Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Toszka 12:34, 23 paź 2017

Może dodam tylko od siebie, że front raczej powinien być zimozielony co docenia się dopiero jesienią, zimą i wiosną, czyli bite 6 miesięcy.... Front widujemy kilka razy dziennie i dobrze by było by był reprezentacyjny, elegancki, ale nie koniecznie musi być pompatyczny.
Jesli chcesz kosodrzewiny, to zalecam przemyślany wybór, bo nieprawdą jest, że te pomału rosną. Rosną, a jakże i nawet uszczykiwanie nie zahamuje ich wzrostu i gubienia igieł, a co za tym idzie łysienia od dołu z wiekiem.
To piszę z autopsji, bo kilka lat temu wydawało mi się, że starannie wybrałam wolnorosnące sosny...I co? I to, ze 8 lat temu nabyłam np. taką jedną Pinus densiflora 'Low Glow'. Wszędzie podają, ze docelowa wysokość to 0,5-1m. Ale moja chyba o tym nie wie, bo (w momencie zakupu była to jedna gałązka na pieńku 30cm) obecnie, po 8 latach ma prawie metr średnicy... A nie tak miało być Dodam, ze początkowo uszczykiwałam pracowicie, a teraz już w fazie świeczki (przyrostów) tnę ją nozycami niemal jak cisa lub buksa... tak więc, tego-tamtego miej świadomość mocy sosen
Proponuję zacząć od wygooglowania kosodrzewiny, czyli sosny górskiej. Popatrz uwaznie, bo na niektórych obrazkach są małe sadzonki, a na innych te same sosny po nastu latach. I wcale nie są małe i zgrabne tak jak często sprzedawcy próbują nam wmówić.
Jedynie prawdziwie małe są tzw. czarcie miotły.

A jesli już brać sosny to szczepione na pniu (najlepszy pieniek to 45-65cm) i przebarwiające się na zimę. Najpopularniejszą taką sosna jest 'Winter Gold', ale są i inne. Takie sosny dają niezwykłą radość zimą i czekanie na ten moment jest niezwykle ekscytujący. W razie czego wybieraj sosny kompaktowe.
Przy opcji z wyższym pieńkiem zyskujesz miejsce pod spodem i np. azalie mogą śmiało rosnąć jako dywan. Czy to azalie, czy inne, to jednak zyskujesz miejsce

eVka 13:36, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)
Może dodam tylko od siebie, że front raczej powinien być zimozielony co docenia się dopiero jesienią, zimą i wiosną, czyli bite 6 miesięcy.... Front widujemy kilka razy dziennie i dobrze by było by był reprezentacyjny, elegancki, ale nie koniecznie musi być pompatyczny.
Jesli chcesz kosodrzewiny, to zalecam przemyślany wybór, bo nieprawdą jest, że te pomału rosną. Rosną, a jakże i nawet uszczykiwanie nie zahamuje ich wzrostu i gubienia igieł, a co za tym idzie łysienia od dołu z wiekiem.
To piszę z autopsji, bo kilka lat temu wydawało mi się, że starannie wybrałam wolnorosnące sosny...I co? I to, ze 8 lat temu nabyłam np. taką jedną Pinus densiflora 'Low Glow'. Wszędzie podają, ze docelowa wysokość to 0,5-1m. Ale moja chyba o tym nie wie, bo (w momencie zakupu była to jedna gałązka na pieńku 30cm) obecnie, po 8 latach ma prawie metr średnicy... A nie tak miało być Dodam, ze początkowo uszczykiwałam pracowicie, a teraz już w fazie świeczki (przyrostów) tnę ją nozycami niemal jak cisa lub buksa... tak więc, tego-tamtego miej świadomość mocy sosen
Proponuję zacząć od wygooglowania kosodrzewiny, czyli sosny górskiej. Popatrz uwaznie, bo na niektórych obrazkach są małe sadzonki, a na innych te same sosny po nastu latach. I wcale nie są małe i zgrabne tak jak często sprzedawcy próbują nam wmówić.

