Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:43, 23 paź 2017

szemusia napisał(a)
Ewa - 1 kg pokrzyw na 10 litrów wody. Ja tego już nie waże - w 10 litrowe wiaderko pakuję pocięte pokrzywy do pełna (wiadomo, ze one są "napuszone"), zalewam. Trzeba codziennie mieszać. I bardzo śmierdzi. Gnojówka jest już dobra, gdy znikną burzyny i zrobi się brunatna.

Dziękuję!!! Yyy A pokrzywy jeszcze znajdę ?
eVka 21:52, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)

Rośliny iglaste kopie się i sadzi nie wcześniej niz po 15 września. Sadzi się praktycznie do kiedy ziemia nie zamarznięta.
Cały szpaler cisów sadziłam ok 15 grudnia...rosną bezproblemowo już od 5 lat. Cisy były kopane, prawie dwumetrowe. Podobnie z tujami. Tak więc teraz najlepszy czas, zwłaszcza, że zimą system korzeniowy rozrasta się.

Nie ma smutniejszego ogrodu i bardziej pustego kompostownika bez liściastych....

Ooo Toszka pocieszasz ,sądziłam najpóźniej w listopadzie i rosną. Na pocZątku nie chciałam w ogóle liściastych, ale w miarę poznawania ogrodów ogrodowiskowych zakochałam się w brzozach doorenbos, grabach, bukach i śliwach wiśniowych. Brzozy i śliwy już zaplanowane
eVka 09:40, 24 paź 2017

Aaa i perukowca Royal Purple na tył sobie sprawiłam Piękne ma te listki.
Fuksja 15:41, 24 paź 2017

Witam. Chyba raczej po 15 sierpnia rośliny iglaste kopiemy.

Toszka napisał(a)

Rośliny iglaste kopie się i sadzi nie wcześniej niz po 15 września. Sadzi się praktycznie do kiedy ziemia nie zamarznięta.
Cały szpaler cisów sadziłam ok 15 grudnia...rosną bezproblemowo już od 5 lat. Cisy były kopane, prawie dwumetrowe. Podobnie z tujami. Tak więc teraz najlepszy czas, zwłaszcza, że zimą system korzeniowy rozrasta się.

Nie ma smutniejszego ogrodu i bardziej pustego kompostownika bez liściastych....
szemusia 16:13, 24 paź 2017

15 sierpnia to raczej za wcześnie, przeciez wtedy to jeszcze upały się zdarzają. Kopane rośliny by nie dały rady...
Dla mnie świętą datą jest 15 wrzesnia.
szemusia 16:15, 24 paź 2017

Ewcia, znalazłaś te pokrzywy? Też się zastanawiam czy są. Ale jeszcze nie wymarzły przeciez
Kasiolaaa 17:45, 24 paź 2017

Toszka moze i sadzilas ja tak wyczytalam na internecie wiec tak napisalam ale wiem ze ja naprzyklad bym nie sadzila w listopadzie ale niema tu co sie nad tym rozpisywac kazdy robi po swojemu
Kasiolaaa 17:55, 24 paź 2017

Ewa bardzo mi sie podoba twoj pomysl na rabate i z tymi lisciastymi dalej to swietnie bedzie bo jak dasz tak jak u mnie lisciaste w rozach itp to masakra hehe ze sprzataniem na jesien
Fuksja 17:58, 24 paź 2017

Zapewniam, że jest to odpowiedni czas i dadzą sobie radę. Oczywiście jak są upały to nie przesadzamy, czekamy na odpowiednią pogodę.

szemusia napisał(a)
15 sierpnia to raczej za wcześnie, przeciez wtedy to jeszcze upały się zdarzają. Kopane rośliny by nie dały rady...
Dla mnie świętą datą jest 15 wrzesnia.
eVka 19:01, 24 paź 2017

Ja czytałam ze optymalnie kopane drzewa przełom września/października, doniczkowe z pełnym systemem korzeniowym póki ziemia nie zamarznięta, więc spokojnie sadzę drzewka