Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 21:14, 27 wrz 2016

Do góry
Piękne masz dalie szczególnie te drobne mi się spodobały.Czy co rok wykopujesz lilie by posadzic dalie?Ta dziewczynka, wnuczka to ta co się niedawno urodziła ?
Rododendronowy ogród II. 19:11, 25 wrz 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
arcinki można też redukować.
Ale wiem, wiem jak to z nimi jest.
Początkowo mialam je w ogrodzie.Ale potem je przesadziłam przed siatkę , przed działka.
A w tamto miejsce poszły inne rośliny min,lilie.
A marcinki tam rosną sobie swobodnie
No tak ,żeby kulko były ładne to trzeba przycinać
Żałuj,żałuj,że dalii nie chciałaś.
One takie wdzięczne , pięknie kwitną od lata do przymrozków.
Mi nie przeszkadza ani wykopywanie na jesień, ani sadzenie na wiosnę.
Potem do skrzynek.Ale i owszem moje chłopaki już to targają do piwnicy

No i w tym cały sukces że chłopaki dotargają do piwnicy a mój m sie buntował że co rok od nowa robota a ja sama kopac sadzic i wykopywac nie bede ale jak spotkam jakiegos ładnego to jednego kupię wiosna.Marcinki za to zadnej opieki nie potrzebują jedynie co jakis czas częsc do rozdania lub wyrzucenia jak się za bardzo rozrosną.
Rododendronowy ogród II. 19:02, 25 wrz 2016

Do góry
arcinki można też redukować.
Ale wiem, wiem jak to z nimi jest.
Początkowo mialam je w ogrodzie.Ale potem je przesadziłam przed siatkę , przed działka.
A w tamto miejsce poszły inne rośliny min,lilie.
A marcinki tam rosną sobie swobodnie
No tak ,żeby kulko były ładne to trzeba przycinać
Żałuj,żałuj,że dalii nie chciałaś.
One takie wdzięczne , pięknie kwitną od lata do przymrozków.
Mi nie przeszkadza ani wykopywanie na jesień, ani sadzenie na wiosnę.
Potem do skrzynek.Ale i owszem moje chłopaki już to targają do piwnicy

Ogród z pergolą 11:45, 25 wrz 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Tak kolorowo już nie jest na tej mojej rabatce, żółte lilie trafiły tam pomyłkowo i już ich nie ma różu zostało jak an lekarstwo bo skasowałam większość różowych kwiatów dodałam limonkowych jeżówek i białych złocieni
z zimozielonych są tuje danica ale mi nie przeszkadza że zimą będzie pusto bo to jest rabata z boku domu która nie jest widoczna a ja zimy i tak nie lubie więc mi to obojętne jak tam będzie zimą hehe

ja w sumie tez się jakoś średnio zimą przejmuje nawet nie pamiętam jak było u mnie..czy cos mnie drażniło..?nie wiem
Ogród z pergolą 08:49, 25 wrz 2016

Do góry
Tak kolorowo już nie jest na tej mojej rabatce, żółte lilie trafiły tam pomyłkowo i już ich nie ma różu zostało jak an lekarstwo bo skasowałam większość różowych kwiatów dodałam limonkowych jeżówek i białych złocieni
z zimozielonych są tuje danica ale mi nie przeszkadza że zimą będzie pusto bo to jest rabata z boku domu która nie jest widoczna a ja zimy i tak nie lubie więc mi to obojętne jak tam będzie zimą hehe
Przerwa na kawę... 21:12, 19 wrz 2016

Do góry
Wkopałam 3 róże jeszcze jak widno było. Dobrze, że miejsce przygotowane to szybko poszło. Gorzej będzie na rabacie w kamykach... ostatnio prawie godzinę mi to zajęło. Krwawnik ten czerwony przechodzący w róż im dokupię. Heatcliff bardzo mi się z nim podoba. Z Ascot też powinien ładny duet stworzyć. I lilie do nich dodam. Nie wiem czemu ale zestaw róża + lilia bardzo mi się podoba.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 01:49, 19 wrz 2016

Do góry
Witaj Haniu, dzięki za odwiedziny. Trochę po zwiedzałem i czytałem. Zbiory ładne, sporo słoików zrobiłaś na zimę. Szklarenka świetna rzecz, ale wiadomo wszystko potrzebuje od czasu do czasu remontu a jak siły i funduszy brak, to nie przeskoczy się tematu. Najważniejsze aby zdrowie było, dobrze że masz jeszcze chęci i siłę pracować, kontakt z przyrodą i matką ziemią jest bardzo ważny dla zdrowia. Tu jest tak ciepło jak w twojej szklarni, w ten poprzedni weekend była tak straszliwie upalna pogoda że nie dało się wytrzymać, przez 3 dni było 100% wilgotności. Dzięki takiej pogodzie, tu nasiona dojrzewają chyba wszystkie: lilie, liliowce, peonie, nawet sumaki mi się rozsiewają. Haniu trzymaj się w dobrym zdrowiu jak najdłużej. Dla Ciebie ładny kwiatuszek zrobiony w James Garden, nie znam nazwy.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:10, 15 wrz 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
może to i patent jest żeby lilie do doniczek wsadzić ....w zeszłym roku albo zgniły albo nornice mi zjadły ...w tym roku na z wiosne kupiłam kilka szt wyszły 2....ale z tymi z doniczkami to muszę spróbować.

Ja w doniczkach sadzę też tulipany i inne cebulowe. W zasadzie zostają mi tylko te w doniczkach w ziemi, resztę pozjadały gryzonie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:19, 15 wrz 2016
Do góry
może to i patent jest żeby lilie do doniczek wsadzić ....w zeszłym roku albo zgniły albo nornice mi zjadły ...w tym roku na z wiosne kupiłam kilka szt wyszły 2....ale z tymi z doniczkami to muszę spróbować.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:40, 15 wrz 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
a ja myślałam ze ty tulipany zamawiać chciałaś ...a tulipany to na przyczepkę tylko

przeczytałam komentarz Ani ...chyba sie muszę zgodzić.... altanka fajna jest ....oby czas był z niej korzystać (ławka-bujak do mnie bardziej przemawia)

PS. lilie to się teraz sadzi? nie na wiosnę?

Z którą Anią bo są dwie pod rząd?
Lilie można sadzić jesienią i wiosną.....ja tak zawsze robię i jak wsadzę w doniczce w ziemię to mam , a jak bez doniczki to nornice wpierniczą i nie mam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:22, 15 wrz 2016
Do góry
a ja myślałam ze ty tulipany zamawiać chciałaś ...a tulipany to na przyczepkę tylko

przeczytałam komentarz Ani ...chyba sie muszę zgodzić.... altanka fajna jest ....oby czas był z niej korzystać (ławka-bujak do mnie bardziej przemawia)

PS. lilie to się teraz sadzi? nie na wiosnę?
Blaski i cienie nowego życia 11:34, 15 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja też symbolicznie w tym roku cebulek kupiłem, dla zasady

No tak, ja dla symbolu kupiłam wczoraj 15szt. hiacyntów. I jedną lilię z tych wysokich. A marzą mi się w jednym miejscu jeszcze te niskie białe lilie.
A do Ciebie jeszcze nie dotarłam, jestem teraz z doskoku o bliżej nieokreślonych dniach i porach
Dużo w tym roku narobiłam sadzonek, a tu siedzą sadzonki lawendy czekające na przyszłą wiosnę

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 14 wrz 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ciekawa jestem czy zamówiłaś cebule w necie ? i jakie?

czytałaś.....zobacz co Aneta napisała https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2333#post_2 ...od razu pomyślałam o twoim entuzjazmie

Justynka poczytałam......nie miałam z nimi takich doświadczeń więc mam nadzieję, że będzie jednak ok
Te co zamawiałam w zeszłym roku w tym były cudne więc może i teraz tak będzie.....nie bardzo mam czas na markety, nawet na LM też nie bardzo, choć bardzo go lubię
Cebule zamówione i czekam

irysy reticulata 50 szt
irys holenderski saphire beauty 10 szt
krokus wiosenny firefly 10 szt
krokus wielkokwiatowy
- flower record
- sky blue
po 10 szt

krokus wielkokwiatowy mix 10 szt
krokus żółty 50 szt
lilie martagon
- manitoba morning
- guinea gold
- maroon king
po jednej

tulipan pełny miranda 5 szt
tulipan lodowy double beauty of apeldorn 5 szt
narcyz starodawny 10 szt

róża wielkokwiatowa żółto czerwona

bardzo okroiłam zakupy cebulowe, żeby mieć altankę
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:41, 14 wrz 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

jak mogę doradzić to
rok temu kupiłam cebule Liliii,posadziłam na początku pazdziernika w grunt i urosły bo było bardzo ciepło niestety ochłodziło się z dnia na dzień i nie doczekawszy kwitnienia... niestety cebule nie przetrzymały zimy
trzeba na to uwazać jakie Lilie i kiedy sadzic ,pozdrawiam

Violu nie wiem czemu tak się stalo z tą lilią u Ciebie

przecież lilii nie wykopujemy i nie wyrastają
przypuszczam ,że ona mogła być przetrzymywana w chłodni i jak ją posadzilaś ogrzała sie i myślała ,ze to wiosna
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:04, 13 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

ja cebul nie przetrzynuje ....jesli rozsadzam to od razu idą do ziemi...zakupione też staram się od razu posadzić jeśli to możliwe

Ja bym już sadzila

jak mogę doradzić to
rok temu kupiłam cebule Liliii,posadziłam na początku pazdziernika w grunt i urosły bo było bardzo ciepło niestety ochłodziło się z dnia na dzień i nie doczekawszy kwitnienia... niestety cebule nie przetrzymały zimy
trzeba na to uwazać jakie Lilie i kiedy sadzic ,pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:26, 13 wrz 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Basiu najpiękniejszy Kwiatuszek siedzi na dyni--rośnie następczyni gratulacje

Widoczki piękne ,króliczki, koniki i przyroda Właśnie lilie czy już trzeba sadzić bo moje zaczynają w koszyczku rosnąć ?????

ja cebul nie przetrzynuje ....jesli rozsadzam to od razu idą do ziemi...zakupione też staram się od razu posadzić jeśli to możliwe

Ja bym już sadzila
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:27, 13 wrz 2016

Do góry
Basiu najpiękniejszy Kwiatuszek siedzi na dyni--rośnie następczyni gratulacje

Widoczki piękne ,króliczki, koniki i przyroda Właśnie lilie czy już trzeba sadzić bo moje zaczynają w koszyczku rosnąć ?????
Podmiejski ogródek 14:59, 12 wrz 2016

Do góry
ROTFL Koreańczycy jedzą psy, to co wilkom żałować

No dobra. Pośmialim się, trza wracać do roboty.

Zawilce odwrócone tyłem przypomniały mi, że dokładnie ten sam problem pojawi się na tej południowej rabatce, co ją ostatnio omawiamy.
Czyli wszelkie byliny z koszyczkowymi kwiatami (np.: jeżówki) odpadają.
Mieczyki prawdopodobnie też (a miałam je przesadzać spod ściany).
Z piwoniami nie powinno być takiego problemu, lilie mam nadzieję też się na mnie nie obrażą, szałwia.

Więc na razie plan jest taki:
przy krawężniku, na 1/3 długości pas bergenii, na pozostałej części - niski żywopłocik bukszpanowy. Za nimi, wedle wysokości, posadzone dużymi plamami: szałwia, rozchodnik, piwonie, irysy. trzy lilie jako akcencik.
póki ciski nie urosną to z tyłu byłyby ostróżki i morning lighty. planowałam jeszcze tam wcisnąć floksy, które muszę przesadzić, ale jednak za bardzo łapią rdzę. chyba je jednak wyrzucę, mimo że pięknie i długo kwitną.
gdzieś w środek trzebaby chyba jeszcze ze dwie kulki bukszpanowe dodać, żeby zimą było na czym oko zawiesić.

nie za dużo?

wczoraj, leżąc w łóżku, poszukałam trochę kompozycji z piwoniami:
z trawami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051489/ - ładna ale raczej nie wykorzystam, bo ta trawa chyba strasznie się rozłazi

piwonie i czosnki: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051503/ - wykorzystam jak najbardziej! kupiłam od groma czosnków główkowatych, będą w sam raz pomiędzy piwonie

piwonie i hosty: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051691/ - biorąc pod uwagę północną wystawę, może to nie byłby głupi pomysł; do tego boję się, że jak piwonie będą się kładły na bukszpany, to buksy mi wyłysieją;
Ale jeśli hosty zamiast buksów, to już bez bergenii. do rozważenia.

No, naprodukowałam się - liczę na jakiś odzew konstruktywny
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:14, 11 wrz 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

Ok rozsciolkuje ja,tylko nie zdziwi mnie fakt jak się wynurzy przed zima,niesamowite upały u nas a przyszły tydz ma być jeszcze cieplejszy

na pewno przed zimą nie wzejdzie ,możesz być spokojna...a ściółkowanie zabezpiecza glebe przed nagrzewaniem się ...lilie lubią "zimno w nogi a cieplo w glowę "
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:05, 11 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

wiesz, jedne lilie mam przykryte korą ,inne nie .Zależy gdzie mam pasadzone....ta akurat rosla w próchniczej glebie i byla ściółkowana ,ponieważ rosla przy iglaku.....radziłabym ściółkować

Ok rozsciolkuje ja,tylko nie zdziwi mnie fakt jak się wynurzy przed zima,niesamowite upały u nas a przyszły tydz ma być jeszcze cieplejszy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies