Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:26, 08 cze 2017

Do góry
Anka wybór z tych trzech, bo już z nimi nie mam co zrobić, a kolejne jak kupię, to rozwiąże mi tylko problem chwilowo- Tulipanowiec, magnolia i buk nadal będą sierotami błąkającymi się od przytułku do przytułku

Dzięki za głos- czyli mamy 0-2-2
Ogród z rzeźbą 22:23, 08 cze 2017

Do góry
Małgosia to ja zaraz lecę

Aniu nie odpowiem kategorycznie, że bardziej sporobolus do półcienia się nadaje. Mogę powiedzieć, że u mnie w półcieniu i w dobrej glebie daje radę

Basiu bardzo Ci dziękuję, że zadałaś sobie tyle trudu i wygrzebałaś te szkice dla mnie. Chętnie bym tej mojej Lady coś właśnie wyższego w pleckach posadziła, ale to nie wchodzi w grę. Korzenie magnolii są tak gęsto, że trudno tam w ogóle coś w ziemię wcisnąć no i oczywiście magnolia rośnie w piachu.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:19, 08 cze 2017

Do góry
HAniu nie ukrywam, że trafiłaś w mój typ Uwielbiam go i jest na tyle spory, że już byłoby go widać

Magnolia też jest dla mnie kapryśna, choć akurat liście mi się podobają. Inna sprawa, że nie mam na nią pomysłu, a rośnie na półce, więc w lipcu jak doczekam się brzóz musi zmienić miejscówke...

Czyli mamy jeden głos na tulipanowca (plus mój, ale mój się nie liczy), jeden oficjalnie na magnolię i jeden pośredni na magnolię (metodą wykluczania )

Poczekam jeszcze, może ktoś zabierze jeszcze głos
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:57, 08 cze 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Na okularowej buk odpada, bo on zasadę lubi i zasadę z lisci "produkuje".

Zostaje magnolka lub tulipanowiec, który będzie wieeeelki.

Podczytuję cały czas... jeśli ziemniaki wyrastają ci w bliskości pomidorów to wybierz co wolisz... bo pomidory na pewno nie wolą towarzystwa ziemniaków (zaraza ziemniaczana)

Czyli nie buk- i dobrze, bo choć mi się podoba, to kształ na nijaki, bo dwa przewodniki i każdy ma bok.

W pomidorach jeszcze nie widziałam ziemniaków ale są w ogólno warzywnym i w truskawkach

Dziękuję Toszko! Magnolia budzi moje wątpliwości, bo choć w tym roku wzięła się za siebie, to mi to kształt drzewa ma, mi krzewu- jakąś wielopienna, ale może tak ma być?

A gdyby tego tulipanowca-którego mam od kilku lat i tempem wzrostu- delikatnie mówiąc- nie powala- jakoś ciąć jak już się ogarnie i zacznie rosnąć?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:07, 08 cze 2017

Do góry
Propozycja nr 3- magnolia.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:32, 08 cze 2017

Do góry
witam wszystkich
mam taką rabatę ale całkowicie jest skopana, prosze o pomoc jak ją ładnie zagospodarować jakieś podpowiedz jak ją ożywić co w niej pozmieniać rabata ma około 10 metrów strona płd-zach , w tle rosną tuje a z przodu około 1,50 metra od tui posadzony rododendron, hibiskus, magnolia i azalia
Pszczelarnia 11:08, 08 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Prośba jak najbardziej uzasadniona ogrodniczo - ale wymaga dorobienia zdjęć systematycznie danego miejsca i / albo wyszukania ich z katalogów zdjęciowych. Może zimą pokażę, teraz nie ma szans.

Rzecz jasna. To w sam raz zajęcie na długie zimowe wieczory

Pszczelarnia napisał(a)
Rośliny łączę przede wszystkim siedliskowo (co do wody i gleby, i światła w starych ogrodach to ważna sprawa), też kolorem. Nie ma tutaj jakiś świadomych schematów. Na wiele aspektów tzw. komponowania zwróciła moją uwagę Magnolia wciągając w rabaty i rośliny Pieta, rozmowami o kwitnieniu, fakturze, wysokościach roślin, ich ekspansywności.

Oj, posłuchałabym tych rozmów...

Swoją drogą - ścieżkę dopiero co skończyłaś, prawda? Jakim cudem rośliny wyglądają, jakby tam trzy lata rosły?
Pszczelarnia 08:03, 08 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Też bym siedziała i się gapiła na taką ścieżkę

Grill się sprawdza?

No i prośbę mam: masz może zdjęcia poszczególnych rabat w różnych porach roku? Tak żeby można było porównać jak dane miejsce się zmienia w ciągu roku... I zobaczyć, jakie rośliny łączysz ze sobą...
Z góry przepraszam, jeśli to wygórowana prośba...

Prośba jak najbardziej uzasadniona ogrodniczo - ale wymaga dorobienia zdjęć systematycznie danego miejsca i / albo wyszukania ich z katalogów zdjęciowych. Może zimą pokażę, teraz nie ma szans.

