Cieszę się ,że Ci sie podoba ,,,,,, jakoś tak mnie natchnęło rano jak to ma wyglądać koszt zmian ok 300 zł ( od kiedy przestałam palić ,to raz w miesiącu wydaję całą kwotę uzbieraną z niepalenia na siebie ,czyli ogród ..... kiedyś z dymem puszczałam ,a teraz na roślinki mam
Jeszcze w plecach jako tło rabaty będą cisy
Dokupione 3 brzozy ,10 trawek turzyc ,berberysy electra 5 szt .... reszta była ,tylko trochę pozmieniana
A teraz zaczynam poprawki na dole skalniaka
Właśnie tę wersję już widziałam
Próbowałam doszukac się aktualnych zdjęć, ale już wiem, dlaczego nie znalazlam
Też planuję u siebie brzozy, swietnie wyglądają takie gaiki. Przyznam, ze trochę ceny tych doorenbosów mnie stopują, ale którąś sztukę na pewno zakupię. A podasz ile płaciłaś za swoje? Mooże masz lepsze źródło?
Tak to pnie Doorenbosów - dziś mam tylko jedną fotkę, troszkę z daleka, ale obiecałam jeszcze Iwonce, że pomierzę i obfotografuję tą rabatę, postaram się jutro - pojutrze wrzucić troszkę zbliżeń.
Generalnie unikam w tym roku fotografowania tej rabaty, bo na wiosnę dosadziłam tam 3 brzozy, powiększyłam znacznie, a nasadzenia uzupełniałam do samej jesieni, ciągle nie rozłożyliśmy tam jeszcze nawadniania, co za tym idzie nie ma kory, roślinki malutkie no i dlatego zdjęć nie robię.
Rabatę w pierwotnej wersji pokazywałam niedawno, z tydzień temu.
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!!
I jeszcze raz pomocy
Od płotu
1. Cisy ......lub cisy i choiny ??
2. Brzozy
3 Limki z ML przez całość ,czy cześć Limki ..... cześć wrzosy z trawami ,znowu Limki ,znowu wrzOsy ??
4 .?????
Pomysły i głosy miłe widziane
Wy tu kupujecie jakieś super ekstra drzewka a ja czaruję eM żeby zwykłe brzozy zasadzić (no może nie zwykłe tylko jakieś niższe) bo w końcu miejsce im znalazłam
jakoś nie potrafię sobie na razie wyobrazić, że też takie rarytasy jak Wy będę kiedyś wybierać
Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam
Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba
Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa
4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło
Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos
Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo
Mi tez by sie przydal a Ty czasem nie spawacz?
Polempiekjie Dziekuje
Ja to chyba do Waszego poziomu zakrecenia ogrodem nie doszłam i na wypośrodkowaniu jestem
Te sosny i brzozy idealnie zgrały się z otoczeniem Mirko.
Jeśli mogę podpowiedzieć to ja bym tam dosadziła Sporobolus heterolepis i rudbekie albo jeżówki.
Sporobolus to gatunek typowo preriowy, który najpiękniej prezentuje się sadzony w grupach. Wówczas tworzy lekkie, zwiewne poduchy pięknie wyglądające zarówno jako nasadzenia jednogatunkowe jak i w połączeniu z innymi roślinami o bardziej sztywnym pokroju.
Ze względu na swoje preriowe pochodzenie lubi duże ilości słońca oraz dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, która latem powinna być średnio wilgotna, a nawet okresowo przesuszona.
W związku z tym że brzozy jak tu już pisano to "pijaki" wymienione przeze mnie rośliny świetnie sobie poradzą.
I jeszcze wrzosy by mi tam pasowały, ale czy nie będzie zbyt płasko.
Ewo tak to dereń. Juz wzzystkie oblecialy z lisci wyjatkowo wczesnie tej jesieni, pieknie sie przebarwialy.
Nie bylo mrozow jeszcze tej jesieni, krzewy i drzewa same wiedza kiedy maja swoje soki zatrzymac.
Ten zakatek tez lubie bo jest ta tzw mydlo i powidlo posadzone. Przede wszystkim brzozy ktore sie w tym zakatku pieknie przebarwiaja. Brzozy maja bialo brazowa kore.
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować. Kończę temat rabaty brzozowej zdjęciami z mojego poprzedniego ogrodu.Na około były posadzone brzozy ze świerkami ,sosny i modrzewie..Jak widać jest zielono.
Lewa i prawa strona działki.Taki miałam widok z tarasu☺
Pogodnej niedzieli życzę ☺
W czym rzecz z tymI brzozami. Brzozy maja bardzo wysoki/plytki system korzeniowy jak pajeczyna zabieraja duzo wody ziemia pod nimi jak nie pada jak pieprz wysuszona. Ja swoje podlewam by lisci nie gubily.
U moich sasiadow za tujami jak popwtrzycie u mnie na foty rosna brzozy. Te brzozy np. W,zeszlym roku w polowie wrzesnia nie mialy lisci bo bylo sucho, oni nje podlewaja brzoz. Ja podlewam.
Mirka mozna posadzic derenie, wiosna ladnie kwitna forsycje.
Jezeli chodzi o nizsze to nie mam doswiadczenia mysle, ze pod brzozami to nawet trawa dobrze nie rosnie.
Zreszta z czasem brzozy i sosny sie podcina, ale korzenie w ziemi pozostaja.
Jakoś tak codziennych powiadomień z Twojego ogrodu nie ma. Wątek zwolnił.
Tylko mi nie pisz, że zapadasz w sen zimowy !!!!
Pokaż brzozy jak się mają po huraganach.