A jesli już brać sosny to szczepione na pniu (najlepszy pieniek to 45-65cm) i przebarwiające się na zimę. Najpopularniejszą taką sosna jest 'Winter Gold', ale są i inne. Takie sosny dają niezwykłą radość zimą i czekanie na ten moment jest niezwykle ekscytujący. W razie czego wybieraj sosny kompaktowe.
Przy opcji z wyższym pieńkiem zyskujesz miejsce pod spodem i np. azalie mogą śmiało rosnąć jako dywan. Czy to azalie, czy inne, to jednak zyskujesz miejsce

Toszka dobrze pisze, przód powinien być rzeczywiście w części choć zimozielony. Właśnie sosbie uświadomiłam, że całą rabatę przednią źle zaplanowałam
Jak to dobrze czytać i oglądać cudze ogrody!
Brzozowadzie... 15:11, 23 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

I to są bardzo dobre wnioskiDomem i wnętrzem zachwycam sie bo to jest to o czym marzyłam zawsze , a co będę usiłowała choc w namiastce kiedyś miec

Dziękuję baaardzo. I trzymam kciuki za spełnienie marzeń Bo ja właśnie spełniłam, choć nie było łatwo
Brzozowadzie... 15:13, 23 paź 2017

effka napisał(a)
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!![/quote

Witam serdecznie, no właśnie dlatego tak główkuję nad tym moim ogrodem, żeby pasował do tego mojego drewniaka Jakoś z domem idzie mi łatwiej, hehe Zapraszam do zglądania!
Brzozowadzie... 15:16, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)

Toszko, widzisz, znowu sypnęłaś garścią cennych rad Dzięki. Sosny na pniu zapisane. U Hani widziałam, że sadzi teraz karłową kosodrzewinę, chyba Pumilo. Muszę się zapoznać. Masz rację, zwracam już na to uwagę, żeby w ciągu całego roku ogród był atrakcyjny Wcześniej o tym nie myślałam
Toszka 15:19, 23 paź 2017

Wiesz, ja do Hani nic nie mam. Niech sadzi Teraz sadzi małą sosnę. Za 5-7 lat możemy wrócić do tematu
Brzozowadzie... 15:29, 23 paź 2017

Toszka napisał(a)
Wiesz, ja do Hani nic nie mam. Niech sadzi Teraz sadzi małą sosnę. Za 5-7 lat możemy wrócić do tematu

Oj tam, to wymienię za 7 lat na małą Mój M. marzy o kosodrzewinie przed domem Co mu będę żałować
Toszka 15:37, 23 paź 2017

To jesli chcesz to polecam piękne Varella. Albo niskie, albo na pniu. Wprawdzie nie przebarwiają się, ale są pysznie "włochate"

Gorąco polecam ci te żółknące na zimę. Moja rodzina co roku na jesieni wyczekuje momentu kiedy zaczną się świecić jak żarówki.
UlaB 15:49, 23 paź 2017

Zgadzam się z Toszka - żółknące sosny są fajne. U siebie mam z przodu - chyba Ophir - oraz z tyłu (dwie Winter gold), ale teraz jest chyba troche więcej odmian zmieniających wybarwienie igieł na zimę. Widziałam nawet coś wyglądającego jak Varella ale żółknące po pierwszych mrozach. Warto sie rozejrzec - zawsze to jakas zmienność
Ale niestety tak czy siak trzeba sie pogodzic z czyszczeniem opadlych igieł.
Zwyklej kosodrzewiny nie sadziłabym. Rosnei to w tempie zastraszającym.
Brzozowadzie... 17:48, 23 paź 2017

Dzięki, muszę w takim razie wziąć te żółknące pod uwagę Tylko przemyślę, czy nie będą zbyt kontrastować z moimi bordowymi elementami Bo ja nie lubię dużych kontrastów w ogrodzie. To już wiem