Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 12:06, 24 paź 2017

AniMa napisał(a)
Piękna dekoracja....
Ty jeszcze masz siły działać??? Podziwiam Cię!!! Ja już odpuściłam a raczej poddałam się, choróbsko wygrało... a mam jeszcze ze 50 cebul do wsadzenia...

Aniu siły to ja też już nie mam, wczoraj np z domu nie wyszłam a cebule też jeszcze nie wsadzone. no czytam właśnie żeś chora ja na szczęście nie wiem co to zatoki, albo tak tylko mi się wydaje

iwka 12:37, 24 paź 2017

Proszę o radę bo już zgłupiałam, im bardziej jestem czegoś pewna to zawsze na sam koniec pojawiają się wątpliwości. Zamówiłam w końcu brzozy, na razie 3, jutro albo w czwartek mają przyjechać i pojawiły się wątpliwości.

Miało być tak wg planu ( na tą stronę z placykiem na razie nie patrzymy)

A teraz zastanawiam się czy one tak w poprzek będą ok. Rano będą dawały cień przed siebie więc warzywnik będzie doświetlony, ale ok południa będzie już cień na warzywnik. Za nimi jeszcze miałam w planie żywopłot jakiś niski, taki do metra, albo pozostanie tak z widokiem na krzewy owocowe

1. przyszło mi na myśl, że może je posadzić na samym końcu,tam pod siatką w sumie to nic nie zmieni, pozostanie taki sam układ co do nasłonecznienia i wtedy warzywniak byłby częścią ogrodu. Zostawione mam na niego ok 15 m długości.

2. albo posadzić je z lewej strony, tu gdzie różowe kropki na planie

DorKa 13:53, 24 paź 2017

iwka napisał(a)
dyńkę sobie zrobiłam

śliczna jest

jesteś równie kreatywna jak mój ulubiony bohater filmu " Elf " cyt.i konika ustrugałem
(dla niewtajemniczonych z mebli )
Magleska 19:39, 24 paź 2017

kurczę ....z tymi brzozami to sama nie wiem ....podobają mi się i na wprost i na lewo ..... ,tylko własnie nie wiem jak z tym zacienieniem warzywnika .... hmm ,a gdzie masz południe na tym zdjęciu ?
ps. dyńka boska
eVka 21:55, 24 paź 2017

Dla mnie super jest ta wersja:

iwka napisał(a)

Takie ułożenie optycznie powiększa ogród, ale to moim skromnych niedoświadczonym ogrodniczo zdaniem
Co do zacienienia musisz sama ocenić i rozważyć.
eVka 21:56, 24 paź 2017

A dynia mistrzowska, potrzebuję dla córki do przedszkola na konkurs, może wyślesz nam kurierem, byłaby jak znalazł hehe
(ŻART!)
iwka 11:51, 25 paź 2017

Dziewczyny dynia kłania się nisko podejrzałam gdzieś na fb i postanowiłam spróbować, od soboty stoi i bardzo dobrze się trzyma, tylko zamiast hortensji mogłam coś innego dać, nie wiem dlaczego wszystko pięknie się trzyma a kwiaty hortki po wyschnięciu kleju zbrązowiały.

Tak wczoraj chodziłam po tej mojej działce i stwierdziłam że posadzę tak jak w planie miało być, strasznie tam pusto, a jak sąsiad zacznie budowę to już całkowicie widoki nie będą ładne. Tak czy siak jeszcze tuje muszę posadzić, które też dadzą cień z rana. Południe mam z prawej strony zdjęcia, tu gdzie teraz sadziłam żywopłot z cisów.

Lewa strona, gdzie te krzaki to północ i nawet jak bym tu posadziła brzozy to efekt będzie do bani bo na tle tego co tam jest wszystko wygląda nijak. Zastanawiam się nad wyborem między serbami a choiną kanadyjską z tej strony, tylko akurat tu jest bardzo gliniasto.

Jadę zaraz na bilans z córką, mam nadzieję że kolejki dużej nie będzie i szybko wrócę, może tulipany zdążę posadzić
Lulilaj 12:03, 25 paź 2017

Dynia super Uwielbiam takie pomysłowe kompozycje

A brzozy to chyba mnie prześladują...jednak jestem stała w uczuciach . Podobają mi się takie rozstrzelone (przypominają mi ogród z książki p. Danusi)
Makusia 20:51, 26 paź 2017

No gdzie są, gdzie?
Przyleciałam zobaczyć Panny
iwka 21:34, 26 paź 2017

Makusia napisał(a)
No gdzie są, gdzie?
Przyleciałam zobaczyć Panny

hihi no są już u mnie chwilę temu rozładowane. Kilka gałązek ucierpiało ale ogólnie dobrze zniosły ciężką podróż

ale wiesz co? zastanawia mnie jedno, mają drobne listki, nie takie jak moja młoda doorenbos ...