Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:30, 06 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
O ile dobrze pamiętam, to projekt Thomasa LePlata, który słusznie Ci się kojarzy z Anią, bo też się nim inspirowała.

Jeśli chcesz graby, to na froncie lepiej będą wyglądały niż w zaułku. Tylko trochę bardziej formalnego charakteru mu nadadzą.

Mnie w zaułku grujeczniki by się jeszcze podobały

Zastanawiam sie...
Prawdopodobnie jutro podjadę do pana, który ma graby...zobaczę je i zdecyduję. Właśnie za bardzo takiego formalizmu nie chcę...,pan ma zwykłe graby, tylko je formuje...Może nie bedą takie bardzo formalne.(ale bełkoczę)
Brzozy dają mi te bardzo pożądaną nutkę romantyzmu - jeżeli wiesz o co mi chodzi...
Na tyle na pewno nie dam grabów. Myślałm o grujeczniku jako pojedynczym akcencie na środkowej rabacie. Obok (na placyku) rosna jeszcze 3 miłorzęby, nie chce ich wywalać....pasowałyby kolorem A może na placyk i brzozy i miłorzęby????
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:01, 06 paź 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Ja jak patrzę na projekty tutaj i u Ivo to stwierdzam że u mnie to wioska jakaś...

Aniu no co Ty...Twoje kostki cały czas mi po głowie łażą. Ostatnio nawet próbując jakoś je przypiąć do mojego ogrodu coś takiego oglądałam:
" target="_blank" rel="nofollow">https://pl.pinterest.com/pin/301952350008694081/
Pewnie masz ten sam dylemat drzewny, co i ja?
Ostatnio nawet myślałam, żeby wszystkie rosnące już brzozy przełożyc na placyk do tyłu a na front kupić graby....Tylko, że brzozy też mi się podobają...Ot, ma baba wybór....
Z ogródka na wsi 22:41, 05 paź 2017

Do góry
U nas też tęgo od 2 godzin wieje. Nasze brzozy przygina do połowy wysokości
Wśród brzóz i dębów 22:39, 05 paź 2017

Do góry
Moje brzozy od dwóch godzin dzielnie walczą z wichrem. Przygina je niemal do połowy wysokości
Sezon 2017 u Hanusi 22:37, 05 paź 2017

Do góry
Dziękuję i za ten wierszyk, Haniu . Pomaga budować nadzieję na złotą jesień. Też lubię jesień za złote kolory brzóz, ognistość trzmielin, czerwone kuleczki na berberysach i cisach, pomarańczowe koraliki na rokitnikach, a przede wszystkim za szum wysokich traw i ich prześwietlone popołudniowym słońcem pióropusze kwiatostanów.
Od 2 godzin wicher u nas gnie brzozy do połowy ich wysokości
Wśród brzóz i dębów 19:29, 05 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
U Ciebie kawał ogrodu, nawet swój lasek brzozowy masz. też bym tak chciała.

Dorotko, trudno to nazwać laskiem, to tylko dwa rzędy brzóz. Martwię się o nie, bo zauważyłam, że z roku narok wyglądają coraz marniej. Jeszcze trzy lata temu to była potężna, zielona ściana, a teraz mam wrażenie, że pomału usychają. Upalne i suche lata z pewnością im nie służą, bo brzozy potrzebują dużo wody, zwłaszcza w takim zagęszczeniu. Te kwietniowe, katastrofalne u nas opady śniegu też je tochę zmasakrowały i połamały wiele gałęzi. Jedna w lasku w ogóle była powalona i wyrwana z korzeniąmi. Jak tak dalej pójdzie to niedługo ta brzozowa alejka będzie bardziej szpecić niż zdobić. Myślę o tym z bólem serca.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:11, 05 paź 2017

Do góry
Ech, Ty sadzisz brzozy a wiesz że one to straszne pijaki? I śmieciuchy
Wiem, bo mam już ogromne .
Kiedyś będzie kolorowo... 18:28, 05 paź 2017

