roku muszę je trochę poskromić bo za bardzo się rozrosły kępy już kamyków nie widać.
Czy goryczka to długo kwitnie?

Pozdrawiam
Anna i Ogród 21:42, 10 cze 2021

Do góry
Aniu odpisałam u siebie odnośnie irysów zobacz bo może znajdziesz przyczynę nie kwitnięcia.

Dwa tygodnie temu kupiłam palenisko 70 cm średnicy w obi okrągłe z uchwytami świetnie się pali i długo trzyma ogień. Bardzo mocna blacha. Też skakałam po necie i szukałam, wymyślałam co tu kupić. Najprostsze najlepsze. Zrobiłam dobry zakup.
Ptasi gaj 21:34, 10 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Ela dziękuję za zdjęcia wiąza. Mnie się podoba
Nie zwracam szczególnej uwagi na przebarwienia drzew liściastych jesienią ponieważ przez cały rok mam kolorowe iglaki

U mnie na polach widzę dużo jęczmienia, więc jak dojrzeje przygotuję sobie kilka wiązek słomy

No widzisz przecież Opolszczyzna to słynie z siania pszenicy, buraków i jęczmienia.

A ja zwracam po to kupilam piękne dęby Grinn pilar. Jak będziesz miała burasa jesienią wśród kolorów to zmienisz zdanie.

Bury czy czerwony co wybierasz

Ptasi gaj 21:25, 10 cze 2021

Do góry
Makao_J napisał(a)
Te irysy żółte tak Ci rosną w kamieniach ładnie. Mają tam wodę w nogach? Dużo słońca?

Moje fioletowe (stara odmiana) już mnie wkurzają bo w półsłońcu nie dawały rady a w cieniu słabo kwitną. Nie mogę im dopasować a u Ciebie rewelacyjnie rosną.

Mam też variegaty ale z nimi nie mam problemu. Rosną w słońcu a ta stara babcina odmiana mnie rozczarowuje.

Co robisz ze swoją? Może ja spróbuję.

Aniu sama się zastanawiam co im tak służy że tak dobrze rosną. Napisałam wcześniej że w żwirze, podlewam od wielkiego gwizdu. Wszystkie w oczku to są z tej kępy. W zeszłym roku połowę irysów z tej kępy po okwitnieciu przesadziłam w różne miejsca już tak nie rosną ale to pierwszy rok muszą się zaaklimatyzować.
W oczku w wodzie na gl ok 8 cm tak nie rosną.

Jeżeli chodzi o syberyjskie te kępy posadzone w 2013 roku i tak się rozrastają. Też miałam usunąć przynajmniej pierwsza z brzegu, ale wrośnięte że szpadel można połamać.

O ta ma średnicę ok 60 cm. Chętnie bym tu posadziła jakieś drzewo, ale eM nie daje ruszyć. Te irysy też nie są specjalnie podlewane ani nawożone. Pełne słońce.

Aniu jeszcze może być jedną przyczyną nie kwitnięcia twoich irysów. Jak one posadzone. Moje mają prawie korzenie na wierzchu. Mówią, że irysy wtedy kwitną dobrze jak korzenie ma wygrzane.
Sprawdź jak variegaty posadzone.

To podobna sytuacja jak z piwoniami.

Zrobię fotki korzeni to zobaczysz

Ptasi gaj 10:53, 10 cze 2021

Do góry

Danusia nie wiem czy Camperdiwnii, ale zaglądałam w necie to taki sam. Kupowany gdzieś w 2016 roku to drzewo eMa ja bym go nie kupiła. Jak był kupiony bardzo powoli rósł właściwie stał w miejscu nieregularnie rósł.
Tak wyglądał w 2018 roku lewa, prawa 2019

Nie mam fotek z zeszłego roku. Nie przepadam specjalnie za nim. Dla mnie brzydko się przebarwia jesienią szaroni buro. Obok rośnie wiśnia kiku ta w pięknych kolorach a wiąz bury. A le cóż czego się nie robi dla spokoju.

Odnośnie jęczmienia napisałam wcześniej zrób sobie fotkę. Będziesz miała, a może gdzieś sieją na wsi jęczmień to w żniwa zerwij na polu trochę słomy. Zrób sobie wiązki taka jakbyś miała na podpałkę i możesz wrzucać do oczka co 1-1,5 mca.

Tak to jest też mam problemy z córką, ale jakoś daje radę.

Ela dziękuję za zdjęcia wiąza. Mnie się podoba
Nie zwracam szczególnej uwagi na przebarwienia drzew liściastych jesienią ponieważ przez cały rok mam kolorowe iglaki

U mnie na polach widzę dużo jęczmienia, więc jak dojrzeje przygotuję sobie kilka wiązek słomy
Znowu na wsi 09:51, 10 cze 2021

Do góry
Jolu przeglądam i podziwiam ładny drugi ogród. Ten pierwszy też bardzo mi się podobał taka wyspa między domami i blokiem.
Widze że wrzośce które podobały się w Holandii wprowadziłam do siebie.
Piękny ogród.npidpatrzylam te kamienie leżące na obwódce może wprowadzę u siebie.

A u mnie ciemierniki jeszcze kwitną i jak tu ciąć.

Pozdrawiam Jolu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies