Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

sylwia_slomc... 22:42, 21 paź 2017

Hortensje z roku na rok są wyższe Przynajmniej u mnie, a widziałam gdzieś na fotce taką co była wielkości dużego lilaka....ciekawe ile lat rosła.
polinka 00:51, 22 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hortensje z roku na rok są wyższe Przynajmniej u mnie, a widziałam gdzieś na fotce taką co była wielkości dużego lilaka....ciekawe ile lat rosła.

Sylwia,przeciez wysokość hortek można kontrolować przez wiosenne cięcie Nie wyobrażam sobie u mnie hortensji ponad 2m...

Brzozowadzie... 17:13, 22 paź 2017

Obie pewnie macie rację, ale ogólnie ta moja odmiana Diamand Rouge do niższych należy
Gruszka_na_w... 21:57, 22 paź 2017

Brzozowa, podejdź do tej rabaty bez napięcia. Wszak roślin nie sadzi się w betonie. Trzeba się skupić na szkielecie, czyli nad najważniejszymi elementami. Drzewko powinno być z tych średnio wysokich (do 7-8 m), żeby zachować proporcje między bryłą domu i owym drzewkiem. To nie może być 2-3 metrowy wypierdek. Choiny tworzą żywopłot, trawy parawan, cisy muszą być wąskokolumnowe (odmiana Wojtek i Fastigiata takie są- w razie, gdyby rosły za szeroko trzeba je będzie ciąć w igiełki). Nie mam dobrych doświadczeń z azaliami. Miniaturowe kosodrzewiny bardzo lubię. Uszczykiwanie wiosną o połowę nowych przyrostów powoduje, że mają piękny pokrój. Żurawki bardzo łatwo się odmładza. Jeśli widzisz, że żurawka za bardzo się wypiętrza, to wykopujesz. Odrywasz od łodygi boczne odrosty, wsadzasz do ziemi i zapominasz o niej na kolejne 3 lata.
Kiedy posadzisz rośliny szkieletu, to zobaczysz, czy Ci to gra. Wypełniacze na ogół sadzi się spontanicznie. U mnie w pobliżu hortensji rosną irysy syberyjskie. Bardzo szybko startują wiosną. Liście przypominają fontannową trawę. Kwitną w czerwcu. Ścinam pałki, a liście udają trawę póki hortensje ich nie zasłonią.

PS. Mam olbrzymią trudność z akceptacją poglądu, że "ważne, żeby podobał się Tobie". Są pewne uniwersalne prawdy estetyczne, zasady podziału, proporcji itp. Moim zdaniem trzeba to jakoś pogodzić ze swoim widzimisię. Tym bardziej na froncie.
No chyba, że mamy ogród otoczony wysokim szczelnym murem.
Osobiście dostaję dreszczy, kiedy widzę rabaty wyłożone 4 kolorami kory (żółty, czerwony, brązowy) i 3 odcieniami kamyczków (biały, czarny, szary).

PS2. Mnie bardzo pomogło wyszukiwanie na forum ogrodów, od których oglądania dostawałam szczególnego piknięcia w sercu. Przeleć sobie wątek "Wizytówki naszych ogrodów" i zobacz, w którym Ci piknie. Popatrz na rabaty, na dobór roślin, na ich zestawienia.Zadaj też sobie pytanie, ile czasu w perspektywie paru lat, będziesz mogła przeznaczyć na prace ogrodowe. To też ma duży wpływ na wybór określonego stylu ogrodowego. Leśne ogrody ma Zana, Ursa, Filomena, Wilczyca z Wilczej Góry. Za rok, najpóźniej, będziesz już sama dobrze wiedzieć, co masz posadzić, żeby uzyskać miły dla oka efekt.
Ależ się rozpisałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 08:06, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

PS. Mam olbrzymią trudność z akceptacją poglądu, że "ważne, żeby podobał się Tobie". Są pewne uniwersalne prawdy estetyczne, zasady podziału, proporcji itp. Moim zdaniem trzeba to jakoś pogodzić ze swoim widzimisię. Tym bardziej na froncie.
No chyba, że mamy ogród otoczony wysokim szczelnym murem.
Osobiście dostaję dreszczy, kiedy widzę rabaty wyłożone 4 kolorami kory (żółty, czerwony, brązowy) i 3 odcieniami kamyczków (biały, czarny, szary).

Ja też
Podobnie mam ze stwierdzeniem "z gustami się nie dyskutuje", które zwykle przywoływane jest w nieprawidłowym kontekście, tzn.: na usprawiedliwienie np.: krasnali ogrodowych czy niebieskich dachów.
sylwia_slomc... 08:38, 23 paź 2017

polinka napisał(a)

Sylwia,przeciez wysokość hortek można kontrolować przez wiosenne cięcie Nie wyobrażam sobie u mnie hortensji ponad 2m...

Można , ale gdy ktoś chce wyższe to nie trzeba
Brzozowadzie... 09:49, 23 paź 2017

Dziewczyny - wielkie dzięki za wszelkie rady i sugestie. Myślę, że właśnie mam taki czas, gdzie szukam swojej własnej wizji ogrodu Duużo czytam, w sumie w każdej wolnej chwili, różne wątki, artykuły pani Danusi (nawet Jej książkę już posiadam), poznaję Wasze ogrody. Na kilku już mi piknęło serce
I chyba rzeczywiście muszę tylko trochę więcej luzu mieć, hahaha
I tak jak resztę ogrodu zawsze jakoś tak widziałam oczyma duszy mojej, to z tą było najtrudniej A teraz dzięki temu, co wyczytałam, co Wy tu piszecie i we własnych Ogrodach - też ją zaczynam widzieć. Dzięki!
Fajne jest to, że są tak różne spojrzenia na ten sam kawałek ziemi Pozwala dostrzec, że tu nie ma jednej idealnej koncepcji, tylko trzeba znaleźć tą własną.
Ściskam Was baardzo serdecznie!
Brzozowadzie... 09:51, 23 paź 2017

I tak dla odmiany pozdrawiam wczorajszymi kominkowymi okolicznościami przyrody
eVka 11:45, 23 paź 2017

Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!!
sylwia_slomc... 11:50, 23 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny - wielkie dzięki za wszelkie rady i sugestie. Myślę, że właśnie mam taki czas, gdzie szukam swojej własnej wizji ogrodu Duużo czytam, w sumie w każdej wolnej chwili, różne wątki, artykuły pani Danusi (nawet Jej książkę już posiadam), poznaję Wasze ogrody. Na kilku już mi piknęło serce
I chyba rzeczywiście muszę tylko trochę więcej luzu mieć, hahaha
I tak jak resztę ogrodu zawsze jakoś tak widziałam oczyma duszy mojej, to z tą było najtrudniej A teraz dzięki temu, co wyczytałam, co Wy tu piszecie i we własnych Ogrodach - też ją zaczynam widzieć. Dzięki!
Fajne jest to, że są tak różne spojrzenia na ten sam kawałek ziemi Pozwala dostrzec, że tu nie ma jednej idealnej koncepcji, tylko trzeba znaleźć tą własną.
Ściskam Was baardzo serdecznie!

I to są bardzo dobre wnioskiDomem i wnętrzem zachwycam sie bo to jest to o czym marzyłam zawsze , a co będę usiłowała choc w namiastce kiedyś miec