Do góry
Moniko.tak u mnie jest dużo drzew i to wielkich to drzewo to tulipanowiec tak ono jest takie duże mimo że nie ma już czubka.pozbawiła go dwa lata temu burza. Po środku jest magnolia na wiosnę będę ją cięła a dalej to catalpa.i doszły brzozy 4 sztuki.2 graby.krótko ujmując las ma wejść mi na podwórko. A jak będzie to się zobaczy. Dziękuję. Ze mnie odwiedziłeś
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:54, 05 paź 2017

Do góry
Marta, przyszłam pochwalić Twoją ,,półkę", uwielbiam brzozy, tylko u mnie nie ma dla nich miejsca niestety.
Tajemniczy Ogród 15:48, 05 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Zajrzałam zobaczyć co to za Tajemniczy ogród, a tam taki piękny klimatyczny domek i brzozowy zagajnik. No cudni Ci to idzie. Jesteś bardzo pilną uczennicą Toszki jak widzę Fajnie.. trzymam kciuki za resztę, będę zaglądała
4 ? szacun

Witaj Abiko: ciekawe, co Toszka powie na tą pilną uczennicę, co to trzy dni temu sadziła jałowce, które ma teraz do wywalenia Ale bardzo mi miło, że mnie znalazłaś. Tytułowy tajemniczy ogród dopiero jest w planach Choć nie ukrywam, że brzozy moje kocham i te sosny co przed domem też, choć pewnie niektórzy zmyją mi głowę, że je zostawiłam Ale dziewczyny są naprawdę tak życzliwe, że czuję, że jestem w dobrych rękach..
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:50, 05 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Mira a nie chcesz tam drugiej brzozy?? żeby zakryć ten dach?

I o brzozie też myślała żeby zrobić taki zagajniczek przy wjeździe - ale brzozy są duże no chyba że małe by poszukać - na razie odpuszczam bo z inną robotą nie wyrabiam więc muszę inne fronty jakoś ogarnąć

na miejsce za huśtawką potrzebuję dwóch dni i mojego m. jest już studzienka i można tam zrobić cudnie - chcę tam wiosenny zakątek - namnożyłam czego tam, cebul nakupiłam i ... tyle.

Podmiejski ogródek 13:30, 05 paź 2017
Do góry
makadamia napisał(a)

A bo mnie babskie dolegliwości dopadły
Już przestaję

A wiesz Ty co? Pamiętam, że weszłam już kiedyś w podobną dyskusję! Ja się jak zwykle zżymałam, że "na ogrodowisku ciągle te same rośliny" a ktoś (już nie pamiętam kto) argumentował, że to naturalne, że niezawodne rośliny są popularne. I co? Gucio! Graby trzeba co chwilę pryskać, świdośliwy dają takie same odrosty jak lilaki, brzozy śmiecą i wysuszają glebę, miskanty trzeba dzielić siekerą a rabaty bylinowe wcale nie są mniej czasochłonne niż trawnik. Jakby się trzymać samych rzeczywiście niezawodnych, to by zostały tylko cisy w cieniu i rozchodniki na słońcu

I to jest dopiero odważne stwierdzenie!

chyba musze tu wiecej poczytac ...bo mnie tez dopadły jesienne przemyslenia i rozterki

a co do wnętrz wystarczy instagram ...każda nacja pokazuje inne klimaty wnetęrz ...i jakby to powiedzieć ...regionalnie te pomieszczenia mocno sa podobne ...w Polsce jest to samo ...tylko nas robienie remontu co 5 lat zgodnie z moda wykańcza finansowo ...i mamy mix wzorów i kolorów ))
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:19, 05 paź 2017

Do góry
Mira a nie chcesz tam drugiej brzozy?? żeby zakryć ten dach?
Podmiejski ogródek 13:17, 05 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Teraz to marudzisz i wydziwiasz! Przestań natychmiast!

A bo mnie babskie dolegliwości dopadły
Już przestaję

mrokasia napisał(a)
Jak najbardziej jest styl "ogrodowiskowy" i jak najbardziej wiele osób wciela go u siebie. I są rośliny, które w danym momencie są modne (trawy, hortensje, kule bukszpanowe i cisowe, jarzmianki, jeżówki, werbena itd. ) i te niemodne np. jałowce, które kiedyś każdy sadził w ogrodzie. Teraz modne są szpalery hortensjowe a kiedyś modne były skalniaki. Przy czym ja w ogóle nie dotykam kwestii czy coś jest ładne czy nie. To kwestia zmieniających się gustów i poczucia estetyki.

A wiesz Ty co? Pamiętam, że weszłam już kiedyś w podobną dyskusję! Ja się jak zwykle zżymałam, że "na ogrodowisku ciągle te same rośliny" a ktoś (już nie pamiętam kto) argumentował, że to naturalne, że niezawodne rośliny są popularne. I co? Gucio! Graby trzeba co chwilę pryskać, świdośliwy dają takie same odrosty jak lilaki, brzozy śmiecą i wysuszają glebę, miskanty trzeba dzielić siekerą a rabaty bylinowe wcale nie są mniej czasochłonne niż trawnik. Jakby się trzymać samych rzeczywiście niezawodnych, to by zostały tylko cisy w cieniu i rozchodniki na słońcu

mrokasia napisał(a)
A na forum nie bez znaczenia jest również chęć uzyskania pochwał ze strony innych. Dla kogoś kto nie ma talentu w zestawianiu roślin to jedyna możliwość - zrobić u siebie coś co wszystkim się podoba a nie coś co jest dyskusyjne.

I to jest dopiero odważne stwierdzenie!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:46, 05 paź 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Czemu w pracy siedzę??? Ja chcę do Ciebie- na tą trawę, a gdybyś mi miejsca na tarasie użyczyła, to normalnie raj!

Na tarasie ciągle jeszcze są mięciutkie poduchy ... zapraszam

PS A wiesz, że mam już graby z tego samego źródła co Ty swoje piękne brzozy
Ogród wśród pól i wiatrów 23:28, 04 paź 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
Jolu mam pytanko o Twoje brzozy - jakie odległosci masz dla nich zostawione tj ile rosna od płotu ?

Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem. Jakieś 80 cm od płotu jest grab, a potem odstęp i brzozy. Myślę, że gdzieś ok 180 cm od płotu będą oddalone. Ale jutro dokładniej popatrzę na to miejsce.
Ogród wśród pól i wiatrów 19:40, 04 paź 2017

Do góry
Jolu mam pytanko o Twoje brzozy - jakie odległosci masz dla nich zostawione tj ile rosna od płotu ?
Na zielonej... trawce :) 14:40, 04 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Dobrze wykalkulowałaś moje brzozy były patyki ale wysokie ( 4-5m czyli mniej więcej tak jak teraz) Foto wkleiłam wyżej

Jakie wysokie masz na oku?
nie mam właśnie muszę się rozejrzeć za trochę grubszymi, patrzyłam w jednym ogrodniczym to mają takie hihi jak palec może pieńki, cienizna. W drugim pytałam to babka mówi że raz sprowadzali na indywidualne zamówienie

morał jest taki, że będę zamawiać i przywozić z daleka
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:00, 04 paź 2017

Do góry
Martuś, ale superowe te brzozy! Półka tylko na nie czekała! Zyskała na proporcjach i piękności bardzo.
Trzymam kciuki za łatwe i szybkie zadomowienie

Ogród na górce 11:27, 04 paź 2017

Do góry
Aniu, Twój ogród mnie oczarował, jest przepiękny i bardzo zadbany. Brzozy cudowne, też je kocham, grzyby jakie dorodne i te piękne kompozycje roślin! Nie odkryłam Cię wcześniej, ale to chyba tylko dlatego, że rzadko tu bywasz. Ja jestem od niedawna, ale z wielką przyjemnością będę do Ciebie zaglądać. Tylko nie znikaj na zbyt długo!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies