Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 14:35, 09 cze 2021

Dorotko ta naturalność się rozpanoszyła na całego. Jak tylko floksy okwitna zaraz robię tam porządki. Poduchy porosły zajmują już połowę skalniaka i inne też się sieją i rozrastają i kamieni już nie widac.
ElzbietaFranka 22:47, 09 cze 2021

Trzeba już podlewać bardzo sucho. Róże już lada chwila będą rozkwitać. Mimo tragicznego stanu wiosna. Nie ma porównania z pnącymi, ale też ładnie odbijają nie ma tego złego odmłodzone będą.

To nowa rabatka trawy posadziłam i cukinie rusza obarnika dostały.

nie
Gosialuk 23:11, 09 cze 2021

Elu nie mogę się napatrzeć na twoją kocimiętkę. Widziałam ostatnio odmianę Purple Haze, też mi się bardzo spodobała.
Inne roślinki też ładne, zwłaszcza wielosił. Jakoś go ostatnio widuję w wielu ogrodach.
Wiaan 23:22, 09 cze 2021

Elu masz piękny dojrzały ogród, szacun za ogrom włożonej pracy ale jaka przyjemność w nim wypoczywać
ElzbietaFranka 23:37, 09 cze 2021

bold text
Gosialuk napisał(a)
Elu nie mogę się napatrzeć na twoją kocimiętkę. Widziałam ostatnio odmianę Purple Haze, też mi się bardzo spodobała.
Inne roślinki też ładne, zwłaszcza wielosił. Jakoś go ostatnio widuję w wielu ogrodach.

Gosiu rzeczywiście w tym roku jest piekna tfu tfu. Pamiętam już raz taka miałam urodziwa. Nie chcę zapędzać, ale koty się w niej nie wylegują.
Wyczytałam, aby koty nie wylegiwały się w kocimiętce trzeba do środka nawrzucać woreczkow po zaparzonej herbacie. Podobno bardzo tego zapachu parzonej herbaty nie lubią. Też tak zrobilam. Zbierałam cały tydzień i później powrzucałam między kocimiętki.

Żebym tylko nie wywołała złej chwili.
Makao_J 09:25, 10 cze 2021

Te irysy żółte tak Ci rosną w kamieniach ładnie. Mają tam wodę w nogach? Dużo słońca?

Moje fioletowe (stara odmiana) już mnie wkurzają bo w półsłońcu nie dawały rady a w cieniu słabo kwitną. Nie mogę im dopasować a u Ciebie rewelacyjnie rosną.

Mam też variegaty ale z nimi nie mam problemu. Rosną w słońcu a ta stara babcina odmiana mnie rozczarowuje.

Co robisz ze swoją? Może ja spróbuję.
daszum 10:53, 10 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Danusia nie wiem czy Camperdiwnii, ale zaglądałam w necie to taki sam. Kupowany gdzieś w 2016 roku to drzewo eMa ja bym go nie kupiła. Jak był kupiony bardzo powoli rósł właściwie stał w miejscu nieregularnie rósł.
Tak wyglądał w 2018 roku lewa, prawa 2019

Nie mam fotek z zeszłego roku. Nie przepadam specjalnie za nim. Dla mnie brzydko się przebarwia jesienią szaroni buro. Obok rośnie wiśnia kiku ta w pięknych kolorach a wiąz bury. A le cóż czego się nie robi dla spokoju.

Odnośnie jęczmienia napisałam wcześniej zrób sobie fotkę. Będziesz miała, a może gdzieś sieją na wsi jęczmień to w żniwa zerwij na polu trochę słomy. Zrób sobie wiązki taka jakbyś miała na podpałkę i możesz wrzucać do oczka co 1-1,5 mca.

Tak to jest też mam problemy z córką, ale jakoś daje radę.

Ela dziękuję za zdjęcia wiąza. Mnie się podoba
Nie zwracam szczególnej uwagi na przebarwienia drzew liściastych jesienią ponieważ przez cały rok mam kolorowe iglaki

U mnie na polach widzę dużo jęczmienia, więc jak dojrzeje przygotuję sobie kilka wiązek słomy
ElzbietaFranka 21:25, 10 cze 2021

Makao_J napisał(a)
Te irysy żółte tak Ci rosną w kamieniach ładnie. Mają tam wodę w nogach? Dużo słońca?

Moje fioletowe (stara odmiana) już mnie wkurzają bo w półsłońcu nie dawały rady a w cieniu słabo kwitną. Nie mogę im dopasować a u Ciebie rewelacyjnie rosną.

Mam też variegaty ale z nimi nie mam problemu. Rosną w słońcu a ta stara babcina odmiana mnie rozczarowuje.

Co robisz ze swoją? Może ja spróbuję.

Aniu sama się zastanawiam co im tak służy że tak dobrze rosną. Napisałam wcześniej że w żwirze, podlewam od wielkiego gwizdu. Wszystkie w oczku to są z tej kępy. W zeszłym roku połowę irysów z tej kępy po okwitnieciu przesadziłam w różne miejsca już tak nie rosną ale to pierwszy rok muszą się zaaklimatyzować.
W oczku w wodzie na gl ok 8 cm tak nie rosną.

Jeżeli chodzi o syberyjskie te kępy posadzone w 2013 roku i tak się rozrastają. Też miałam usunąć przynajmniej pierwsza z brzegu, ale wrośnięte że szpadel można połamać.

O ta ma średnicę ok 60 cm. Chętnie bym tu posadziła jakieś drzewo, ale eM nie daje ruszyć. Te irysy też nie są specjalnie podlewane ani nawożone. Pełne słońce.

Aniu jeszcze może być jedną przyczyną nie kwitnięcia twoich irysów. Jak one posadzone. Moje mają prawie korzenie na wierzchu. Mówią, że irysy wtedy kwitną dobrze jak korzenie ma wygrzane.
Sprawdź jak variegaty posadzone.

To podobna sytuacja jak z piwoniami.

Zrobię fotki korzeni to zobaczysz

ElzbietaFranka 21:34, 10 cze 2021

daszum napisał(a)

Ela dziękuję za zdjęcia wiąza. Mnie się podoba
Nie zwracam szczególnej uwagi na przebarwienia drzew liściastych jesienią ponieważ przez cały rok mam kolorowe iglaki

U mnie na polach widzę dużo jęczmienia, więc jak dojrzeje przygotuję sobie kilka wiązek słomy

No widzisz przecież Opolszczyzna to słynie z siania pszenicy, buraków i jęczmienia.

A ja zwracam po to kupilam piękne dęby Grinn pilar. Jak będziesz miała burasa jesienią wśród kolorów to zmienisz zdanie.

Bury czy czerwony co wybierasz

daszum 22:39, 10 cze 2021

Ela, podziwiam Twoje dęby. Są wyjątkowo piękne jesienią

Wiąza Camperdownii kupiłam ze względu na kształt korony, którą tworzy. Taka roślina była mi w tym miejscu potrzebna. Nie można mieć wszystkiego