Rośliny łączę przede wszystkim siedliskowo (co do wody i gleby, i światła w starych ogrodach to ważna sprawa), też kolorem. Nie ma tutaj jakiś świadomych schematów. Na wiele aspektów tzw. komponowania zwróciła moją uwagę Magnolia wciągając w rabaty i rośliny Pieta, rozmowami o kwitnieniu, fakturze, wysokościach roślin, ich ekspansywności.

Edit: grill się sprawdza, tylko jeszcze stół kamienny trzeba wyżej podnieść, bo po położeniu nawierzchni jest jak ława pokojowa.
Ogród z widokiem na jezioro 21:30, 07 cze 2017

Do góry
magnolia Henry Kern cały czas kwitnie

Rododendronowy ogród II. 18:23, 06 cze 2017

Do góry

żółta magnolia

floksy

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:02, 06 cze 2017

Do góry
pięknie Wam wyszło!
I faktycznie czarnulka
Szmaragdowy Zakątek 00:41, 06 cze 2017

Do góry
I jeszcze troszkę kolorku...
fiolet i róż

pierwsza róża i ostatnia magnolia

a hosty szaleją...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:12, 05 cze 2017

Do góry
zdjęcia są takie ładne, że nie wiem które cytować....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:09, 05 cze 2017

Do góry
irabata przy podjeździe piękna. Masywna już mocno!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:07, 05 cze 2017

Do góry
dopiero dziś zobaczyłam, że udało się, mis wylazł z nory!
Juhuuuu
No i jestem zadowolona bardzo tych zdjęc- wreszcie napasę oczy Twoim buszem.
Bo wszystko urosło baardzo! I pięknie
Morze tiarelek...śliczne! Ta ich masa jest super
I piwonie, kukliki( cudne zdjęcie) i różaneczniki ( u Ciebie je lubię, pasują bardzo).
Montany to jakieś potwory!
Okrągła rabata z buksami, grabami i montanami jest piękna
I bardzo mi się podoba różana przy tarasie- jaka ona bujna, gęsta już
Tylko trzcinniki mnie dziwią- napewno masz krótkowłose? A może to miejsca gdzie sa Karl forester?- bo na takie wyglądają. Może pomyliłam miejsca?
Chaos kontrolowany 09:16, 04 cze 2017

Do góry
Aniu, bardzo ładnie masz i tak fajnie,uporządkowanie. Ta magnolia to ta co ją przesadzałaś? Duża jest. Ja też chcę spróbować swoją przesadzić,też wielką już. Pewnie wiosną to zrobię bo to najlepsza zdaje się pora. Na cienistą rabatę osobiście wybrałabym funkie. Nie dlatego to piszę żeby mi było szkoda paproci,które obiecałam Ci dać ale funkie dla mnie bardziej do okiełznania są. Paprocie bardzo trzeba pilnować żeby się nie panoszyły. No ale sama musisz ocenić.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:39, 03 cze 2017

Do góry
Rok 2017 - pierwszy tydzień maja. Wszystkie rośliny na nowej rabacie ładnie przezimowały. Bukszpany tylko w gorszej kondycji, ale dostaną dawkę florovitu ( takie zalecenia znam z ogrodowiska ) i będą piękne. Magnolia kwitła dwa tygodnie, niestety cały czas padał deszcz.
Zakwitły też żonkile. Bodziszki mają już spore liście i szykują się do kwitnięcia zawilce wielokwiatowe. Inne byliny też wystartowały z wegetacją.

Chaos kontrolowany 23:27, 03 cze 2017

Do góry
Magnolia wreszcie ruszyła, przy starej wierzbie nie było jej lekko.

Słabe w tym roku rodki. Ale na własne życzenie, więc nie mogę narzekać.

Anabelki zapączkowane - upierdutałam je niemal równo z ziemią, bo w zeszłym roku pokładały się strasznie - dały radę.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:41, 03 cze 2017

Do góry
Rok 2016. Powstała kolejna rabata i ścieżki na jesień 2015. Po zimie przyszła pora na rośliny. Centralne miejsce zajęła magnolia, która miała być innej rabacie. Była kupowana na jesień w pąkach i miała być różowa 'Nigra', ale jak zakwitła to miała białe kwiaty z powycinanymi płatkami. Okazało się, że będzie wielkim drzewem i nie zmieści się tam gdzie planowałam. Powędrowała do "kamiennego kręgu" - tak nazwałam tą rabatę. Dodałam kule bukszpanowe, obwódki bukszpanowe i zaplanowałam wiele bylin, na które nie miała miejsca w ogrodzie. Pierwsze nasadzenia:

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:31, 03 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas tez wczoraj bylo 27 piekna pogoda dzisiaj troche mniej ale cieplo i wietrznie.
Co mam zrobic tak sie w tym roku trafilo, ze pomarzlo u nie nawet orliki o bzach nie wspomne.
Ten tydzien ladnej pogody nadrobil duzo, ale jeszcze krzaki oslabione.
Magnolia zolta tez zmarzla.

Milus, ja sie ciesze, ze u ciebie taka uczta dla oczu.

Teraz lato wszędzie
Elu, chcesz to wyslę Tobie orliki, szkoda mi , że masz tyle strat. Powiedz, co jeszcze ewentualnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies